čtvrtek 18. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Česká televize:
  • Husákovská normalizace v České televizi pokračuje - pánové Klepetko, Šámal a spol. budou příčinou, proč vy lidé, žijící v ČR, asi zchudnete (Jan Čulík)
  • Bitva o Anglii: Proč byl z ČT vypuzen Ivan Kytka (Tomáš Vrba pro Novou přítomnost, citace v Lidových novinách 13.6. 1998) Školství, globalizace, ekonomika a předvídavost:
  • K problému (nezaměstnané) inteligence (Jiří Jírovec) ČR před volbami:
  • Zjizvené české město požaduje v Praze změnu (Reuters) Česko-německé vztahy:
  • Velvyslanec buduje mosty mezi Prahou a Bonnem (Die Welt, 18.6.1998, plus poznámka Aleše Zemana) ČR před volbami - čtenářské reakce:
  • Proč je 48 hodin před volbami zákaz kampaně? (Jiřina Fuchsová)
  • "Tyto volby nezmění radikálně v ČR vůbec nic" (K předvolební analýze Vratislava Nováka, Jiří Guth)
  • Nechtěné významy (Marek Houša)
  • Volební karta bude po hlasování odebrána (Jan Halva)
  • "Ondráš" rozmazává bamberskou aféru (Jitka Ulrychová)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Zjizvené české město požaduje v Praze změnu

    Most je jen asi hodinu cesty od Prahy, píše se ve včerejší zprávě agentury Reuters, ale o víkendu ukáží všeobecné volby, že politicky a hospodářsky je v úplně jiném světě než prosperující české hlavní město.

    Zatímco Praha zažila postkomunistický rozkvět investic a turistiky a je baštou propodnikatelských stran. Most, zjizvený povrchovými doly, je jedním z míst které, jak ukazují průzkumy veřejného mínění, pravděpodobně přivede českou levici poprvé od roku 1989 zpět k moci.

    "Před osmi lety jsem křičel, 'Pryš s komunisty'. Teď vidím, jak jsem byl blbej," řekl padesátiletý horník, který odmítl uvést, jak se jmenuje, protože se bojí, že by ho vyhodili z práce.

    Nezaměstnanost v Mostě dosahuje 12,6 procent, za komunismu byla nulová. V ČR nyní celostátně dosahuje nezaměstnanost 5,3 procent. Praha má plnou zaměstnanost a dalekou nejvyšší průměrné mzdy.

    "Řeknu vám, jak se jmenuju, a zítra bych to mohl na šachtě zabalit. Deset mladších chlapů čeká před branou na moje uprázdněné místo," řekl horník.

    "Dvakrát jsem se stal za poslední dva roky terčem fyzického útoku na ulici a pořád se to zhoršuje," uvedl na otázku, co se v Mostě změnilo. "Ale já bych taky kradl, kdybych neměl zaměstnání."

    Pokud se rozhodne jít k volbám, bude volit sociální demokraty (ČSSD), stranu levého středu, která podle průzkumů veřejného mínění získá ve volbách dne 19. - 20. června největší podporu. Horník bude hlasovat pro ČSSD jen proto, že si nemyslí, že budou komunisté dostatečně silní nato, aby se dostali do vlády.

    V Praze lidé ještě pořád houfně chodí poslouchat varování profesora ekonomiky Václava Klause, že se levice prý bude snažit vrátit hodiny zpět. Klaus byl dlouholetým premiérem a jeho vláda pravého středu loni padla v důsledku skandálu týkajícího se financování jeho strany.

    Klaus, který od svého pádu před sedmi měsíci vede kampaň s úsilím se očistit, přilákal dav 35 000 lidí na koncert na veřejném prostranství, kde jeho samotného a jeho Občanskou demokratickou stranu podpořily hvězdy pop music.

    Jeden z jeho stoupenců, čtyřicetiletý podnikatel Břetislav Hampl distribuuje letáky, které tiskne sama jeho firma. Letáky přesvědčují voliče, aby odmítli sociální demokraty.

    "Nemám prostě rád bolševiky, a ČSSD je jich plná," vysvětlil Hampl, proč zaplatil tisk 30 000 letáků.

    Hampl konstatuje, že za  ODS a za její pravicové vlády se mu podařilo otevřít si podnik, který za posledních osm let vzrostl z malé firmy na továrnu s 40 zaměstnanci.

    Češi si budou muset vybrat

    Ve čtvrtých všeobecných volnách od nenásilného svržení komunistické moci v "sametové revoluci" r. 1989 čelí Češi znovu volbě mezi levicí, která slibuje "čistší" kapitalismus a jemnější dopad ekonomických reforem, a pravicovými varováními, že dojde k návratu k bolševismu, píše dále Reuter.

    Avšak "rudé nebezpečí", které napomohlo pravici udržet se u moci od roku 1989 už vyvolává strach u málokoho v městech, jako je Most, který má 70 000 obyvatel a v němž komunisté kdysi přenesli kostel a srovnali se zemí staré město, aby mohli rozšířit důl na hnědé uhlí.

    Polsko a Maďarsko od pádu komunismu už zažilo pravicové i levicové vlády, ale Česká republika, kterou začátkem devadesátých let chválili analytikové, že je to nejlepší reformní země východní Evropy, dosud takovouto změnu moci nezaznamenala.

    Minulý rok byl pro ČR špatný. Hospodářský růst se zpomalil, reálné mzdy poklesly po úsporných opatřeních, jejichž cílem bylo podpořit klesající hodnotu koruny a široce se rozšířily zprávy o finanční korupci.

    Volby se konají o dva roky předčasně, v důsledku kolapsu Klausovy koalice. Od ledna vládla dočasná vlády Josefa Tošovského.

    Nyní, sociální demokraté, v jejichž čele stojí hospodářský prognostik Miloš Zeman, vedou v průzkumech veřejného mínění a očekává se, že povedou budoucí vládu, i když z průzkumů veřejného mínění také vyplývá, že strana nezíská dostatečné množství hlasů pro parlamentní většinu, ani s možným partnerem. Obecně se očekává dosažení nepohodlného kompromisu.

    Sociálně demokratické sliby

    Sociální demokraté, kteří podporují vstup ČR do Evropské unie a konstatují, že nakonec chtějí privatizovat státem kontrolované banky, také slibují zvýšení důchodů, platů ve státním sektoru a státní výdaje pro podniky a infrastrukturu. Zdůrazňují, že je důležitější růst a nižší nezaměstnanost, než snižování inflace.

    V Mostě vyhráli sociální demokraté volby v roce 1996 s 33 procenty hlasů, dostali o deset procent hlasů více než celostátní vítěz, Klausova ODS. Komunisté tam byli na silném třetím místě s 13,6 procenty, dostali o 3,3 procenta více, než byl celostátní průměr.

    Most je deprimující místo, v jedné z ekologicky nejzničenějších oblastí v Evropě, známém jako "černý trojúhelník". Stárnoucí šedivé paneláky se tyčí k obloze uprostřed obrovských povrchových dolů, které obklopují město.

    Sloupy kouře na obzoru ukazují, kde jsou uhelné elektrárny, ropná rafinerie a chemická továrna.

    Na komunistickém shromáždění uprostřed toho, co se nyní považuje za střed města - vedle obchodního domu, s jednou z mála místních známek nového kapitalismu, restaurace McDonald - poslouchá asi 300 většinou starších lidí kandidátku pro volby.

    "Kdo pro vás postavil toto překrásné město? Kdo postavil tento nádherný hornický palác kultury?" ptá se poslankyně Květoslava Celišová.

    Pravicové strany měly letos menší úspěch u místních voličů a jejich schůze byly většinou ignorovány.

    Vlastník restaurace v Mostu Marek Schiller konstatuje, že mezi jeho přáteli je rozšířena apatie. "Já taky nikoho volit nepůjdu. Chtěl bych změny, ale nevidím žádnou rozumnou alternativu."



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|