středa 29. října

O B S A H

Česká politická krize:

  • Jak se dívají Francouzi na Českou republiku (Petr Janyška, Paříž) Romský problém:
  • Britská vláda v pondělí omezila žadatelskou lhůtu "falešných" uchazečů o asyl - ČLÁNEK AKTUALIZOVÁN PRO STŘEDEČNÍ VYDÁNÍ PODROBNOSTMI
  • Romský exodus a pověst ČR (Marek Janouš)
  • Cikáni, Romové a Ondřej Neff (Tomáš Pecina)
  • Odmítavá reakce Vladimíra Wagnera
  • Čtenáři a jejich postoje k Romům (k článku Andrewa Stroehleina)
  • Odmítavá reakce k výše uvedené výměně názorů mezi Stroehleinem a čtenáři
  • Jsme přece jenom trochu rasističtí (Jan Čulík) Studenti a cizí jazyky:
  • Píše Dalibor Štys z Lundu
  • Reaguje Jan Kybic ze Švýcarska Češi v zahraničí:
  • Česká Kalifornie má svůj website
  • Úřad české vlády potvrzuje příjem zákona o občanství od Jiřiny Fuchsové Velká Británie:
  • Britská vláda zruší po roce 2002 libru a přijme jednotnou evropskou měnu, euro, ALE USPOŘÁDÁ NEJPRVE REFERENDUM



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Čtenáři a jejich postoje k Romům

    Článek Andrewa Stroehleina poukazující na to, že se budou podrobně v Británii oficiálně zkoumat případy Romů, žádajících o asyl, vyvolal celou řadu dopisů. Přináším tu anonymně názory některých čtenářů a  reakce Andrew Stroehleina (který mezitím odcestoval do České republiky).

    Je mi velice líto, že mnohé došlé názory potvrzují mou analýzu netolerantních a myšlenkově dost omezených postojů přispěvatelů do Fóra Neviditelného psa, kterou jsem zveřejnil ve čtvrtečních Britských listech. (Překvapivě ji potvrdil vlastně jako dosti typicky českou mj. i Petr Janyška na scheinfeldském shromáždění, viz výše v těchto Britských listech. JČ)

    Vazeny pane,

    precetl jsem si Vas clanek v Britskych Listech ohledne cikanu. Osobne bych byl velice stasten, kbyby vsichni cikani dostali azyl ve Velke Britanii. To by pak Britove pekne cumeli, co jim to prislo za existence a brzy by jim doslo proc "bili" Cesi nemaji cikany radi.

    Zatim nam je vsechny vraceji a tak si s nimi zadnou zabavu neuziji. Jejich nazory tak zustavaji stupidni, jak jste v clanku prezentoval na pripadu te imigracni pravnicky.


    Vazeny pane!

    V Liberci koupil bily podnikatel dum. Chtel v nem podnikat a tak potreboval vystehovat bile najemniky. Do jednoho volneho bytu najal Romy. Zaplatil jim za to, ze budou delat v dome neporadek, kraval, vyhrozovat ostatnim najemnikum. Do mesice byl dum prazdny.

    I takto jsou Romove u nas diskriminovani.


    Pane Stroehleine

    Přečetl jsem si váš dnešní příspěvek v Britských listech a musím s vámi nesouhlasit.

    Pokud by v České republice bylo prováděno nějaké šetření ohledně rasové diskriminace Romy, byly by pravděpodobně zjištěny naprosto jiné skutečnosti.

    Pravděpodobně jednoznačným výsledkem opravdu politicky nezaujatého a objektivního šetření by muselo být zjištění, že v naší zemi opravdu k rasové diskriminaci dochází. Bílé obyvatelstvo je diskriminováno romskou menšinou. Mí rodiče se ve dne bojí vyjít z domu oba naráz, protože v okolí bydlí několik set Romů, kteří kradou, kde se dá. Většina z nich tam bydlí načerno, neplatí nájem a žije z krádeží.

    Stroehlein: Jak se jmenuje zlodej, ktery vam kradl? Co kradl? Komu neplati najem (kdo je majitel domu, kde ten clovek bydli, a jak dlouho mu neplati ten clovek najem)?

    Já osobně znám dobře či méně dobře celou řadu Romů, protože jsem mezi nimi vyrůstal a chodil jsem s nimi do školy. Za tu dobu (takřka 20 let) jsem poznal jedinou slušnou romskou rodinu, která poctivě platila nájem, nežila ze sociálních dávek a chodila do práce. A to vše o něčem svědčí.

    Stroehlein: Neexistuji "bili Cesi", kteri ziji ze socialnich davek?


    Vážený pane Stroehleine,

    přečetl jste si článek "Afirmativní akce" (Petr Habala, příloha Neviditelného psa, týden od 5. do 12. října 1997)? Pokud ne, měl byste to učinit, pomohlo by vám to pohlédnout na problém z druhé strany.

    Stroehlein:

    Vážený pane, přečtu si ten článek. Dosud jsem ale nenašel žádné přesvědčivé důvody pro rasismus. Myslím, že víte, že jsem žil několik let v České republice (většinou mezi "bílými " Čechy), takže jsem dost zvyklý na argumenty, jimiž Češi vysvětlují "romskou otázku". Myslím, že si musíme dávat velký pozor na tyto středoevropské etnické "otázky". Mají tendenci vést ke "konečnému řešení" - většinou jsou v tom případě budovány nějaké koncentrační tábory...


    K závěru Stroehleinova článku tohoto znění:

    "Měli byste sledovat debaty, k nimž nyní dojde, velmi pozorně a naslouchat důvodům, proč tito lidé uprchli z České republiky. Poslouchejte příběhy, které vám tito lidé řeknou. Představte si, že jste na jejich místě, a zeptejte se sami sebe, zda byste chtěli vychovávat děti v takovém prostředí nenávisti, jaké Romové podle svého svědectví pociťují kolem sebe"

    napsal jeden čtenář:

    Nabizi se otazka, zda ma smysl jim tohle verit. Temer nikdo by tu Romy nepronasledoval, kdyby se chovali podle radnych norem a dodrzovali zakony. Pokud vsak zakony ustavicne porusuji

    Stroehlein: "Oni" - vsichni a vzdy?

    čtenář: Dobre, tak ne vsichni, ale 99.9999999 (ty devitky jsou v periode) %...

    čtenář: ....a pak si cele klany vzajemne dosvedcuji, ze "my jsme ho nezabili, ale on spad na ten nuz a potom jeste devetkrat",

    Stroehlein: Kdo to konkretne rekl a kdy?

    neni se cemu divit. Nehlede k tomu, kolik rasove motivovanych utoku na Cechy

    Stroehlein: "Cesi" - kteri? Kdo?

    podnikaji Romove

    Stroehlein: "Oni" - vsichni a vzdy?

    - nikdy jsem neslysel o pripadu, ze by se vzajemne prepadli, oloupili ci tak... Poperou se, to ano, casto i s nozem, ale nepachaji na sobe majetkovou trestnou cinnost.

    Stroehlein: Presnejsi informace, prosim. Cele skupiny tisicu osob nic nedelaji. Toto je jazyk koletivni viny.

    Další odpovědi v této výměně:

    čtenář: Ne, vazne. Neznam ve svem okoli slusneho cikana.

    Stroehlein: No, a znate jedine jmeno? Mluvite pravidelne a slusne s nejakym Romem? Ptate se ho, jak se ma a co se deje? Jinak receno, je pro Vas ten clovek sousedem nebo je to jenom "Cikan" - jeden z tech nejhroznejsich, ktereho se bojite?

    čtenář: Zato vsak vidam pravidelne jisteho nejmenovaneho, rikejme mu treba MG,

    Stroehlein: Proc ho nemuzeme jmenovat?

    čtenář: ktery je vlastne vudcem mistniho cikanskeho klanu,

    Stroehlein: Jak se jmenuji vsichni clenove tohoto "klanu"?

    čtenář: chodi ovesen zlatem, jezdi v novem Mercedesu (ackoli nema ani ridicsky prukaz),

    Stroehlein: Jak vite, ze nema prukaz?

    čtenář: ale to mu vubec nevadi a  policie je proti nemu bezmocna - jednou ho za tohle zadrzeli, ale asi 50 jeho soukmenovcu mu dosvedcilo, ze jej dopravni policiste napadli v  hospode a krute ho zbili...

    Stroehlein: A urcite vite, co se presne stalo? Byl jste tam?

    čtenář: Oba policiste dostali podminku za zneuziti pravomoci verejneho cinitele - coz po pravde receno nechapu, za tohle se chodi do basy mam za to ze nejmene na 3 roky - a uz u policie neslouzi...

    A od te doby ma od policistu zmineny MG pokoj... cely pripad byl tehdy zajimavym zpusobem ututlan, takze v podstate nic neproniklo na verejnost), nikdy ho nikdo nevidel pracovat, nikdy nemel nikde pracovni pomer, podle informaci ze zivnostenskeho uradu neni podnikatelem, pobira socialni davky a je verejnym tajemstvim,

    Stroehlein: Je to verejne nebo tajne? Jak to presne vite?

    čtenář: ze klan se zivi vykradanim objektu a  pravdepodobne i dalsi trestnou cinnosti.

    Stroehlein: Pravdepodobne? No, jste jisty, nebo ne? I kdyby byl ten clovek nejaky zlodej, to by neznamenalo, ze kazdy Rom je zlodej. No, myslite, ze zadny "bily Cech" nevlastni za pochybnych podminek mercedes?

    čtenář: a pak si cele klany vzajemne dosvedcuji, ze "my jsme ho nezabili, ale on spad na ten nuz a potom jeste devetkrat"

    Stroehlein: Kdo to rekl a kdy?

    čtenář: To vam uz nereknu, je to legendarni.

    Stroehlein: Zda se mi, ze pravda je dulezitejsi nez legenda. Jak by to znelo: "legenda vitezi"?

    čtenář: hlaska, ktera se traduje uz nekdy od roku 1990. Myslim, ze je zamerne prehnana, ale argument "zakopl a spadl mi na nuz" je celkem bezny.

    Stroehlein: "Nekdy" - no, kdy? Budte presny. "Bezny" neznamena pravdivy.

    čtenář: neni se cemu divit. Nehlede k tomu, kolik rasove motivovanych utoku na Cechy

    Stroehlein: "Cesi" - kteri? Kdo?

    čtenář: Vsichni. Resp. nejen Cesi, ale i cizinci, proste kazdy, kdo neni jako oni.

    Stroehlein: Nejste clovek? Nejsou Romove lide? Jaky je rozdil mezi Cechem a Romem?

    čtenář: podnikaji Romove

    Stroehlein: "Oni" - vsichni a vzdy?

    čtenář: Viz vyse. Vzdy ne, ale vsichni - mozna az na nejakou naprosto zanedbatelnou mensinu - urcite ano.

    Stroehlein: Presneji, prosim. Jmena, jmena.

    čtenář: V tom je problem. Jednotlivci nic nedokazete, zbytek komunity jej obvykle prikryje. Proto nelze rici Gejza Demeter je zlodej a vrah, protoze pak se jedna o naplneni skutkove podstaty trestneho cinu pomluvy - nikdo mu nic nedokaze. A to je podle hlavni problem cele romske otazky.

    Stroehlein: A co je resenim teto otazky podle Vas?

    čtenář: Kolektivni vina je samozrejme povazovana za nesmysl. Nicmene jen u lidi. Pokud dojde (jako se to nedavno stalo v Beskydech) k utoku vlka na stada ovci, take se nikdo nezajima o to, jestli na ovce sel prave tenhle konkretni vlk, ktereho ted mam v zamerovaci dalekonosne pusky.

    Stroehlein: Neni rozdil mezi lidmi a zviraty?

    (Jeden čtenář poslal v úterý silně odmítavou reakci k této výměně, viz Obsah zde napravo.)



    |-
    Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|