Britské listy


pátek 20. července

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Londýnské ústředí Amnesty International:
  • Brendan Paddy, AI: "Jsme znepokojeni, že britská vláda brání lidem zažádat v Británii o azyl a že je na pražském letišti diskriminuje" (rozhovor vedl Jan Čulík) Včerejší zpravodajské pořady českých televizí:
  • Martin Palouš v Jednadvacítce: "Pasová kontrola britských úřadů na pražském letišti není diskriminační, každý stát má právo určit si, koho na své území vpustí." (Jan Čulík) Vyšlo v dnešním britském listě Independent:
  • Rasistické akce britské vlády v Praze (Jan Čulík) Ponížení:
  • Příchod britské pasové kontroly do Ruzyně vítám (Martin Šorm) Rasismus v ČR:
  • Nejen Romové se cítí v ČR jako cizinci (Fabiano Golgo) Kritika:
  • Nejméně tři velmi vážné a hrubé chyby BL v posledních dnech matoucí čtenáře a veřejnost (Ivan Kytka) Česká politika:
  • Přechytračili Mertlík s Grulichem ODS, nebo podvedli občany? (Martin Kunštek)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Rasismus v ČR:

    Nejen Romové se cítí v ČR jako cizinci

    Fabiano Golgo

    V ČR se všeobecně usuzuje, že Romové žádají o azyl v zemích, jako je Velká Británie, Kanada, Belgie a Švédsko jen proto, že chtějí získat potraviny zadarmo, peníze a ubytování v zahraničí. Že zbytečně pošpiňují jméno České republiky ve světě, že je jejich chudoba jejich vlastní vinou, protože nechtějí pracovat, kradou, sbírají odpadky a smrdí.

    Skutečnost je však trochu složitější. Když se rozhodnete emigrovat (nejde ani o dočasný pobyt v zahraničí, ani o vystěhování z pracovních důvodů) - a jako přistěhovalec o tom mohu dobře svědčit - je to proto, že se necítíte být součástí země, z níž pocházíte. Důvody jsou různé. Já například nemohu žít ve společnosti (Brazílie) kde policie tiše v ulicích vraždí bezdomovecké děti a místní společnost to tiše přehlíží, kde jsou bohatí příliš bohatí a chudí a nikdo proti tomu nic nedělá. Ale v případě českých Romů lze říci, že většina z nich žije s pocitem, že jsou vyhnanci v zemi, v níž se narodili.

    Nedávno byli někteří Romové zmláceni na veřejnosti (nikdo jim nepomohl), protože skandovali "Češi, Češi!" na počest toho, že Česká republika vyhrála mistrovství v ledním hokeji.

    Slyšel jsem od mnoha vzdělaných lidí - kteří nepatří k žádné extremistické skupině - že to zní podivně, když Rom oslavuje české hokejové vítězství, protože Romové nejsou zrovna Češi a v hokejovém družstvu nejsou přece žádní Romové!

    No, kluci jsou kluci, a kluci libovolné národnosti mají rádi sport a jsou rádi, když družstvo, které podporují, zvítězí.

    Téměř každá země na světě má své národní týmy a chlapci a muži z každé země (ženy také, ale jak známo v menší míře) mají radost z toho, že "jsou lepší" než druhá strana.

    Až na to, že Romové nemají vlastní zemi, tak jako ji v minulosti neměli židé, a jsou také (jako bývali židé) diskriminováni tam, kde žijí.

    Většina Čechů tvrdí "Nejsem rasista", anebo záležitost obrátí naruby a argumentují, že si za to všechno mohou Romové sami, protože se nechtějí přizpůsobit "civilizovanému" chování.

    Ale je to trochu jako s Afroameričany. Černoši ve Spojených státech mají úplně odlišné chování než bílí Američané. Bílí Američané jsou puritáni, černoši jsou otevřeně smyslní. Černoši i běloši v Americe hovoří anglicky, ale naprosto odlišně. Obě rasy žijí ve vysoce úspěšné zemi, ale černoši většinou dělají velkou kariéru jen jako komici anebo ve sportu.

    Kdyby nebylo Billa Clintona a jeho pozitivní diskriminace (dávání přednosti) černochům, pro černochy by to bylo ještě obtížnější než nyní získat práci v bělošském prostředí. V obchodech znamená tmavší kůže, že na vás stráže dávají pozor (o tom mohu svědčit sám, protože se mi to osobně dělo v Americe a děje se mi to i v České republice).

    Mnoho lidí řekne: Ale vždyť je to pravda, že černoši v Americe a Romové v ČR často kradou. No, je také pravda, že jsou na posledních příčkách ekonomického žebříku. Nakonec jsou trestáni ti, kdo chtějí žít normálním a počestným životem.

    Chci se zmínit o nejnovějších několika příkladech zaujatosti a rasismu vůči Romům, s nimiž se setkávám v České republice už skoro půl desetiletí. V jedné restauraci v Karlových Varech jsme si v minulých dnech povšimli, že jediný číšník, který tam uměl s cizinci mluvit anglicky, byl Rom. Tak poznamenal český profesor lingvistiky: "No jó, to se pravděpodobně naučil během azylu v Anglii."

    Byl jsem v bance ČSOB s jedním svým českým přítelem, který si chtěl uložit velkou finanční částku. Měl jít k jedné přepážce, ale měl problém s tím, že úředník za přepážkou měl tmavší kůži, vypadal jako Rom. Tak si můj přítel šel pro nové číslo a pak šel k jiné přepážce. Argumentoval: "Co když ten Rom ty mé peníze neuloží na mé konto?" (Bylo by to poněkud obtížné, protože v bance jsou stvrzenky, přísné procedury a záruky...)

    Jiný přítel si zavolal tento týden během bouřky taxíka, ale když viděl, že je taxíkář Rom, řekl mu, že si taxíka neobjednal. Když romský taxíkář odjel, řekl mi: "Přece nechceme, aby nás okradl taxametrem." Zastavil českého taxíkáře, který, jakmile jsme nastoupili, nás požádal předem o sto padesát korun, bez taxametru.

    Docela zábavná věc se přihodila loni o Vánocích, když tu byli na návštěvě jeden Kanaďan a jeden Novozélanďan. Jeden z nich se zeptal jednoho mého známého, právníka, proč jsou Romové terčem tak obrovských předsudků. Právník odpověděl, že to není pravda, ale že Romové chtějí využívat sociálních dávek, které si nezasloužili, a že jsou špinaví a smrdí, přítel přiznal, že slyšel od mnoha lidí, že deodoranty a sprchování nejsou zrovna českou specialitou. Mnoho cizinců hovoří o tom, že v ČR musejí často jednat s lidmi, kteří neberou osobní hygienu příliš vážně, mají-li to srovnávat s některými jinými kulturami.

    Co se týče těch sociálních dávek, Kanaďan řekl, že zná jakéhosi pana Prchala z Ostravy, který žije v Torontuu a pobírá ze  zdravotních důvodů sociální podporu, přestože je zdravý a chodí do práce.

    Zvláštní školy pro zaostalé a pro většinu Romů, to je tak skandální záležitost, že jsem překvapen, že to vůbec existuje. Šestileté dítě, které správně neodpoví na otázky v testu, který se týká věcí, které to dítě nezná, protože jeho rodina pochází z jiné kultury, by mělo navštěvovat zvláštní přípravný kurs. Po jeho absolutoriu by mělo začít chodit do normální školy. Dávat Romy do tříd s duševně postiženými dětmi je skandál! Ale mnoho českých rodičů je asi rádo, že nemusejí jejich děti chodit do "smíšených" tříd.

    Problém je, že Češi si myslí, že nikoho nediskriminují. A že to, že si myslí o Romech většinou to nejhorší, je jen chyba těch Romů. Zapomínají na to, že jestliže nebudou Romové opravdu integrováni do společnosti, budou se i nadále cítit ve vlastní zemi jako cizinci.

    A nejsou sami! Dítě, které se narodí v České republice, není automaticky české! Jeden můj nigerijský přítel žije v České republice už devět let a jeho manželka je Češka. Narodilo se jim dítě. Trvalo to déle než rok, než dokázala matka přesvědčit úřady, že je její černé dítě české a že absolutně nemá v úmyslu odstěhovat se do Nigérie!

    Manželská dvojice z Bosny, která uprchla před tamější válkou a nemají tam ani příbuzné, ani dům (příbuzní i dům byli spáleni) mají sedmileté dítě, které se narodilo v České republice, umí jen česky, nikdy v životě nevidělo Bosnu, ale musí každoročně pracně žádat o obnovování víza. Cizinecká policie je může kdykoliv z České republiky vyhostit.

    Takových případů je mnoho a všechny se týkají jediné xenofobní skutečnosti: jestliže nejste běloch a jestliže alespoň vaši prarodiče nebyli Češi, je to jedno, že jste se v Čechách narodili a že jste tu vyrostli: jste cizincem. V tom špatném slova smyslu.

    Není divu, že chtějí Romové odejít. Jsou cizinci v jediné zemi, kterou znají.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|