Britské listy


pátek 25. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby K pornografické výstavě, která právě skončila v Rudolfinu:
  • Bettina Rheims a Serge Bramly - I.N.R.I, aneb kýč jako evangelium dneška - polemika s Martinem C. Putnou (Jan Paul) Když je případů brutalizovaných dětí větší počet, společnost klidně spí:
  • O Jiřím Szutovi: Fabiano Golgo odpovídá Ondřeji Čapkovi Česká televize:
  • Televizi nerozumím, tak bych měl zřejmě být také jmenován do Rady ČT (Vladimír Bernard)
  • Střet o Českou televizi - střet o demokracii (Martin Stín) Reakce:
  • Milan Knížák je vysoce tolerantní a má hluboké znalosti o umění (Martin Stumpf, Národní galerie) O motorkách:
  • Vladimíru Železnému: Nova zkreslila obraz motorkáře (Ivan Mladenov) Evropská unie:
  • Jaký bude podíl ČR v případě jejího začlenění do EU na jejích rozhodovacích mechanismech? Mizivý (Vladimír Hudeček) Diskuse o Jiřím Szutovi, brutalizovaných dětech a Fabianu Golgovi pokračuje:
  • Piš dál své jedy, Brazilče! (Jan Mezdříč)
  • Nelidští Češi a Fabiano Golgo (Vlasta Leporská)
  • Odpustky za 100,-Kč a Fabiano Golgo (Štěpán Kotrba) Skepse vůči možnosti cestovat časem:
  • Okurková sezóna mimo sezónu a jiné objevy (Václav Pinkava)
  • Cestování časem je nemožné (Luboš Motl)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Nelidští Češi a Fabiano Golgo

    Vlasta Leporská

    Priznam se, ze mi vrta hlavou, proc Britske listy, ktere tak vyzdvihuji nestrannost, objektivitu, vyvazenost a vubec profesionalitu novinarske prace, toleruji naprostou absenci techto hodnot v prispevcich pana Golga a dokonce jeho clanky publikuji tak casto, ze lze nabyt dojmu, jako by se jednalo o  kmenoveho prispevatele BL.

    Fabiano Golgo je typicky konjunkturalista, ktery se snazi vejit do povedomi verejnosti tim, ze zpracovava atraktivni, drazdiva temata, veci o kterych se prave mluvi ('jsou in') jedno z jakeho soudku. Jednou je to Zelezny, podruhe Castro a Kuba, jindy tyrany chlapec Jiri Szuta - navic herec v atraktivnim filmu.

    Nezletilych prostitutu/ek je mnoho, streetworkeri pusobici na Hlavnim nadrazi v Praze by mohli vypravet - a mozna mnohem zasveceneji nez pan Golgo. Ac jeho zamer vypada uslechtile, obavam se, ze takto bulvarni pojeti muze naopak toto tema zlehcit a provest tak cele veci medvedi sluzbu.

    Kdyby chtel Golgo prinest opravdu kvalitni material k teto problematice - mela by to ostatne byt jeho profesionalni povinnost novinare - musel by se m.j. vice zabyvat praci prave instituci zachrane site, overit si, nakolik v Szutove pripade ktera z nich selhala a proc. On vsak pouze zpracoval Jiriho vypraveni a zverejnil stylem "jak jsem koupil, tak prodavam".

    Nemam dostatek informaci o tom, jak kvalitne pracuji instituce pro pomoc ohrozenym detem v nasi republice, takze si netroufam vynaset zadne soudy. Ale z toho, ze zvlast v prubehu devadesatych let se na fenomen tyranych deti hodne upozornovalo ve sdelovacich prostredcich, usuzuji, ze existuji lide a  instituce, ktere se teto oblasti venuji - v provozu je napr. bezplatna telefonni Linka bezpeci urcena ohrozenym detem.

    Ze Cesi nejsou k tyranym detem lhostejni, doklada m.j. prave probihajci kampan v prazskem metru, kde jsou umisteny plakaty upozornujici na tento fenomen. Nicmene se v teto souvislosti nabizi zajimava otazka - a sice porovnani pristupu a vysledku prace statnich instituci s nestatnimi iniciativami, jmenovite s Fondem ohrozenych deti Marie Vodickove.

    Pokud mohu posoudit, dela tento fond velke mnozstvi prace m.j. prave v oblasti verejne osvety, zatimco cinnost klasicke 'socialky' vzbuzuje rozpaky (media pred casem prinesla zpravu o tom, jak socialni pracovnice vratila deti matce, ktera jim pred tim zpusobila vazna zraneni, kvuli nimz musely byt hospitalizovane. Hned druhy den byly deti v nemocnici zpet v jeste vaznejsim stavu...).

    Neni bez zajimavosti, ze FOD ma v soucasne dobe problemy s Ministerstvem prace a socialnich veci a ze je ohrozovana jeho licence - nesouvisi to treba s tim, ze  cinnost FODu tak trochu nastavuje zrcadlo neschopnosti (a mozna i  korupci) statnich organu zpusobem, jakym jim fusuje do remesla? V  kazdem pripade zverejneni skutecne objektivniho materialu o teto problematice by bylo velmi prospesne.

    Ale vratme se k Szutovu pripadu - Golgo se zminuje m.j. o  Marii Vodickove, ktera pry 'vsechno poprela'. Nuze overme si tyto skutecnosti. Platime si investigativniho Tomase Pecinu a Stepana Kotrbu - prosim tedy jednoho z nich at se napr. Vodickove na to zepta, pripadne overi i dalsi skutecnosti tykajici se pristupu socialnich instituci v pripade Szuta.

    Jeste k vyroku Jana Culika: "Motivací zřejmě bylo, že Fabiano Golgo projevil lidský soucit a zájem o brutalizovaného chlapce Jiřího Szutu a vyjádřil znepokojení, jak s takovými případy zacházejí české úřady. Že by v důsledku čtyřiceti let komunismu ztratili někteří Češi povědomí o lidskosti?" Toto je pane Culiku velmi demagogicka a tvrde emocne manipulativni veta.

    Proc by chtel nekdo (normalni) napadat kohokoliv za 'projeveni lidskeho soucitu'? To vzbuzuje dojem, ze vasi krajane jsou opravdu nelidske zrudy, kdyz je drazdi takove uslechtile postoje. Dale Golgo je sice slaby novinar (podle meho pise bulvar jako remen), ale ten jeho "soucit a zájem o brutalizovaného chlapce ", zaslouzi oceneni.

    Pane Culiku, chcete-li aby uroven Blistu drzela krok s jejich soucasnym vyznamem pro Cesko a jeho intelektualne medialni scenu, mel byste opravdu udrzovat profesionalni odstup od temat a zvlaste od jejich autoru.

    I kdyz se ve vasem pripade jiste nejedna o kamaradsofty typu 'Ceska televize a spol.', dusledky pro vami redigovane priodikum jsou stejne. Tentyz pripad je (stale dokola) ta nestastna Nova. Vas dnesni dovetek k clanku o 'manipulaci ve zpravach Novy', tykajici se motorkaru: "Tragedií je, že se někdo vůbec pokouší brát zpravodajské relace Novy a  České televize vážně. To nejsou z žádného hlediska zprávy v  normálním slova smyslu a nelze je tak ani posuzovat - je to jen manipulační cvičení v zájmu majitelů obou stanic."

    Nechci zpochybnovat argumenty autora clanku - motorkare, nejsem k tomu kompetentni. Avsak proc napadat Novu za to, ze se zabyva tematem bezpecnosti silnicniho provozu s ohledem na motorkare? Jiste se najde dost argumentu pro i proti, Nova jen toto tema otevrela (mimochodem je docela 'verejnopravni').

    Doufam, ze mi objasnite pane Culiku, v cim lobistickem zajmu vede Nova kampan proti motorkarum? Jinak bych se mohla zacit ptat ja "v cim lobistickem zajmu vedou Britske listy kampan proti Nove?" Znovu apeluji - ponechte Britskym listum jejich rozmanitost a dbejte prosim striktne na profesionalni odstup, ktery sam po druhych zadate! Myslim, ze soucasny vyznam Britskych listu si zaslouzi prubezne zvysovani jejich urovne a kvality.

    Poznámka TP: Paní Leporská, podle mě je problém v tom, že Golgo přišel z jiného kulturního prostředí, kde se určité věci chápou jinak. To jsou běžné komunikační bariéry, se kterými se BL setkávají odedávna - tentokrát nikoli ve formě konfrontace českého s britským, ale s jihoamerickým prostředím.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|