úterý 30. prosince

O B S A H

Telekomunikace a občanské svobody:

  • Máte-li u sebe mobilní telefon, úřady mohou zjistit, kde přesně jste všude byli až za celý poslední půlrok Česká ekonomika za komunismu a dnes:
  • Česká firma, vyrábějící střívka na párky, nyní v zahraničním vlastnictví, je úspěšná nyní a byla úspěšná i za komunismu (Financial Times)
  • Konspirační teorie na Blízkém Východě: "princeznu Dianu usmrtila britská špionáž"



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Blízký východ je přesvědčen, že princeznu Dianu a Dodiho usmrtila britská špionáž a že nedávný masakr v Luxoru způsobili Američané

    Saddám Husajn je špiónem CIA. Listopadový masakr 58 turistů v Luxoru byl západním spiknutím, jehož účelem je ochromit egyptskou ekonomiku. Princeznu Dianu usmrtila britská špionáž na příkaz britské královské rodiny.

    Toto jsou konvenčně a široce přijímané názory na Blízkém Východě. Arabové pohlížejí na svět jako na snůšku nejrůznějších spiknutí. Pozorovatelé konstatují, že není možno dobře porozumět hysterické politice Blízkého Východu, aniž by si člověk uvědomil, že tamější lidé pohlížejí na celý svět s obrovskou nedůvěrou.

    Od íránsko-irácké války tvrdí íránská vláda, že je Saddám Husajn agentem CIA a že příjímá instrukce přímo z ústředí CIA v Langley v americkém státě Virginia. Tento názor nyní sdílí velká část obyvatelstva Iráku.

    Duchovní George Isssa, irácký ortodoxní křesťan, který žije v Jordánsku, tvrdí, že 90 procent Iráčanů je přesvědčeno, že válka v Perském zálivu byla jen komedií, kterou Západ sehrál jen tak. Issa argumentuje: "Irák býval bohatou zemí, která se mohla rozvojem a bohatstvím vyrovnat západním zemím. Za vlády Saddáma Husajna země strašně zchudla. Saddám byl pro Západ dokonalým nástrojem k podrobení Iráku."

    Tatáž logika je užívána k vysvětlení masakru, k němuž došlo 17. listopadu v egyptském Luxoru. Tyto konspirační teorie se běžně objevovaly v seriózním egyptském tisku. Egyptská ekonomika byla podle nich neobyčejně úspěšná, a to vyvolávalo ve Spojených státech závist. Egyptský prezident Mubarak se pak odmítl setkat s Izraelci na hospodářské konferenci v Qataru, a tak poslal Washington své žoldnéře, aby zorganizovali v Luxoru masakr.

    Polooficiální list Al-Ahram napsal: "V konečném důsledku je nesporným faktem, že jsou takovéto teroristické incidenty součástí kampaně udržovat Araby v trvalém stavu slabosti, aby se museli zaměřovat na domácí problémy a nemohli se soustřeďovat na vstup na globální scénu, vůči lepší budoucnosti."

    Šest vrahů bylo identifikováno jako mladí islámští radikáloví z Horního Egypta. Jordánský list Al Dustour napsal: "Byli to pravděpodobně živlové, které naverbovali Američané pro boj v Afghánistánu."

    V atmosféře celosvětových protiarabských spiknutí je pak úplně logické, kdo způsobil smrt princezny Diany a Dodiho Fayeda.

    Čelný představitel palestinské státní správy, který studoval v Británii, konstatoval: "Vy si opravdu myslíte, že by Británie dovolila, aby se vdala matka následníka britského trůnu za Araba a porodila mu dítě?"

    Podle názoru egyptské brožury KDO ZABIL DIANU? způsobila její smrt britská královská rtodina ve spolupráci "s židovskými kruhy".

    Na Blízkém východě neustále koluje obrovské množství pozoruhodných dohadů a spekulací. V létě letošního roku hovořila celá Gaza o tom, že Izrael prý rozšiřuje mezi Palestinci speciální žvýkačku, která má trojí, doslova pozoruhodný efekt: silně zvyšuje ženskou touhu po sexuálním styku, zároveň je činí trvale neplodnými a "dokonale likviduje genetický systém našich mladých palestinských hochů".

    Palestinští oficiální činitelé tvrdili, že tato speciální žvýkačka, naplněná hormóny, se prodává záměrně za levný peníz nedaleko škol v Gaze a na západním břehu Jordánu. Nezávislá analýza ukázala, že ve žvýkačce žádné hormóny nejsou.

    Většina sociologů a politologů konstatuje, že neustále vytvářejí konspiračních teorií na Blízkém východě je příznakem politické slabosti a pocitu bezmocnosti.

    Daniel Pipes, šéfredaktor časopisu Middle Eastern Quarterly, vysvětluje: "Fundamentalisté téměř bezmyšlenkovitě interpretují moderní historii jako sérii západních spiknutí proti islámu. Světové šíření vlivu Evropy není podle nich důsledkem prostě moci Evropy, ale je to důsledkem úspěšné evropské sabotáže islámu."

    V Koránu je Satan charakterizován jako plíživý a nenápadný svůdník, který našeptává zlo do srdcí lidí. Proto jsou muslimští kněží tradičně na pozoru proti Satanovi nikoliv jako dobyvateli, ale jako svůdníkovi. Proto má Blízký východ až obsesívní nedůvěru vůči všemu západnímu. Coca cola je démonizována jako nástroj zkorumpované západní infiltrace. Irák dokonce popravil ředitele bagdádské odbočky firmy Coca cola.

    Zpěváci Michael Jackson a Madonna jsou označováni za kulturní teroristy, i když hlavně v Pákistánu. Spisovatel Salman Rushdie byl podle íránských úřadů "šílený Ind", který byl náhodně vybrán britskou zpravodajskou službou, aby se postavil do čela ofenzívy proti islámu. Jeho román Satanské verše předem napsala britská rozvědka.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|