pondělí 8. listopadu

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby ČR "nechce do EU"?
  • Romové, noví židé Evropy (Christian Science Monitor) Český tisk:
  • Jak Lidovky zcenzurovaly upíra nahoře bez - Nespoléhejme na český tisk a učme se cizí jazyky (Juliana) Česká televize:
  • Moderátory Jednadvacítky nezajímá, o čem vysílají? (Vlasta Leporská) Novinářská práce v regionech:
  • Dva regionální novináři shledáni vinnými z pochybných trestných činů (Vladimír Měrák) Oslavy pádu berlínské zdi:
  • Zástupce východních Němců smí nakonec přece jen promluvit při oslavách pádu berlínské zdi Cigaretový průmysl:
  • Film Insider: Hollywood uštědřil ránu tabákovému průmyslu Česká politika:
  • Ombudsman ? Ombudsman ! (Jaroslav Vasko) Protest:
  • Nehorázné výroky Davida Ratha (Milan Krejčiřík, Peter Erbák)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Film Insider - Hollywood uštědřil ránu tabákovému průmyslu

    Proti velkým americkým tabákovým firmám, které už tak čelí ve Spojených státech ostré kritice, se o minulém víkendu postavil velmi vážný oponent - herec Al Pacino, napsal týdeník Observer. Tento hollywoodský herec hraje hlavní roli ve filmu The Insider, Muž, který měl vnitřní důvěrné informace. Film je ostrou kritikou tabákového průmyslu. Ve Spojených státech se začal promítat v pátek.

    Už se o filmu uvažuje jako o možném výherci Oscarů. Tabákový průmysl s hrůzou zjistil, že film všude vyvolal nadšené recenze. Los Angeles Times ho charakterizovaly jako "naprosto přesvědčivý příběh o moci, uplatňované podniky, o odvaze, o zbabělosti a o tom, jak žijeme". Washington Post napsal, že je film The Insider "dynamit, je napínavý, šokující a hluboce dojemný".

    Variety, vlivný hollywoodský týdeník z oblasti kinematografie, konstatoval: "Tuto podrobnou analýzu zuřivé moci, neobyčejné arogance a nakonec pak zranitelnosti podnikatelské Ameriky je možno respektovat za odvážnou rozhodnost, s níž odhaluje oponu zakrývající bezostyšné šikanování od obřích společností, jimž jde jen o zisky a o jejich image".

    Film dostává kritizované tabákové společnosti do ještě víc nezáviděníhodné situace než dosud. Minulý víkend konstatovala společnost American Cancer Society, že film vyvolá "všeobecný hněv proti tabákovým společnostem". Firmy na výrobu cigaret byly uvedením tohoto filmu do kin natolik znepokojeny, že přesvědčily soudce předsedajícího v Miami jednomu mnohamiliónovému procesu o odškodné za cigarety, aby zakázal porotcům ho shlédnout.

    Film The Insider je pro film zpracovanou verzí skutečného příběhu vědce Jeffreyho Wiganda (hraje ho Russel Crowe), který byl v roce 1993 propuštěn z čelného manažerského místa s platem 300 000 dolarů u firmy Brown and Williamson (která vyrábí cigarety Lucky Strike). Postavil se totiž proti užívání toho, co charakterizuje jako potenciálně nebezpečnou přísadu k tabáku. Poté, co byl propuštěn, informoval veřejnost o dalších sporných praktikách firmy B and W - jako přidávání čpavku do cigaret, protože urychluje absorbci nikotinu do mozku.

    Wigand se spojil se známým publicistickým pořadem televize CBS 60 minutes a  Lowell Bergman, novinář z  tohoto pořadu, ho přesvědčil, aby Wigand zveřejnil další šokující informace o tabákových firmách. Podle časopisu New Yorker byla vysledkem "zdrcující kritika" Wigandova bývalého zaměstnavatele. Avšak proti Wigandovi byla zorganizována veřejná kampaň, jeho manželka ho opustila a CBS donutila redakci zpravodajství, aby rozhovor s Wigandem nevysílala.

    Ve filmu Insider se praví, že CBS rozhovor potlačila, protože se tehdejší majitel CBS Laurence Tisch obával nákladného soudního sporu. Avšak film se nezmiňuje o alternativním vysvětlení, píše Observer, že totiž Tisch vlastnil tabákovou firmu Lorillard. V roce 1995 vyjednával Lorillard s podnikem Brown and Williamson o koupi některých jeho cigaretových značek.

    Film The Insider vyvolal kladné kritiky nejen proto, že se nebojácně zabývá aktuálním společenským tématem, ale také proto, že je to prostě velmi dobrý film. V deníku New York Times napsala Janet Maslinová, patřící mezi nejvlivnější americké filmové kritiky: "The Insider je elegantní, napínavá zábava s nervním, proměnlivým stylem kamery, film obsahuje brilantně evokativní záběry - je to vynikající kinematografická práce. "

    I jako předchozí americké filmy které se postavily velkému byznysu (The Chine Syndrome, Silkwood) i film Insider nyní vyvolává debatu a veřejné zkoumání exponovaného problému.

    Film je založen na podrobném investigativním článku z časopisu Vanity Fair z roku 1996, nazvaném "Muž, který věděl příliš mnoho". Film líčí historii Jeffreyho Wiganda, nepravděpodobného hrdiny, kterého se už tabákový průmysl snažil zničit pomluvami. Wigand přijde o živobytí, o pověst, o manželku i o děti. Nakonec ho pak zradí ta novinářská instituce, která ho původně přesvědčila, aby zveřejnil to, co ví.

    Pozdější Wigandovo svědectví před vysokou porotou hrálo loni čelnou roli v procesu proti tabákovým firmám, který je stál 246 miliard dolarů. Svědectví tohoto bývalého ředitelského pracovníka z tabákového průmyslu také svědčil také umožnilo americkému ministerstvu spravedlnosti koncem září požadovat dalších mnoho miliard dolarů odškodného za podvádění a potlačování informací o nebezpečnosti kouření.

    Jeffery Wigand (56) není zatrpklý, navzdory těžké ceně, kterou zaplatil. Udělal by to všechno znovu? Ano, konstatuje Wigand, který nyní stojí v čele nadace jménem "Děti bez kouře". Vůbec neváhám. Mám v duši mír. Mám teď dobré jméno. Moje jméno je nyní synonymem pro integritu."

    To o sobě nemůže říci americký tabákový průmysl, který se připravuje na těžké ztráty v probíhajících soudních přích. Dá se očekávat, že film The Insider dodá politikům odvahu, aby řešili problém tabákových společností odvážněji. Největším překvapením pro šéfy tabákových firem i pro televizi CBS je, že byl tento film natočen. Když byl z televize CBS pro výrobu tohoto filmu uvolněn jako poradce původní novinář Lowell Bergman, bylo mu řečeno, "Jen si na tom pěkně pracujte. Je to velmi složitá historie a není v tom žádné násilí ani tam nejsou žádné vraždy, tak je nepravděpodobné, že by ten film byl kdy skutečně natočen."



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|