úterý 18. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Rusko:
  • Jak se dostal Putin k moci (George Soros) Český jazyk:
  • Pumpa je o tankování (Vojtěch Polák) Česká politika:
  • Slova nemocných mocných (Petr Jánský)
  • "Naši" a "vaši" komunisté (Pavel Urbášek)
  • Novák k soudu (Ivan Hoffman) Reakce:
  • Skotsko čisté? (Pavel Trtík) Rasy a  etnicita:
  • Mají jiné rasy smysl pro hudbu? (Václav Pinkava, Jiří Šoler) Česká politika:
  • Pes na procházce a "blbá nálada" (Miloš Štěpánek) Český jazyk:
  • "Váha" nebo "hmotnost"? (Jan Chleboun) Oznámení:
  • Svůj postoj ve sporu CME versus Železný tribunál nezměnil (CME)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Mají jiné rasy smysl pro hudbu?

    Rozhovor mezi Jiřím Šolerem a Václavem Pinkavou

    1. Jiří Šoler:

    Nejsem castym navstevnikem nocnich klubu, tim spise jazzovych, jazz znam spise z nahravek, z radia, z televize, sem tam nejakych koncertu. A jasne sleduji, ze urcita syrova linie jazzu je s uspechem provozovana lidmi cerne pleti, casto puvodem odnekud od Mississippi.

    Zrejme nestaci rasovy puvod (jejich cerni pribuzni z Afriky hraji jinak), ale kuturni dedictvi dane etnickou prislusnosti (v tomto ohledu jsou cerni od Mississippi jini nez cerni z Afriky, jazz jako etnicka hudba vznikl az v  Americe). Kromne toho nemam tolik moznosti sledovat zive cerne hudebniky, ziji v zemi, ve ktere kdyz potrebuji do muzikalu cernocha, poslou tam belocha s nabarvenou tvari.

    Samozrejmne existuji ruzne odbocky jazove hudby aranzovane s "bilym" citenim, napr. jazz typu Glena Millera, existuje jazz tricatych let skladany i v Cechach a Cechy (napr. Jezek), ale ty uz jsou spise odbockami od etnickeho jazzu nekam jinam.

    Lze nalezt i jisty stupen citu pro etnicky jazz u bilych hudebniku, kteri vyrostli v kontaktu s jazzovym etnickym prostredim, napr. Elvise Presleyho oznacovali za "bileho cernocha", ale ve srovnani s cernymi zpevaky tehoz zanru je to opet pouze jakysi odvar. Nakonec, dnes existuji v USA bezne smisene jazzove orchestry. Presto dominance cernych hudebniku v  urcitych projevech etnickeho syroveho jazzu je evidentni. I presto, ze jazz vznikl jako produkt vzajemneho kontaktu puvodne africkych cernochu se silnym rytmickym citenim, trochou citu pro arabskou hudbu, ktery si privezli z  Afriky (cast cernych otroku byli puvodem muslimove) a evropske hudby, odkud prevzali zejmena instrumentaci a hudebni nastroje.

    Konecne nedavno jsem slysel nahravky jakehosi spanelskeho Roma, ktery dokazal krasnou symbiozu romske, spanelske a jazzove kultury. Ovsem byla to opet spise ona odbocka stranou, hlavni syrovou linii jazzu drzi cerni.

    Necham se rad inspirovat etnickou hudbou odkudkoliv, napr. pred rokem jsem si privezl nahravku "Ragy a sagy" jednoho orchestru z Rajastanu a  Pakistanu, kupodivu hudebnici meli temer ceska jmena. Je to opet neco mezi puvodni etnickou hudbou vychodu (tu soustavne poslouchat nedokazi) a  evropskou inspiraci. Nezapomenu tez na jeden krasny vecer v hospudce na  Hebridach na ostrove Skye a tamnejsi etnickou kapelu a skotske tanecky. Zrejmne etnicka hudba je jednou z oblasti, kterou se bude v bodoucnu hudba inspirovat (konec totez delal i Bedrich Smetana). Ale nositeli etnicke tradice byvaji lide jednoho etnickeho puvodu a od etnicke pribuznosti k  rasove je uz blizko.

    Kromne toho specificky rys pro rytmus je asi soucasti geneticke vybavy cernych. Napr. v jednom americkem filmu tvrdil barman (a je to asi odpozorovano od reality), ze i misence temer k nerozeznani od belocha pozna od bileho navstevnika, jakmile spusti jazzova kapela a on zacne reagovat na  rytmus.


    1. Václav Pinkava

    Je to uz dost davno co jsem se pustil na strankach BL do Andrew Stroehleina, kdyz povazoval za rasisticky vyrok neco ve smyslu, ze cikani jsou muzikalni. Viz tento článek

    Ja napriklad rad posloucham v radiu O Roma vakeren, hlavne kvuli muzice, dluzno podotknout.

    Potiz vidim v tom, kdyz se z empiricky pozorovane pravdy [alespon statisticky platne] vyvozuji absolutisticke soudy nejak takhle: A.

    Cernosi maji smysl pro rytmus B. C.

    Bob je cernoch D.

    tedy C. Bob ma smysl pro rytmus

    To totiz plati bez vyhrad jen a jen pokud A je vzdy platne, a B taky. Ve skutecnosti lze rici ze cernosi mivaji smysl pro rytmus a pokud Bob vypada jako cernoch (byt muze byt mulat atd), pak lze predpokladat, ze Bob ma nejspis smysl pro rytmus. jazz atd

    Je to ale je krucek dal, a uz jsme u rasismu, ktery nekoho znevyhodnuje. Jak rikala babicka jednoho meho znameho, rasimus je normalni lidsky predsudek, ale zakodifikovany. Cili preneseny do radu a reguli, a uplatnovany slepe, rozhodujicim zpusobem.

    Muj otec v romanu Obetina popisuje jak ustredni postava, houslista Jindrich Henry, ziska misto v Pozsony Clubu, kdyz zareaguje na inzerat, ze hledaji Bohemian Violinist. Bohuzel nemaji na mysli jakehokoli Cecha, jen Cikana (pardon utlocitnym). Pak se houslista musi hodne snazit, i v posteli majitelky, aby misto uhral navzdory svemu rasovemu 'handicapu' ze neni dost tmavy. Chodi pak do prace nalicen a prevlecen. Totiz, v anglictine je 'Bohemian' synonymum cikana. Srovnejme si Pucciniho 'La Boheme' = cikanka z minulestoletni Parize. Anglicky vyklad deje opery najdeme napriklad zde http://www.metopera.org/synopses/boheme.html a pouziva se Bohemian v tomto smyslu. Pak tu mame treba Londyskou prekupnickou spolecnost luxusnejsich pozivatin, ktera obchoduje ve vychodni Evrope http://www.laboheme.cz. 'A bohemian lifestyle' je totiz prevzate neco jako umelecka neusporadanost a bonviveurstvi, coz ma k ceskemu malomestactvi hodne daleko.

    Nejsem odbornik, ale pry to souvisi s nasilne vystehovanou vlnou Romu , ktera dorazila do Francii a na dotaz odkud jsou rekli ze z Bohemie (puvodne toto slovo z Latiny, Boiohaemum nebo tak nejak - znacilo domovinu prastareho keltskeho kmenu Boii ).

    No, abych nedobocoval, tak se to slovni spojeni Bohemian= Rom ujalo. Uz v roce 1647 jsou o tom ve Francii zaznamy. Pak pry zase smeli vystehovani zpatky do Cech, a vratili se spis ti mene uspesni (srovnejme nazory pana ing Madery na dnesni emigranty) Podrobny seznam neutesenych dejin Romu v Evrope najdete zde.

    Leckdo z tohoto etnika by se mohl povazovat za postizeneho, (a jak !), kvuli prikori pachanem na jeho predcich. Pak je z toho mela navzdy, hotovy Balkan. Otazkou podnetnou pro mne je vsak jen a jen jestli jsem ja ublizil nekomu konkretnimu (ne moji predci jeho predkum). Prave proto nemam v oblibe zvyraznovani skupinoveho prislusenstvi, ale beru lidi jednotlive.

    Je to omsela fraze, ze ktere si delaji uspesne srandu ve filmu Monty Python's Life of Brian, kdyz matka nasledovaneho Briana, ktereho dav ma za Krista, argumentuje, ze prece nejsou dav, ale jednotlivci, a dav zahlaholi jednih hlasem, ze skutecne, jsou jednotlivci, kazdy jiny. (Jen jeden se ozve, ze snad to o nem neplati, ze by byl jednotlivec...)

    Ale zacali jsem u toho IQ, a tam opravdu postradam racionalniho duvodu proc o tom vest reci a vyzkumy stylem 'kdo je horsi' - na rozdil od nekterych jinych vlastnosti, kde se to snese - nehudebnost prece neni tak zaporna vlastnost, ani neuromuskularni pomalost. Nicmene rikat o nekom ze je hudebni nebo rychly je vzdy lepsi nez ze je hudebnejsi nebo rychlejsi nez nekdo jiny.

    Predsudky jsou holt predsudky. Muzeme treba predpokladat, ze kdyz prijde na pohovor k hasicum vietnamsky obchodnik, bude nizzsi postavy, ale je to jen predpoklad, ne duvod jej nepustit do dveri. Celkem neskodne je to jen tak dlouho, nez se predsudky zakodifikuji v zajmu pohodlnosti nejakeho urednika, vlady, statu. Napriklad dat do vizove politiky statu neco jako 'No Bohemians' ? Presne to uz je plnohodnotny rasismus, byt ne nutne o barvach pleti.

    s uctou,

    Václav Pinkava

    Poznámka JČ: Juliana, která tomu rozumí, neboť v tom oboru pracuje, už v Britských listech upozorňovala, že specificky genetikou dané vlastnosti určitých ras jsou velmi nepravděpodobné, protože většinu genů mají lidé všech ras společnou. Zřejmě jde především o rozdíly způsobené kulturním prostředím. Rozdíly v barvě kůže jsou pravděpodobně způsobené variabilitou jediného genu.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|