Rejstřík BL
ARCHIV ►

5.12.1996

Edward VIII. se měl stát v Anglii pronacistickým loutkovým králem

Podle informací odeslaných z nacisty okupované Prahy na britské ministerstvo zahraničí v Londýně v červenci 1940 navrhlo nacistické Německo Edwardovi VIII. a jeho manželce, aby se v Británii stali proněmeckým loutkovým králem a královnou. Britská královská rodina to léta tajila. Loni tyto skutečnosti však vyšly najevo v dokumentárním filmu televize Channel Four. Nyní britská vláda odtajnila příslušnou dokumentaci k celé aféře.

Anglický král Edward VIII. byl donucen v roce 1936 abdikovat, protože se oženil s rozvedenou Američankou, Wallis Simpsonovou. To bylo tehdy neúnosné pro britského krále, který je zároveň hlavou anglikánské církve. Britský královský trůn po Edwardovi převzal jeho bratr, Jiří VI. Edwardovi a Wallis Simpsonové byly uděleny šlechtické tituly vévoda a vévodkyně z Windsoru.

Edward VIII. měl britskému establishmentu velmi za zlé, že musel abdikovat. Podle dokumentů, zveřejněných nyní v Londýně, přesně šedesát let po Edwardově abdikaci, byl Edward připraven přijmout nabídku stát se pronacistickým loutkovým králem. Očekával, že jeho bratr Jiří VI. a britská vláda odstoupí. Churchillova vláda měla být nahrazena labouristickou vládou, která by s německými nacisty uzavřela mír.

Německý návrh, že by se Edward měl stát loutkovým králem, je zmíněn v depeši britské rozvědky odeslané v červenci 1940 z Prahy. Zpráva pochází od nejmenovaného zdroje v okupovaném Československu a praví se v ní: "Němci očekávají pomoc od vévody a vévodkyně z Windsoru. Vévodkyně si přeje stát se britskou královnou za každou cenu. Němci s ní vyjednávají od 27. června. Status quo v Anglii má přijmout závazek vytvořit protiruskou alianci. Němci navrhují, že vytvoří v Británii opoziční vládu, kterou by vedl vévoda z Windsoru. Nejprve hodlají změnit britské veřejné mínění působením propagandy. Němci se domnívají, že král Jiří VI. odstoupí během německého útoku na Londýn."

Zároveň poslal do Londýna zprávu pracovník britského velvyslanectví v Lisabonu David Eccles, kde se tehdy bývalý anglický král Edward zdržoval: "Hovořil jsem dnes s vévodou a vévodkyní z Windsoru. Jejich postoje jsou skoro postoje páté (tj. nacistické) kolony. Jsou přesvědčeni, že Británie vnutila Francii válku s Německem, kterou Francie nechtěla, a pak Británie nechala Francii na holičkách. Francouzské příměří uzavřené s Hitlerem bylo prý to nejlepší, co mohla Francie udělat."

Britský konzervativní premiér Winston Churchill obdržel i další zprávy o pochybném chování bývalého anglického krále Edwarda. Vévoda z Windsoru se podle nich vyskytoval ve společnosti čelného portugalského bankéře Esperita Santa, který spravoval velké množství německé válečné kořisti z okupovaných zemí. Z dalších dokumentů vyplývá, že Edward předpokládal, že v Británii v podstatě dojde k revoluci a že bude znovu povolán na královský trůn. Domníval se, že se Anglie postaví do čela koalice Francie, Španělska a Portugalska a Německu budou uvolněny ruce, aby mohlo plnou silou bojovat proti Rusku. Edward byl přesvědčen, že éra konstituční monarchie v Británii už skončila a nastala éra velkých vůdců, jako je Pétain, Franco a Salazar.

Churchill v roce 1940 poznamenal, že se Edward v Evropě chová pro Británii velmi trapně, ale že je to důsledkem "nacistických intrik". Edwarda britská vláda posléze vyslala jako guvernéra na Bahamské ostrovy. Tam se bývalý monarcha vzpamatoval. V roce 1941 konstatoval americký prezident Roosevelt, že Edward "velmi energicky podporuje západní spojence. Udělal na mě daleko lepší dojem než před rokem", řekl Roosevelt.

Philip Ziegler, historik, který o Edwardovi vydal v roce 1990 knihu, konstatoval ve středu v deníku Times, že byl Edward hlupák a egoista, ale že nebyl zrádce. Prý obdivoval německý hospodářský zázrak, nikdy však neschvaloval útisk a likvidaci židů. Nikdy vědomě neposkytoval nacistům důvěrné informace, přestože nyní zveřejněná dokumentace dokazuje, že se často choval velmi trapně.


Softwarové firmy spolu celosvětově zoufale zápolí o ovládnutí trhu

Toto je shrnutí článku z Financial Times ze středy 4. 12. Povšimněte si, že články, jako je tento, o počítačové problematice, nevycházejí na Západě ve specializovaných počítačových časopisech, ale v normálních denících a týdenících.

Jako přílivová vlna, šířící se po celém světě, změnily Internet a internetová komunikace vyhlídky pro průmysl informační technologie. Před půldruhým rokem to vypadalo, že největší světová softwarová firma Microsoft zmeškala internetovou vlnu. Finance od investorů a světla ramp na sebe soustředily podniky Netscape Communications a Yahoo. Důsledkem byla celá série doslova spektakulárních vstupů těchto firem na světovou burzu.

Od té doby však Bill Gates dokázal, že je velmi schopným konkurentem. Microsoft si vyvinul internetovou strategii, která je charakterizována slovy "přijmout a dál rozšiřovat". Internet je nyní v ohnisku veškerých výrobků firmy Microsoft.

Gates nedávno řekl v projevu v Las Vegas: Internet je jako zlatá horečka, množství vzrušení a firem, které se na ní chtějí podílet, je neuvěřitelné. Naštěstí to ale je zlatá horečka, v situaci, kdy skutečně existuje zlato.

Je možná trochu hlouběji, než jsme si všichni původně mysleli, ale skutečnost, že radikálně klesají ceny komunikací a to, že počítače budou brzo všechny napojeny na velmi rychlé datové sítě, a tak budou moci všechny velmi rychle pracovat dohromady, skutečně bude mít zcela zásadní dopad, konstatoval Gates. Znamená to, dodal, že náš, počítačový průmysl, radikálně promění veškeré podnikání a ekonomiku, způsoby, jimiž se lidé vzdělávají a baví. A změny budou tak radikální, že se o tom lidem, kteří nepracují v naše sektoru, vůbec dosud ani nesní.

Microsoft předpokládá, že v následujících deseti letech se radikálně zvýší objem užívání Internetu. Proto investuje ve fiskálním roce do technologického rozvoje této oblasti 2 miliardy dolarů. Zisky Microsoftu mají v roce 1997 dosáhnout asi 10,2 miliard dolarů. Microsoft se svým Internet Explorerem dohání Netscape.

Microsoft nyní velmi intenzívně rozvíjí technologii Intranetu, podnikových lokálních sítí.

Firmy Oracle a Sun zdůrazňují obrovské výhody jazyka Java, který je nezávislý na typu počítačů, a prosazují také výhody tzv. síťových počítačů, které si většinu softwaru berou z Internetu. Následujících šest měsíců bude pro Microsoft, Oracle a Sun v boji o podnikové vybavení počítači rozhodující.

Úspěch či kolaps Javy bude rozhodnut v následujícím půl roce. Deset nejvýznamnějších softwarových společností na světě se nyní rozhoduje mezi Javou a systémem ActiveX od Microsoftu. Jakmile se rozhodnou, zbytek průmyslu bude následovat. Někteří pozorovatelé se domnívají, že objem prodeje tzv. štíhlých počítačů firmy Oracle bude podstatně menší, než Oracle optimisticky předpovídá.

Očekává se, že možná nedojde k bitvě, ale vznikne kompromis mezi PCs, NetPCs a tzv NCs (net computers, síťovými počítači). Že vzniknve velká rodina různých počítačů, každý z nich vhodný pro určitý druh použití.

Američané chtějí globální liberalizaci obchodu s informační technologií Prezident Clinton a jeho diplomati usilují o to, přesvědčit ministry zastupující členské země Světové obchodní organizace WTO, aby byla do roku 2000 zrušena cla na většinu výrobků informační technologie. Američané usilují o to, aby toto rozhodnutí příští týden schválila schůzka organizace WTO, která se má konat příští týden v Singapuru.

Byla by to největší obchodní liberalizace jednoho podnikatelského sektoru, týkající se polovodičů, počítačů, telekomunikačního zařízení a softwaru. Vznikla by obchodní výměna v hodnotě 300 až 500 miliard dolarů ročně. Některé evropské firmy (Philips) si však chtějí bariérami chránit domácí trhy. Brusel ale odmítl žádost podniku Philips, aby byly z dohody vyloučeny digitální videodisky a požadavek firmy Rank Xerox, aby zůstaly v platnosti tarify EU, a daně USA, uvalované na dovážené fotokopírovací stroje.


Britská vláda se rozhodla systematicky vzdělávat veřejnost o finanční a penzijní problematice

Britská vláda, dohližitelé nad britskými finančními trhy a nezávislé organizace pro ochranu spotřebitelských zájmů vytvořily úřad, jehož účelem je řádně vysvětlovat veřejnosti problematiku starobních důchodů, životního pojištění a dalších finančních služeb.

Tzv. Personal Finance Education Group (Skupina pro vzdělávání veřejnosti v otázkách, týkající se osobních finančních záležitostí) bude usilovat o to, aby obyčejní lidé řádně porozuměli penzijní, pojišťovací a vůbec finančnické problematice.

Vytvoření nové instituce je reakcí na všeobecné znepokojení v Británii, že řadoví občané dobře nerozumějí finančnickým, pojišťovacím a penzijním otázkám. Oficiální dohližitelské úřady nad britskými finančními trhy přivítaly, že vytvoření nové instituce je důležitým krokem k výběrovému způsobu regulace finančních trhů.

Instituce byla založena následuje po sérii skandálů, kdy se ukázalo, že některé podniky prodávají různé finanční produkty veřejnosti špatně. Mnohé finanční firmy poskytly zákazníkům nesprávné konzultace. Tisíce zákazníků proto přešlo k nevhodným soukromým penzím.

Novou instituci bude financovat organizace IMRO, což je vládní dohližitel nad investičními fondy na britských kapitálových trzích.

"Lidi nabízeným finančním produktům katastrofálně nerozumějí," konstatoval ředitel IMRO Philip Thorpe. "Existuje množství dat, získaných průzkumem veřejného mínění, z nichž vyplývá, že zákazníci nejsou řádně vybaveni znalostmi, aby byli schopni si samostatně vybírat na trhu nabízené finanční produkty," dodal.

Nová organizace bude spolupracovat s britskými školami, aby se zajistilo, že se vyučování o finančních produktech a službách, jako jsou různé druhy soukromého pojištění a různé druhy soukromých penzí, stane součástí britských školských osnov. Posléze bude nová instituce vzdělávat lidi, kterým je kolem dvaceti, ohledně problematiky finančních služeb.


Tribuna čtenářů

K úmrtí šéfa podniku Volkswagen-Škoda Ludvíka Kalmy

(Viktor Hollman)
Co mne na nehodě pana Kalmy zarazilo, byla rychlost, s jakou automobilka Škoda vydala prohlášení, že na nehodě pan Kalma nenese žádnou vinu. To, že v tom místě (dle TV Premiéra) jel asi 160 km/h, že to byl jeho běžný styl jízdy (dle pracovníků Škodovky), že v jeho případě se nejspíš jednalo o zneužití (byl pan Kalma testovacím jezdcem?) značky "F" (kromě běžných značek jsou vydávány i značky se zvláštním režimem, které lze "přehazovat" z auta na auto, mají zelené znaky mají jedno písmeno a čtyři číslice. pokud ono písmeno je F, neplatí pro takový vůz omezení rychlosti na volných silnicích a dálnicích). "Běžné" přenosné značky (např. s písmenem X) mají přirozeně zvláštní režim (vůz totiž nemusí být schválen v ČR k provozu atd.), který je u písmene F ještě zostřen. Takto označené vozidlo se nesmí používat pro běžný provoz (to se běžně nedodržuje), platí taky pro něj dopravní značky, a také oblíbená formulka, že "řidič je povinen přizpůsobit svoji jízdu stavu a povaze vozovky". Nehledě na to, že řidič je povinen jet tak, aby mohl vždy bezpečně zastavit vozidlo. Je poměrně příznačné pro česká média, že se v tomto případě mnoho nezabývaly meritem věci (tedy dodržování režimu používání zvláštních SPZ), ale poukazují na to, že kamion v daném místě neměl parkovat (copak ten řidič tam ten kamion postavil SCHVÁLNĚ?). Také to, že se nad prohlášením automobilky zatím nikdo nepozastavil (alespoň jsem nic na toto téma nečetl) o čemsi vypovídá (doufám, že v tom žádnou roli nehraje to, že Škoda, a.a.s. je poměrně význačný inzerent). Ono, dodržovat vyhlášku (dopravní) je určitě nutné - na druhou stranu, kolik dopravních značek je naprosto nesmyslně umístěných (a řadoví policisté si toho jsou vědomi !!!), proč nelze v dětské sedačce vozit dítě na předním sedadle (druhé nejbezpečnější místo v autě pro kojence do 9 měsíců hned za prostředním zadním sedadle, pokud i toto má tříbodové pásy), atd. Nechci se dotyčného řidiče kamionu zastávat, ale myslím si, že jestli má někdo možnost se chovat jinak než ostatní (zde tedy nedodržovat rychlost), musí velmi dobře vážit, kdy této možnosti smí použít a kdy je to již nebezpečné.

Romové jsou nemožní


(přišla celá řada příspěvků, ještě se stále na toto téma lidi hádají ve Fóru, zde je pár citátů z e-mailových dopisů, poslaných přímo mně, neuvádím jména autorů)
První hlas: Obvykle se cituje ze "Svoboda jednoho konci tam, kde zacina svoboda druheho". Toto by melo celkem spolehlive stanovit bezbrehemu liberalismu alespon nouzovou protipovodnovou hraz, kdyz uz ne opravdovy breh.
Vztah gadzu k cikanum je do znacne miry urcovan strachem. Pomerne dost lidi ma bud vlastni negativni zkusenost (nebo ji znaji ze sveho okoli). Pamatujete-li si, ze vyraznym rysem cloveka, se kterym jste meli potize byla sneda tvar, mate pak pochopitelne tendenci chovat se ponekud odtazite ke vsem, kdo vypadaji podobne (zver take prcha nejen pred myslivci ale i pred ostatnimi lidmi - mozna ponekud poeticky primer) a take se o tuto zkusenost podel it se svymi blizkymi. Pochopitelne, spousta lidi mela take potize s bilymi lumpy, ale ti se nedaji podle predchozi metody snadno eliminovat jako skupina.

Spise nez "otrockou mentalitu" nazval bych jejich chovani "parazitickym". Cikani se jako otroci nepouzivali, tudiz tuto historickou zkusenost za sebou nemaji (ale ani my nemame v sobe pocit viny, ze bychom nekdy zili z vysledku jejich prace - to je asi rozdil vuci vztahum mezi cernymi a bilymi v anglosaskem svete).

Druhý hlas:

Neznam natolik dobre situaci cernochu v USA, ale domnivam se, ze tam netvori jednotnou mensinu (jeden narod). Reseni musi prijit z obou stran soucasne - my se postarame, aby Vas nikdo nesikanoval - no a vy se postarejte, abyste nikomu nedavali zaminku. Je pravda, ze nekteri z nich zde ziji stovky let, nicmene utvorili si vlastni svet, kde odmitaji mistni normy a zakony. Z tohoto pohledu jsou stale cizinci. Tim spise, pokud nemluvi cesky.

Má reakce:
Tohle je, nezlobte se, velmi xenofobni nazor. Myslim, ze treba v multikulturni Kanade byste s tim neuspel. Nebo v Britanii, kdybyste zacal zakazovat Pakistancum, aby mluvili Urdu nebo posilali deti do muslimskych skol. Nebo v Kalifornii, kde je ted spousta Mexikancu a Rusu. (Rusti taxikari.) Vite, ze na letisti v Los Angeles jsou napisy trojjazycne: anglicky, spanelsky a rusky?

Třetí hlas: Vazeny pane Culiku,
ve vasi reakci mne zaujala tato veta: "Mimochodem, slozitost je v tom, ze my asi nemuzeme vnucovat jine komunite normy vlastni komunity. Ale asi to oznacite za bezbrehy liberalismus. Myslite si , ze pravo na existenci v CR maji jen ty narodnostni mensiny, ktere opusti svuj zivotni styl?".

Jsem toho nazoru, ze pokud jde o normy ktere jsou zakonem tak jejich dodrzovani je NUTNO vnucovat. Pokud je zivotnim stylem nejake mensiny (a je jedno jestli je narodnostni) ignorovani zakonu neda se ocekavat ze bude okolim akceptovana.

Čtvrtý hlas:

Psal jste o českém filmu o romské problematice, který se promítal na Londýnském filmovém festivalu. To zní, jako by byl Pter Václav (jde přece o něj a jeho film Marian) nějakými rasisty, I celou rasistickou českou společností diskriminován a kamsi odstrkován. Proboha! Nedramatizujme! Nevím, jestli může či nemůže autor sehnat distributora, ale pokud ne, pak jistě ne proto, jak ve svých listech malinko podsouváte, že film působí vůči Romům sympaticky a že by mu za to něco hrozilo, ale jistě spíše proto, že za současného stavu návštěvnosti a ekonomické návratnosti kina filmové distribuce je šíření filmů jako je Marian činností jednoznačně mecenášskou.

Nevím, kde jste vzal tvrzení o tom, že Petr Václav nemůže najít mezi vrstevníky nikoho, s kým by mohl o tématu hovořit. Sám jsem filmař (bzť reklamní), ale přesto se pohybuju v přibližně těchže kruzích a tomuhle prostě nevěřím.

Celá poznámka jaksi temně hrozí všudypřítomným nebezpečím a předstírá, jako by v ČR filmu a tvůrcům něco hrozilo. Nic takového nepozoruji. O filmu se psalo, hodně se vyzdvihují ceny, které pobral. Viděl jsem asi tři TV rozhovory s panem Václavem I jeho spoluscénaristou.

Má odpověď:
dekuju vam za pripominky a rad je zverejnim, protoze jsem dostal k romskemu bloku zase mnoho ruznych reakci.
Zcela zrejme to vypovida o tom, ze i film Marian (ktery jsem ale nevidel, upozornuju) by asi nebyl jen "okrajovym filmem", ale snimkem, ktery by sel uplne na jadro veci, jadro ceskych postoju, jadro ceske identity a stimuloval by verejnou diskusi. Jen se podivejte, jak razantni jsou reakce na zverejneni jedineho clanku z Observeru o tom, ze jsou dnes Romove ve stejne nezavidenihodne pozici, jako byli Zidi ve tricatych letech.

Potiz je, ze jak se zda obecneji lidi v CR nejsou schopni ci ochotni zaujmout takovou DOSPELEJSI reakci - radeji se budu divat na Terminatora, nez abych se zabyval zasadnimi otazkami. Kdyz si to zadny dfistributor nemuze dovolit, proc ten film neodvysila ve spickovem sledovacim case na CT 1 verejnopravni TV? Vzdyt od toho ta verejnopravni tv je, aby nastolovala palcive otazky, ne aby lidi bavila Hanou Zagorovou nebo Jiraskem nebo panem Tau.

To, ze režisér nema s kym se o veci v CR bavit mam primo od Ivana Kytky, jemuz to rekl v tom rozhovoru pro CT, ktery CT odvysilala v sest hodin rano.

Ještě k tomu: Ivan Kytka mi sděluje, že mu po poskytnutí rozhovoru pro ČT režisér Petr Václav řekl, myslíte, že mi dají teď v ČR do auta bombu?

Jinak k celé romské problematice: Domnívám se, že iniciativa k řešení tohoto problému musí vyjít od většinové, české komunity. Jen tak je možno postupně odstranit patologicky negativni a nekonstruktivní reakce romské komunity. Přitom se ale, obávám se, asi bílí občané nemohou snažit Romy převychovávat a vnucovat jim svůj způsob života. Já vím, je to těžké, ale jiné konstruktivní řešení asi není. Říkat, ti Romové jsou strašní, to není naše vina, podívejte se, jak jsou primitivní, špinaví, kradou, atd. - to ten problém nikdy nevyřeší.

Jan Čulík