pondělí 14. února

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Sdělovací prostředky:
  • Mediální komise učinila první krok k odvolání Rady ČT (Alexander Urban) Česká televize:
  • Zdeněk Šámal, šéf zpravodajství ČT, má ztratit své absolutní pravomoci (Jan Čulík) Český rozhlas:
  • Pomluvy v Radiožurnálu? (Jan Čulík) Ekologie:
  • Bezpečná těžba kyanidem (Ivan Hoffman) Internet:
  • Hackeři: Chaos na internetu způsobil jeden mladý Němec Zdravotnictví:
  • Británie vytvoří genovou banku půl milionu občanů Historicko-politické zázemí Rakouska:
  • Rakouské mýty Mike Tyson a "znásilnění":
  • Kolikrát a jak lze trestat za týž přestupek nebo trestný čin? (Jiří Jírovec) Fyzika, náboženství, Bůh:
  • Poznámky k některým článkům z minulého týdne (Jaroslav Štemberk)
  • Levicový a pravicový tisk, fyzika a další témata diskuse s Danou (Luboš Motl)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • K návštěvě boxera Mika Tysona v Británii

    Kolikrát a jak lze trestat za týž přestupek nebo trestný čin?

    Jiří Jírovec

    Z důvodů, které jsem zatím zcela nepochopil, je jednou z nejobdivovanějších a nejznámějších činností, vedoucí k hvězdné slávě, mlácení bližního po papuli a solaru plexu. Proto taky daleko víc lidí ví, kdo byl Cassius Clay, než kdo byl Einstein.

    Box provozují lidé, kteří se uspořádáním duševních a fyzických vlastností liší od nás normálních, kteří tu věc konsumujeme.

    To, co v ringu považujeme za normální, ovšem mimo něj odsuzujeme. Boxer tedy stojí před problémem pochopit , že je nenormální chovat se v ringu jako normální občan (dávat přednost, zdravit, ptát se po zdraví, nastavovat druhou tvář a podobně), ale že je normální nechovat se na  veřejnosti jako v ringu. Ne každý to zvládne a tak mají soudy občas práci. V souvislosti s hysterií, která provází návštěvu "usvědčeného znásilnitele" a tudíž kriminálníka, boxera Mika Tysona, ve Velké Britanii, se opět objevuje otázka, kolikrát může být člověk postižen za jeden trestný čin.

    Tyson narazil před několika lety. Nikdo sice neví, co se odehrávalo v jeho hotelovém pokoji, ale s trochou fantazie můžeme považovat za přiměřeně pravdivé to, že došlo k mýlce. Železný Mike si pravděpodobně myslel, že jistá kráska, s níž se zrovna seznámil v televisním studiu, by si ráda vyzkoušela jeho mužnou sílu na poduškách - o zástupech takto orientovaných obdivovatelek nemusí být vcelku pochyb.

    Vyslané signály tomu nasvědčovaly. Dotyčná napřed souhlasila, že s Mikem pojede na noční prohlídku města a když přijela k jeho hotelu, šla mu dokonce pomáhat hledat fotoaparát, který byl někde v jeho pokoji a bez nějž by výlet za nic nestál.

    Hledání se vyvinulo tak, že se nakonec ocitli v posteli. Možná kvůli přístroji, možná proto, že rozestlaná postel lákala k odložení prohlídky z druhé hodiny ranní na dobu normálnější. Na zámince teď už nezáleží. Důležité bylo to, že Mike, nejspíš ve vidině pomyslného zvednutí paže na znamení, že i na poduškách je mistrem, přestal myslet na kryt, nebo přesněji na zadní kolečka.

    Podle některých spekulací nebyl vývoj tak jednoznačný. Je-li pravda, co se psalo v novinách a říkalo v televisi, dostal se Mike do situace, z níž viděl východisko podobající se starému a tudíž již politicky nevhodnému vtipu, který kdysi vyprávěla, nejspíš při oslavách MDŽ, moje kolegyně (dokonce se tomu sama smála, protože tenkrát tak nějak nevěděla, že ji to ponižuje). Končil tím že žena postupně mění názor na průběh událostí volajíc: "Strážmistře! Mistře ! Velmistře !".

    Těžko říct, co zmíněná kráska říkala v inkriminovaném okamžiku. Jisté je, že na strážmistra došlo o několik dní později, když se jí prostřednictvím kamarádky rozleželo, co se jí vlastně (možná) přihodilo.

    Následovalo obvinění ze znásilnění a verdikt vinen. V neprospěch Tysona mluvila jeho fyzická převaha a pak hlavně okolnost, že americký soudní systém vypadal po osvobození O.J. Simpsona a jistého mladého Kennedyho k smíchu a bylo mu třeba vrátit vážnost.

    (Kennedy byl obviněn ze znásilnění jakési ženy, kterou sbalil v hospodě a přivedl domů na večírek. Byl osvobozen, protože porota nemohla bez stínu pochybnosti potvrdit ani vyvrátit, že z něj noční chlad a alkohol neučinil impotenta. Zda erekce byla či ne se stalo předmětem mnoha veřejných disputací. Ale to jen tak na okraj.)

    Železný Mike si odkroutil kriminál a oficiálně polepšen pokračoval - byť se zádrhely - ve své kariéře.

    Druhý darebák, o němž bude řeč, neřeže lidi pěstmi do hlavy, ale skalpelem do hrudníku. Wilbert Keon je srdeční chirurg, jehož šikovné ruce pacienti, obrazně a možná i doslova, líbají. Taky je senátorem a vůbec prominentní osobou v hlavním městě Kanady.

    Wilbertovi se před časem přihodilo, že mu příroda podstrčila chtíč a osud nastražil ženskou. Jede s tím prvním po Ottawě a zastaví fáro u osudové ženy. No, nazastavte se u pěkné ženské na chodníku na kus řeči, vysvětluje později na tiskové konferenci a dodává, že ani nepostřehl, že je na ulici Summerset, pověstné ženami, které nejdou na nákup ani nespěchají na rande, ale jen tak přešlapují na místě v naději, že se u nich někdo zastaví, aby se pobavil.

    Vědět by to mohl, protože to ví každý. V daném okamžiku ovšem vědět nemůže, že si zrovna na tom místě počínají policistky jako pěkné kurvy. Tedy v rámci policejně-výchovné akce, jejímž smyslem je odchytit do legální pasti potřebný počet mužů, aby se vyplatilo zorganizovat pro ně školení.

    Policejní trik spočívá v tom, že lepá policistka vláká dáblem posedlého muže do konversace, a dovést ho ke slovnímu vyjevení sexuální potřeby a ochoty za její uspokojení zaplatit.

    Keon se baví a současně nevědomky naplňuje slavný Palivcův výrok: "Člověk něco plácne a pak ho to mrzí." V okamžiku, kdy již nebylo co dodat, vytáhla sličná policistka služební placku.

    Policie to s doktorem sfoukla celkem kulantně. Spokojila se s jeho podpisem na presenční listině kursu, v němž si odchycenci tak nějak vyříkávají, jaká že to byla blbost, že šli na Sommerset a že je daleko bezpečnější najít v novinách nebo telefonním seznamu číslo doprovodné služby, kde jsou sice ceny vyšší, ale odpadá nebezpečné smlouvání na ulici. Wilbert byl tedy potrestán, ale pak někdo jeho story prodal sdělovacím prostředkům. Vláčení tiskem lze považovat za trest druhý.

    Zmiňuji oba případy proto, že určitá část obyvatelstva propadá hysterii v přístupu ke zločinu a trestu. Mike přijel do Britanie, aby svoji železnou pěstí rozbil hubu jakéhosi Francise. Přijel tedy pracovat. Co s tím má co dělat jeho obvinění a trest je u boha.

    V případě chirurga Keona reagovaly hystericky moralisté prodravší se do mediií. Publikum naopak zaujalo postoje pragmatické v nichž na zkušenost "čelem to nevypotí" (jak říkávala maminka jednoho mého spolužáka) navazoval názor "lepší Keon v ottawské hrsti než v USA", a aféra poměrně rychle utichla.

    Oba případy ovšem naznačují znepokojivou věc. "Zákonů poslušní občané" totiž mají tendenci k vybírat z právního řádu jen to, co se jim právě hodí do krámu, přestože respektování rozhodnutí o způsobu potrestání stejně důležité jako respektování zákona samotného.

    V klimatu politické korektnosti, se začíná dařit představě, že presumpce neviny nadřazuje (sprostého) obžalovaného nad oběť, což je první krok k návratu k metodě soudce Lynch, kterou jsme si kdysi počeštili na "žaves".

    Pokud si v tomto směru nezachováme soudnost, můžeme se dočkat toho, že se každá vesnice opevní zátarasy a bude pečlivě sledovat, aby se snad mezi jeji ctnostné obyvatele nevetřel někdo se štíplým kuponem za rychlou jízdu nebo s nečistým trestním rejstříkem.

    Jiří Jírovec

    PS Dávat boxera Tysona do souvislosti s Pinochetem nebo Romy, jak to udělal britský Channel Four, není kontraversní ale absurdní.

    Poznámka JČ: Neučinil to Channel Four, ale jakýsi pisálek v nějakých novinách, který podle tiskového prohlášení Channel Four kreativně připravoval popis televizního programu na příští dny pro svůj deník.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|