Britské listy


úterý 19. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Byla to jen novinářská kachna?
  • Novináři jako Marek Kerles z Lidových novin nejsou odpovědni nikomu? (Michal Škop) Sametová kocovina a Česká televize:
  • Dostal jsem dopis od Jiřího Balvína, ale jeho vysvětlení je nevysvětlitelné (Robert Buchar) Diktát Evropské unie?
  • Schimmi, krávy a EU v čase dovolených! (Jaroslav Pour, pozn. JČ) Česká politika:
  • Jan Ruml a lustrace (Josef Havránek)
  • Samet spíše smirkový a špinavý (Martin Stín) Česká ... kultura?
  • Karel Gott online: Když mluvíte s celebritou, smíte víceméně jen chválit (Petr Jánský) Zdraví:
  • Proč odmítá ministerstvo zdravotnictví financovat léky proti Alzheimerově chorobě? O systému GNU:
  • Milý pane Šolere, váš článek je v podstatě blábol (Martin Mačok)
  • Otevřenost není komunismus (Dominik J. Pantůček) Souboj dvou karyatid:
  • Vladimír Železný vyhrožuje České televizi



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Krvelačný útok proti undergroundu, free sexu a internetu

    O co vám vlastně jde?

    Martin Mačok

    Dopis je reakcí na  Vzhůru do virtuálního komunismu! - článek pana Jiřího Šolera, v kterém vysvětluje, že free software je jenom zlý komunismus, slepá vývojová větev, omyl přírody a já nevím co ještě ...
    Pane Šolere,
    váš článek Vzhůru do virtuálního komunismu! je sice plný různých faktograficky správných postřehů, ale nic to nemění na tom, že ho vcelku hodnotím jako blábol. Fakta jako složitě a odborně vypadající grafy z historie unixu prokládáte hippie style screenshoty programátorů a demagogickými prezentacemi free software jako komunistické (a tedy lidskou svobodu omezující) ideologie.

    Je vidět, že jste licence jako GPL nebo BSD moc nečetl ani nepochopil a že jste podlehl lobby firmy Microsoft (to se stává i v lepší společnosti). Free Software se proti nikomu nevymezuje, není to žádný (a priori) obchodní model, ani se nesnaží o dominaci na trhu či zlikvidování "konkurence". Jeho jedinným cílem je dostupnost.

    Je jisté, že paralely s komunismem se daji ve free software nalézt (ty se dají ostatně nalézt i jinde... - pozn. red.): viz článek Pavla Satrapy Vladimír Iljič Torvalds aneb jak je to s tím komunismem, ale to ještě neznamená, že free software přebírá z komunismu i mocenské praktiky a že někoho potlačuje/ohrožuje či jinak napadá svobodu. Stejně tak (nefér) bych mohl přirovnávat komunismus k Microsoftu, kdy jeho dominantní snaha je být tím jediným na trhu a zákazníkovi přinést možnost volby mezi Microsoft Windows a Microsoft Windows.

    Free Software tu prostě je, "pár" lidí ho používá, "pár" lidí ho vyvíjí a "některým" komerčním firmám to děsně leze krkem. Tak se staví do pozice ohrožených/napadených a k boji PROTI free software používají mediální techniky. Vyvolávají iluzi, že právě Free Software je napadl, ohrožuje a oni se jen obhajují. Možná se to právě hodí Microsoftu do krámu, aby mohl Linux použít jako ukázku své konkurence ve vykonstruovaném antimonopolním řízení.

    Free Software samozřejmě také bojuje, nikoliv ale proti konkrétním firmám. Bojuje proti snahám o vlastní likvidaci (boj proti proprietarizaci běžně používaných protokolů) a proti omezovaní svobody programovaní a šířeni volného software (např. bojem proti patentování triviálních algoritmů). Samozřejmě, že autoři či distributoři mají zájem o co největší rozšíření právě toho svého software, ale jediná jejich zbraň je kvalita tohoto software a jejich přidaných služeb. Pořád je nutno brát na zřetel, že tímto poskytují svůj kód (a tedy i know-how) nejenom jejich zákazníkům, ale i své konkurenci.

    Váš článek o Unixu je sice rozsáhlý a na mnoho lidi může díky tomu působit dojmem "ten člověk tomu ale musí rozumět!", ale ve skutečnosti je to jen mozaika faktů, postřehů a názorů, s kterými lze lehce polemizovat či je úspěšně vyvracet. Např. vámi zmiňované semafory jsou klasickým (a nejzákladnějším) synchronizačním primitivem, nechápu, co vám na nich vadí a co se vám na nich vůbec může nelíbit, z pohledu programátora je to absurdní. Naprostá většina architektur dnešních operačních systemů vychází více či méně z designu architektury Unixu, zejména pro velkou obecnost a robustnost této architektury, která byla prověřena časem. (Jak jinak si vysvětlit kupříkladu architekturu nového Apple Mac OS X, či mnoho "nových" features v systémech Microsoft Windows, které byly na Unixech implementovány již v 80. letech? Co systémy jako Solaris, SGI Irix, AIX, Tru64? Jakto, že jsou stále ještě používány systémy postavené na BSD Unixu?)

    Zpět k free software:
    Ve světě free software se nikde netvrdí, že komerční placený proprietární software je "zlý" software, který na světě nemá místo a že ten, kdo chce za software peníze, je zlý. Toto právo free software nijak nezpochybňuje, ani nijak neeliminuje. Dokonce i samotný free software (zejmena BSD, ale za jistých podmínek i GPL) prodej software umožnuje. Mluvit u free software o xenofobii je nesmysl.

    O tom, zda je konkrétní free software použitelnější či lepší, než konkrétní Microsoft Windows, jste začal mluvit vy. Vůbec netuším, proč jste to v článku zmiňoval. Jednak je to irelevantní pro dané téma (ať si každý používá co chce, co mu vyhovuje a co si může dovolit). Vadí vám, že free software je stalinismus, anebo prostě free software neumíte používat? Nebo se vám nelíbí uživatelské rozhraní nějakého konkrétního free programu? Zajímavé rovněž je, že stále míříte do vod Microsoftu, jakoby jedinná alternativa free software byl právě ON a ideální stav tedy byl eliminace free software a dominance Microsoftu.

    O tom, zda je myšlenka free software šťastná či není, o tom nerozhodujete vy, ale lidé, kteří free software programují a kteří ho s úspěchem používají - či dokonce za něj platí (!). Já jsem spokojený uživatel systému Linux (stejně tak ale používám i Solaris, HP-UX a jiné proprietární komerční systémy) a zrovna tak vám neberu, že jste spokojený uživatel systému Microsoft Windows.

    Zajímavé je, že článek o GNU/Linuxu považujete téměř za nekalou a špatnou reklamu. Pokud napíši do deníku příspěvek o tom, že ta a ta hudební skupina koncertuje zadarmo a rozdává zdarma hudební nosiče s jejich nahrávkami a doplním vysvětlení, proč to tato skupina dělá - dělám tím nekalou reklamu? Poškozuji tím všechny ty "poctivé" hudební kapely a jejich hudební vydavatelství, která na hudně inkasují? Z mého pohledu a z pohledu naprosté většiny lidí/uživatelů/konzumentů jen přináším rozšíření obzorů, nové informace a další možnost volby. To bychom nakonec nesměli psát o ničem, vše je možné brát jako reklamu "na něco". Každá informace je pro někoho špatná a pro někoho dobrá.

    Free Software vám nikdo nenutí, vadí-li vám, ignorujte ho. Anebo vám dokonce vadí, že díky nízké ceně free software hrozí, že bude muset Microsoft zlevnit (či dokonce pro konconé domácí uživatele úplně uvolnit) své Windows? Vadi vám, když mi sousedka dává zadarmo vajíčka? Vadí vám, že já mám operační systém (který mi plně vyhovuje) "zadarmo" a vy ne? Vadí vám, že máte možnost volby? Vadí vám, že firma IBM mimo jiné podporuje a vyvíjí i free software? Vadí vám to u firmy SGI? Vadí vám Java? Vadí vám i izraelská firma SCITEX (proprietární a komerční DTP-DTR systémy na bázi AIX)? Vadí vám, že i Microsoft používá free software ve svém operačním systému Windows? A naopak - nevadí vám, že Microsoft si vzal po deseti letech úspěšnou pátou verzi free software implementace Kerberosu a nepatrně ji upravil tak, že již není s původními systémy kompatibilní? Free software komerční software nijak nevadí - proč vám vadí free software?

    O co vám vlastně jde?

    Autor je student MFF UK
    a redaktor časopisu underground.cz
    Zde také probíhá diskuze nad článkem pana Šolera a odpověďmi na něj. Připojit se můžete i vy.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|