úterý 5. ledna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Sdělovací prostředky:
  • Případ Miroslava Hrušky - vydírání v ostravském rozhlase? České hospodářství:
  • Velké české průmyslové firmy jsou v špatné hospodářské situaci v důsledku špatně provedené kupónové privatizace, píše Economist Mezinárodní politika a USA:
  • Několik poznámek k Iráku (Jiří Jírovec)
  • Starrova služba světu (Jiří Jírovec) Cizinci v ČR, trestní rejstřík a dvojí ceny:
  • Andrew Stroehlein odpovídá čtenářům Výzva:
  • Petice občanů proti platnosti "protidrogového zákona" (Stanislav Penc, Lenka Procházková)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Několik poznámek k Iráku

    Jiří Jírovec

    "Američani asi nebudou bombardovat Irák", sdělil od televise můj jedenáctiletý syn. Nevěděl to ovšem úplně přesně, protože jeho sestra se v nestřežené chvíli zmocnila ovladače, zrušila na obrazovce zachmuřeného Clintona, a hledala kanál se Simpsony.

    S použitím rodičovské autority jsem Clintonovi vrátil řeč a zjistil, že to je právě naopak. Hned po ukončení jeho projevu se na všech stanicích rozběsnili pozorovatelé, vysloužilí i nevysloužilí vojáci a diplomati a zavalili posluchače neuvěřitelným množstvím informací, které byly tak protichůdné, že člověk nemohl nedojít k závěru, že je těžké něčemu věřit.

    Několik hodin před začátkem bombardování jsem kamsi jel autem a poslouchal pořad o Guatemale. Týkal se použití metody "Lidice" pro ochranu (údajně demokratického) režimu před samozvanci a zaprodanci. Původní německý originál byl vylepšen vypuštěním prvku převýchovy dětí jejich zasláním do "lepších rodin". Vláda totiž už přišla na to, že nepřítele je nutno zlikvidovat úplně a jednou provždy. Něco jako konečné řešení problému, v daném případě s Indiány. Zahrnout do něj dospělé i děti, aby se přerušilo plození dalších rebelů. Špinavou práci dělají mezi odbojnými Indiány jejich soukmenovci, které armáda naverbovává. Tato podivuhodná skutečnost byla v pořadu vysvětlena tím, že rekruti jsou málo gramotní a tudíž dobře manipulovatelní. Navíc to nejsou katolíci, které by mohlo přikázání "nezabiješ" omezovat v rozletu, ale pohani, kteří věří v  převtělování lidí do zvířat, takže vyhlazují vše živé, tak pro všechny případy.

    To se děje skoro za americkými humny, ale nikoho to nevzrušuje. Třeba je to všchno lež, jako s Irákem, nebo naopak pravda jako s Irákem, anebo kombinace obojího.

    V okamžiku, kdy rakety a aeroplány dopravovaly výbušniny k určeným cílům, se madame Albright dala slyšet, že kdyby Irák nedělal potíže představiteli OSN Butlerovi, tak už mohla být dávno revize sankcí v plném proudu. Trapná lež, alespoň podle jiného zastánce lekce Husajnovi. USA prý nemají žádný zájem na zrušení sankcí, protože jejich cílem je nastolení proamerického režimu, který by byl schopen tak nějak udržet Irák pohromadě.

    Lowell Green, známý konservativní moderátor ottawské rozhlasové stanice 580 CFRA, upozornil posluchače na zajímavou skutečnost, převzatou ze stejně konservativních celokanadských novin The National Post: Největším odběratelem irácké nafty, jejíž tok tureckým ropovodem zůstal bombardováním nedotčen, jsou Spojené státy. Zprávu doplnil poměrně přesvědčivou úvahou o pokrytectví současné americké vlády.

    Mluví se i o tom, že sankce vlastně udržují Husajna u moci, protože v podstatě zlikvidovaly střední třídu v zemi, z níž by případně mohla nějaká alternativa vzejít. Navíc je od obyvatelstva obtížné čekat nějakou lásku k USA, protože převažuje pocit, že k trestu, který Saddam Husajn představuje jako vladař sám o sobě, přistupuje velmocenský trest za to, že takového vládce mají. Nahradit Husajna, ale kým?

    Někteří experti volají po invazi pozemních vojsk a jiní ji považují za nemožnou, protože už nyní je arabský svět nepříliš spokojen s tím, jak západní svět a hlavně USA prosazují svoje zájmy v této oblasti.

    Rovněž není jasné, zda irácký lid trpí víc kvůli Husajnovi nebo kvůli americké politice sankcí, které jsou v civilizovaném světě těžko ospravedlnitelné. Co když utrpení, které USA (už ani nehledající souhlas OSN) způsobují obyvatelům Iráku, je větší než to, které pochází od Saddama, kterého si navíc západní svět vypěstoval v době irácko-iránské války v osmdesátých letech? Koho tedy budou nyní oblíbené mezinárodní soudy soudit?

    V souvislosti se sankcemi stojí za zaznamenání názor amerického epidemiologa (jmeno se mi nepodařilo z rozhovoru v kanadské CBC zachytit - podle souvislostí je z Columbia University v New Yorku). Ten o sankcích řekl zhruba toto (citováno podle paměti): "Sankce mají velmi tvrdý dopad na zdraví obyvatelstva a to zejména na děti. Jestliže se například úmrtnost dětí ve skupině do pěti let zvýšila dvojnásobně (ze 40 na 80 dětí z tisice - toto číslo dává smysl, podle encyklopedie Grolier byla kojenecká úmrtnost v roce 1995 odhadnuta na 65 dětí z 1000 živě narozených - poznámka JJ), pak jde za dobu trvání sankcí o několik desítek tisíc životů. Potíž se sankcemi je v tom, že se na ně, na rozdíl od čistě válečných operací nevztahují žádná mezinárodní pravidla." Zmíněný profesor to dokumentoval příkladem z války v Zálivu. Američané tehdy trefili raketou civilní kryt s několika sty lidmi a posléze se za to omluvili. Sankce zabíjejí nesrovnatelně více nevinných lidí, jenže to není tak očividné a tak to svět toleruje."

    Akce proti Iráku se samozřejmě dávájí do souvislosti s Clintonovými problémy. Těžko říct, do jaké míry se taková věc dá načasovat na den, ale proč ne. Butlerova zpráva byla záminkou, ale podle některých lidí americká vláda věděla, co ve zprávě (kterou správně měla dostat přes OSN) bude. Některé komentáře šly ještě dál - americká vláda se pravděpodobně postarala o to, aby Butler napsal to, co bylo zapotřebí.

    Načasováním akce se zabýval i ministr zahraničí ČR Kavan. Dokonce se prý amerického velvyslance zeptal, "zda načasování akce bylo naprosto nutné". To je na ministra velmi stupidní dotaz, protože co na to může velvyslanec, který poslušně vyřizuje rozhodnutí své vlády, odpovědět.

    Bylo by zajímavé vědět, na základě čeho vyslovuje Kavanovo ministerstvo "porozumnění pro zásah" a proč "viní z krize Irák". Zvlášť když Butlerův nadřízený, generální tajemník OSN, vojenskou intervenci v podstatě odsoudil. Čím se liší informace, které má OSN od těch, které má Kavan?

    Má vůbec vláda ČR vlastní názor na sankce proti Iráku? Přesněji řečeno - dovolí si ho mít? Nebo jen papouškuje postoj americké vlády, která má očividné potíže uvěřit vlastním argumentům?

    Jiří Jírovec



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|