Britské listy


pátek 20. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Tisková konference ÚOOÚ:
  • Karel Neuwirt: Nikomu nesmí být odpírán přístup k vlastní zdravotní dokumentaci (Tomáš Pecina) Svět a podnikání:
  • Mezinárodní farmaceutické společnosti se vzdaly v třetím světě prosazování svých léků za drahé západní ceny AIDS:
  • Globální krize: nemoc AIDS, kterou svět ignoruje Svět, podnikání a AIDS:
  • Farmaceutické společnosti ustoupily: bude to však nemocným v Africe co platné? (Financial Times) Věda:
  • Zakážeme klonování lidí, rozhodla britská vláda Nesmrtelnost:
  • Jak žít déle (Guardian) Podnikání a internet:
  • Velké britské internetové banky terčem hackerů Česká televize:
  • Balvínova normalizace (Fabiano Golgo) Dojmy z Kuby:
  • Kubánské paradoxy a náčrty několika osudů (Petr Bradáč) Povídka na víkend:
  • Docela dobrej den (Petr Baubín) Oznámení:
  • Protestní demonstrace před slovenským velvyslanectvím v Praze na pomoc vězněného aktivisty
  • Média po krizi v ČT (pozvánka na panelovou diskusi Mladých konzervativců)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Farmaceutické společnosti ustoupily: bude to však nemocným v Africe co platné?

    Shrnujeme analýzu ze  včerejšího listu Financial Times.

    Jihoafrická republika je pro farmaceutický průmysl zřejmě tím, čím byl Vietnam pro americkou armádu. Všechno se nyní radikálně změnilo. To je alespoň názor Oxfamu, britské charitativní organizace, která zahájila před časem kampaň, aby byly lidem v chudých zemích zpřístupněny levné léky. Spolu s jinými organizacemi podporoval Oxfam Jihoafrickou republiku, která se tři roky svářila s mezinárodními farmaceutickými společnostmi. Tento týden se farmaceutický průmysl, vyčerpán vitriolem, který na něho byl z celého světa zaměřen, se v této věci vzdal.

    V čele skupiny farmaceutických společností, které vedly soudní spor s Jihoafrickou republikou, byly firmy GlaxoSmithKline, Merck a další výrobci léků proti nemoci AIDS. Nyní tyto farmaceutické koncerny oznámily, že žalobu proti jihoafrické vládě zastavují.

    Oplátkou za to zřejmě získaly určitá ujištění, že bude jihoafrická vláda respektovat dohodu Světové organizace pro obchod o autorských právech, týkajících se podnikání (Trade Related Intellectual Property Rights), kterou farmaceutický průmysl silně podporuje. Zatím není jasné, co má tento příslib znamenat - situace se zřejmě vyjasní v následujících dnech a měsících.

    Ať už jsou však podrobnosti tohoto kompromisu jakékoliv, rozhodnutí farmaceutického průmyslu zastavit žalobu proti Jihoafrické republice má dva důležité, zcela samostatné celosvětové důsledky. První z těchto důsledků se týká vytváření cen léků a ochrany patentů v rozvinutém světě. Druhým je problém, jak si vlády v Jihoafrické republice i jinde na světě poradí s zuřící epidemií nemoci AIDS, která je stále častěji uznávána jako nejhorší globální zdravotnická katastrofa v moderní historii.

    Jestliže skutečně učinil světový farmaceutický průmysl podstatné ústupky v oblasti autorských práv a patentů pro Jihoafrickou republiku, bude to precedentem pro vytváření zákonů i v ostatních rozvojových zemích.

    Zákony, proti kterým protestovaly farmaceutické společnosti nejostřeji, se týkají okolností, za nichž smí Jihoafrická republika ignorovat patenty mezinárodních léčiv, pokud je to v zájmu veřejného zdraví v Jihoafrické republice. Výše zmíněná dohoda Světové organizace pro obchod o autorských právech sice dovoluje, aby za určitých podmínek vlády ignorovaly platnost patentů léčiv, avšak farmaceutický průmysl se vehementně bránil, že jihoafrické zákony dovolovaly ministru zdravotnictví ignorovat patenty, aniž by bylo řádně právně prokázáno, že je to skutečně zapotřebí. Tím by mohl vzniknout precedent pro jiné země.

    Farmaceutický průmysl tradičně používal diferencovaného cenového systému a rozvojovému světu nabízel léky za podstatnou slevu. Avšak jihoafrický případ donutil farmaceutické firmy, aby zredukovaly své ceny léků ještě daleko drastičtěji. Je velmi překvapující, vzhledem k tomu, že je světový farmaceutický průmysl tradičně nesmírně tajnůstkářský, že v této souvislosti zveřejnil své náklady na každý lék, aby bylo každému zjevné, kolik vlastně stojí jeho výroba.

    V podstatě nynější ústupek od farmaceutického průmyslu znamená, že se tento ekonomický sektor smířil se skutečností, že bude muset fungovat na dvou zcela odlišných trzích. Na Západě bude prodávat malé množství léků za vysoké ceny a v rozvojovém světě velké množství léků bez jakéhokoliv zisku. Nynější průlom se týká léků proti AIDS, ale je zjevné, že se celá věc brzo rozšíří i na jiná léčiva.

    Z toho vyplývá několik rizik. Levné léky mohou začít pronikat z rozvojových zemí na západní trhy. Celá věc také vystavuje farmaceutické společnosti i na západních trzích politickému tlaku, zákazníci i tam budou požadovat obdobnou slevu.

    "Jestliže očekává rozvojový svět, že naše léky bude dostávat skoro zadarmo, musíme mít nějaké trhy, na nichž budeme schopni vydělat peníze, abychom získali zpět náklady na vývoj těchto léků," konstatovala Miyrrena Deeb, ředitelka Asociace výrobců farmak v Jihoafrické republice. Předvídá líté boje.

    Druhý důsledek nynějšího rozhodnutí se přímo týká léčby lidí, nemocných chorobou AIDS v Jihoafrické republice i jinde. Aktivisté, kteří dosud nekritizovali vlády rozvojových zemí a soustřeďovali svou kritiku na západní farmaceutické společnosti, se nyní připravují k útoku právě na ty vlády.

    "Jihoafrická vláda nemá dobrý program boje proti AIDS," konstatovala Glenda Gray, odbornice na HIV vw velké baragwanathské nemocnici v Sowetu. "Jihoafrická republika má dokonce prezidenta, který veřejně pochybuje o tom, zda virus HIV způsobuje AIDS... a program, který sice o nebezpečí AIDS informuje, ale neposkytuje lidem prezervativy. Je velmi obtížné si představit, že to, že farmaceutické společnosti nyní u soudu ustoupily, povede k efektivní léčbě nemocných chorobou AIDS."

    Jihoafrická vláda se nyní octne pod obrovským tlakem, aby proti nemoci AIDS začala efektivně něco dělat. V zemi je infikováno virem HIV 4,7 milionů lidí.

    "Už mám skutečně dost toho, že tady lidi na HIV pořád umírají," říká dr. Grayová. "Představte si, že musíte říkat ženě, která má virus HIV: ´Vezměte si tyhle multivitamíny a jezte hodně banánů a ovoce mango, a snad neumřete,´ když víte, že v zahraničí existují léky, které dokáží udržovat lidi s virem HIV při životě.

    I jestliže se podaří přesvědčit jihoafrickou vládu, aby vypracovala seriózní strategii proti chorobě AIDS, odborníci se shodují, že bude zapotřebí obrovské mezinárodní podpory, aby vláda nakoupila potřebné léky (i za drasticky nízké ceny) a zmodernizovala infrastrukturu, jíž je zapotřebí na to, aby bylo léků proti AIDS využíváno efektivně. A ještě horší je to v jiných zemích subsaharské Afriky.

    Jeffrey Sachs, harvardský profesor ekonomiky, který se aktivně zasazuje o lepší přístup k lékům proti AIDS a dalším nemocem v rozvojovém světě, odhaduje, že by globální léčebný program proti nemoci AIDS pro 3 - 4 miliony lidí - ty v pozdějších etapách nemoci - stál ročně asi 5 miliard dolarů. Dalších dvou miliard dolarů by prý bylo zapotřebí na modernizaci prevence proti AIDS, která je stejně důležitá.

    Mark Malloch Brown, administrátor Rozvojového programu OSN, je však přesvědčen, že částka, které by bylo zapotřebí, je spíše asi 15 miliard dolarů ročně, i když asi po deseti letech by se postupně začala snižovat.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|