čtvrtek 21. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Domácí zpravodajství ČT:
  • Jak se nedělají zprávy (Jaroslav Plesl) Majetkové vztahy v českých televizích:
  • Bílí koně bez otěží aneb Přijde Domeana o televizi Prima? (Milan Šmíd) MMF v Praze:
  • Bublina praskla (Andreas Beckmann) Jak se píše v Británii o střední Evropě:dnes
  • Rakousko: Evropská unie kapitulovala (Oliver Craske) Úroveň debaty na internetu:
  • Syndrom Toma a Jerryho: řítíme se do analfabetické kultury obrázků? (Ivan Sosna) Kniha Jerryho Mandera:
  • Jaké jsou tedy čtyři důvody pro zrušení televize? (Marek Houša) Oznámení:
  • Bobošíková šéfredaktorkou (Donath-Burson-Marsteller) Oznámení:
  • Výzva spalovně: zastavte provoz (Děti Země -. Lidi pro Liberec)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Syndrom Toma a Jerryho: řítíme se do analfabetické kultury obrázků?

    Ivan Sosna

    Kdybychom pojali současná tištěná média jako moderní bajku o soupeření písmenek s obrázky, jako jakési věčné klání Toma a Jerryho nebo vlka a zajíce, museli bychom konstatovat, že v tomto alfabeticko-ikonickém souboji získává stále více navrch soupeř číslo dvě. Jinými slovy, hodně obrázků, méně textu, minimum dlouhých článků a maximum zhutněné informace.

    Koukám a nečtu

    I když výsledek sporu o to, zda moderní člověk přestává číst, není tak úplně jasný (prodej knih na německém trhu prý roste), naprostá většina novin a časopisů už počítá s příjemcem informací, který o dlouhé louskání písmenek zájem nemá. Svou roli samozřejmě hraje i razantní vpád moderních, obrazově založených zdrojů informací (televize, video, počítače). Ironik by asi rovnou začal hovořit o analfabetické kultuře obrázků... Lidí, kteří mají po shlédnutí televizních zpráv pocit, že jsou informovaní a že se už nemusí namáhat novinovou četbou o tomtéž, není určitě málo. Podobně i těch, kdo se spokojí s nejelementárnější verzí informací v lákavém balení bulváru (např. Blesk) nebo četkařských zkratek (v Praze deník Metro).

    Nečtu - nemyslím - věřím

    Každý, kdo někdy něco psal do jakéhokoliv časopisu (vyjímám odborné a vědecké), to zná: ne moc dlouhé, nejraději tak půldruhé strany rukopisu na jednu tiskovou, rozsah nanejvýš dvoustrana, u velkých článků občas sežere celou stranu nebo dokonce dvoustranu dominující otvírací fotka. Jinak to nebude nikdo číst...

    A tak se probojováváme životem s předžvýkanými zestručněnými informacemi, z nichž se sice dozvídáme, co kdo řekl a udělal, ale už mnohem méně o okolnostech, zdrojích problému a možných důsledcích a případně o alternativních názorech.

    Že to šetří cenný čas, který každý normální člověk potřebuje na práci, na zajištění živobytí, na to, aby "žil"? Taky to ale vede ke ztrátě vlastního uvažování, analytické schopnosti, obezřetnosti, určité potřebné skepse. Vede to ke snadnému přijímání servírovaného a tedy i ke snadné manipulovatelnosti. "V televizi říkali", "v novinách včera psali" - vyploďte sebeprůhlednější mystifikaci a uvidíte, kolik lidí na ni skočí (samozřejmě taky proto, že čtou narychlo, "nepořádně", fixují si třeba jen titulek, atd.). O tom, že slabý čtenář je i největším důvěřivcem, existují jistě i odborné studie.

    Parodie na analýzu?

    Podrobné články tedy moc nepěstujeme. Pak ovšem nepřekvapí, že vedle řady dobře napsaných a přehledně souhrnných článků vídám občas třeba v Mladé frontě DNES (a kdybych četl i jiné, našel bych jistě i tam) i textíky označené jako "analýza", které tento vznešený pojem přímo degradují. Snad se jejich autorům zdá, jak hluboko pronikli, ale skutečnost, že kromě holých fakt přinesou i něco navíc, k tak hrdé nálepce ještě přece neopravňuje.

    Neuspěl Prostor ani Hvížďala

    Dokud nebudeme mít noviny rozsahu klasických "lordských" Timesů a podobných (víme, jak dopadl pokus Prostoru), nelze asi od deníku rozsáhlé analytické čtivo očekávat. Schopnost podat problém nezkratkovitě by mohly pěstovat časopisy - ale i ty jdou ve většině případů efektní cestou obrázek + text.

    Bylo velice zajímavé sledovat několik nedávných článků Karla Hvížďaly (většinou tuším v MFD), vycházejících z jemu tak dobře známé německé reality. Úspěch a náklad týdeníku Der Spiegel, vyznačujícího se mj. i kvalitními, pracnými a analytickými články, je v podmínkách našeho malého trhu zjevně nemyslitelný. Naše specifika asi nedocenil či neodhadl ani sám Hvížďala, když před lety zakládal časopis TÝDEN, v původní představě právě takový seriozní zpravodajský týdeník s množstvím kvalitních ponorů pod povrch věcí a událostí. Jistě si představoval, že vše půjde lépe a jinak, než jak se historie časopisu vyvinula. Obávám se ale, že ani dnes ještě doba hladu po analýzách nenastala.

    Proto zaslouží poděkování každý, kdo věcné a přitom delší texty jen neseškrtá či neodmítne, nýbrž alespoň občas uveřejní. Získává tak zásluhy o naše myšlenkové nekrnění.

    Internet jen pro blby?

    Trochu na rozpacích jsem z internetu. Příkaz doby - krátké texty - tam platí skoro za zákon. Mladí flexibilní a dynamicky rozpohybovaní uživatelé webu surfují, klikají a přeskakují, tvrdí se. Další zdroj vycucané zkratkovité informace je tak na světě a pro internetistu se může stávat normou.

    Dost dobře to nechápu. Je snad internet převážně pro povrchní hlupce? Není přece žádný problém zajímavý text si stáhnout a přečíst dodatečně v klidu. Nemusím tak schovávat stoh nedočtených nebo nevystříhaných novin a časopisů, výstřižky nalepovat a třídit, s článkem můžu dál textově pracovat. Počítači délka článku nevadí, a je-li zajímavý, proč by měla mně?

    Problém je snad právě spíš v tom "zajímavý" než "dlouhý". Zřejmě bude chtít internetové psaní trochu pozměněný styl - razantní poutavé titulky, rozdělení do kratších úseků se zvýrazněnou dílčí otázkou na začátku a živým vtipným shrnutím na konci, nepříliš dlouhé a košaté věty, příklady, samozřejmě i schémata, grafy a podobné prvky. A odkazy, samozřejmě! (Uvažuji jen tak zběžně, někdo, kdo se takovou tématikou živí, by jistě přišel na další prvky a dokázal by "strategii internetového psaní" podat pregnantně.)

    Podle právě nadhozených zásad je i tento můj text nepříliš dobrý: hlavní titulek chce být zajímavý, ale je moc dlouhý, pokusil jsem se sice - poněkud násilně - o lákavé mezititulky, ale není to ono, nedal jsem si práci s čísly a více konkrétními příklady (píšu to zadarmo v čase, za nějž mě nikdo neplatí), věty jsou příliš rozvité a dlouhé...

    Jsem moc ukecaný?

    A je taky pravda, že skoro každý článek je v původní verzi moc ukecaný a dá se zkrátit. To, že počítač záplavu písmenek bez problémů unese, je sice ohromná výhoda, ale taky riziko. Tento text jsou asi tři normostrany a k zestručnění mě nenutí nic než vlastní pocit, že je to moc dlouhé. Šel by zkrátit třeba o pětinu? Určitě ano...

    Proč toto všechno píšu? Jednak proto, abych hájil třeba i delší ale kvalitní texty o něčem, jednak jako diskusní příspěvek na téma internetové psaní.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|