pondělí 9. února

O B S A H

CO JE NOVÉHO V ČR:

  • PŘEHLED AKTUÁLNÍCH ZPRÁV Z ČESKÉ REPUBLIKY Velká Británie a Česká republika:
  • Ze zápisníku televizního reportéra (Ivan Kytka) Franz Neubauer, sudetští Němci, Sládek a česká politika:
  • Stále horší a už přímo pošetilé (Andrew Stroehlein)
  • Czech Republic: Bad to Worse and Worse to Downright Foolish
  • Stroehlein nemá s odmítáním Neubauera pravdu (Matthias Roeser)
  • (Mírná) polemická úvaha k článkům Andrewa Stroehleina: Jaký je rozdíl mezi Franzem Neubauerem a Jiřinou Fuchsovou - aneb pravda se nezjišťuje hlasováním (Jan Čulík) ČR a Velká Británie:
  • Dívka, která přežila svou smrt, se vrátila domů (Ivan Kytka, Česká televize)
  • Británie a Francie si přehazuje 17 českých Romů jako horký brambor(JČ)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Dívka, která přežila svou smrt, se vrátila domů

    Ivan Kytka

    (Toto je článek původně psaný pro Mladou frontu Dnes. Redakce MFD ho však bohužel zkrátila tak nešťastně, že z něho vyškrtala nejdůležitější informace. JČ)

    Dívka, která málem zaplatila životem výlet do anglického městečka Hastings, se v sobotu dopoledne vrátila speciální leteckou ambulancí do České republiky. Policie i  české velvyslanectví tajily z bezpečnostních důvodů trasu převozu i  místo odletu. Úřady, aby ochránily její soukromí před českými novináři, nezveřejnily raději ani letiště a nemocnici, kam bude převezena v Čechách.

    Český konzul v Londýně Richard Kingham pro ni během pátečního odpoledne vyřizoval narychlo náhradní cestovní doklad. "Cestovní pas, který měla v okamžiku brutálního přepadení při sobě, byl poničen tak, že je nepoužitelný. Navíc je jedním z předmětů vyšteřování," říká Kingham a souhlasí, že jde o  nejvážnější případ útoku na českého občana za deset měsíců jeho konzulární praxe.

    Devatenáctiletá au-pair , která přežila svou smrt, zatím zůstává na  půl těla ochrnutá,. Reaguje sice na okolí, ví o čem se hovoří, ale nedokáže promluvit. "Nevíme, zda je to způsobené poraněním krku následky škrcení nebo zda jsou to následky poškození mozku," říká vedoucí vyšetřovacího týmu Grahaem Satchwelll. Podle něj existuje naděje, že se uzdraví a vrátí se do normálního života. Existuje však také riziko opačné.

    Někteří právníci mezitím zvažují, zda by dívka, případně její rodiče nemohli žalovat britskou železniční společnost Connex Southeast o náhradu škody způsobené těžkou újmou na zdraví. Bezvládné tělo dívky totiž, leželo na toaletě bez pomoci nejméně hodinu a půl. Ale možná také dvě a  půl hodiny.

    Vlak vyjel z Hastings v neděli po poledni ve 13 hodin 11 minut. Zhruba po 40 minutách cesty na trase do Londýna někteří cestující zjistili, že se nemohou na toaletu dostat, i když nebyla "obsazená". Nikdo však na to neupozornil průvodčího. Dveře blokovalo dívčino bezvládné tělo. Souprava do Londýna přijel kolem patnácté hodiny. Ani tam vlak nikdo neprohlédl. Průvodčí tragédii obejvil až po dvacet minutách zpáteční cesty do Hastings.

    "Kdyby se zjistilo, že společnost Connex Southeast něco zanedbala, je možné, že by byl případ žalovatelný a dívka by měla nárok na podstatnou náhradu," říká advokát Jan Grozdanovič, který pracuje pro právnickou kancelář Seddons střídavě v Londýně a v Praze ."Záleží na tom, co říkají vnitřní předpisy ," dodává a souhlasí s názorem, že vstřícnost Connexu vůči rodičům postižené dívky šla "poměrně daleko".

    Zaplatili rodičům zpáteční letenky z Prahy do Londýna a celý pobyt v Anglii. Konzul Kingham, který jejich pobyt pomáhal zorganizovat, však říká, že železniční přepravci jsou v takových případech vždy vstřícní. Ani on však jistou právní odpovědnost Connexu nevylučuje.

    Mluvčí Connexu se v odpovědi na otázku týkající se eventuální soudní žaloby vůči své firmě cítil v telefonickém rozhovoru zaskočen. "Neustále opakoval, že vlak měl zpoždění, že obvykle se vlaky kontrolují. A že nic nenasvědčovalo tomu, že cosi není v pořádku," říká jedna česká novinářka, která s ním probírala podrobně celý incident.

    Detektiv Satchwell navíc tvrdí, že žádný právní předpis kontrolu soupravy po příjezdu do stanice neukládá.. "Nemusí to být právní předpis, může to být jakási obdoba vnitropodnikové směrnice," upozorňuje advokát Grozdanovič.

    Dosavadní vyšetřování případu připomíná detektivní román Agathy Christie. Policie sice vyslechla cestující z vlakové soupravy z Hastings do Londýna, ale obraz událostí nedělního odpoledne zůstává i nadále zamlžený. Poslední záběry průmyslové kamery z místního nákupního centra mají časový kód 12:37. Příští oběť odchází z centra města směrem k nádraží. Na  nástupišti již čeká vlaková souprava. Nastupuje do vlaku. Ale na její tvář či postavu si žádný z cestujících posledního vagónu vlakové soupravy nepamatuje.

    "Zatím si nikdo nevzpomíná, že by ji zahlédl, říká Satchwell a ponechává bez komentáře hypotézu, že muž, který chtěl vraždit, čekal na svou obět ve stojícím vlaku ve stanici. Když otevřela dveře vagónu, okamžitě ji zatáhl na toaletu a začal škrtit. Dokonce mohl vystoupit ještě dříve, než se vlak rozjel.

    "Je velmi nepravděpodobné, že by šla dívka sama na toaletu, když stál vlak ještě ve stanici. V Anglii to sice není zakázáno, ale v ČR ano," upozornil detektivy londýnský zpravodaj ČTK Jiří Chrást, který postup vyšetřování pečlivě monitoroval.

    "Přijela sem jako host, a tohle se jí stalo. Je to ostudné, toho chlapa, co jí to provedl, měli by ho pověsit," říká muž z Hastings, který pravidelně cestuje na vlakové lince do Londýna. "Nelze ji vinit z nějaké nezodpovědnosti, vůbec z ničeho. Byla jen ve špatný čas na špatném místě."

    Ivan Kytka (autor je zpravodajem ČT ve Velké Británii)



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|