čtvrtek 22. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Překážky bránící příchodu zahraničních vědců do ČR:
  • Případ studenta Zhenga je vyřešen, ale zůstává mnoho nejasných otázek (Ivan Pšenčík, Geofyzikální ústav AV ČR) Informace z ČT:
  • Skandál ohledně Klause a Proroka "vyvolal uměle Zdeněk Šámal"
  • Jiný komentář ke skandálu Klaus/Prorok/Šámal Přistěhovalectví:
  • Usmrcení čínští imigranti cestovali přes Českou republiku Zdravotnictví:
  • Světová zdravotnická organizace: české zdravotnictví je co do kvality 48. na světě, britské je 18. a nejlepší je francouzské Srbsko:
  • Spojené státy chtějí tiše umožnit Miloševičovi emigraci i se všemi jeho penězi Ženy v ČR: Ještě o sexuálním obtěžování:
  • Češky přece zvládnou všechno (Eliška Kloučková) Stát a podpora podnikání:
  • Likvidace živnostníka nejen nadnárodními řetězci, ale samotným státem (Jaroslav Sever) Česká a německá politika:
  • Návštěva u CDU (Ivan Hoffman) Automobilismus:
  • Proč je v ČR na přechodech zebra, když stejně nemají chodci přednost (Jan Rovenský)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Ještě jeden anonymní komentář k situaci v České televizi

    Je to trapas, že jde-li o důležitou věc, lidé jsou jaksi ochotni vyjadřovat se jen anonymně. Redakce zná i jméno a adresu tohoto přispěvatele a je si vědoma, že jeho teoretizování ubírá na přesvědčivosti skutečnost, že není ochoten vystoupit z anonymity. Tento hypotetický text je spíše materiálem českým novinářům k zamyšlení a k získávání dalších informací v Praze. Viz k tomu též informace, zveřejněné v Britských listech už včera dopoledne: (JČ)

    Následující úvahy jsou jen hypotézou

    Etapa 1. Je velmi dost dobře možné, že Roman Prorok se skutečně vůči Klausovi zachoval sprostě a neférově. Roman Prorok míval v redakci zpravodajství přízvisko "sociální hovado": bylo o něm známo, že když se dostane do stresové situace, dokáže jednat velmi nezdvořile. A od stresové situace se klidně mohl dostat pod tlakem od Šámala: "Když toho Klause do Pravého poledne nedostaneš, jsi opravdu špatný moderátor." Pod takovýmto tlakem mohl Prorok skutečně jednat vůči Klausovi sprostě a Klaus si mohl posléze stěžovat na takovéto jednání oprávněně.

    Etapa 2. Je docela pravděpodobné, že Klausových telefonátů do ČT v souvislosti s odvoláním Romana Proroka se rozhodl Zdeněk Šámal a jeho stoupenci v redakci využít proti novému, "neústrojnému" vlivu v redakci, který nezapadal do jejich kamarádšoftských spiknutí: proti Jiřímu Hodačovi a potažmo proti Dušanu Chmelíčkovi, který Šámala "zradil" tím, že mu nadřadil Hodače, nového ředitele zpravodajství. Proto Šámal nebo nějaký jeho stoupenec prozradili Klausovy telefonáty do Mladé fronty Dnes, která z toho rozvinula zkreslenou a zaujatou kampaň, jejímž cílem bylo zbavit se v televizi Hodače i Chmelíčka. Jenže na rozdíl od situace před dvěma lety byli Hodač i Chmelíček v pevnějším postavení. Tím, že se za ně Rada ČT nyní postavila, dala na jevo intrikánům v redakci ČT, že jejich intrikářské praktiky nebude tolerovat. Tím, že se Rada ČT postavila za management ČT, vlastně poprvé odhalila, co je redakce zpravodajství České televize zač.

    A kampaň proti managementu ČT pokračuje: někteří pražští novináři se snaží shánět na Jiřího Hodače špínu. Je to součástí normální investigativní novinářské práce, anebo je to jen apriorní kamarádšoftská snaha Šámalových přátel pomstít se managementu ČT za Šámalův odchod?Je v každém případě podivné, jak obrovskou medializaci dostal v pražských sdělovacích prostředcích zrovna odchod Zdeňka Šámala a po Romanu Prorokovi, který stojí v jádru celého tohoto skandálu, nikdo ani neštěkne. Proč? (Roman Prorok je v Praze považován za součást Puchalského skupiny, stejně jako Dušan Chmelíček.)


    Poslední informace bohuzel nasvedcuji tomu, ze  ma interpretace je blizko pravde. Zdenek Samal si rozhodl prostrednictvim sporu o neodvysilane komunike vyridit ucty s Chmelickem a Hodacem najednou....a zacalo to umyslnym leakem do MF-Dnes, prectete si vcerejsi Leschtinuv komentar, je to k zbliti...

    Jde navic o to, ze Samal patrne vedel o Prorokove nekompenteci pri zvani hostu do studia inkriminovaneho Praveho poledne...nechali natocit trailer s Klausem a odvysilali ho...i kdyz Klause nemam rad, tohle by odpovidalo zpusobu vydirani ze strany redakcního týmu zpravodajství...Klaus se nastval a zavolal prímo Chmelickovi... já se mu ani nedivim... kdyz nedokaze byt CT presna ani v takovehle malickosti, kde je kredit zpravodajskych poradu? Proroka mel za to vyhodit sam Samal hned v nedeli odpoledne... a necekat, az zavola Klaus...to by byla jeho obrana.

    Samal nebo nekdo z jeho okoli se podle me rozhodl vyuzit Proroka pro leak do MF a pak si zahrat na hrdinu a ochrance CT pred politiky. Samozrejme, ze ten spor nemohli prenest na obrazovku, protoze kdyby presne popsali co se delo v zakulisi Poledne pri jeho priprave, tak by predstavili svou nekompetenci v plnem svetle....Proste Chmelicek me vyhodit Samala uz davno, pokud chtel zacit naplnovat svou koncepci.

    Signifikantni v cele kauze je sledovat, co pisi spratelene radakce LN a MF a jak se vyjadruji politicti pratele clenu redakce...Unie svobody... Zajimave je, ze ti, co maji kontakty na soc dem, jako Drtinova, patrne drzi usta a nechteji od nich podporu, anzto vedi, ze je to prusvih, ktery si uvarili sami v baraku. Podle mych informaci se rozcilil Zeman na Proroka, protoze mu zmenil jedno tema pri prichodu do studia, respektive rekl, ze se predmetem debaty nebude hospodarska politika, jak bylo dohodnuto.


    Tomáš Pecina k tomu poznamenává:

    Mazaný Šámal viděl, že bude muset pryč stejně, a v sebeobraně se mu povedla intrika, kterou Chmelíčka s Hodačem znemožnil, a protože se jich Rada zastává, znemožnila se i ona. Leschtina především brání do roztrhání těla svou redakci, komentátora s jeho mírou osobní integrity bych vůbec nebral vážně.

    Je známo, že Hodač nutil Proroka, aby byl tvrdší, ale aby mohl být někdo tvrdý, musí být zároveň korektní, jinak dá protivníkovi proti sobě zbraň. Největší chybu ale udělala Jana Dědečková: svými neuváženými výroky udělala z Proroka ikonu nezávislosti ČT, takže ho nebylo možno odvolat a nahradit normálním způsobem, bez cirkusu.

    Chmelíček při nástupu prohlásil, že "Šámal je muž na svém místě", a když se ho na prvním zasedání ptala nová Rada ČT, co hodlá udělat se zpravodajstvím, odpověděl, že je to svět sám pro sebe musí se jim nechat čas. Teď má, co si sám zavařil. Jsem zvědav, kdy začnou "seriózní" deníky MFD/LN probírat Chmelíčkovu minulost a rodinu.

    Drtinová tu petici za Šámala podepsala taky.

    Zeman za to Proroka kritizoval dokonce veřejně: to je výmluvné - místo, aby byl rád, že mu televize dovolila prezentovat se na obrazovce, vynadal moderátorovi, že se nemluvilo o tématu, které chce on.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|