Britské listy


úterý 19. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Byla to jen novinářská kachna?
  • Novináři jako Marek Kerles z Lidových novin nejsou odpovědni nikomu? (Michal Škop) Sametová kocovina a Česká televize:
  • Dostal jsem dopis od Jiřího Balvína, ale jeho vysvětlení je nevysvětlitelné (Robert Buchar) Diktát Evropské unie?
  • Schimmi, krávy a EU v čase dovolených! (Jaroslav Pour, pozn. JČ) Česká politika:
  • Jan Ruml a lustrace (Josef Havránek)
  • Samet spíše smirkový a špinavý (Martin Stín) Česká ... kultura?
  • Karel Gott online: Když mluvíte s celebritou, smíte víceméně jen chválit (Petr Jánský) Zdraví:
  • Proč odmítá ministerstvo zdravotnictví financovat léky proti Alzheimerově chorobě? O systému GNU:
  • Milý pane Šolere, váš článek je v podstatě blábol (Martin Mačok)
  • Otevřenost není komunismus (Dominik J. Pantůček) Souboj dvou karyatid:
  • Vladimír Železný vyhrožuje České televizi



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Diktát Evropské unie?

    Schimmi, krávy a EU v čase dovolených

    Jaroslav Pour

    Když jsem v roce 1988 (?) viděl jeden z dílů inspektora Schimmanského, který se odehrával v době jeho dovolené kdesi na (tehdy) západoněmeckém venkově, poprvé se mi spojily KRÁVY a EVROPSKÁ UNIE.

    Šlo asi o toto : "Schimmi" projíždí na svém motocyklu krajinou a staví se v hostinci na noc.

    Zároveň se ve vesnici a v zahradní restauraci odehrává svatba.

    Inspektor jsa na Urlaubu se populisticky, leč inkognito přidá.

    Ráno visí za vesnici ženich na větvi a je studený.

    Schimmi s kocovinou začne vyšetřovat.

    Pátrá pátrá až se dopátrá, že to byla vražda………tolik základ děje.

    Motiv, který Schimmi odhalí, je krmení krav hormonálním přípravkem, který je zakázaný EVROPSKOU UNIÍ, a ten viselec to chtěl na sedláky bonznout a oni by museli svá stáda VYBÍT.

    Potud mi byl scénář detektivky jasný jako příběh.

    Jedna pasáž obsahovala však schůzi sedláků s vládními úředníky v kravíně, která mi TENKRÁT zněla jako BLA,BLA, BLA.

    Ne tak o 10 let později !!.

    Zde je její obsahová rekonstrukce (jen ze vzpomínek) :

    MÍSTNÍ úředník agrární komory (volený sedláky) jim vysvětluje, že on je na jejich straně a že proti jejich krmení nic nemá, leč nemůže nic dělat, neboť musí konzultovat v Zemské komisi Zemské vlády.

    Ta ZEMSKÁ komise přijíždí (včetně jejich poslance) a ubezpečuje sedláky, že oni také na úrovni Zemské vlády (volené sedláky a jejich ženami) proti nim a jejich krmení NIC nemají, ale musí konzultovat v Bonnu.

    Poté přijíždí úředník BUNDESMINISTERSTVA a (teď už naštvané chovatele) chlácholí s tím, že nic se nejí tak horké, a při jejich zmínce, že by taky nemuseli napříště volit CSU/CDU jim sdělí, že je TAKÉ NA JEJICH STRANĚ stejně jako celá vláda - vstávaje lehaje myslí na jejich zájmy.

    Meritorní otázka rolníků pak zní :

    KDYŽ JSTE VŠICHNI NA NAŠÍ STRANĚ, PROČ MUSÍME POBÍT NAŠE (německé) KRÁVY ????

    Všichni národní agrární úředníci (voleni zemědělci a jejich rodinami) říkají : být to na nás my proti tomu nic nemáme, ale předpisy EVROPSKÉ UNIE nám nařizují nařídit VÁM, abyste ty krávy zmarnili.

    To všechno za sarkastického úsměšku Schimmanského opodál, neboť tento polda vidí za roh, ale předtím, aby se dostal do formy, musí dostat přes držku, neb jen tak je na závěr více kladný.

    Samozřejmě to "Schimmi" vyřeší a usvědčí zlého drogistu, který se chtěl na zemědělcích obohatit a prodal jim místo vitamínů hormony ?!.

    Odjíždí pak na svém silném motocyklu doprovázen vilným pohledem mladé vdovy (nebo nějak tak). TAK.

    Místní burani od krav NIKDY NIKOHO do Bruselu (EU) nevolili - jen DELEGOVALI svoje pravomoci na místní - ti pak na zemské - ti pak na bonnské a ti pak do Bruselu na nějakou KOMISI zkrachovalých celebrit na odpočinku, která dala GLOBÁLNÍ palec dolů.

    Zkrátka napřed museli (ti zemědělci) dostat přes držku, (jako ten "Schimmi") aby pak tak nějak na konci VŠICHNI dopadli (jako ten "Schimmi") GLOBÁLNĚ EVROPSKY více kladně.

    Jiná alternativa údajně není.

    Tenkrát před lety (ještě v RVHP) jsem tomu nerozuměl.

    Dnes (už jednou nohou v EU) tomu rozumím. P.S.

    Ale je docela možné že tomu ještě pořád rozumím špatně. Ne za všechno může Evropská unie - jen částečně relevantní poznámka Jana Čulíka: Shodou okolností došlo v pátek večer v britském rozhlase (BBC Radio 4) v jednom pravidelném politickém diskusním pořadu k velmi ostrému konfliktu mezi Georgem Monbiotem, známým britským ekologickým aktivistou, a zástupcem či dokonce předsedou britského zemědělského svazu, Národního svazu farmářů. Podle Monbiota vůbec Británii vybíjení krav se slintavkou a kulhavkou nenařizovala žádná Evropská unie (často dochází výmluvám od pohodlných národních politiků, kteří chtějí něco prosadit, a tak voličům tvrdí "To my ne, to my nic, to je befel z Evropské unie!"), ale přikročila k němu britská vláda právě na naléhání britského Národního svazu farmářů. Monbiot tento odborový svaz obvinil, že zcela programově hájí zájmy obřích velkostatků a ignoruje zájmy individuálních, malých sedláků. Krávy se musely začít vybíjet, nikoliv očkovat, proto, že by očkování ohrozilo export hovězího masa z Británie, a tedy zájmy velkostatkářů, kteří především chovají dobytek na vývoz. Přitom je vývoz hovězího masa z Británie do zahraničí podle Monbiota jen zlomkem celkového objemu hodnoty britského zemědělství. Rozhodnutím přimět vládu, aby prosazovala politiku vybíjení nakažených zvířat, zdecimoval Národní svaz farmářů malé zemědělce, kteří jsou v Británii určeni k zániku. Činitel Národního svazu farmářů se v pořadu hájil, že jeho odborový svaz předložil vládě seznam asi padesáti závažných otázek, které by musely být přesvědčivě zodpovězeny, kdyby měla být politika vybíjení zvířat nahrazena politikou očkovací, ale vláda je zodpovědět nedokázala.

    A ještě k předpisům Evropské unie: výše uvedený článek pana Poura je docela školskou ukázkou toho, co je nutno dělat: pokud se vesnickým zemědělcům nějaký předpis nelíbí, musejí se o věc zajímat dlouho předem, v době, kdy se schvaluje, tehdy je nejlehčí celonárodními protesty jeho schválení zabránit. Je to možné i v době, kdy už byl hloupý předpis uveden v platnost. Tak v jiném pořadu BBC Radio 4 jsem minulý týden zaslechl pořad o tom, jak britská státní veterinární správa, ve snaze zamezit pašování neautorizovaného a zřejmě tedy nakaženého hovězího masa z britských jatek na evropský kontinent oznámila malým jatkám, že zvyšuje počet inspekcí v jatkách z intervalu jednou čtvrtletně na denně. Britské jatky musejí státní veterinární inspekci za provedení inspekce platit, a tato změna znamenala, že inspekční veterinární poplatek se zvýší ze 400 liber ročně na 17 000 liber ročně. Bylo zjevné, že pro malé jatky a pro celý místní masný a zpracovatelský průmysl (malé lokální provozy) je to konec. Avšak lidé zorganizovali celostátní protesty, věc měli dobře a přesvědčivě vyargumentovanou a podařilo se jim úřady donutit, aby nové nařízení zrušily. Za své úsilí pak dostali aktivisté celostátní ocenění.

    Poučení? Demokracie může fungovat, ale dá to fušku.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|