čtvrtek 12. října

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Další výpověď o brutalitě české policie:
  • Místopřísežné prohlášení: Svědčím o policejním násilí vůči své osobě (Jane Dennett-Thorpová, astrofyzik, Groeningen) Víra hory přenáší:
  • Pomlouvání České republiky a celosvětové spiknutí, zaměřené proti této bezbranné zemi (Jan Čulík) Diskuse:
  • Sadismus v české společnosti? (Vojtěch Polák) Je terčem brutality spolužáků ve škole i vaše dítě?
  • V ČR je ve školách obětí šikany dvacet procent dětí (Votěch Polák) Proč k policejní brutalitě mlčí prezident Havel?
  • Každá moc si cvičí nekontrolovanou policii - jedinou obranou je o tom psát (Jiří Jírovec) Sdělovací prostředky:
  • Hana Marvanová opět na scéně?(Milan Šmíd) Diskuse:
  • Ad: Mám ze všech těch výpovědí zmlácených aktivistů divný pocit (Jitka Hájková)
  • "Výpovědím univerzitních profesorů nevěřím, Pol Pot byl také intelektuál!" (Výběr názorů čtenářů z Neviditelného psa předkládá Štěpán Kotrba)
  • O "policejní brutalitě": Máte to potvrzeno z nezávislých zdrojů, kromě od údajných postižených? (František Kolařík)
  • Komunismus (Jindřich Pařík)
  • Lze se k někomu chovat, jako kdyby byl mimo zákon? (Dalibor Matušínský) Postskript:
  • Temelín: Demonstrování rakouských školáků je trapné (Ivan Hoffman)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Víra hory přenáší. Pomlouvání České republiky a celosvětové spiknutí, zaměřené proti této bezbranné zemi (Srbsko i Slovensko donedávna zažívaly něco podobného)

    Jan Čulík

    Motto:

    Díky

    Nelze, (sic!) než panu Neffovi poděkovat za odvedenou práci. Přestože jsem tomu propagandistickému anarchistickému článku nevěřil, byl jsem zvědavý jak to dopadne.

    Péta Burin

    " Vsaďme se O lahvinku dobrého moravského, že tuto a podobné seriozní reportáže stejně "veliké" evropské denníky (sic!) na rozdíl od evidentních pomluv neotisknou. Jen by mne zajímalo, kdo a proč se nás v EU tak bojí. Logicky bych očekával podobné akce spíše proti klíčovému Polsku než téměř bezvýznamnému Česku."

    Pavel Kulhánek v oslavném komentáři v Neviditelném psu k reportáži Ondřeje Neffa z internačního tábora v Balkové.

    "Je to směšné, jsou to všechno lži, je to propaganda, jejímž účelem je očernit srbské vlastence."

    "Nesmysl. Je to přesně ten materiál k zblití, jaký by se Západu velmi zamlouval."

    Někteří srbští občané poté,co poprvé uviděli v televizi dokumentární záběry z vraždění Miloševičových vojsk na území bývalé Jugoslávie během devadesátých let.


    Podobnost je čistě náhodná. V obou případech mě fascinuje, kromě slepé víry a tupého nacionalismu, také účelové leninské myšlení: namísto toho, abychom neúplatně zkoumali, co může na těchto svědectvích být, vymýšlíme si, že jsou účelově vyfabrikovaná, protože 1. Západ usiluje o záměrnou diskreditaci České republiky, 2. svědectvím není možno důvěřovat, protože jsou od cizinců, 3. svědectvím není možno důvěřovat, protože jsou od osob, jejichž politické názory nesdílíme, 4. vzhledem k tomu, že protestující byli většinou levicových názorů, jistě byli také násilníci, a 5. tak je dobře, že jim policisté tu a tam vrazili tu facku. Konec konců, nejúčinnějším argumentem proti lidem, kteří se názorově odlišují a mohli by být podvracením nebezpeční, je jistě trochu násilí (máme zkušenosti, jak vyřídit Romy) a nejvýhodnější je od toho odvrátit - v  národním zájmu - oči.

    Ondřej Neff navštívil internační tábor Balková a ve své povrchní a naivní reportáži nezjistil skoro nic: ptáte-li se lidí, kteří jsou zadrženými obviňováni ze sadismu, co vám asi řeknou? Bez konfrontace svědectví a zkušeného výslechu obou stran, aby se zjistilo, nakolik jsou přesvědčivé podrobnosti, se těžko zjistí pravda. Potíž je, že jakkoliv budeme zpochybňovat ty desítky výpovědí, které Britské listy systematicky publikují (Ondřej Neff celou věc svým čtenářům zkreslil tím, že publikoval jen jediné svědectví, přitom závažnost celé věci spočívá v tom, že se v řadě svědectví opakují osobní zkušeností přetavené tytéž brutální praktiky) skutečnost, že se v nich opakují v různých konkrétních variantách zážitky obdobné brutality, bude zřejmě velmi obtížně zpochybnitelná.

    Tato svědectví působí příliš osobně a příliš individuálně - je zjevné, že nebyla rozesílána z jediného zdroje, jak argumentuje česká policie. Už jsem psal o tom, že na Západě se vědomě nelže a je velmi nepravděpodobné, že by seriózní univerzitní pracovníci poskytovali v účelovém politickém zájmu křivopřísežná svědectví.

    Ano, protože ty lidi znám, mám tendenci spíše věřit astrofyzičce, britské občance, vědecké pracovnici z Groeningenu, než českému panu řediteli internačního tábora v Balkové, i když bych rád, než dojdu ke konečnému závěru, byl svědkem konfrontace svědectví většího množství zadržených s policisty.

    Znovu zdůrazňuji všem s klapkami na očích, kteří prostě nechtějí vidět fakta: předloží-li mi někdo několik desítek osobních svědectví, která by bylo velmi těžko v individuálních podrobnostech zfalšovat a která se shodují ve faktech, týkajících se celkového způsobu, jak se zadrženými policie zacházela, je velmi obtížné pro nestranného pozorovatele tato svědectví nepřijmout.

    Zdůrazňuji také znovu, pokud to někdo (ještě) nepochopil: Jistěže tvrdé jádro násilných demonstrantů (kolik z nich bylo domácích policejních provokatérů, to je otázka, český Helsinský výbor v minulosti zaznamenal, že česká policie používala násilných provokatérů, aby mohla zasáhnout proti pokojným demonstracím) bezostyšně využilo dílčího násilí k tomu, aby ve svůj prospěch zmanipulovali světové sdělovací prostředky. Tato metoda je bohužel v dnešním světě dost často používána a je pochopitelná, ten však, kdo jí používá, musí počítat s tím, že porušování zákona bude trestně stíháno.

    Za násilné výstřelky však v žádném případě se nesmí policie mstít fyzickým ani slovním násilím proti náhodně zatčeným chodcům, turistům, či pokojným demonstrantům. Ani násilné demonstranty nesmí policie mlátit a vyrážet jim zuby či lámat ruce. Ti mají být za své násilí postaveni před soud.

    Existuje drtivé množství svědectví, že se česká policie právě takto v minulých týdnech chovala. Paušálně je mohou zpochybňovat jen ti, kteří z důvodů osobní či nacionální bigotnosti prostě odmítají vidět fakta. Upozorňuji však, že velké množství individuálních svědectví nebude mimo Českou republiku zpochybňováno. ČR se na to bude muset zřejmě připravit - bigotnější nacionalisté (podobně jako někteří srbští občané) to jistě budou intepretovat jako nepřátelskou válku Západu proti nevinné České republice.

    Ondřej Neff se vydal do internačního tábora Balková a promluvil s osazenstvem tábora, s žádným se zadržených nikoliv. Chci-li zjistit, jaká je civilizační úroveň společnosti (to platí jak o Británii, tak o České republice) neptám se příslušníků establishmentu, ale těch nejslabších členů společnosti.

    Neff nezjišťoval, jak se snad cítí v táboře normálně zadržovaní "ilegální přistěhovalci", jak se zachází s nimi, proč se musejí například převlékat do vězeňských šatů, když to údajně je proti předpisům. Otázka je ovšem, zda by regulérní ilegální imigranti měli tolik odvahy, aby ve svém nejistém právním postavení svědčili o případné policejní brutalitě. Všichni zaměstnanci tábora přirozeně Neffovi potvrdili, že jsou zcela civilizovaní a slušní lidé, že jsou to "naši".

    Sympatická paní doktorka mu sdělila, že všechno bylo v pořádku, ovšem zlí zadržení byli "vzpurní" (vím moc dobře, co to znamená, mnohokrát jsem se choval "vzpurně" v českých obchodech a restauracích, kde jsem požadoval civilizovanou službu a nikoliv přednášku o potížích, jaké musí zažívat zaměstnanec; vím, je to v porovnání se zmlácením na policejní stanici triviální, ale naposledy mi v září 2000 v drahé restauraci u Václavského náměstí vynadal číšník, že jsme si neobjednali celou večeři hned, ale postupně, a že musel jídla přiobjednávat v kuchyni, což prý způsobilo nesmírný zmatek! Máme se chovat spořádaně. Na zdvořilou prosbu, jestli by mu vadilo, kdybych si ještě dodatečně objednal minerálku, číšník odpověděl: "Tak pozor! Vy mě teď ironizujete, vy mě ironizujete, pane!" Poslední historku tohoto druhu mám z minulého týdne z pražského letiště, kdy objednaný český doprovod pro nezletilé dítě, které cestovalo k nám z Prahy do Glasgowa udělal jeho příbuzným přednášku, že ho přivedli na nesprávné místo a doporučil jim přísně, aby si propříště pamatovali, jak to musejí udělat správně, aby to zřízencům letecké společnosti vyhovovalo...) - Dovedu si představit, že osoby, které se v Balkové nechovaly dostatečně poníženě a byly si vědomy a domáhaly se svých práv, byly českým personálem kvalifikovány jako vzpurné.

    Vězeňská lékařka poskytla Neffovi výčet zranění, zhmožděnin a zlomenin, které ošetřila (kdo je asi zadržovaným způsobil??) a Neff usoudil, že je všechno v pořádku a k žádné brutalitě nedocházelo.

    Ironizující poznámka Tomáše Peciny k Neffově naivnímu článku ve včerejších BL je zcela namístě.

    Obávám se, že Neffův obdivovatel Pavel Kulhánek má pravdu. Žádný z velkých evropských "denníků" by skutečně Neffův článek neotiskl, ale ne proto, že jeho redaktoři nenávidí Českou republiku (nemají k ní žádný vztah, většinou ani nevědí, kde je, ale mají silné povědomí o lidských právech) - ale prostě proto, že ten článek je špatný. A proč je špatný? Je na to jednoduchý recept. Při jeho čtení vyvstává množství nezodpovězených otázek, jimiž se autor nezabývá. To není dobrý žurnalismus.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|