Britské listy


pátek 14. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Palestinci a Američané:
  • Hrůzná krutost odsouzeného národa (Robert Fisk) Atentáty v Americe:
  • Sebevražední teroristé jsou neporazitelní (Robert Fisk, Independent)
  • Proč se lidé v různých částech světa z atentátů v Americe radovali (Guardian)
  • Američané pořád nechápou, proč jsou nenáviděni (Guardian)
  • Co budou Spojené státy dělat teď? Nebude to čin odplaty, ale prevence (James Rubin, bývalý tiskový mluvčí Madeleine Albrightové) Ohrožená demokracie:
  • Poplach!! Velký pozor na Jiříky, Toníky, [Bushe a Blaira], ale taky na Motly, Neffy a jim podobné (čtenář) Dokument:
  • Policejní fundamentalismus Ondřeje Neffa (přepis televizní diskuse) Komentář:
  • Policejní fundamentalismus Ondřeje Neffa (Tomáš Pecina) Úvaha:
  • Člověk jako kybernetická zbraň (Václav Pinkava) Názor:
  • Ve jménu vyššího principu proti nepříteli (Karel Pavlas) Diskuse o Americe:
  • Breaking news a staré pravdy (Darius Nosreti) Obrana:
  • Neútočte na USA (Jan Maršák) Česká televize:
  • Podvečerní pořady v úterý 11.9. byly skutečně strašné (Petr Mikovec)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Sebevražední teroristé jsou neporazitelní

    Tento článek reportéra Roberta Fiska, dlouholetého odborníka na Blízký východ, vyšel včera v deníku Independent.

    Nedlouho před druhou světovou válkou varoval tehdejší britský premiér Stanley Baldwin, že "atentátník s bombou vždycky pronikne". Dnes lze argumentovat, že "sebevražedný atentátník s bombou vždycky pronikne". Možná ne každý. Nikdy se nedovíme, kolika jiným únoscům se nepodařilo nastoupit do letadel ve Spojených státech v úterý ráno, ale podařilo se to dostatečnému množství, aby způsobili masakr v strašlivém, nepochopitelném měřítku. Sebevražedný atentátník nikdy nezmizí ze scény. Je to exkluzivní zbraň, která patří "jim", nikoliv nám, a žádná vojenská moc, jak se zdá, není schopna si s tímto jevem poradit.

    Částečně kvůli sebevražedným atentátníkům utekli Izraelci z Libanonu. Přesně kvůli přítomnosti sebevražedných atentátníků utekli Američané z Libanonu sedmnáct let předtím. Vzpomínám na to, jak tehdejší viceprezident George Bush, nyní George Bush senior, byl viditelně dojatý uprostřed trosek americké námořní základny v Bejrútu, kde zahynulo 241 amerických vojáků. "Nedopustíme, aby hrstka plíživých teroristických zbabělců otřásla zahraniční politikou Spojených států," řekl nám tehdy. "Zahraniční politiku nebude diktovat terorismus ani ji nebude měnit." O několik měsíců později se američtí námořníci sbalili a utekli z Libanonu.

    Nedávno jsem hovořil s jedním indickým vojákem, veteránem indické války o Srí Lanku, který nyní slouží u OSN v jižním Libanonu. Zeptal jsem se ho, jací byli tamilští sebevražední atentátníci ve srovnání s členy libanonské organizace Hizbollah. Voják pozvedl obočí. "Hizbollah se těm Tamilcům absolutně nemůže vyrovnat," řekl. "Jen si pomyslete, všichni u sebe mají sebevražednou kapsli. Nařídil jsem svým vojákům, aby jezdili rychlostí 160 km/h, aby se jim takový Tamilec nemohl vrhnout pod džíp."

    Neexistuje vojenské řešení. Pokud bude naše strana ochotna sice riskovat, nikoliv však obětovat životy (konec konců, válka bez mrtvých a raněných, to je americký vynález), sebevražedný atentátník je jaderná zbraň druhé strany. Ona zoufalá, nešťastná paní v letadle, které pak nabouralo do Pentagonu, telefonovala svému manželovi, že mají únosci nože a nástroje na otevírání lepenkových krabic. Nože a nástroje na otevírání lepenkových krabic, to stačí k zasazení drastické rány světové supervelmoci. To a letadlo plné paliva.

    Avšak sebevražední atentátníci nejsou všichni stejní. Mnoho palestinských mladíků, kteří se vyhazují sami do povětří, často spolu s nevinnými Izraelci, nemá žádné vzdělání. Chabě znají Korán, ale jsou naplněni hněvem, zoufalstvím a pevným přesvědčením, že jsou v právu. Sebevražední atentátníci z organizace Hizbollah znali Korán lépe, byli starší, často za sebou měli léta věznění, která je zatvrdila k jejich sebevražedné misi.

    Pokud byli v úterý v každém letadle čtyři únosci, znamená to, že se 16 mužů rozhodlo, že se najednou usmrtí. Znali se navzájem? Je to nepravděpodobné. Bezpochyby byli vzdělaní. Museli dobře znát, jak ovládat jedno z nejmodernějších letadel.

    Zdálo se mi výmluvné, když mně o několik hodin později vyjadřoval jeden americký reportér pochybnosti ohledně mého přesvědčení, že tito muži museli těmito letadly a těmito lety cestovat mnohokrát předtím. Muselo to tak být, protože si předem museli vyzkoušet bezpečnostní zařízení na letištích. Museli zjistit, kolik je členů palubní posádky, kolik létá v průměru cestujících, jaké je průměrné zpoždění při startu. Museli si zjistit, jestli posádka letadla zamyká kabinu pro pilota. Podle mých zkušeností se to na vnitrostátních letech v USA děje málokdy. Tito muži byli divošští, zároveň ale, také, jak se zdá, byli vzdělaní.

    Mnoho našich politiků nám poskytuje stejné, unavené sliby, že dopadnou viníky a, jak řekl Tony Blair, "zlikvidují mašinérii teroru". Ale ti lidé tomu vůbec nerozumějí. Jestliže se ta mašinérie skládá z nožů a nástrojů na otvírání lepenkových krabic, Blair sleduje chybný cíl. Jako prezident Ronald Reagan těsně předtím, když nařídil bombardování Libye v roce 1986. "Může utíkat, ale před námi se neschová," řekl o plukovníku Muammarovi Gaddáfím. Ale Gaddáfí se uměl schovat a je pořád u moci.

    President Bush bude zřejmě nyní zaměřovat další rakety na Irák či Afghánistán. Američané by raději měli zjistit, kdo tyto kruté muže naučil pilotovat Boeing 767.

    Které letecké společnosti na Blízkém východě učí své piloty řídit tento typ letadla? Které státy poskytují zemím třetího světa programy na výcvik pilotů? Jeden z nejlepších porevolučních pilotů vrtulníků v porevolučním Íránu mi sdělil, že se mu dostalo plného výcviku na americké válečné lodi z  vietnamské éry od pákistánského letectva, které najímalo jako učitele americké piloty v důchodu. A jestliže je za tímto masakrem Osama bin Laden, bylo by rozumné si uvědomit, že jedním z jeho cílům není pouze vyhnat Spojené státy z Blízkého východu, ale i svrhnout arabské režimy, loajální Washingtonu.

    Když jsem s ním naposledy hovořil, hlavním jeho cílem byl režim v Saúdské Arábii, ale mezi jeho nepřáteli byli i egyptský prezident Mubarak a Jordánsko. Mluvil o tom, jak muslimové z těchto zemí povstanou proti svým zkorumpovaným vládcům. Masakr, způsobený Američany odplatou za newyorské a washingtonské krveprolití pravděpodobně bude onou roznětkou, která probudí arabské masy z tupé poslušnosti a vyvolá výbuch.

    Na Blízkém východě je nyní sebevražedný atentátník obdivován. Nikoliv proto, že je to masový vrah, ale protože dokázal, že něco zdánlivě neporazitelné a nedotknutelné, něco, co všem diktuje, co musejí dělat, a samo se nemusí zodpovídat z toho, co činí, je ve skutečnosti zranitelné. Bylo to stejné, když začali útočit v Libanonu první sebevražední atentátníci.

    Libanonci sotva věřili, že je možné, že budou izraelští vojáci umírat v takovémto počtu. Neporazitelný mýtus izraelské armády byl zlikvidován. Tatáž reakce přišla, když nyní byly zlikvidovány symboly americké pýchy a moci. Odporné, i když malé, palestinské oslavy, byly příznakem tohoto přístupu, i když nebyly reprezentativní. Patřily do stejné kategorie jako rétorika typu "vybombardujme Bagdád tak, aby se vrátil do středověku", kterou jsme slyšeli od americké veřejnosti před deseti lety.

    Na Blízkém východě se nyní Arabové obávají, že na ně Amerika zaútočí bez důkazů. Protože je dobře si pamatovat, jak Spojené státy reagovaly v roce 1983 na vybombardování své námořní základny. Americká válečná loď USS New Jersey střílela své šrapnely velikosti automobilu do pohoří Chouf, usmrtila dva syrské vojáky a srovnala se zemí polovinu vesnice.

    Američané však dodnes nezjistili totožnost muže, který vjel s nákladním automobilem plným výbušnin na americkou námořní základnu v Bejrútu. Dnešní sebevražední atentátníci jsou jiní. Ať už je vyprodukovalo jakékoliv zoufalství, nebo snad naopak výsadní postavení, v roce 2001 sebevražedný atentátník dospěl.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|