čtvrtek 16. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Dohlížet na TV Nova a zároveň v ní vystupovat:
  • Příspěvek Petra Štěpánka je bohapustá nehoráznost (Jaroslav Plesl) Střet zájmů:
  • Občanské sdružení založené Václavem Klausem přijalo sponzoring od polostátního monopolu (Štěpán Kotrba) ČR, EU a politické strany:
  • Seminář o EU: Iluze falešných argumentů (Štěpán Kotrba) Sdělovací prostředky:
  • ARD se omluvila InnoVatiu
  • Impuls 99 k ohrožení nezávislosti médií
  • Jak využívala při odvolání Rady České televize mediální komise Poslanecké sněmovny Britských listů K popírání existence srbských koncentračních táborů:
  • Jed ve studnici historie (Guardian) Demokracie v ČR a na Západě:
  • K projevu Václava Havla v Evropském parlamentu (Jiří Jírovec) Lidský genom a otevřenost informací:
  • Informace o člověku (Ivan Hoffman) Česká politika:
  • Knižní hitparáda desetiletí (Petr Jánský) Internetové podnikání:
  • Pojídatelná virtuální realita - nákup potravin online (Jan Macháček) "Konfrontace":
  • Konfrontace: Výstava současného českého a britského umění v Londýně



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Příspěvek Petra Štěpánka je bohapustá nehoráznost

    Jaroslav Plesl

    Prispevek Petra Stepanka (15.3.2000) je bohapusta nehoraznost. "Az to mlati dvermi," rekl by muj otec.

    Tohle (viz nize) jsem zverejnil v prosinci v tydeniku EURO. Ze clanku jasne vyplyva, ze se Stepanek (ODS) zacal na Nove objevovat podstatne drive nez 1.11.1999, kdy "laskave" zaslal dopis Ivanu Langerovi (ODS). V TV Vladimira Zelezneho se vsak Stepanek neobjevil drive, nez se zacal Zeleznemu hodit. Pochopitelne. To je v clanku take dolozeno.

    Langer jako spravny medialni famulus Vaclava Klause (ODS) Stepanka kryje. Jsou prece z jedne strany a Klausovi se spoluprace se Zeleznym hodi. Nova na Klause od srpna 1999 neutoci. Proto take, myslim si, predseda zakonodarneho ustavniho organu odmita videt evidentni porusovani obchodnich smluv mezi Zeleznym a Lauderem.

    Z toho vyplývá:

    a) zapamatujme si velmi dobre, co ted rika Langer o mezinarodni arbitrazi proti CR a proti CME

    b) sledujme pak, jak se bude ODS (Langer, mozna vsak i Klaus) Zelezneho zastavat, az arbitraz prohraje

    c) poskytujme verejnosti co nejvice podlozenych informaci o tom, proc nejsou Klaus ani Langer dobrymi zastupci zajmu verejnosti a proc je dobre nedat jim v pristi volbach hlas

    JP


    Konflikt zájmů

    Tajtrlík na Nově

    Poslancům se nelíbí aktivity Petra Štěpánka

    Jaroslav Plesl

    Před třemi lety si ředitel TV Nova Vladimír Železný se členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petrem Štěpánkem nemohli přijít na jméno.

    V lednu 1997 vystoupil Štěpánek na tiskové konferenci rady, kde uvedl: "Já se domnívám, že televizi Nova si platí český divák, občan této země, když kupuje ty jogurty, prací prášky, žvýkačky, to, na co běží reklama v Nově. Problém je, že... zisk jde úplně jinam. Z tohoto zisku se de facto budují televize v jiných okolních zemích."

    "To jsou echtovní, opravdu zásadní marxistické názory... A pak ten populismus: Naše české peníze, naše české jogurty...," reagoval Železný v pořadu Volejte řediteli z 25. ledna 1997 a dodal, "jenom je špatné, že kdejaký tajtrlík se může otírat tímto veřejným způsobem a ještě se zaštiťovat některými funkcemi.

    Věci se mění

    ¨ Tři roky jsou dlouhá doba. Letos v dubnu se Vladimír Železný rozešel ve zlém se svými americkými partnery a začal mluvit stejným tónem jako kdysi Štěpánek. Oba muži si k sobě našli cestu. Nyní je Petr Štěpánek (ODS), stále zasedající v radě, častým hostem Železného televize.

    Hned v květnu se objevil se svou hudební skupinou Unisono v pořadu Čundrcountry show, který moderuje Ivan Mládek.

    Už dvakrát byla písnička stejné skupiny nasazena v sobotní hitparádě Eso.

    Petra Štěpánka je možné spatřit i ve videoklipu, který Nova 17. listopadu nasadila do ranního pásma Snídaně s Novou a měl by se také objevit v silvestrovském vysílání.

    Vladimír Železný ovšem tvrdí, že je všechno v pořádku. "Pan Štěpánek se vystupováním ve vysílání televize Nova v žádném konfliktu zájmů neocitl. Je to stejné, jako když rozhlas vysílal divadelní hry Milana Uhdeho, když byl ještě předsedou Poslanecké sněmovny, nebo Václava Erbena, někdejšího mluvčího ČSSD, tvrdí Železný.

    Zapomíná přitom, že žádný z těchto straníků nezastával funkci v orgánu pro dohled nad elektronickými médii.

    Reklama zdarma

    Aktivity Štěpánkova hudebního tělesa se ale vůbec nelíbí členům sněmovní komise pro sdělovací prostředky.

    "Já bych dal do kontrastu dva postoje. Postoj pana Poštulky, který byl předsedou rady Českého rozhlasu a který z podobných důvodů sám rezignova l, a postoj pana Štěpánka, který naopak vystupuje na sjezdu své strany a drží se zuby nehty členství v orgánu, který má být politicky nezávislý. Já mu nerozumím a nesouhlasím s tím. Do toho zapadá i skutečnost, že vystupuje v jedné konkrétní televizi, o jejímž fungování má jako člen rady rozhodovat," uvedl člen mediální komise Jaromír Talíř (KDU-ČSL).

    Další členka tohoto orgánu, místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková (ČSSD), mluví ještě ostřeji. "Mám pocit, že pan Štěpánek je soustavně ve střetu zájmů a že by se měl velice vážně zamyslet nad svým dalším působením v radě," uvedla Buzková v rozhovoru pro týdeník EURO.

    O tomto případu jednala minulé úterý i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Štěpánek svým kolegům popsal své soukromé aktivity a doložil, že všechny honoráře nechal zaslat na konto Bariéry.

    O hodnotu neplacené reklamy pro hudebn í skupinu Unisono se však rada podle slov mluvčí Heleny Havlíkové nezajímala.

    Rada se dále dozvěděla, že podle názoru právního odboru tohoto orgánu není Štěpánkova umělecká aktivita v rozporu s českou legislativou. V přijatém usnesení mu však doporučila "zdržet se všech podobných aktivit po dobu jeho funkčního období v radě .

    Na návštěvě u ředitele

    Petr Štěpánek nechápe, proč je kritizován. "Včas jsem radu upozornil, že vydání naší nové desky budou doprovázet standardní propagační aktivity ve sdělovacích prostředcích. Informoval jsem i předsedu mediální komise Poslanecké sněmovny Ivana Langera, říká, a vysvětluje tak svá vystoupení v televizi Nova. "Navíc jsem vystoupil nejen na Nově, ale i v TV Prima a natáčel jsem také vystoupení pro televizi Galaxie," dodává.

    Faktem zůstává, že se Štěpánek začal v programu televize Nova objevovat až poté, co se Železný rozešel s Američany. Předtím měl, jak tvrdí, v televizi Nova "plot".

    "Předchozí desku jsme vydali u společnosti BM Music, která zajišťovala i její propagaci. Když však lidé z BM Music chtěli naši písničku dostat do Snídaně s Novou, bylo jim řečeno, že Štěpánka na obrazovku nepustí," tvrdí. Letos na jaře se proto Štěpánek Železného zeptal, zda vydal podobný zákaz. "Bylo mi ře čeno, že ne," uvedl Štěpánek v rozhovoru pro týdeník EURO. A tak v květnu vystoupil v Čundrcountry show.

    Ještě předtím ale navštívil Železného v jeho nové kanceláři v Jungmannově ulici. "Ano, několikrát jsem tam jednal s Ivanem Rösslerem (umělecký šéf TV Nova, který odešel se Železným - pozn. red.) a náhodou jsem potkal i Železného. Vymyslel jsem totiž projekt písně ve stylu ’We Are The World', kterou by zpívali čeští zpěváci a výtěžek by šel na konto Bariéry," hájí se Štěpánek.

    Podle svých slov se podobně sešel i se zástupcem americké strany sporu, Fredem Klinkhammerem. "To je normální," dodal.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|