pátek 28. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Menšiny v ČR a v zahraničí:
  • O situaci českých Romů v Kanadě a v ČR (Karolina Banomová) Česká politika:
  • Čtyřkoalice tvoří program aneb pokus o kvadraturu kruhu (Petr Jánský)
  • Reklama na tabák (Ivan Hoffman) Publikační svoboda:
  • Jak jsem ve Švédsku vydával Mein Kampf (Karl Haegglund) Americká politika:
  • Amerika, Kuba, pokrytectví a Elián Gonzáles (Jiří Jírovec)
  • Elián: boj mezi dobrem a zlem (Jiřina Fuchsová) Microsoft:
  • Zasáhnout proti Microsoftu bylo správné (Petr Novotný)
  • Zasáhnout proti Microsoftu bylo nesprávné (Jiří Šoler) Reakce:
  • K protestnímu dopisu proti USA: Jednoduchý člověk má jednoduché recepty (Marcel Derian) Kritika článku v Novinkách:
  • Ostře se ohrazuji proti primitivnímu psaní Jiřího X. Doležala: Útočit na obezitu pana Baldýnského je sprosté (Ondřej Čapek) Reakce:
  • Mluvčí americké vlády je sama rasistka (Josef Pospíšil) Oznámení:
  • Vědecká sekce Neviditelného psa



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Mluvčí americké vlády je sama rasistka

    Josef Pospíšil

    Reakce na: Fórum pro dialog. Romové v České republice.

    Paní Erica B.Schlager, Britské listy 21.dubna 2000

    Dovolávaje se svého práva na svobodu projevu, jakož i práva na vyjádření sebehnusnějšího stanoviska proklamovaného páně Čulíkem ( Mají či nemají se cenzurovat odporné názory - BL, 21.3.2000 ), dovoluji si reagovat na článek paní právní mluvčí vlády USA, v kterém nás přes oceán tak přesvědčivě peskuje, jací jsme to pacholci rasističtí.

    Nemyslím si to. Její projev je naivní, afektovaný, účelový, ryze jednostranný, směšně patetický, alibistický a romopopulistický. Nicméně - je politicky korektní, to se musí nechat.

    Zákon o nabývání českého občanství neobsahuje jedinou zmínku o romském etniku. Obsahoval však bezesporu omezení týkajících se občanů žádající o české občanství, kteří mají kriminální minulost ( záznamy v trestním rejstříku, či protiklad bezúhonnosti - poraďte, právníci ) . Jestli chce paní Schlagerová tvrdit, že toto je rasismus, je sama rasistkou, protože očerňuje romskou menšinu tvrdíce, že tato je převážně kriminální, neboť této se tato podmínka zejména, či snad dokonce výhradně (?) týká. Se stejnou logikou by mohla za rasistické označit sdělení, že osobám zavšiveným, podnapilým či špinavým vstup na koupaliště zakázán. Dále je poněkud s podivem, že naší zemi toto vyčítá vládní pracovnice státu, který je až hystericky opatrný na pouhé vpuštění turistů do své země, natož na udělení občanství. Kdo prodělal poctivý imigrační rozhovor na některém z amerických letišť, jistě mi dá zapravdu. Pochybuji, že by kdokoliv s kriminální minulostí dostal občanství americké, už jen dotazník pro pouhé udělení vstupního víza se na tuto položku zeptat skutečně neopomíná. Zatracení rasisti američtí - všimli jste si, jak neobyčejně silně porušují romská lidská práva těch Romů, kteří milují zámořskou turistiku?

    Problematiku Romů a školství jsem se pokusil zpracovat ve svém panu Čulíkovi již zaslaném příspěvku - byl ale hnusný buď málo, nebo moc, neboť nedošel zveřejnění.

    Jsem rád, že naše soudy nepovažují mezinárodní lidskoprávní normy za součást svého rozhodování a že se řídí našimi - českými - zákony. Zejména jsem rád, že nepokukují po Americe, kde se soudci zcela vážně zabývají např. i tím, kolik milionů dolarů jako odškodnění za psychické trauma si zasluhuje děťátko, které zakázaným vchodem vlezlo v Disneylandu do šatny herců a ke své hrůze zjistilo, že v masce Mickey Mouse je zpocenej chlap. Od té doby nic mu doma nic po chuti. Je ovšem pochopitelně hezké, že o nás má paní odbornice na mezinárodní právo takovou starost.

    Co se romské emigrace týče, obávám se, že právě ona je nosnou linií veškerých zahraničních výhrad vůči českému "rasismu". Překotná vízová obrana svědčí jen o jednom: čeští ( jakož i slovenští a další ) Romové nejsou vítaný exportní artikl.

    Kauza koncentračního tábora v Letech je novinářská bublina. Idea přestěhovat fungující zemědělskou firmu ( ať už chová cokoliv ) jen proto, že v minulosti na jejím místě byl koncentrační tábor, je scestná, hloupá a zhola zbytečná. Míst, kde docházelo k týrání skupin lidí, je podstatně více a památník je symbolem, který nemusí být geometricky přesně tam, kde ke konkrétním zločinům docházelo. Mimochodem, ten tábor stál navíc vedle. Nebo jsme pohani a uznáváme posvátná místa? To by pak neškodil totem nebo modla. Památník může stát důstojně kdekoliv. Když památník, tak jedině na kopci! Jestli někdo tak strašně netrpělivě čeká, až stát vyhodí několik set milionů na to, aby se statek zaměřený na produkci vepřového masa ( chápu, že prasečinec je emotivnější, expresivnější a tak - ovšem pouze zdánlivě - i pádnější termín ) poposunul do politicky korektní vzdálenosti, možná by mohl sám finančně přispět. Mimochodem, při jednom z posledních otvírání jakéhosi romského památníku se nenašla ani tuzemská cikánská kapela, která by při té příležitosti zahrála zadarmo. Takové stěhováníčko je ovšem mediálně použitelné a památník je moc prima věc a je vidět - viz gigantomaniacké sochy sovětského stylu. Soužití etnik však nepřispěje ani za mák. Takto prakticky vyhozené peníze daňových poplatníků na podobné megalomanské projekty Romům dobré vzdělání nezajistí a pochybuji, že jim jakkoliv pomůže při aktivním zapojování do naší společnosti. Jen demonstrativní antirasisté se budou moci pochlubit hloupým a drahým gestem.

    Co se zdi v Matiční ulici týče, je s podivem, že se na tuto problematiku dosud málokdo podíval z trochu opačného pohledu. Neplatiči nájemného jsou - až na pár ( málo ) opravdových sociálních výjimek - podvodníci, lumpové a paraziti, kteří se přiživují na platičích - ať už daní či nájemného - tím, že notoricky a dlouhodobě neplatí za službu, kterou trvale a opakovaně využívají. Zkuste se ubytovat v hotelu s tím, že na něj nemáte. Obávám se, že bydlet nebudete. O to více je s podivem, že se v tisku tak klidně píše - neplatiči nájemného, převážně Romové. To je stejné jako zloději, převážně Romové. Tak tedy, když se tito neplatiči - ať už převážně kdokoliv - ubytovali v Matiční ulici, natahali tam několik málo desítek tun odpadků, které město za komunální peníze zase odvezlo, aby zabránilo šíření zápachu, much, švábů, krys a epidemií středověkého typu. Zavedli tam čtyřiadvacetihodinový režim hluku, hádek, alkoholického řevu, močení, zvracení, kálení a obtěžování. Pokusili se zlynčovat řidičku osobního automobilu, které pod kola jejího vozu spadl namol opilý Rom i na pomoc přivolané městské strážníky. A když vyrostla zeď oddělující platící, avšak nedobrovolné "diváky" a "posluchače" od neplatících neplatičů, Romové celého světa se sjednotili a vyslali zprávu: " Zbourejte tu zeď. " Ne: " Romové, neblbněte, co si o nás Gadžové pomyslej. " Já tomu nějak nerozumím. Nechtěla by paní Erica domek? Levně, v Ústí... Mimochodem slyšel jsem, že se Mexičané celého Mexika už taky sjednotili a na téma pohraniční problematiky vysílají Spojeným státům zprávu: "Zbourejte tu zeď." Hahaha!

    Josef Pospíšil

    Poznámka JČ: Oprava jednoho omylu. Civilizovaný stát netrestá vlastní občany za to, že mají záznam v trestním rejstříku, ani jim pro to neodebírá občanství, i kdyby byli případně jakoliv "zavšivení". Byl by to mimo jiné už druhý trest za tentýž trestný čin, což je podle práva nepřípustné. Srovnání s tím, že cizí občany nechtějí často jiné státy vpustit do země, v tomto případě vůbec nesedí.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|