čtvrtek 10. února

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Zdraví:
  • Kouření je nemoc, konstatují lékaři Rakousko a jeho politický kontext:
  • Haider (analýzu americké Kongresové knihovny připravil P.B.) Role soukromých poskytovatelů informací:
  • Příklad: Kdo je RemediaNet (Štěpán Kotrba) Zdravotnictví pro cizince v USA:
  • Co s cizincem u dveří nemocnice (Ota Ulč) Británie z rychlíku:
  • Zápisky českého studenta angličtiny v Glasgow (Rudolf Merkner) Česká politika:
  • Hovory s Evropou (Ivan Hoffman) Na okraj:
  • K neutuchající debatě o Bohu, písnička z filmu Monty Python 'The meaning of Life (přeložil Václav Pinkava) Reakce:
  • O svobodě slova (Vojtěch Polák)
  • Reakce na článek "O údajném rasismu v ČR" (Petr Adam)
  • Vina NATO (Dalibor Žůrek) Polemika:
  • Co bylo na příspěvku pana Motla neslušného? (V. Novák)
  • Starého psa Jaromíra Jedličku novým kouskům nenaučíš (Luboš Motl)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Kouření je nemoc, konstatují lékaři

    Kouření není jen antisociální zlozvyk, ale je to nebezpečná nemoc, která vyžaduje lékařskou léčbu, konstatovali tento týden lékaři při zveřejnění nové, energicky formulované analýzy, požadující nový přístup k závislosti na tabáku.

    Lékaři a zdravotní sestry by měli považovat závislost na nikotinu za lékařskou prioritu, uvedli.

    V Británii umírá každoročně na kouření asi 120 000 lidí - je to dvacet procent veškerých úmrtí. Všichni obvodní lékaři by se měli svých pacientů ptát, zda kouří a zabývat se tímto problémem stejně vážně, jako se zabývají alkoholismem a závislostí na heroinu či kokainu, konstatuje analýza, kterou právě vydala britská lékařská asociace The Royal College of Physicians.

    Všem kuřákům by měla být v rámci státního zdravotnictví poskytována terapie nikotinových náhražek, jako jsou nikotinové náplasti, nikotinová žvýkačka anebo jiné metody, doporučuje zpráva. V současnosti poskytuje britské zdravotnictví terapii nikotinových náhražek zadarmo jen nezaměstnaným občanům, žijícím v deprivovaných oblastech, označených jako akční zdravotnické zóny. Pro všechny kuřáky by mělo být k dispozici poradenství a lékařská pomoc, umožňující jim zbavit se závislosti na cigaretách.

    Analýza se soustřeďuje na drogovou závislost na nikotinu, což je chemikálie, podobná heroinu a kokainu v tom smyslu, že si na ni lidský organismus vyvine závislost a je velmi obtížné se jí zbavit. Cigarety musejí být považovány za systémy, dodávající do organismu nikotin a musejí být podřízeny přísné kontrole a novému regulačnímu úřadu, doporučují lékaři.

    V současnosti nedohlíží na cigarety ani regulační úřad pro léčiva, ani úřady, kontrolující potraviny.

    "Proč dovolujeme, aby dále působila tato velmi častá příčina smrti neregulovaně a nekontrolovaně," dotazuje se John Britton, předseda poradenské skupiny pro tabák v Royal College of Physicians.

    Regulační orgán by měl testovat emise z cigaret stejně, jako se monitorují výfukové zplodiny u automobilů. Tabákový průmysl by měl být donucen odstranit z cigaret některé nebezpečné chemikálie.

    Martin Jarvis, z britského Imperial Cancer Research Fund, z fondu zkoumajícího rakovinu, zdůraznil, že je zapotřebí, aby veřejnost od základů změnila svůj postoj vůči závislosti na cigaretách. Typický kuřák totiž sice rychle přizná, že je na cigaretách závislý, ale bude svou závislost srovnávat se zájmem o internet či se závislostí na nakupování. "Je to falešné srovnání," konstatuje Jarvis. "Existuje hora důkazů, že je nikotin mocná droga, způsobující silnou drogovou závislost."

    Stejně jako heroin a kokain vyvolává i nikotin vypouštění dopaminů do mozku, což vede k pocitu blaha. Více než třicet procet kuřáků si ráno zapálí cigaretu do patnácti minut po probuzení a 72 procent kuřáků uvádí, že by bylo obtížné obejít se bez cigarety po celý den. Jen 1 - 3 procentu kuřáků se podařilo přestat kouřit bez pomoci.

    "Celkově vzato je nikotinová závislost neobyčejně silná a přestat kouřit je pravděpodobně obtížnější než se vzdát závislosti na ostatních drogách," uvedl Jarvis.

    Analýza dokazuje, že cigarety obsahující nízkou míru dehtu nejsou o nic méně nebezpečné než jiné cigarety. O tom, kolik nikotinu, a tedy i kolik dehtu, bude absorbováno do organismu, totiž rozhodují kuřáci, nikoliv cigarety. Vliv cigaret s nízkým obsahem dehtu se například zvyšuje, pokud kuřák kouří dlouhými, silnými tahy.

    Bates konstatoval, že je zveřejněná analýza neobyčejně důležitá. "Royal College of Physicians říká, že by se společnost měla probudit a uvědomit si, že ji ochromuje smrtící a široce rozšířený syndrom drogové závislosti, který postihuje čtvrtinu obyvatelstva. Měli bychom přestat předstírat, že jsou cigarety nevinným či jakýmsi podivínským zlozvykem.


    V roce 1948 kouřilo v Británii přibližně 65 procent mužů a 40 procent žen. Mnoho z nich se mezitím stalo obětí epidemie nemocí a úmrtí, způsobených kouřením. Od té doby v Británii neustále klesal počet kuřáků a vroce 1994 kouřilo pravidelně 28 procent mužů a 26 procent žen. Od té doby se situace příliš nemění. Většina lidí s dostatečně silnou vůlí a motivací přestat kouřit už tak učinila a zbývá tvrdé jádro lidí, kteří se nedokážou závislosti na nikotinu zbavit.

    Avšak pokud se počty kuřáků stabilizovaly přibližně na úrovni pětadvaceti procent, znamená to, že musejí vznikat noví kuřáci, kteří nahrazují ty, kteří mezitím zemřeli na rakovinu plic a další nemoci. Jsou to mladí lidé, zejména dívky. Počet patnáctiletých dívek, které vykouří alespoň jednu cigaretu týdně, stoupl v Británii z 25 procent v roce 1982 na 33 procent v roce 1996. Stoupá i počet mladých kuřáků - chlapců, i když kouří cca 28 patnáctiletých chlapců, ale 33 procent patnáctiletých dívek.

    Kouření je hlavním příčinou rakoviny plic a způsobilo v roce 1997 v Anglii a ve Walesu (které mají dohromady cca 55 milionů obyvatel) 80 procent z 30 000 úmrtí na rakovinu plic. Čím dříve v mládí člověk začne kouřit, tím pravděpodobnější je riziko úmrtí.

    Kouření je také rizikovým faktorem u rakoviny hrtanu, ústní dutiny a jícnu. Ze 120 000 úmrtí, které způsobuje každoročně kouření, je přibližně dvacet procent 'mrtí na chronické obstruktivní plicní nemoci, včetně bronchitidy a emfyzema. V Británii také umírá každoročně 30 000 lidí na srdeční choroby, způsobené kouřením.

    Nejčastěji kouří, nejhůře se zbavují závislosti na kouření a nejčastěji umírají na nemoci způsobované kouřením nejchudší občané a jejich děti, kteří jsou svědky toho, jak kouří rodiče. Nejpravděpodobněji kouří lidé žijících v městských bytech, v přeplněných bytech, lidé, kteří neměli ve škole dobré učební výsledky, nezaměstnaní, rozvedení a svobodné matky.

    Britské ministerstvo zdravotnictví uznává, že je kouření otázkou zdravotnické nerovnosti a poskytuje poradenství a zadarmo nikotinové náhražky ve snaze pomoci lidem, aby se zbavili návyku na kouření, pokud jsou nezaměstnaní a žijí v deprivovaných oblastech označených jako zóny zdravotnické akce.

    Nikotin sice způsobuje drogovou závislost, ale je relativně neškodný ve srovnání s koktejlem chemikálií, které kuřáci vdechují. V tabákovém kouři je asi 4000 různých chemikálií a o asi 40 z nich jsou lékaři přesvědčeni, že způsobují rakovinu.

    Lékaři nyní uznávají, že neředěný nikotin v malých dávkách pomáhá bojovat proti nepříjemným příznakům, když se člověk snaží přestat kouřit.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|