úterý 7. listopadu

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Americké volby z hlediska britského tisku:
  • Noční můra na Pennsylvania Avenue (Observer)
  • Většina světových politiků by dala přednost Gorovi, ale nikdo to neřekne nahlas (Daily Telegraph)
  • Americká politika je něco úplně jiného (The Times) České a americké volby:
  • Kampaně (Ivan Hoffman) Ohlasy na česká média:
  • Díky Bohu za Kajínka (Pavel Jonák)
  • O Pavlu Vernerovi v Právu: Chodí Pešek okolo (Miloš Štěpánek) Reakce:
  • O vlastenectví? - Nebo o metodologii veřejného diskurzu? (Miloš Štěpánek) Lidové noviny a zákon o státní správě:
  • Úředník ve službě veřejnosti (Miloš Štěpánek) Oznámení:
  • Čeští občané, kteří v roce 1997 emigrovali do Kanady, zakládají Act 2000



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Noční můra na Pennsylvania Avenue

    Tento komentář Willa Huttona vyšel 5. listopadu v týdeníku Observer.

    Mluvíme stejným jazykem, díváme se na jejich filmy a bojovali jsme a umírali jsme spolu. Většina z nás má pocit, že známe Ameriku dobře. Ale nastal čas, dávat si pozor na našeho spojence z celého dvacátého století. Jediná světová supervelmoc se stává od ukončení studené války stále více izolacionistickou a soustředěnou na sebe, ale jestliže se stane George Bush prezidentem, mohlo by to dopadnout opravdu špatně.

    Vzhledem k tomu, že britská euroskepse dosahuje v současnost stále hysteričtějšího a iracionálního vrcholu, skutečný příběh naší doby zůstává víceméně nepovšimnut. Superstátem, jehož ambice ohrožují naši suverenitu a ovlivňují naši politiku, není Evropská unie - jsou to Spojené státy.

    Rozsah amerického vlivu je už intenzivní a stále roste. Byly to americké investiční banky, které chtěly dát londýnskou burzu ve Frankfurtu na prodej. Náš chabý filmový průmysl závisí na distribuci prostřednictvím Američany vlastněných sítí kin. Naši výzkumníci registrují své patenty na americkém patentovém úřadě. Naše farmaceutické společnosti usilují o souhlas Amerického federálního úřadu pro kontrolu léků. Naši univerzitní pracovníci se intelektuálně prosazují tím, že publikují v amerických vědeckých časopisech a jejich příspěvky hodnotí američtí profesoři na základě amerických cílů a měřítek.

    Naši politikové hledají v  Americe inspiraci pro svou politiku. Americké firmy, které kupují čelné britské podniky, přinášejí s sebou stejná očekávání, jak lobovat a jak neutralizovat odbory, stejně jako to dělají ve Spojených státech. Vznikají tak britské lobovací firmy, které napodobují americké protějšky a obdobní právní odborníci, jejichž účelem je nacházet mezery v zákonech o zaměstnanosti.

    Toto je americký kapitalismus, který je daleko krutější a daleko více zaměřený na zisky než kdy předtím. Vytváří společnost, kde všechno - i volební hlasy - je nakonec na prodej. Domníváme se, že jsou Spojené státy i nadále takovým přítelem, jakým vždycky byly, přesto se však situace mění k horšímu. Ti, kteří o tom pochybují, by měli pohlédnout na americké styky s ostatním světem. Mezinárodní rámec, v němž fungují Britové, je pevně řízen z Washingtonu.

    Pokud vás znepokojují globální oteplování a podnebné změny, dejte si pozor na Bushe: bude zcela ignorovat všechny mezinárodní dohody, omezující americké vypouštění kysličníku uhličitého do ovzduší. Že by se měly odepsat dluhy nejchudších zemí? Na to zapomeňte. Že by bylo zapotřebí ustavit mezinárodní trestní soudní dvůr? To je štěkání na Měsíc. Ani americká podpora pro OSN, MMF či Světovou banku - ať už jsou to jakkoliv nedokonalé instituce - by se neměla považovat za automatickou. Bush, navzdory svému domáckému sympatickému vzezření, je špatnou zprávou.

    Bush zosobňuje novou americkou ideologii, v jejímž čele stojí podnikatelství. Líčí Washington a federální vládu jako zdroj zla, podnikatelství a soukromý sektor jako zdroj ctností. Neposlouchá ty, kteří jsou znepokojeni úpadkem veřejné debaty, veřejné angažovanosti či společného zájmu. Bushovi hrdinové jsou hrdinové americké konzervativní mytologie: bohabojný, zbraně vlastnící malý zemědělec či podnikatel, tvrdý a samostatný. Jeho "soucit" nezahrnuje vydávání peněz na odstraňování chudoby či na rozšiřování příležitostí pro vzdělávání. To by bylo neamerické.

    Bush a koalice Business Roundtable, National Rifle Association (Národní asociace majitelů zbraní) a křesťanské pravice, která ho podporuje, uzavírají oči před hrubou nerovností, která poškozuje americký život: vznik milionů luxusních komunit, uzavřených za hlídanými ploty, a tvrdou nejistotou dole. Ani nejsou znepokojeni ekologickým ničením své země, násilím ve městech či hrubou komercializací, která proniká do všech koutů amerického života. Chtěli by dál prohloubit nerovnost daňovými škrty, které dávají přednost bohatým, potvrdit a posílit vlastnictví zbraní, oslabit to, co ještě zbývá ze všeobecného zdravotního a daňového pojištění, a osvobodit podnikatelské zájmy od posledních zbytků regulace.

    Bush a jeho stoupenci mají lživý postoj k vlivu peněz na americkou politiku. Toto byla dosud nejnákladnější americká prezidentská kampaň v celé historii USA. A dárci finančních prostředků - investiční banky, které požadují větší finanční deregulaci, Národní asociace majitelů zbraní, která chce, aby se neměnily zákony o zbraních, farmaceutické společnosti, které jsou proti tomu, aby byly léky k dispozici na lékařský předpis, ropné společnosti, které chtějí vrtat v panenské divočině - ti všichni si chtějí koupit podnikatelské výhody na úkor veřejného zájmu. Za poslední čtyři týdny vydali Republikáni a jejich sítě dvojnásobek financí na prezidentskou kampaň než Demokraté.

    Je to výsměchem demokracii, jak na to poukázali Bill Bradley i John McCain v primárkách. Ale zatímco Al Gore přislíbil, že bude do určité míry financování prezidentských kampaní reformovat, Bush se neomlouvá. Stát by neměl překážet těm, kdo chtějí dávat do politiky peníze.

    Právě tento nezájem o veřejnou doménu a zároveň oslava všeho soukromého je charakteristicky americká - má hluboké kořeny ve zkušenostech raných osadníků a při kolonizaci Divokého západu. Rozšiřování občanských práv mimo úzkou doménu, kterou definovala ústava z osmnáctého století, a do sociálního a ekonomického prostoru, to vždycky odmítala americká pravice jako "neamerické".

    Avšak paradoxem je, že Bushova výzva přichází v době, kdy stále větší množství obyčejných Američanů je znepokojeno hrubostí amerického kapitalismu, úpadkem americké politiky a neliberálností sociálních poměrů v jejich zemi. Klesá návštěva kostelů, stejně jako podpora pro trest smrti. Podpora mezinárodních akcí neklesá. Podpora pro omezování vlastnictví zbraní ostře stoupá. Lidé nepožadují snižování daní: naopak existuje vědomí, tak, jako v Británii, že je nutno financovat základní veřejné služby.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|