středa 3. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Pískání na Pražském Hradě:
  • Své obvinění považuju za neodůvodněné (Jan Křeček) Česká společnost - jako ryby:
  • Lidi, máte strach nebýt zaštiťováni tlupou? (Vladimír Myslík) Zahraniční politika USA:
  • V Guatemale USA podporovaly režim provádějící genocidu (New York Times) Protest na Hradě:
  • Popletené reakce českých novin na Jana Křečka (JČ) Názory čtenářů:
  • Proč děláme z Křečka bojovníka za svobodu? (Miloš Koenig)
  • "My jsme pro NATO nehlasovali, tak proč by naši synové měli umírat?"
  • Při kamenování to taky hvízdá... (Václav Pinkava)
  • Postata diskuse o NATO uniká (Mirek Vachek)
  • Prý anarchistický mýtus o svobodě nesouhlasit (Petr Říha)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Lidi, máte strach nebýt zaštiťováni tlupou?

    Vladimír Myslík

    Vazeny pane Pavliku,

    pokud se nejaky Vami popisovany terorista najde, nebude to zalezet na tom, zdali smi pan Krecek na verejnosti projevit svuj nazor byt nekulturnim zpusobem (vec citu pro mez).

    Nebo mozna bude: nevim z jakych lidi pochazeji teroriste, ale krome fundamentalistu se podle me jimi mohou stat lide, kteri jiz nebudou mit jinou moznost nez nasili. A projevit agresi ci vlastni nazory na verejnosti takto banalnim zpusobem je podle mne docela zdrave a normalni, ac pro to zde zatim nemame onen cit.

    Ac bylo cikoli, nesouhlasim s tvrzenim ze "...tim, ze k protestu doslo, projevila se Ceska republika jako demokraticka zeme, a to je dobre." protoze ten projev byl individualisticky.

    Demokratismus dane zeme se myslim projevi pri posuzovani takoveho cinu. Pokud pada do kategorie vytrznictvi, bud tomu tak je a musi s danou osobou byt nakladano po pravu paragrafu o vytrznictvi nebo je dany paragraf neadekvatni a mel by se predelat.

    No a soudim podle piskani Dagmar Havlove ze osoba piskajici na verejnosti nespada do onoho zakona (pokud ovsem neprovedl pan Krecek i neco jineho).

    Pokud by bylo temto dvema osobam mereno jinak, pak by to podle me byl dukaz nedemokraticnosti, ale v tom pripade by melo byt podano trestni oznameni na ty, kdoz meri jinak, tedy i na policii pokud podnet k jeho stihani vzeslo od ni a pritom ne v predchozim pripade prvni damy.

    Z Vaseho projevu jsem pochopil, ze si snad cenite vstupu CR do NATO vice nez individualni svobody.

    Mozna je Vam osud vetsiny milejsi, nez osud nejakeho individualisty. Pak se ale vezete s vetsinou a povezete se s ni do pekel, protoze bud budete chtit nebo nebudete moci vystoupit, stal byste se prece individualistou.

    Mozna si nekdo paragraf o vytrznictvi vychvaluje jako reseni nejakeho problemu, treba skinheadu kteri mlati barevne. Ale to je ucelove.

    Mozna az zacne jit do tuheho tak bude vetsi spolecenska potreba po takovych zakonech, "naplastich" na nejake bolesti.

    Na druhou stranu ale mate pravdu, cim bychom se tedy lisili od Balkanu, ano mame jinou uroven, kterou chapeme jako normu.

    Ale to prece neznamena ze budeme mlcet k bezpravi (pokud se tak deje) na jinem, ac nami velmi nesnasenem cloveku.

    Ostatne, proc by nemohli byt psychopati nejslavnejsimi a nejlepsimi zurnalisty? Co kdyz jimi nekteri jsou, jenom jim nevidite do lekarskych spisu?

    Kdyz nas muzou vest psychopati, lepe receno vetsina si je voli, proc by nemohli byt novinari, kde nemuzou nic pokazit?

    Ale mozna se myslite, mozna ze psychopati uz ovladli vetsinu novinarskych postu.

    Proc by se mela bezvyhradne respektovat ona vetsina ctenaru? Docela dobre bych to mohl vystihnout takto:

    "A ona se prece toci, pane Pavliku"

    ac kral je nahy, ostatni mu prizvukuji a kresli plochou Zemi.

    Vite, myslim ze to co prisuzujete panu Pecinovi, tedy predpojatost, pouzivate Vy sam. Predpojatost muze existovat k mensinovemu ci vetsinovemu nazoru. A vetsina nezarucuje spravnost.

    Za kazdou myslenkou byl vzdycky nekdo prvni. Presentovat takrka vyhradne nazory mensin je spise lobbovanim za tyto nazory.

    Zastavam nazor, ze je treba dat vsem nazorum pruchod, ac by byly vice ci mene "debilni".

    Vezmete si treba Ceskou republiku, spousta lidi vymenila svoji kolaboraci s minulym rezimem za kolaboraci s "Klausem". Umocneno faktem, ze si mohli (aspon si to mysleli) sahnout na bohatstvi predstavovane majetkem tehdejsiho statu, tzv. privatizaci.

    Vlastne slo o odpustek, kolaborace s Klausem byla pro ne ocistenim od jejich hrichu ci zbabelosti v dobe nedavno minule. A nedivim se, proc takovy psychopat ma porad jeste takovou podporu ve spolecnosti: protoze zatracenim Klause by si lide vlastne museli priznat pravdu: bud ze naleteli (a to je dost tezke cim vetsi mate ego ci zvednutou ruku) anebo ze jejich vina nebyla odcinena.

    A proc to pisu? Protoze kdyz jsem se mezi (inteligentnimi) prateli kdysi ohradil, ze toho cloveka nemam rad a neduveruji mu, tak se na me sesypali jako vosy a co ze mi na nem vadi.

    A od te doby radeji o politice nemluvim, ale z hloubi duse nesnasim tuto ceskou vlastnost, kolaboraci.

    Je to vlastne jednoduche, zvednou ruku s vetsinou (ne moc brzo a ne moc pozde, ze), zbavujete se tim odpovednosti za vlastni existenci.

    A jeste horsi je to tim, ze kdo kolaboruje, tak primo nesnasi projevy individualismu. Kazde vyboceni z rady je pro nej extremismem. Ten je totiz nebezpecny, mohl by rozlozit (jiz fungujici, jedno jak) rad. Individualismus, v nejjednodussi forme ve svobode projevu, vyvolava strach.

    Cetl jsem jednu velmi zajimavou a poucnou knihu od L.Watsona, nebyla sice primo o spolecnosti lidi, ale o prirode. A docetl jsem se zajimavou vec, ktera je matematicky osvetlitelna, ale kterou jsem netusil:

    Vite pro se treba hejna ryb toci neustale dokola?

    Neni to kvuli hledani potravy, ale proto, ze kdo je na kraji hejna, ten je mnohem pravdepodobneji sezran. A nikdo nechce byt sezran.

    A ja od te doby vidim Cechy uplne stejne: protoze byly vnejsi podminky takove, ze individualismus prestal byt vyhodny, prestal byt zastitovan ostatnimi, kteri z neho meli take prospech, stalo se ze kazdy kdo chtel prezit musel prijmout formuli chovani hejna: schovavat se a nebyt sezran.

    A bohuzel tak tomu je jiz hodne stoleti. A Cesi jsou chytri, protoze prezili tak dlouho. Ale ani nevite, jak me to stve.

    A je tomu stejne nyni, kdy od vstupu do NATO si (aspon oficielne) lide slibuji to same co jim predstavoval Klaus: zachranu.

    Je to modla, ktere vyuzivaji elity k tomu, aby udrzovaly davy v ocekavani. Cekanim na soudny den, kdy nebudou muset resit svoji situaci. Ne nadarmo maji cirkve ktere prezily take nejakou takovou modlu.

    Rekneme si to otevrene: jsme v prd...

    Majetek byl rozdan ne tem, kteri znaji jeho cenu protoze si ho vydobyli a PROTO ho udrzuji, ale tem, kteri ve sve rovnici DAL=MAM maji znacny nepomer.

    A ti, kteri za to muzou ze jsme tam kde jsme budou hystericky jecet co si to kdo dovoluje pochybovat o pravde svatych. V tomto svetle byla privatizace bezbrehou kravinou, ktera rozrezala vetev na ktere sedime na polinka a nacpala je do rukou tem, kteri splnili jednoduchou rovnici, kterou je ani nemusel ucit Klaus: sli cestou nejmensiho odporu a chovali se trzne.

    Tunelovani je nasledkem trzniho principu, ale v soustave, ktera ma podivne pocatecni podminky. Neni to jen vec etiky. Ja bych to udelal taky (fuj jsem hnusnej) protoze nejsem blbej. Chci prezit, a to co nejlepe, tedy bez prace.

    Az uvidite slintat v CT moderatorku na tema kdy uz se konecne stane ten zazrak, pripadne reportaz o zjeveni sloupu pred sidlem NATO, vezte ze jde o ten samy pricip udrzovani lidi v ocekavani, jako kdyz Klaus na otazku "Pane Klausi, za jak dlouho se to zacne zlepsovat" ci "Jake podle Vas budeme mit platy v roce 2000" odpovidal svymi pochybenymi vypocty. A lidi tomu veri. Veri nanebevzeti. Protoze jim to bere strach.

    Pane Pavliku, mate strach? Ne ze bych si myslel, ze ho mate, ale presto: ja si myslim, ze spousta lidi ma tento strach, stat se individualitou, tedy prestat byt zastitovan tlupou.

    A kdyz se mam vratit k tomu prikladu, ktery jste uvedl, tak jde o tohle: pokud bude jeden jediny clovek stihan za chovani kvuli svemu politickemu zamereni (a pritom s nim nesympatizuji), apriori za vec, kterou precedencne ukazala prvni dama, bude to znamenim ze se nevyplati nekolaborovat se stadem.

    Bude to vystraznou popravou.

    A to se dela jenom v diktaturach, je jedno jak samy sebe zvou a jake si prisuzuji vlastnosti.

    Pane Pavliku, zeptejte se nekdy lhare, zda je lhar.

    Vladimír Myslík



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|