Neviditelny pes Neviditelny pes

Britské listy vede a řídí neuvěřitelně produktivní korespondent Neviditelného psa z Glasgowa Jan Čulík, jehož články můžete číst i na stránkách deníku Svobodné slovo (a asi 100 dalších českých novin a časopisů). Kdy Čulík spí není současné vědě známo.
Klikněte sem pro návrat do seznamu materiálů roku 1996, sem na aktuální seznam, klikněte na psí ikonu nebo sem k návratu na hlavní stránku.

BRITŠTĺ KONZERVATIVCI KRITIZUJĺ BBC ZA "ZAUJATOST?

Britští konzervativci vyvolali konfrontaci s veřejnoprávní rozhlasovou a televizní společnosti BBC. Předseda konzervativní strany Brian Mawhinney si stěžoval, že ministr financí Kenneth Clarke byl v pondělí (16.9.) interviewován v silně sledovaném ranním publicistickém vysílání britského rozhlasu "nepřátelským? a "ironickým? způsobem.

Dr. Mawhinney poslal generálnímu řediteli BBC Johnu Birtovi zuřivou písemnou stížnost, v níž tvrdí, že šéf labouristů Tony Blair byl o něco později interviewován v témže rozhlasovém pořadu "velmi zdvořile?.

Konzervativní ministr financí Kenneth Clarke v rozhovoru s reportérkou Annou Fordovou nepřímo podpořil konkurenční Labouristickou stranu, když v rozhlase přiznal, že labouristé už nejsou takovou hrozbou pro voliče, jakou bývali.

Konzervativní strana vydala tento týden nový předvolební reklamní plakát, pod kontroverzním heslem "Noví Labouristé, nové nebezpečí?. Na plakátu je pár démonických, ďábelských očí, které se dívají z temného kouta na velkými písmeny znázorněnou částku 700 liber (cca 28 000 Kč) a ruka se napřahuje ve snaze ty peníze ukrás. Plakát argumentuje, že letos má každá britská průměrná rodina k dispozici o 700 liber čistého příjmu více než před posledními všeobecnými volbami. Konzervativci se snaží britské voliče před volbami přesvědčit, že se jejich hospodářská situace systematicky zlepšuje. Labouristé naopak obviňují konzervativce, že "šíří lži?. Předchozí plakát, na němž byl zobrazen Tony Blair s démonickýma očima ďábelské příšery, zakázal úřad pro dohled nad billboardy a kritizovala ho i anglikánská církev.

Předseda konzervativců dr. Mawhinney si generálnímu řediteli BBC stěžoval, že prý reportérka Fordová při živě vysílaném rozhovoru "ministra Clarke neustále přerušovala, takže nemohl rozvinut své argumenty.? Její otázky byly otevřeně nepřátelské a její poznámka, jíž rozhovor uzavřela, "tak vy tedy nehodláte pozvednout tento rozhovor na seriózní úroveň?, prý byla jasně zaujatá. Naproti tomu rozhovor s Tony Blairem byl velmi zdvořilý. Reportér ho skoro vůbec nepřerušoval.

Labouristická strana konzervativní stížnost na BBC odmítla a konstatovala, že je to prý zjevně odveta za to, že si labouristé nedávno stěžovali komerční televizi ITV na příliš servilní rozhovor s premiérem Johnem Majorem. Labouristický mluvčí Frank Dobson uvedl, že se prý snaží konzervativci před nadcházejícími všeobecnými volbami "BBC přimět k povolnosti?.