Rejstřík BL
ARCHIV ►

BRITSKÁ TELEVIZE NESMĺ BÝT VŮČI POLITIKŮM PŘĺLIŠ VSTŘĺCNÁ

Zpravodajské studio britské komerční televize Independent Television News a Trevora McDonalda, známého redaktora, který každý den uvádí hlavní večerní televizní noviny, kritizovala tento týden britská Rada pro komerční televizi za to, že studio vyrobilo a odvysílalo "příliš uvolněný a vstřícně přátelský" rozhovor s premiérem Johnem Majorem.

Rada sice nevydala studiu Independent Television News za sedmiminutový rozhovor s ministerským předsedou Majorem, odvysílaný 18. července v hlavním večerním zpravodajství, přímo oficiální důtku, ale varovala společnost ITN, aby "změnila způsob, jímž interviewuje politiky?. Britská opoziční labouristická strana si předtím u komise na televizní rozhovor s Johnem Majorem stěžovala. Charakterizovala ho jako servilní a podlézavý.

Předseda Rady, Sir George Russell, připustil, že novinář McDonald je znám svou zdvořilostí, avšak dodal: "Někteří diváci mohli nabýt dojmu, že celkový přístup interviewujícího byl příliš přátelský pro zásadní rozhovor s šéfem politické strany. Hodnotící soudy v některých McDonaldových otázkách, jako například jeho zmínka o Majorově "neobyčejné obětavosti", byly zcela nevhodné."

Rada pro komerční televizní vysílání varovala, že bude v nadcházejícím předvolebním období bedlivě sledovat, zda komerční televize skutečně dodržuje při vysílání rozhovorů s politiky zásady nezávislosti a objektivity.

Labouristická opozice poukázala na to, že zástupkyní šéfredaktora studia ITN je Sue Tinsonová, osobní přítelkyně Johna Majora, která tele vizní rozhovor s premiérem zorganizovala a byla i přítomna při jeho natáčení v Růžové zahradě Majorova sídla v londýnské Downing Street. Společnost ITN však popřela, že by se Tinsonová jakkoliv podílela na střihu a redakčním zpracování rozhovoru. Zdůraznila, že i nadále budou její reportéři přistupovat k politikům "s vyzývavě kritickými otázkami a s naprostou nezávislostí?. Studio bude prý i nadále plně odolávat tlakům od všech politických stran.

Rada pro komerční televizní vysílání, která se skládá z významných nadstranických osobností veřejného života, má v Británii velikou moc. Její rozhodnutí vlivné britské komerční televizní stanice vždy plně respektují. Nikdy by se nemohlo stát, aby se s ní pouštěly ohledně jejích verdiktů do veřejné debaty anebo je zpochybňovaly, tak jak to například činí ve vztahu k české Radě pro rozhlasové a televizní vysílání ředitel české televize NOVA Vladimír Železný.


AMERICKÁ VLÁDA ÚTOČĺ NA KOUŘENĺ

Hodnota akcií podniku BAT Industries, jedné z největších světových tabákových společností, s ústředím v Británii, poklesla za posledních čtrnáct dní o více než 3 miliardy liber, tedy o více než 120 miliard českých korun, v důsledku nového intenzívního útoku americké vlády proti tabákovému průmyslu.

Akcie podniku BAT poklesly o celých pět procent, když vyšlo najevo, že americký prezident Clinton hodlá postoupit pravomoce nad regulací tabákového průmyslu vládnímu Úřadu pro dohled nad potravinami a drogami, což zřejmě podle pozorovatelů povede časem k úplnému zákazu cigaret. Tabákové firmy se obávají, že americká vláda vbrzku označí nikotin za životu nebezpečnou drogu.

Hodnota akcií firmy BAT, která vyrábí světoznámé cigarety značek Lucky Strike, Benson and Hedges a Kool, začala dramaticky klesat poté, co před čtrnácti dny udělil soud na Floridě pacientu, který onemocněl rakovinou z kouření, odškodné v hodnotě 750 000 dolarů. Odškodné bude muset zaplatit podnik Brown and Williamson, americká pobočka firmy BAT Industries.

Mezitím oznámil stát Oklahoma, že zahájí soudní řízení proti americkým tabákovým firmám, ve snaze donutit je, aby hradily kuřákům, kteří onemocní rakovinou, náklady spojené s jejich léčením.

Je zjevné, že slogan užívaný na reklamách na cigarety v České republice, "Tak chutná Amerika", poněkud neodpovídá skutečné situaci v USA. V důsledku silného tažení proti tabákovým společnostem ve Spojených státech usiluje tabákový průmysl prodávat stále více cigaret v zemích třetího světa a v bývalých komunistických zemích. Vedoucí pracovníci tabákových firem vědí, že pokud se jim podaří přesvědčit mladé lidi pod dvacet let, aby začali kouřit, většina z nich se už smrtícího zlozvyku nezbaví po zbytek života, napsal britský list Guardian.

V Evropě prodává ročně firma BAT Industries 121 miliard cigaret, v Africe, na Blízkém Východě a ve střední a jižní Asii 161 miliard cigaret, ve Spojených státech 107 miliard cigaret, v Latinské Americe 174 miliard cigaret, v Tichomoří 80 miliard cigaret.


TELEVIZNÍ INTERNET

Murdochova British Sky Broadcasting (to je společnost, která vlastní i v ČR známý satelitní televizní okruh Sky News, ale kromě toho doslova desítky dalších TV okruhů, které jsou na satelitu zakódované protože se za ně musí platit), plánuje poskytovat veřejnosti rychlý přístup na Internet prostřednictvím konvenčních televizních přijímačů. Služba by měla být k dispozici od příštího roku, jakmile BSkyB zahájí digitální satelitní vysílání.

BSkyB hodlá vysílat digitálně do domácností 200 až 300 samostatných televizních okruhů a zároveň zprostředkovat velké množství informací z Internetu. To, jako doufá tato firma, přesvědčí veřejnost, aby si ve větším množství pro televizní přijímač zakoupila specializovaný digitální dekodér.

"Tyto dekodéry budou mít počítačovou kapacitu standardního PC a velmi rychlý modem," konstatoval ve čtvrtek jeden šéf společnosti BSkyB.

V Británii dosud vlastní jen 15 procent domácností počítač, kdežto televize je doslova v každé rodině.

BSkyB, která právě zveřejnila pro uplynulý fiskální rok zisky před zdaněním ve výši 257 miliónů liber, chce, aby se speciální digitální dekodéry běžné prodávaly od září 1997. V prvním roce jejich existence jich má být vyroben milión.

Podnik British Sky Broadcasting předpokládá, že digitální dekodér, spolu s podstatně modernizovaným zařízením pro příjem satelitní televize, které bude mít daleko menší satelitní talíře, bude celkem stát asi 200 liber, tedy cca 8000 Kč.

Dekodér bude obsahovat modem, který diváka automaticky propojí telefonem na digitální satelit. Bude to nejrychlejší modem, jaký je možno používat s konvenčními telefonními linkami.

BSkyB bude televizním divákům sama nabízet vlastní internetové služby, včetně bankovních služeb, nakupování z domova a další interaktivní programy. Nejzajímavější domovské stránky na Internetu se budou pravidelně vysílat k příjmu satelitními digitálními talíři, aby byly k dispozici i televizním divákům. Prostřednictvím telefonu a modemu bude možno se propojovat na specializovanější internetové stránky. BSkyB vyjednává v této věci o spolupráci s partnery, jako je British Telecom, Barclays Bank a japonský elektronický koncern Matsushita.


STUDIA SYNKů VELKÝCH ZVÍŘAT

Nejmilejší vnuk Borise Jelcina bude studovat na luxusní anglické soukromé škole. Tento patnáctiletý Boris Jelcin se právě stěhuje do anglické internátní školy Millfield School v hrabství Somerset, kde je školné 15 000 liber, tedy 600 000 Kč ročně. (Kde na to ten Jelcin v tom ožbračeném a ekonomicky rozvrácném Rusku bere??)

Jelcinův vnuk se v Millfield School setká s dvanáctiletým adoptivním vnukem jiného komunistického papaláše, čínského vládce Teng Hsiao Pinga.

Je to jak v té Orwellově knížce Zvířecí farma, kde se nakonec prasata, ovládnuvší všechna ostatní zvířata na farmě, bratří s farmáři z ostatních statků.