středa 2. února

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby O etičnosti novinářů:
  • Proč odešel z MFD její slovenský zpravodaj Karol Wolf (Jan Čulík) Zdravotnictví:
  • Postavení lékařů v České republice Česká politika:
  • Havlová (Ivan Hoffman) Literární noviny:
  • O budoucnosti světa (Jan Čulík) Věda:
  • Příspěvek ke Goedelově větě (Petr Novák) Rasismus v ČR:
  • Míjíme se v pochopení (Jan Kyncl)
  • Rasismus v ČR? Reakce na článek Jana Kyncla a poznámku Jana Čulíka (Jiří Konvalina)
  • Hodně bílých bylo zabito Romy (Jan Lipšanský) Pokračování diskuse o Bohu a o vědě:
  • Religiozita je v médiích v drtivé menšině ! (Vojtěch Kment)
  • Diskuse(?) v BL o Bohu (Jan Hora)
  • K diskusi o náboženství: zanedbaná témata (Dan Šedivý)
  • Článek Dany Cihelkové: snůška nadutě se tvářících nesmyslů v nespokojeně levicových Britských listech (Luboš Motl)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Článek Dany Cihelkové: snůška nadutě se tvářících nesmyslů v nespokojeně levicových Britských listech

    Luboš Motl

    (Luboš Motl poslal Britským listům.)

    Mily pane Malku,

    dekuji za projevenou duveru a komplimenty. Mam i jine veci na praci, ale pokusim se rychle vyjadrit; clanek Dany Cihelkove je zjevne filosoficky laden, z vedeckeho hlediska je to dalsi smes chytre se tvaricich nesmyslu, okopirovanych a nepochopenych tvrzeni vedy, trivialit, nepravd, nedorozumeni, filosofickych a nabozenskych predsudku a nadutosti.

    Mimochodem Britske listy jsou zajimave forum otevrene pro mnohe, ale z duvodu udrzeni dobre nalady se jim radeji vyhybam. Je to pro me spasitelsky a vecne nespokojeny levicovy platek, ktery zasadne zkresluje fakta soucasneho zivota v UK (pokud se jen trochu podoba USA) i v CR.

    Kdyz jsem cetl zacatek clanku Dany Cihelkove, rikal jsem si, ze zminene myslenky jsou jiste politicky korektni a pro filosofy zajimave, ze ale protireci filosofii vedy. Pri dalsim cteni jsem svuj nazor trochu opravil. Znam i horsi clanky, kazdopadne dosti tragedii v predstavach autorky nalezneme, a kdyz postupujeme hloubeji k "vedeckym" partiim, prazdnost a neoduvodnenost autorciny ideologie je stale ocividnejsi.

    Jen takove hrube upozorneni predem. Dokud je Buh dostatecne abstraktni, ze se za nim muze skryvat cokoliv, princip, sila apod. ;-), pochopitelne, ze veda se k jeho existenci vyjadrit nemuze. Buh ale neni vzdy takovy; pro lidi byl drive Buh pomerne konkretni a pricitali mu ruzne veci, ktere poradne nechapali. S tim, jak veda poznava, se Buh odsouva z mnoha dalsich konkretnich zakouti, kde ho bylo treba.

    (Prispevek k polemice o teismu a ateismu v B.L. 26.01.2000.) Je problemem vsech techto diskusi, ze posuzuji otazku existence ci neexistence Boha - Stvoritele prizmatem lidske zkusenosti, o niz vime, ze je velmi omezena, ac se v mnoha ohledech tvari, ze veda drive ci pozdeji odhali kazde tajemstvi. Podivame - li se nezaujate na vnitrni obsah Bible, aniz

    K tomu, co veda odhali. Veda odhalila nejedno vedecke tajemstvi a je rozumne ocekavat, ze tomu tak bude i nadale. Temer vsichni agnostici historie, kteri rikali, ze neco (dostatecne dobre definovaneho) bude navzdy lidstvu nezname, se mylili. Treba Auguste Comte tvrdil, ze chemicke slozeni hvezd bude navzdy nezname. Ani deset let neuplynulo a nove objevena spektroskopie dala lidstvu prakticky presny chemicky rozbor slozeni Slunce a hvezd. Doporucoval bych velkou opatrnost, kdyz mluvime o tom, ze neco nepozname nikdy.

    Nektere otazky jsou v principu vedou nezodpoveditelne a vime to i dnes. Z hlediska vedeckeho pohledu na svet tyhle otazky nemaji hodnotu, ac mohou byt velmi dulezite pro nasi psychologii a filosofii (v horsim pripade pro politickou karieru). Jestlize predem vime, ze neco nezodpovime, ma smysl otazku klast?

    bychom pristoupili na predpoklad, ze Bible je slovem Bozim, ale spise historii vyvoje urciteho segmentu nazoru o vzniku sveta a roli Boha v nem, nutne musime dojit k zaveru, ze jakakoli lidska diskuse o nem muze byt v nejlepsim pripade vedena z pozice neuplneho lidskeho poznani, vcetne toho, ktere se odvolava na autoritu Bible, uz jen proto, ze je dilem lidskym, tedy omezenym.

    Akademicky receno, uplne kazda diskuse muze byt vedena jen z pohledu neuplneho lidskeho poznani. ;-) Nektere veci ale vime s vetsi jistotou, nektere s mensi jistotou. Mezi temi "vice znamymi" jsou otazky kazdodenni i otazky kosmickeho vyznamu; neni pravda, ze treba zahady biologie a evoluce musi byt zakonite mene zname jen proto, ze se jaksi dotykaji nabozenstvi.

    Ve vsech velkych nabozenstvich sveta se ze vseho nejvice odrazi nejaka lidska zkusenost s necim, co je ponekud v rozporu s obecne sdilenou zkusenosti s radem hmotne fyzikalni reality, ktere jsme soucasti. At se nam to libi ci nelibi, obcas se ve svete jistot (jinak neochvejne platnych principu a zakonu, formujicich chovani prirody) objevi neco, co do techto jistot nezapada.

    Presne nevim, co je tim "necim" mineno, jestli zazraky, nebo nabozenstvi samo. Racionalne jsou vedci presvedceni, ze "zazraky" (jevy, ktere na prvni pohled protireci poznani sveta v oblastech, kde nasim znalostem lze verit) nenastavaji; to samozrejme neznamena, ze se clovek nemuze nadchnout tam ci onde. Clovek poznava vice a vice - a mnohe veci, ktere jsou dnes banalni, by lide v minulosti, kteri toho tolik neumeli a neznali, povazovali za zazraky.

    Zrejme se jedna o problem, s nimz se lidstvo potyka od pocatku, kdy se evolucne propracovalo ke schopnosti premyslet nad jevy, ktere jej obklopuji. Nemam opravneni vynaset soudy, ktere jevy a udalosti, jejichz obsah se rozchazi s kauzalitou hmotneho sveta, jsou dilem podvodniku, dilem prebujele fantazie, zboznych prani ci projevem jine reality, kterou souhrnne nazyvame -nadprirozeno.

    Nevim, kde autorka to pravo ztratila ;-), podle meho ma ustavou zarucene pravo vynaset soudy, zvlaste o otazkach, kde jsou soudy zcela nezbytne. U kazdeho realneho soudu, kde se vysetruje, zda je nekdo vrah nebo ne, je nutne vzit do uvahy "prirodni zakony", vetsinou ve forme "selskeho rozumu" a "expertnich posudku". Pokud treba vrah bude argumentovat, ze manzelku zavrazdil holub, ktery proletel zavrenym oknem, aniz by ho rozbil, asi neuspeje. Soudce proste musi vzit do uvahy sve zkusenosti a znalosti o tom, co je mozne a co nikoliv (a co je velmi nepravdepodobne), jinak by zadny soud nemohl vynest nikdy; vyjimecne muze dojit k omylu, nekdy treba i na zaklade neuplnosti vedeckeho poznani. Ale lepe to nejde; dnesni poznani sveta je to nejlepsi, co v tomto okamziku lze uzit na vytvoreni si nazoru o libovolnem jevu. Nevidim absolutne duvod, proc by tomu melo byt s jevy, ktere protireci kauzalnimu usporadani sveta a prirodnim zakonum obecne, jinak.

    Obavam se vsak, ze nejsem sama, kdo se podivuje nad skutecnosti, proc se lidstvo zaobira prinejmensim vice jak pet tisic let necim, co by objektivne vzato nemelo existovat? Otazkou tudiz je, zda nabozenstvi nejsou vice

    Tuhle otazku moc nechapu. Nabozenstvi objektivne existuje. Je to prinejmensim spolecensky jev - vedec ho muze zredukovat v konecnem dusledku na komplikovany prirodni ci fyzikalni jev - v nemz lide smysleji a konaji podle nabozenskych pravidel. Co neexistuje, jsou nektere konkretni jevy, subjekty a objekty, jejichz existence se to ci ono nabozenstvi dovolava.

    dusledkem lidske zkusenosti s temito anomaliemi, nez vyrazem strachu a respektu pred zivly tohoto sveta, jak se domniva ateismus?

    Nabozenstvi proslo historicky mnoha fazemi. O tomhle "ateistickem" mluvi Einstein jako o "nabozenstvi strachu". Je to asi trefny nazev; lide se nepochybne bali zivlu, ktere tehdy vubec neumeli ovladat a ktere tedy prisuzovali nadprirozenym silam, jejichz analyza cloveku a priori neprislusi, protoze cloveka presahuji. Pak bych mohl mluvit o mravnim nabozenstvi ci kosmicke zboznosti. Ale chci hlavne rici, ze ano, samozrejme, ze se da take rici, ze nabozenstvi v davne historii plynula z lidske zkusenosti s "anomaliemi"; ponevadz lide nerozumeli blesku, blesk byl prece take "anomalie" - analogicky treba s dnes pozorovanym deficitem slunecnich neutrin. Rozdil je hlavne v tom, ze dnes (at si to nekdo preje, nebo nikoliv) lidstvo chape velkou cast jevu kolem sebe a hodne veci umi spolehlive ovladat, a tak uz dnesni clovek casteji veri tomu, ze i konkretni anomalie bude v budoucnu vysvetlena; vzdyt tomu bylo uz tolikrat v moderni historii.

    Neni to tak davno, kdy se prosti lide (avsak take mnozi ucenci) domnivali, ze blesky a hromobiti jsou projevem Boziho hnevu, ze andele posedavaji na oblaccich a duse zemrelych hrisniku se smazi v pekle, kdezto duse bohabojnych mestanu si vychutnavaji slasti raje. Tyto projevy viry vsak spise nez cokoli jineho byly projevem upadku viry a jeji ideologizace (nebudete -li poslouchat vrchnost, propadnete Bozimu hnevu). Dnes by neco takoveho sklidilo nanejvys soucitny usmev.

    Autorka zjevne nema temer zadny kontakt s realnym krestanstvim; kazdy druhy realny kazatel temer libovolne prinejmensim protestantske cirkve je i dnes presvedcen, ze neverici hrisnici se budou smazit v pekle. To tvori naprosty zaklad krestanske viry velke casti lidi. Mohu poskytnout i referenci na stranky Lenky Ostre ;-)

    Je jedno, jestli neco tomu ci onomu vzbuzuje usmev na rtech. Giordanovi Brunovi take nazory tehdejsi cirkve vzbuzovaly usmev na rtech, alespon do te doby, nez ho upalila. Tvrzeni autorky, ze vira v peklo je jen ideologickym nastrojem na ovladani poddanych, je materialisticka konstrukce. Vira v peklo a raj je jednim z realnych zakladu krestanstvi i dnes, a kdyby autorka vice s krestany ruznych druhu komunikovala, dobre to vi. Autorka ma velmi omezene nazory nejen na nabozenstvi, ale i na casticovou fyziku, jak uvidime nize, a jen na zaklade sve neznalosti se nad obe skupiny zcela nepochopitelne povysuje.

    Kdyz se zacalo vedecky zkoumat lidske telo a anatomicke studie se staly uznavanou vedeckou metodou, objevila se rada nazoru, sirena uznavanymi autoritami, ze anatomicka zkoumani prokazala neexistenci ducha, protoze v lidskem tele nebyl nalezen a nebylo v nem nalezeno nic, co by o jeho pritomnosti mohlo svedcit.

    Ale v urcite davne (a snad ani ne tak davne) minulosti si lide opravdu predstavovali, ze v tele sidli duch, analogicky nafukovacimu vacku kapra - dusicce. ;-) Anatomicke rozbory opravdu ukazaly, ze duse neexistuje (v tomto smyslu slova).

    O nejake to stoleti pozdeji, kdy do blizkeho vesmiru vzletly prvni sondy, se objevily podobne nazory. Pry Buh neexistuje, protoze sondy jej nikde nenasly.

    Stejne tak Boha si velka cast vericich alespon pred par staletimi predstavovala jako bytost v realnem prostoru. Z hlediska tehdejsich znalosti to nebylo az tak naivni, jak se to jevi nam dnes; je ale jiste zavadejici se tvarit, ze tomu tak nebylo a ze to lidem pripadalo naivni vzdy. Vzdyt i takova trivialita, jako vyvoj (zivocisnych a rostlinnych) druhu, pripadala vetsine lidi nesmyslna jeste na prelomu 19. a 20.stoleti. A spolu s tim si opravdu predstavovali Boha, jak z testa modeluje ruzna zviratka; netvarme se, ze tomu tak nebylo. Poznani lidstva se proste meni (vetsinou kupredu) a spolu s tim se meni i to, ktere veci pripadaji lidem prirozene a ktere naivni a nadprirozene. Dokud Darwin neuderil hrebicek na hlavicku, Buh modelujici jednotlive druhy byl opravdu nejprirozenejsi hypotezou. Lide neznali dany druh "fazoveho prechodu", kterym se tvori nove druhy, a tak ho museli necim nahradit - inteligentnim Stvoritelem. S tim, jak znaji vice a vice, dulezitost Stvoritelovy inteligence a umeleckosti ustupuje.

    Obavam se, ze na techto a podobnych moudrostech postaveny ateismus ma tutez hodnotu jako na teorii o pekle a raji postaveny katolicky (ale take reformisticky) moralismus.

    Tvrzeni, ze Buh - velky a mocny mlhavy pan - se nenachazi ve slunecni soustave, je trivialni fakt, podporeny i kosmickymi sondami; je to naprosta trivialita nehlede na to, jestli ji Dana Cihelkova strka do jednoho pytle s nabozenskym moralismem pekla a nebe. Sondy v kosmu samozrejme nevyvraceji abstraktniho Boha, ktery nema zadnou geometrickou formu a pokud mozno ani jine fyzikalni dusledky; to ale podle me take nikdo z onech ateistu netvrdi a autorka jim to podstrkuje nepravem. Buh, ktery nema vubec zadne vlastnosti, souvisejici s realnym svetem, je nezajimavy nejen pro vedu, ale i pro verici.

    Podivejme se blize na jeden problem, ktery by mohl otazku teismu ci ateismu posunout do uchopitelnejsi polohy. Lide ke sve existenci potrebuji nejaky hodnotovy system, ktery jim skyta jistoty o smysluplnosti tohoto sveta a toho, co konaji. Vytvareni konstrukce chramu jistot vedlo mimo jine ke vzniku geocentrickeho modelu sveta, v nemz Zeme byla stredem vsehomira a duvodem k existenci Slunce, Mesice a hvezd. To vse bylo dilem Bozim pro cloveka, kteremu byla dana moc nad vsim ostatnim stvorenim. Hierarchie hodnot, zavrsena Kristovym namestkem na Zemi, spolecne s timto jednoduchym modelem vesmiru, skytala dosti prijatelny rad jistot, o nejz se mohl clovek kdykoli oprit a kdyz nahodou selhal, vzdy byly po ruce sily pekelne, na ktere bylo mozno svest kazdou lumparnu, katastrofu ci jinou nezadouci anomalii.

    Nerekl bych, ze dnes, kdyz vime, ze Zeme neni jedinym stredem vesmiru, nemame zadne jistoty. S touto znalosti IMHO mohli zit lide vzdy; je tak trochu nahoda, ze Zemi kladli nasi predci do stredu. Je to zaroven i pochopitelna strategie, jelikoz sebe, Zemi, svoji galaxii apod. zname ze vsech lidi, planet, galaxii apod. nejvice. Proto ji intuitivne stavime do stredu.

    Cela minula staleti veda tento pohled vytlacovala. Clovek neni jedinym Bozim druhem, protoze je s ostatnimi organismy spojen diky evoluci spolecnymi predky. Zeme je jen velikosti prostredni z deviti planet, ktere obihaji celkem prumernou hvezdu. Jak se ukazalo v 20.stoleti, jde o hvezdu v dosti prachobycejne galaxii, ktera ma desitky miliard sester. Tento "ustup od exkluzivity" probehl ve vede mnohokrat; muze pokracovat, ale samozrejme take nemusi. Extrapolace, ze bude pokracovat a ze za urcitou dobu budeme presvedceni, ze i vesmir je jednim ostruvkem ve velkem souostrovi vesmiru, je sice historicky prirozena, ale nikoliv vedecky nenapadnutelna.

    Astronomicka pozorovani vsak tento hodnotovy rad jistot vyvratila. Zivot sam si vyzadal, aby se predchozi geocentricky model evolucne pretvoril v heliocentricky model, aniz by se zmeny dotkly podstaty tech jistot, ktere

    Zivot si to nevyzadal. Zili dostatecne rozumni lide, kteri heliocentricky model zacali kazat mnohem drive, nez si to zivot vyzadal. Dalo by se dlouho mluvit o tom, jak tehdejsi geocentricke modely davaly stejne dobre vysledky jako heliocentricke modely - byly totiz casto ekvivalentni. Skutecne prednosti heliocentrickeho modelu prinesly az prace Newtona atd., ktere odhalily dynamiku, stojici za realnym pohybem kosmickych teles. To bylo par stoleti pote, co se prvni heliocentricke modely objevily.

    Abych si tak trochu rypnul, dnes uz mame 85 let obecnou teorii relativity, ktera umoznuje uzivat jakekoliv vztazne soustavy - napriklad i geocentrickou a heliocentrickou - rovnopravne a odlisny pohyb pricist na vrub existenci gravitacniho pole; samozrejme, ze obecna relativita se redukuje priblizne na Newtonovu, kde je heliocentricka soustava preferovana, nicmene filosofie obecne relativity umoznuje uzivat obe soustavy rovnopravne.

    Dnes ale lide uz maji malo zkusenosti s astronomii; nikomu uz nevadi, ze se uci, ze Zeme neni stredem vesmiru. Lide se na hvezdy moc nedivaji a otazka ztratila nabozensky podtext. Podle meho je to opravdu z velke casti proto, ze obycejni lide dnes o pohybu kosmickych teles mene nez predci. Poctivym pozorovanim musi clovek nejprve dojit k geocentrickemu modelu; diky poznatkum mnohych astronomu a fyziku si tuhle fazi v nazoru na kosmos muze vetsina lidi odpustit.

    V budoucnosti mozna ztrati nabozenskou prichut i dalsi otazky, ktere jsou dnes pro ruzne verici nestravitelne, napriklad otazka evoluce.

    clovek ke sve klidne existenci potreboval. Netrvalo dlouho a ukazalo se, ze ani tento system neni udrzitelny. Poznani, ze planeta Zeme je soucasti systemu mnohem slozitejsiho, nez je jen soustava planet obihajicich okolo Slunce, a navic se nachazi v okrajove casti spiralove galaxie, otraslo poslednimi zbytky jistot o nez se clovek opiral.

    Jiste je prehnane, ze se o to "clovek" opiral. Hubble objevil nove galaxie, tim drasticky zvetsil predstavu o velikosti vesmiru, ale tohle byla spise revoluce ve vede nez ve spolecnosti: velikost vesmiru byla z hlediska kazdodenniho zivota obrovitanska uz pred objevem dalsich galaxii.

    Vyvstal problem, kde najit nove jistoty? Z pozorovane casti vesmiru se vytratil pevny bod, vse se nachazelo v neustalem pohybu a v premenach, o jejichz smyslu bylo mozno nanejvys spekulovat, byt na vedecke bazi. Biblicky obraz sveta prestal platit a cirkevni autority uz nemely dost prostoru k tomu, aby vytvorily novy model, ktery by byl v souladu s vedeckym poznanim, prebirajicim zodpovednost za vytvareni novych jistot.

    Trochu se musim usmivat nad tim, ze "cirkevni autority" by mely tvorit modely souhlasici s vedeckym poznanim. ;-) Byly doby, kdy se chytri lide nedelili do oboru: clovek byl zaroven kazatelem, filosofem, matematikem a delal maximum, co mohl - tolik toho zase nebylo. V momentu, kdy se prirodni vedy zacaly oddelovat a kosatet, bylo jasne, ze clovek musi delat astronomii s velkou intenzitou, aby v ni neceho docilil. Ve vede nikomu nepomuze, ze je cirkevni nebo politicka autorita; posuzovani pravdivosti teorie a modelu na autoritativnost hlasatele nehledi. ;-)

    Ateismus neni sice nic noveho, muzeme se s nim setkat uz v nekterych smerech anticke filozofie, avsak moderni ateismus, jaky byl zplozen mechanistickym materialismem, uz nebyl tak spekulativni, ale odvolaval se na vedu.

    Ateismus se vzdycky odvolaval na vedu. Tipuji, ze autorka radi mezi anticke ateisty i atomisty kolem Demokrita apod. To byli na svoji dobu vedecky zalozeni lide a idea nekolika druhu atomu, spojujici se hacky, je sice v detailech usmevna pro dnesniho fyzika, filosoficky se ale velmi podoba realnym faktum o atomech, jak je zname dnes. Projevili ohromnou predvidavost.

    V uzsim slova smyslu lze rici, ze veda zrusila Boha a na jeho misto posadila vecnou hmotu. Ta se mela stat onim pevnym bodem, skytajicim opet jistotu, ze v tomto svete se lze o neco oprit. Oslava hmoty, jako priciny existence vsech veci a byti vsech zivych tvoru, pak vyvrcholila v ateistickem dialektickem materialismu. Mozna autorka oslavu hmoty nejak proziva, ale z hlediska vedy bych nerekl, ze ateistickym dialektickym materialismem cokoliv vrcholilo. Do vedy se marxismus a leninismus prakticky nepromitl a tak trochu s obavou se sam sebe ptam, kde dosla autorka ke svemu nazoru; ucila se to na nejake skole?

    Ten ve sve vulgarnejsi podobe predkladal vesmir jako jeden giganticky mechanicky stroj, udrzovany v chodu vzajemnym pusobenim prirodnich zakonu a hmoty, v nemz uz nebylo pro Boha misto. Tento model jej ani nepotreboval, mel totiz sveho boha - hmotu.

    Vesmir jako giganticky mechanicky stroj, udrzovany v chodu pusobenim prirodnich zakonu na hmotu, neni zadna "vulgarnejsi podoba dialektickeho materialismu", nybrz naprosty pilir fyziky, ktery vladl od superrevolucnich objevu genia Isaaca Newtona v 17.stoleti az do zacatku 20.stoleti a s Marxem nema nic spolecneho. Muj dojem je, ze autorka sama poradne nerozumi jevum, ktere ukazuji, ze laplaceovsky determinismus neni presnym popisem prirody (kvantovym jevum), a ze se tudiz nad nejlepsi vedce 17.-20.stoleti povysuje (tim, ze je oznacuje dokonce privlastkem "vulgarnejsi") naprostym nepravem, protoze jim nesaha ani po kotniky.

    Bohuzel takovych lidi, kteri nerozumeji vede samotne, a tak se pokouseji o jeji politizaci a spojovani s tim ci onim nepopularnim clovekem, je hodne. Tito lide asi nemaji nadani prohlubovat opravdove poznani, jsou ale dobri v pomlouvani a intrikach, a kazdy dela to, co umi lepe nez ostatni.

    Vedecke poznani vsak zpochybnilo i tuto jistotu. Objev radioaktivity ukazal, ze atomy hmoty nejsou ani zdaleka takovou jistotou, jakou se zdaly byt, ale podlehaji urcitym zmenam, vyvolanym nejakymi silami uvnitr atomu. Aby toho

    Sily v atomu zpusobujici radioaktivitu jeste vubec nemusely implikovat neplatnost modelu vesmiru jako hodinoveho strojku, jak autorka touto karikaturou naznacuje.

    nebylo dost, dalsi vyzkumy ukazaly, ze mezi hmotou a energii existuji nejake vztahy, ktere umoznuji premeny z jedne formy do druhe (E=mc2).

    Fyzikalni mluvou, energie a hmotnost je tataz velicina, prepoctem je kvadrat rychlosti svetla. Ani teorie relativity samotna v zadnem smyslu neznamenala pad ideje vesmiru jako obriho deterministickeho hodinoveho strojku - a Einstein sam tomuto obrazu vesmiru (ktery autorka smele nazyva "vulgarnejsi") veril az do sve smrti v roce 1955.

    Dialekticti materialiste, ve snaze zachranit svuj hodnotovy rad prisli s tezi, ze energie je jednou z mnoha forem hmoty. V komunistickem imperiu nevira v tuto viru trestala zrovna tak, jak se v dobach dominance krestanskych nauk o vzniku sveta a smyslu jeho existence trestala nevira v neomylnost uceni cirkve.

    Je pro vedu naprosto irelevantni, s cim prisli dialekticti materialiste. Od roku 1905, objevu Einsteinovy specialni relativity, vime, ze kazda hmota m predstavuje i latentni energii E=mc^2 - a kazdy vzrust energie provazi i vzrust hmotnosti. Podle miry inteligence to student pochopi za hodinu nebo za tyden. Kazdopadne kdo to nepochopil v roce 1905 ci chvili pote, byl pozadu a sotva jeho nazory maji jakykoliv vyznam pro vedu. Samozrejme, koho vice nez samotna vedecka pravda zajima handrkovani se nejakych "filosofickych" podvodniku, kteri se snazi nejaky svuj predsudek "zachranit" nebo jen tak zborit, jsou vsechny moje realne namitky irelevantni.

    Pro uplnost se podivejme, jak to s tou ekvivalenci energie a hmoty ve skutecnosti je. Kosmologove se domnivaji, ze devet desetin hmoty obsazene ve vesmiru se nachazi ve forme nejake energie a pouze jedna desetina je "uschovana" ve hmotnych casticich (atomech), ktere pak utvareji jine hmotne objekty. Vsetecnou otazkou tudiz je, zda nahodou tomu neni opacne? Neni hmota zvlastnim pripadem stavu energie?

    Tahle partie je take dosti katastrofalni. V prvni rade, podle v soucasnosti platnych kosmologickych modelu je vesmir temer plochy, 70% hustoty tvori kosmologicka konstanta, 30% hmota, z niz je vetsina skryta, cast obsahuje lehke castice (a chova se jako "nehmotna"), cast tezke castice. Ve fyzice neexistuje zadna ostra hranice mezi hmotou, casticemi a energii. Elektromagneticke zareni se chova podle frekvence jako vlny do radia, infracerveny zar (tepelna energie), viditelne svetlo nebo gama fotony atd.

    Veda vsak sla jeste dal. Ukazalo se, ze energie je kvantovana. Kazda vlna je v podstate sledem kvant energie o urcitych vlastnostech. A coz teprve neutrina? Chovaji se az na nekolik malo vyjimek (inverzni rozpad beta) jako by hmota vubec neexistovala. A prec se vyskytuji u vsech slabych interakci. Muzeme o neutrinech jeste hovorit jako o hmotnych casticich, nebo se jedna o jeden z moznych pripadu fluktuace vakua?

    Do tohoto se autorka nemela poustet vubec, protoze je to opravdu katastrofa. KAZDA castice - elektron, foton, neutrino, kvark apod. - je excitaci prislusneho pole, ktere zije ve vakuu. Neexistuje zadny kvalitativni rozdil mezi neutriny a treba elektrony, diky nemuz bychom je mohli delit do skupin - snad krome rozdeleni na bosony a fermiony. Otazka autorky je naprostym nedorozumenim.

    Aby toho nebylo dost, teorie relativity ukazala, ze ani prostor ani cas nejsou nemennymi konstantami, ale podlehaji zmenam, jednoduse receno v zavislosti na rychlosti a energii vzajemne se ovlivnujicich objektu.

    Cas se prodluzuje a delka zkracuje jen v zavislosti na rychlosti, nikoliv energii.

    Vyzkumy poslednich desetileti v oblasti fyziky vakua prokazaly, ze ani v tomto smeru neni nic jednoznacne, ze vakuum neni ani zdaleka "cistym" prostredim, prostym fyzikalnich jevu. Naopak, cetne pokusy prokazaly, ze ve vakuu neustale

    Polarizace vakua a virtualni castice rodici se a anihilujici ve vakuu nejsou dilem poslednich desetileti, ale fyziky 30. a 40.let.

    probihaji energeticke kmity hluboko pod schopnosti pristroju je merit. Jsou pozorovatelne pouze z mereni v odchylkach drah nekterych castic od predpokladane trajektorie. Podivejme se v teto souvislosti na existenci takzvanych virtualnich castic. Vznikaji fluktuacemi energie ve vakuu, aby se na velmi kratky okamzik z vakua vynorily a opet do nej spadly. Jsou to jeste hmotne objekty nebo uz nejsou?

    A co z toho? Tahle otazka nema zadny vedecky smysl a je naprosto prazdna. Muze jen lidem, kteri na vedu kaslou a zajima je jen ideologie a pomluvy, pomoci. Pokud rekneme, ze jsou, asi budou mit navrch dialekticti materialiste, pokud ze nejsou, budou mit navrch idealiste. Stupidni jsou obe skupiny, pokud si mysli, ze je mezi nimi rozdil. Spravnou odpoved lze vyjadrit jen v jazyce kvantove teorie pole, nikoliv politologickymi obraty ve stylu autorky.

    Virtualni castice jsou cary ve Feynmanovych diagramech, ktere nahradime odpovidajicim propagatorem v prubehu vypoctu, kdy prevadime diagram na integral, jehoz vysledek se pak da prepocitat na pravdepodobnost daneho procesu s elementarnimi casticemi. Virtualni castice odpovidaji "myslenym" casticim emitovanym z castic realnych ci jimi absorbovanym, a to uprostred procesu, kdy zadne mereni neprobiha, a tudiz se nemusime starat o to, jestli jsou realne. Jakakoliv jednodussi interpretace je zkreslujici.

    Nebo jsou hmotnymi objekty jen v okamziku kreace a pred tim i potom jsou energii?

    Hmota a energie je totez. Porad dokola. Pro autorku je silene dulezite, jestli neco nazve hmotou, energii nebo jinak. Je to ale jen hra se slovy.

    Samotne vakuum muze za urcitych okolnosti tvorit plnohodnotne hmotne castice. Proc? Fyzikove odpoved castecne znaji. Konkurencni teorie k teorii big bangu rika, ze hmota (castice hmoty) vznika (energetickymi) fluktuacemi vakua.

    Pravdepodobne ma na mysli vznik hmoty na konci inflace v inflacni teorii. Inflacni teorie neni zadna "konkurencni" teorie k velkemu tresku, je jen modifikaci kratkeho casoveho intervalu v modelu velkeho tresku mezi 10^-36 sekundy a 10^-34 sekundy, kdy podle ni doslo k exponencialnimu rozpinani vesmiru.

    Zrejme ke vzniku naseho vesmiru nebylo vubec zapotrebi singularity, o jejiz predchozi existenci nemelo smysl se bavit, protoze mela ve vsech smerech nekonecne hodnoty. Vznik hmotnych castic z fluktuaci vakua vsak uz dava smysl vazne diskusi na tema, co bylo pred vznikem naseho vesmiru.

    To, ze neni treba singularity, tusili mnozi vedci uz davno; neni to az tak nova vec. Vice v Elegantnim vesmiru, az vyjde. Inflacni teorie nedava zadny smysl otazce, "co bylo pred vznikem vesmiru". Navic tahle otazka je ciste lingvisticka a nema zadny realny obsah. Kdyz mluvime o "pre-big-bang" kosmologii, mame na mysli jen to, ze vesmir prosel urcitou evoluci uz pred okamzikem, ktery jsme dosud *nazyvali* pocatkem. Pochopitelne, ze kdyz bylo neco predtim, "realny" pocatek bychom meli posunout zpet.

    Tim take zacina byt legitimni otazka, co se nachazi za nasim vesmirem? Vratme

    Co se nachazi "za" nasim vesmirem je uplne stejne nesmyslna otazka. Pro Britske listy je jiste legitimni dost, ve vede by ale autorka sve autority vyuzit nemohla, aby obhajila, ze nesmyslne otazky jsou legitimni.

    Kamkoliv se lze dostat v geometrii, to lze nazvat "casti naseho vesmiru". Tedy a priori podle definice zadne "za nasim vesmirem" neexistuje. Pokud necemu podobnemu chce nekdo dat smysl, musi poskytnout jaksi uplnejsi obraz.

    se v teto souvislosti k fyzikalnim vlastnostem vakua. Mezi ne patri poznatek, ze vakuum se do urcitych delek chova jako prostredi s kauzalni strukturou a od urcitych velmi malych delek jako prostredi s diskretni strukturou.

    Prechod je samozrejme plynuly; pokud chceme byt uplne presni, musime diskretni strukturu (kvantove jevy) zapocitat pro libovolne delky.

    To znamena, ze od techto velmi malych delek je vakuum kvantovano. Kdyz se na tento problem podivame velmi zjednodusene, podobne jak jej naziral Dirac, kdyz tvoril teorii elektronu, pak neni v rozporu s dosazenym stupnem vedeckeho poznani nazor, ze hmotne castice jsou v podstate vzbuzena kvanta vakua a diry ve vakuu, o energii, ktera odpovida energii prislusnych castic. Diry ve vakuu jsou jen anticastice, navic tato puvabna predstava, v jejimz ramci Dirac jako prvni existenci pozitronu predpovedel, plati jen pro fermiony (castice s polocelym spinem jako elektron).

    Rusky fyzik Migdal se timto problemem zabyval uz v sedesatych letech (Fazove prechody vakua) a dospel k pozoruhodnym zaverum. Podle nej je vakuum prostredi, ktere ma za vsech okolnosti snahu usporadavat se do nejnizsiho mozneho energetickeho stavu. Kazda prebytecna energie je odvadena pryc cestou kmitu vakua, avsak pouze do urcitych kritickych hodnot.

    Tohle je takova podivna smesice trivialit, ktere lide znaji uz staleti, a zkresleni. To by ale trvalo moc dlouho, kdyby clovek mel poradne vysvetlit, cim opravdu Migdal prispel a jaky vyznam jeho vysledky mely. Za jinych okolnosti, se muze stat, ze ve vakuu vznikne takzvane energeticke klubko. Receno jednoduseji, v urcitem prostoru ve vakuu je podstatne vice energie nez v jeho okoli. Pro struktury vakua je pak vyhodnejsi, kdyz cast jeho kvant prejde do vzbuzeneho stavu, ktere po sobe zanechaji diry, majici opacnou energii k energii vzbuzenych kvant vakua. Cele toto klubko vzbuzenych kvant vakua a der, nesouci prislusnou energii pak vytvori strukturu castice, ktera tuto prebytecnou energii odnese pryc a vakuum se pak muze vratit do nejnizsiho energetickeho stavu (prosim, srovnejte tento pripad s Diracovou energii elektronu - kreace elekt! ronu a pozitronu z vakua). Odtud nam pak vyplyva nekolik dalsich moznych predbeznych zaveru. Predevsim: vlastnosti vakua, to jest jeho diskretni strukturovanost, jsou v celem vesmiru a tedy v celem nekonecnu stejne. Pokud tomu tak je a nic nenasvedcuje o opaku, pak kdekoli v nekonecnu mohou vzniknout v prislusnem rozpeti energii

    No alespon na neco se da kyvnout; ano, v celem vesmiru je podle vseho "stejne vakuum".

    podobne vesmiry a zadne jine. Odtud pak vyplyva, ze nas vesmir neni v nekonecnu jediny, ale takovychto vesmiru, lisicich se pouze celkovou hmotnosti (otevreny, stacionarni, cyklicky), muze byt v nekonecnu nekonecne

    Nejak mne uniklo, z ceho a jak "vyplyva", ze vesmir neni jediny. Pravdepodobne mela autorka na mysli, ze podle teorie "bublinkoveho vesmiru" muze dojit lokalne k inflaci v kazdem miste vesmiru, cimz se nafoukne novy vesmir. Tohle je take trochu spekulativni kosmologicka idea, ktera mimochodem protireci holografickemu principu, ale ted uz se clanek autorky stava tak chaotickou kombinaci pravdivych a nepravdivych, trivialnich a slozitych (a zkreslenych) tvrzeni, ze se neda nic seriozniho odpovedet. Autorka ale nema vubec predstavu o tom, ktere vedecke teorie a hypotezy jsou jen planymi spekulacemi a ktere jsou mimo jakoukoliv realnou pochybnost dokazanymi fakty o prirode.

    mnoho (jsou od sebe tak vzdalene, ze se navzajem nemohou pozorovat). Vakuum ma vsak jeste jednu fundamentalni vlastnost a tou je kreativita. To znamena, ze ma v sobe zabudovany vlastnosti, ktere mu umoznuji vytvaret objekty od jednoduchych (castice) po velmi slozite (atomy) a ty pak mohou diky svym fyzikalnim vlastnostem vytvaret objekty jeste slozitejsi (ziva hmota). Jak to vse souvisi s problematikou existence ci neexistence Boha? Prinejmensim v tom, ze fyzika vakua bori posledni jistotu, ktera nam zustala.

    Nechapu, cemu rika autorka "jistoty". Redukce mnoha pestrych jevu a rozlicnych objektu na jednoduche principy a prirodni zakony byla vzdy jednou z hlavnich motivu vedeckeho snazeni. Tvorba hmoty z vakua je jen jednim z dilcich uspechu. Analogicky tomu, jak evolucni teorie dokaze vysvetlit pestrost a organizovanost organismu dilcimi variacemi a prirodnim vyberem, i dalsi na pohled odlisne jevy a objekty veda spojuje do stale jednotnejsiho "tvurciho klubka". Podle me jde o uspechy, kterymi je lidstvo opravdu lidstvem, nikoliv o "ztratu jistot".

    Udelala z hmoty klubicko "kmitajiciho nic" napechovaneho energii. Kvarkova teorie, jakkoli je "elegantni" (vcetne teorie strun), se vedle toho spise

    Nechapu, v jakem smyslu je teorie strun soucasti "kvarkove teorie" (kvantove chromodynamiky), nebo jsem neco (slovo "vcetne") spatne pochopil? ;-)

    jevi jako zoufaly pokus o zachranu neznicitelnosti hmoty. Podle Bible pry Buh stvoril svet z niceho. Ponechme stranou jednoduchy vyklad o jeho stvoreni

    Ted jsem se musel opravdu rehtat, protoze takova zpatlanina se muze objevit v Britskych listech, kdyby neco podobneho napsal nekdo, kdo chce byt fyzik, tak se mu asi ostatni vysmeji. Kvantova chromodynamika (kvarkova teorie) je nadmiru uspesna teorie, jejiz vsechny predpovedi byly potvrzeny (chyby nepresahuji priblizne procento - a to jsou casto velmi exaktni a komplikovane numericke predpovedi pokusu na urychlovacich apod., obrich masinach, ktere se stavi za miliardy dolaru).

    Je uplne jedno, jestli nejaka omezena ideologicka dama povazuje tu ci onu teorii za zoufaly pokus. "Kvarkova teorie" je nepochybne spravnym popisem vsech jevu v jaderne fyzice na skale energii radu 300 MeV - a clovek jen mirou toho, jak moc si tenhle fakt uvedomuje, muze ukazat, jestli je fyzik (ktery umi i veliciny pocitat), informovany laik (ktery alespon vi, ze je to spravna teorie) nebo naprosty diletant a hlupak (jako autorka).

    a podivejme se na podstatu. Z pohledu poznatku, ktere nam nabizi fyzika vakua, tento svet (nas vesmir) mohl vskutku vzniknout z niceho, lepe receno z neceho, co lezi mimo dosah nasich smyslovych schopnosti a mimo dosah nasich laboratornich pristroju.

    Kvarkova teorie neni kosmologie a neodpovida primo na otazku, z ceho vznikl vesmir. Je dost katastrofalni, kdyz nekdo pise clanek temer jakoby o fyzice, a nedokaze rozlisit teorii casticove fyziky od kosmologie. Chromodynamiku jen musime vzit do uvahy pro nukleosyntezu, vypocet zastoupeni ruznych jader podle teorie velkeho tresku.

    Vse jako by nasvedcovalo, ze pod energetickou nulou naseho hmotneho sveta se nachazi jiny svet, jehoz vlastnosti jsou pricinou existence sveta naseho. Kdyz existuje energeticka nula, ohranicujici dno rozpeti energii v nasem vesmiru, pak je take legitimni ptat se, kde se nachazi strop tohoto rozpeti. Prihlednutim k predpokladu, ze hmotna fyzikalni realita se muze vytvaret v ramci urciteho rozpeti energii a vlnovych delek techto poli, pak je take legitimni ptat se, jaka fyzikalni realita existuje mimo toto vcelku nicotne rozpeti energii (ve vztahu k nekonecnu)?

    Kdybych mel uvadet vsechno na spravnou miru, melo by to gigabajt. Autorka mota a dezinterpretuje cim dal tim vice veci, jako kdyz pejsek a kocicka vari dort. Omlouvam se, nemuzu stravit vetsinu casu ctenim debilit.

    V kontextu techto otazek ma pak uz smysl klast si otazky na tema jinych forem zivota nez hmotnych (energetickych) ve vesmirech, ktere jsou vzhledem k rozmerum a vlastnostem naseho vesmiru velmi nesoumeritelne. Nevime o nich nic a muzeme jen spekulovat. Jedno nam vsak z toho prece jen vyplyva: nesmyslnost pojmu "nadprirozeno". Vsechny vlastnosti struktur vakua, tedy sveta nachazejiciho se pod energetickou nulou nebo nad horni hranici rozpeti energii naseho hmotneho sveta, jsou svou povahou prirozene. Pouze v nich plati fyzikalni zakony sice podobne tem, ktere formuji chovani naseho hmotneho sveta, avsak posunuty do jinych podminek natolik, ze v lepsim pripade mohou ovlivnovat jevy v nasem svete, v krajnich pripadech, ze jejich ucinnost uz nemuzeme pozorovat. Tuto skutecnost si muzeme experimentalne overit na prikladu ucinnosti zakonu klasicke mechaniky a zakonu teorie relativity. Do urcitych rychlosti a energii si klidne vystacime s klasickou mechanikou. Cim vice se vsak budeme priblizovat relativistickym rychlostem, tim vice budeme zjistovat, ze kvalitativni vlastnosti pozorovanych objektu, prostoru a casu se meni natolik, ze s klasickou mechanikou uz nevystacime. Oc vetsi problemy by nam nastaly, kdybychom se zabyvali fyzikalnimi vlastnostmi objektivni reality nachazejici se pod energetickou nulou a nad energetickym stropem naseho hmotneho sveta, je nasnade. Nic z toho nam samozrejme nedokazuje existenci ci neexistenci Boha, avsak naznacuje, ze lze uvazovat o jinych formach byti, ktere mohou byt velmi odlisne od forem byti ve hmotne fyzikalni realite. V neposledni rade to je take otazka "prvotniho hybatele", ktery nuti ono "nic" (vakuum) ke kreativite. Odkud se ve vakuu bere ta energie, ktera je pricinou vzniku hmoty? Lide se podobnymi otazkami, byy na mnohem nizsi urovni, zaobiraji uz nekolik tisicileti. Co je k tomu nuti? Nejedna se nahodou o jiz vzpomenuty fakt, ze obcas jsme svedky neceho, co by se z hlediska vlastnosti hmoty, prostoru a casu nemelo prihodit ani omylem? Co z pouhe neznalosti vkladame do kategorie nadprirozenych jevu, ackoli muze jit o obycejne interakce mezi dvema jinak odlisnymi svety, v mistech prolinani podobnych avsak ne natolik posunutych fyzikalnich zakonu, aby se neovlivnily navzajem? Zajiste jsou to uz spekulace, ktere nelze ani z casti oprit o overitelne experimenty. Na druhe strane temto spekulacim nelze uprit jiste racionalni jadro. Lze vyjmenovat desitky jevu, ktere se vymykaji obecne uznavanym zkusenostem a pres dlouholete odmitani si musime zvykat, ze jsou realne. Jedinou potizi pouze je, ze nevime jak je zaradit. Chybi nam k tomu prislusny fyzikalni a matematicky aparat. Bude vsak tomu tak vzdy? Obavam se, ze kazda diskuse o existenci ci neexistenci Boha vzdy narazi na tuto hranici, kterou nelze prekrocit a tak zustavame odkazani na spekulace a dohady, byt zabalene do nejake filozofie, ktere nas nechaji v nejistote. Problem teismu ci ateismu tuto otazku neresi. Pouze neco malo vypovida o individualnim svetonazoru. Jestli Buh "je", pak "je" bez ohledu na to, jaky o jeho realnosti mame nazor. Jestli "neni", pak "neni" bez ohledu, nakolik si jeho existenci prejeme. Odvozovat tento problem od lidske zkusenosti, ktera je velmi omezena, obavam se, bylo by velkou troufalosti. Nelze vsak prehlizet ty indicie, ktere

    Buh, ktery se vubec nedotyka lidskych zkusenosti a lidskeho zivota, je prazdny a nikoho take nezajima. Buh, pokud ma smysl, se alespon v necem naseho sveta a zivota dotykat musi - a pokud mame nejake odpovedi hledat a nalezat, tak jedine prostrednictvim zkusenosti a poznavani - jinak to nejde, nehlede na to, ze to je podle autorky troufalosti.

    vypovidaji o tom, ze jina realita nez hmotna fyzikalni realita muze existovat. Zajiste bychom mohli tomuto nazoru se stejnym uspechem oponovat a tak zjistujeme, ze pri kazdem pokusu o rozreseni tohoto problemu se

    Nevim, jak si autorka predstavuje "nefyzikalni realitu" a jakym zpusobem ji od fyzikalni reality chce oddelovat.

    pohybujeme v kruhu, asi tak, jako kdyz uvazujeme o podstate nekonecna (vzdy narazime na problem pocatku, tedy nuly). Jednou jsem slysela nazor, ze kdyby Buh existoval, nedopustil by ty hruzy a valky, jake se na tomto svete deji. Nechci byt detailista, ale nepise se snad v Bibli o tom, ze kdyz lide se odvrati od Boha, vsechny tyto prastare hruzy se budou vzdy a vzdy vracet? Jak vidno, ani v tomto smeru nelze uspet s prostou logikou. S opacnym prikladem nemame zkusenost a tak nevime, co by se delo, kdyby lide zili striktne podle desatera. Obavam se vsak, ze je lidskou prirozenosti i z tak jednoduchych pravd udelat zasmodrchane klubko problemu, k jehoz reseni je nutno prizvat soudce a kata. A tak uzaviram tento prispevek poznamkou, ze neni a nebude velmi dlouho v nasich silach pohybovat se v uvahach na tato temata na jinem nez kluzkem poli spekulaci a dohadu, pricemz vzdy zustaneme odkazani na vzacne okamziky projevu jine reality, do niz zarazujeme take Boha a na jeho existenci si vzpomeneme teprve tehdy, kdyz je nam velmi uzko, avsak jakmile nam otrne, hned jsme pohotovi o vsem opet pochybovat.

    Uzavrel bych tim, ze neni a asi nikdy nebude v silach autorky pochopit kvantovou chromodynamiku, ale asi ani mnohem jednodussi vedecke teorie (brani ji v tom krome hlouposti a nevedomosti i jeji nadutost), a tudiz take nebude v jejich silach spravne posoudit, zda ta ci ona teorie ma ci nema vliv na tu ci onu otazku o prirode nebo o nabozenstvi.


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|