Britské listy


pondělí 25. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Drasický příběh - Kdo má vinu: skandál Rwandy, Afriky i Západu:
  • Mocnosti jsou ochotny přehlížet i hromadné vraždění lidí (popřípadě na něm vydělávat) Rozhovor:
  • Slavný Clive James a "špína jeho mysli" Sdělovací prostředky:
  • Jak je to vlastně s Pecháčkovou stanicí, která si říká "Svobodná Evropa" (Petr Štěpánek, Jan Čulík) RSE:
  • „Úniky“ jen výjimečně ? (Radim Hreha) O nigerijských podvodnících:
  • Hledám sponzora (Pavel Jonák) Právní vědomí?
  • Václav Havel a "autorská práva na jeho obličej" (Jan Čulík) Polemika s Fabianem Golgem:
  • Stylizujte si, jak chcete, pane Golgo (Jan Paul) Reakce:
  • Kdo blokuje silnici, je škůdce. Šokovaly mě jednostranné články o göteborských demonstrantech (Jan Bláha)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • RFE/RL nevysílá do žádné členské země NATO

    Jak je to vlastně s Pecháčkovou stanicí, která si říká "Svobodná Evropa"

    Napsal nám Petr Štěpánek z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání:

    Pane Čulíku,

    ve své poznámce stran RSE se mýlíte. Pecháčkova RSE v Česku žádnou vysílací licenci nevlastní. Tím se zásadně odlišuje třeba od české verze BBC, která má v Česku vysílací licenci, tedy vysílá a zároveň za své vysílání nese právní odpovědnost.

    Pecháček neustále mlží. Skutečnost je však taková, že americká ("velká") Svobodná Evropa (tj. americká instituce RFE/RL) protřednictvím "malé" (Pecháčkovy, soukromé, české firmy) Svobodné Evropy financuje 1/4 rozpočtu stanice ČRo 6, konkrétně platy sedmi lidí. Veškerou právní odpovědnost za vysílání ČRo 6 však nese samozřejmě Český rozhlas.

    Všechny ty řeči o společném projektu mají asi tolik logiky, jako kdyby někdo tvrdil, že ČT 1 je společný projekt České televize, Febia a Wachler Art Company. Takže po právní stránce je postavení "Pecháčkovy" RSE v rámci ČRo asi takové, jako postavení Febia v ČT. Kdyby měl Fenič tolik "talentu" jako Pecháček, klidně by se mohl před veřejností tvářit, že v Česku provozuje televizní vysílání.

    Poznámka JČ:To, že údajně má pro vysílání "Svobodné Evropy" Pecháček licenci, mi sdělil Milan Šmíd, který to našel v této zprávě RRTV. Tam se uvádí, píše Milan Šmíd, že RFE/RL je "držitelem licence pro vysílání na středních vlnách". Jenže, jak se zdá, Milan Šmíd si nepovšiml, že Pecháčkova "Svobodná Evropa" vůbec není totožná s americkým rádiem Radio Free Europe/Radio Liberty, vysílajícím z pražské budovy bývalého Federálního shromáždění. Licenci pro vysílání na středních vlnách má RFE/RL pro svou slovenskou redakci. (Viz níže.) L idi to pořád pletou. Vysvětlím to:

    Pecháčkova "Svobodná Evropa" přišla do ČR jako samostatný soukromý podnik, ne jako součást RFE/RL - a přišla i v jinou dobu

    České vysílání rozhlasové stanice Radio Free Europe/Radio Liberty, které sídlilo v Mnichově, bylo rozhodnutím vedení této americké stanice zrušeno k 30. červnu 1994. Pavel Pecháček si posléze založil vlastní, soukromý podnik, s názvem Rádio Svobodná Evropa, s.r.o., a ten začal vysílat v Praze od 1. července 1994. Američané z RFE/RL mu poskytli z dobré vůle ještě jeden milion dolarů na provoz této soukromé stanice do konce září roku 1995. Odmítli mu pak poskytnout další finance např. pro přípravu privatizačního projektu nové firmy RSE.

    Pecháčkova soukromá firma "Rádio Svobodná Evropa" neměla žádnou právní kontinuitu s někdejším českým oddělením mnichovské stanice RFE/RL, které bylo zrušeno k 30. červnu 1994 a jehož zaměstnanci v Německu byli propuštěni a dostali snad příslušné odškodné.

    Vzhledem k tomu, že se Pavlu Pecháčkovi nepodařilo během roku 1995 získat od Američanů další peníze pro svou novou, soukromou stanici, vyvinul velké politické úsilí, aby byla stanice začleněna do struktury Českého rozhlasu. To se mu nakonec zákulisním vyjednáváním podařilo. V roce 1995 měla Pecháčkova stanice jen právo využívat zadarmo anglicky centrálně připravovaných zpráv rádia RFE/RL. Dlouho nebyla ani na internetových stránkách RFE/RL. Posléze se Pecháčkovi přece jen podařilo přesvědčit Američany, aby mu poskytl určitou míru financování - podle cyniků v jeho redakci proto, že se nemohl obejít bez západního (tj. dostatečně vysokého) platu. Noví, domácí zaměstnanci RSE byli vždycky diskriminováni vůči osobám, které předtím pracovaly pro mnichovský rozhlas RFE/RL - tito příchozí do Čech dostávali západní platy popř. honoráře, novináři z ČR jen malé české platy. Tento rozdíl mohl být opodstatněný v prvních letech po Pecháčkově příchodu do České republiky, neboť lidé jako třeba Ludmila Rakušanová měli přirozeně v Německu zázemí a museli se vyrovnávat s tamějšími finančními povinnostmi, v současnosti tento rozdíl však i nadále trvá a je zcela neopodstatněný - v redakci plodí napětí.

    Má korespondence s Petrem Štěpánkem pokračovala:

    Jan Čulík: Jak se to ale srovnává se statutem veřejnoprávního rádia (Českého rozhlasu), aby ho spolufinancovala jakási soukromá zahraniční firma? (Tj. RFE/RL?)

    Petr Štěpánek: Abych pravdu řekl, pro mě je to také záhada. Jsou to však věci, které nespadají do kompetence RRTV! To zdůrazňuji! Naší věcí bylo pouze po právní stránce vypořádat sdílení stejných kmitočtů pro ČRo 6 a pro RFE/RL na středních vlnách. RFE/RL zde několik hodin denně vysílá ve slovenštině, avšak nejen na Slovensku, ale i na území České republiky. Je to pozůstatek z doby federace, kdy pro celé Československo byly koordinovány stejné kmitočty a zůstalo to tak i po rozdělení. Správným adresátem těchto otázek je proto Rada ČRo a parlament.

    Licenci má RFE/RL pro slovenské vysílání, které shodou technických okolností (rozpad federace) přijímáme, respektive musíme příjímat i v Česku. Pro české vysílání RFE/RL samozřejmě žádná licence nemůže existovat, protože nexistuje ani vysílání RFE/RL v češtině. Americká RFE/RL nevysílá do žádné ze zemí NATO.

    RFE/RL, nevím zda je sama plátcem onoho grantu či jej pouze zprostředkovává, pouze posléze předává peníze Pecháčkově RSE. A tady jsou zase dvě varianty, které se ke mě dostaly, když jsem si zjišťoval, jaký je skutečný stav. Přičemž jedna hovoří o soukromé firmě založené ve státě Delaware a druhá o neziskové organizaci ve Washingtonu. Ale to je v celku jedno. Kromě toho existuje další soukromá firma téhož jména v Česku.

    Kdyby měla dnes takhle, po všech těch nekonečných tahanicích okolo servisních firem okolo Novy a Primy a poté, co se to i tady podařilo zprůlhednit a uvést do souladu se zákonem, neprůhlednou strukturu nějaká soukromá firma, určitě by ji RRTV popotahovala.

    Jenže tohle se děje ve veřejnoprávní instituci, kde naše kompetence končí u přidělování kmitočtů a dohlížení, případně sankcionování toho, co jde do éteru. Co se děje za zdmi na Vinohradské, respektive v Dykově, do toho nám nic není.

    Další věc, kde Pecháčkova RSE porušuje zákon, je v chybném ohlašování toho, kdo ve skutečnosti vysílá. Skutečně se nedivím, že potom v tom má kdekdo zmatek a věří tomu, že RRTV monitoruje americkou Svobodku. Jenže ani tom by nebylo nic nepatřičného. Pravidla a zákony jsou přece stejné pro všechny.

    Kdybych byl novinářem, byla by to pro mě docela zajímavá příležitost k investigaci. Počet subjektů, které nesou jméno RSE je zajímavý, "zvláštnost" financování ČRo 6 také, mlžení lidí ze Svobodky je dojemné a kampaň proti všem, kteří si dovolili sáhnout na tuto posvátnou krávu, sice nedosahuje takových rozměrů jako v souvislosti se zimní televizní rebélií, vykazuje však podobné znaky (jistě nikoli náhodné).

    Trochu mne to štve, trochu se bavím.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|