úterý 16. prosince

O B S A H

Česká politika a morálka:

  • Klaus - neuvěřitelně - se sápe znovu do politické arény. Shrnutí situace ODS (Jiří Němec)
  • Opravňuje nás útlak k podvádění? (Jan Čulík, Vojtěch Kment)
  • Diskriminace žen v zaměstnání: Český statistický úřad požaduje opravu
  • Císařovy nové šaty: Podobnost mezi cestou cimrmanologů do Liptákova a Václava Klause do USA je čistě náhodná? (Jiří Jírovec) Svět a jednadvacáté století, počítače, telekomunikace, genetika:
  • Jak se postavíme k budoucnosti? (Nová kniha Manuela Castellse)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Upozornění: k předchozím číslům BL se dostanete, když kliknete v záhlaví na ikonu Archív. Celé dnešní vydání BL se vám natáhne, když kliknete na poslední řádce Obsahu (zde napravo) na Kompletní Britské listy

    Adresa Britských listů je zde.

    (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University)


    (Poznámka: byl jsem v pondělí večer na vánoční party počítačového podniku mé ženy Inner Workings. Proto vycházejí úterní Britské listy o něco později. Pánové se dostavili ve večerním obleku, totiž ve skotských sukních - bez ohledu na národnost. Měl jsem ten kilt na sobě poprvé v životě a je to kupodivu velmi příjemné oblečení. Připravil jsem pro vás dnešní vydání BL ještě ve skotském kiltu. JČ)

    "... Do hry se vložil staronový předseda ODS Václav Klaus a plán Hradu byl opět nabourán. Klaus dal jasně najevo, že bude chtít mluvit i do výběru samotného premiéra."

    Slovo, úterý 16. prosince 1997

    Klausova drzost nezná mezí. Neuvědomuje si snad, že je jeho jméno pošpiněno lhaním špiček ODS kolem Šrejberova skandálu a nevyjasněním skandálu kolem švýcarského konta? Nebo že by se domníval, že když se bude chovat sebevědomě, občané na morální dluhy ODS zapomenou?

    Opakuju, ač už je to nudné, že Klaus nemůže v důsledku lhaní špiček ODS ohledně Šrejberova skandálu a nejasností ohledně skandálu týkajícího se švýcarského konta důvěryhodně vystupovat na české politické scéně. Doufám, že čeští občané nebudou tak pošetilí, aby mu to nedali jasně najevo. Doufám, že budou Klausovi novináři při každé příležitosti tyto dvě záležitosti připomínat, aby nemohl hovořit o ničem jiném. Je to v zájmu očisty českého politického života, nikoliv v zájmu úzkého stranického boje.

    Bylo by ovšem hloupé, kdyby v ČR zavládla úplná bezradnost ohledně dalšího politického vývoje. Strany byly dosud spíše úzce pojímanými, poněkud fanatickými frakcemi - nebyly otevřené k občanům a nevytvořily si nové osobnosti. Kdo tedy na funkci premiéra? Bylo by trapné, kdyby to nemohl být např. ekonom Jan Švejnar jen proto, že mu nebylo navráceno české občanství, protože má občanství americké. (Jak to, že Pavel Tigrid dvojí občanství má a mohl být tedy ministrem české vlády?)


    Jak je to vlastně s  ODS?

    (Shrnující příspěvek Jiřího Němce je převzat z Fóra Neviditelného psa)

    Přiznám se vám, že sledovat pouze současná, tedy asi posledních čtrnáct dnů, diskusní fóra, denní tisk a ostatní media, tak nevím o čem se vlastně debatuje. A debatuje se zřejmě s plným nasazením, když protistrany jsou nazývány krysami. Proto jsem se pokusil udělat si především sám pro sebe malou rekapitulaci.

    Před rokem a půl nejsilnější politická strana oznámíla přijetí finančních darů. Celkem 7 500 000,- Kč (slovy sedm milionů pět set tisíc) prý věnovali dva dárci. Ukázalo se, že neexistují. Tedy ty PENIZE DAL NĚKDO JINÝ. Při té příležitosti se objevilo, že i jiné částky, nejméně čtyři v zhruba stejném úhrnu, přišli od sponzorů sice živých, leč také dost nevěrohodných. Bohužel se tomu tenkrát (kromě ČD) media nevěnovala a nevěnují se tomu ani dnes. Zůstaňme tedy u mrtvého Maďara a chudého Mauritijce.

    Rok a půl jsme slyšeli od všech představitelů ODS že, nejprve, "vše je normální, máme řádné darovací listiny, my nic - my muzikanti", později "ano, darci neexistují, ale je to prostý anonymní dar, my nic - my muzikanti". Tedy představitelé ODS včetně staronového předsedy VEŘEJNĚ LHALI občanům tohoto státu.

    Když už byly tyto lži neúnosné, objevil se (prý) skutečný dárce. Kdo jste viděl našeho bývalého špičkového tenistu na tiskové konferenci, kde se přiznal k darování oněch sedmi a půl milionu, máte jistě vlastní názor. I když chápu, že člověk nenavyklý na televizní kamery a tiskové konference může trpět značnou trémou a ve výsledku pak tedy působit nevěrohodně, toto bylo příliš. Tak snad mohl vystupovat boxer po dlouhé, leč neúspěšné, kariéře. A ODS opět tvrdí "vidíte, dárce máme, vše je v pořádku, my nic - my muzikanti". Mimochodem, finanční úřad by mně rozhodně nestrpěl, abych svůj měsíční příjem vykázal pro snížení daní ve dvou polovinách. Ale pomiňme i to.

    Najednou začaly vycházet najevo i jiné podivné sponzorské dary. Asi by mne nenapadlo považovat za nepřirozené, že pošlou dost vysoký dar příznivci z NY, sdružení v klubu fandů ODS. Ale je podivné, že o tom neví jejich předseda. Musím se ptát, jsou zatím uvedené podivné dary jediné? Nebylo by vhodné prověřit znovu všechny dary? Já myslím že ano. Zejména když se ukazuje, že není vyloučeno přijímání dalších peněz mimo evidenci. Byť podivnou, viz předchozí, přeci jenom evidenci. A nejen v centru, do podivné hry s podivnými penězi vstupují i kraje. Nebo oblasti, nevím přesně jak tomu v ODS říkají.

    Ale co mne zaráží nejvíc. NIKDO SE NEPTÁ. Nejedná se o malé částky. Miliony nejsou zanedbatelné málo ani pro multimilionáře. Zejména když zákon striktně vyžaduje darovat až ze zdaněných příjmů. Nikdo, tedy ani ODS, ani novináři, se neptá, zda dárci vůbec měli tolik peněz. ODS nám říká "je to naprosto v pořádku, ti lidé, kteří nám dali své peníze, je dali ze svých osobních peněz a z toho důvodu, že souhlasí s naší politikou a takto ji mohou nejsnáz podpořit, my nic - my muzikanti".

    Ve starém řecké demokracii, když chtěl občan něco vědět, chytil politika na agoře za šos a zeptal se. Nyní na to máme specializovanou instituci, média. A já, jako občan tohoto státu, bych si velmi přál aby média splnila svou úlohu a ptala se. Kongres ODS se totiž svého vedení nezeptal. Buď je jim lhostejné kde a jaké peníze má strana, nebo se sami podílejí na podivné redistribuci peněz, nebo nic nevědí, protože nečtou, nedívají se na televizi, neposlouchají rozhlas, nemluví se spoluobčany, informace čerpají jen z prověřených zdrojů vlastní strany. Jinou možnost nevidím.

    Je možné, i když nyní dost nepravděpodobné, že ODS nemá a nikdy neměla v zahraničí neevidované peníze. Je možné, že těch, už světově proslulých, sedm a půl milionu jsou jediné podivné peníze v hospodaření ODS. Je možné, že předseda Klaus, jinak vládnoucí straně pevnou rukou, se nestaral o financování a vůbec o ničem nevěděl a nic ani mlčky neschvaloval. Říkám, je to možné. Ale mělo by být prvořadým zájmem ODS tuto možnost potvrdit. Nebo alespoň učinit pravděpodobnější. ODS to ale nezajímá.

    Proto bych si přál, aby se média ptala za mne, za nás občany. KDE se vzaly peníze na veřejné i tajné dary ODS. ZA CO byly ty peníze dány. Nic přeci není zadarmo. Věřím tomu, že u nás máme již vrstvu lidí, pro něž desítky, možná i stovky, tisíc jsou něčím srovnatelným s mými desetikorunami. Mít nebo nemít, tím už neschudnu, a pokud tomuto člověku prospěje, proč mu ji nedat. Ale miliony - to už je investice, ty se musí nějak vracet. JAK A ČÍM se tedy ODS revanžovala za tyto dary. A nikoliv nakonec je třeba se i ptát, zda část těch peněz nezabloudila do soukromých peněženek.

    Když nebudu znát odpovědi na uvedené a podobné otázky, potom NEMOHU VĚŘIT tomu, že hlavním problémem současné politické situace je spor o konzervativní hodnoty, jak mě ODS přesvědčuje. A na tom nice nemění ani to, že jak se zdá i ostatní strany měly své "mrtvé Maďary". I u nich si totiž kladu podobné otázky, i od nich bych chtěl znát odpovědi.

    Na konec si dovolím připojit osobní přání. Za půl roku mi bude padesát, sejde se, doufám, mnoho přátel a známých, i ti, které jsem už dlouho neviděl. Nedokážu si představit sám sebe, jak čelím otázkám typu: Tak tohle je to, co sis vždycky přál, to si skutečně myslíš, že je to lepší, čistší a mravnější než za komunistů. Snad bych dokázal takovým otázkám čelit od těch řekněme prostších. Ale jak bych to snesl od těch škodolibých, to skutečně nevím.


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|