Britské listy


úterý 31. července

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Rasistická selekce cestujících do Británie:
  • Pouze pro bílé (Raekha Prasad, The Guardian)
  • Imigrační kontroly jsou nezákonné (souhrn textů z minulého týdne)
  • Českým Romům je upíráno právo cestovat do Británie (Amnesty International)
  • Máme žádat o zavedení víz? (Ondřej Hausenblas) Ohlédnutí za Janovem:
  • Pomyslel jsem si: Panebože, to je konec, oni mě zabijí!
  • Pravicoví násilníci v italské policii dostali volnou ruku
  • Italská strategie vyvolávání napětí
  • Janovské protesty jsou nepřijatelné Reakce:
  • V Chebu se prodávají cédéčka propagující fašismus (Petr Jánský)
  • Rákoska: šetřit jí či nešetřit? (Jan Hurych)
  • Chorvati nadržují Němcům (Antonín Marek)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Brutální zásahy italské policie

    "Pomyslel jsem si, Panebože, to je konec, oni mě zabijí."

    Britští demonstranti z Janova tvrdí, že se jim policie brutálně pomstila

    Zmlácení, plní modřin a rozhněvaní na nejvyšší míru přicestovali minulý čtvrtek zpět do Británie čtyři britští antikapitalističtí demonstranti a tvrdili, že je italská policie zmlátila a mučila, napsal v pátek 27. 7. deník Guardian.

    Britští demonstranti tvrdí, že byli vězněni v holých betonových celách, nedostali buď vůbec najíst, anebo jen velmi málo a bylo jim nařízeno aby stáli s roztaženýma nohama a rukama po dobu delší než dvě hodiny. Po celou dobu zadržování jim byl odepřen styk s právníkem a s pracovníky konzulátu.

    Pátý antikapitalistický demonstrant, který je stále ještě příliš silně zraněn na to, aby mohl cestovat zpět do Británie, popsal v živoucích podrobnostech strašlivý výprask, jakého se mu dostalo, když se pokusil utéci před policií.

    Britská vláda požádala britského velvyslance v Itálii, aby obvinění z brutality italské policie vyšetřil, ale dosud italskou policii k hněvu demonstrantů a aktivistů za lidská práva neodsoudila.

    V Janově roste znepokojení ohledně zásahu policie proti demonstrantů poté, co jeden policista sdělil tisku, že policie zaútočila na mírumilovné demonstranty odvetou za předchozí násilí, zpívala fašistické písně a vyhrožovala ženám, že je znásilní.

    Čtyři zatčení britští aktivisté, kteří se vrátili, Daniel McQuillan, 35, Jonathan Blair, 38, Richard Moth, 32, and Nicola Doherty, 27, patřili k 93 osobám, zatčeným v sobotu večer, kdy policie pronikla do školy, kterou využívala organizace Janovské sociální fórum, která koordinovala protesty proti summitu G8.

    Prokurátoři tvrdili, že prý byly v budově nalezeny Molotovovy koktajly a hrozili, že zatčení budou obžalováni z celé řady trestných činů, od organizování spiknutí až po vlastnictví výbušnin. Ale kdž byl zatčení předvedeni ve středu před magistrátního soudce, byli vyslechnuti jen krátce a propuštěni.

    Čtyři britští aktivisté vypadali unavení, bledí, a byli rozhněvaní, když se setkali po příletu na londýnském letišti Heathrow se svými rodinami.

    Vydali prohlášení, v němž přirovnali místnost, kde byli nejprve zadržováni, k "polní nemocnici v krymské válce". V prohlášení se praví: "Většina přítomných potřebovala nemocniční pomoc. Několik lidí bylo přineseno na nosítkách. Lidi měli zlomeniny kostí a zranění hlavy a mnoho z nich bylo silně zakrvácených."

    McQuillan, který pracuje jako počítačový odborník pro jednu charitativní organizaci a je to syn bývalého čestného lékaře britské královny ukázal svou zakrvácenou košili a konstatoval, že ji musel mít na sobě po celé čtyři dny.

    Hovořil o policejní razii na zmíněnou školu, k níž došlo, když aktivisté spali. Uvedl: "Bylo to strašlivé, slyšeli jsme řev a bití demonstrantů." Řekl, že ho jeden policista udeřil obuškem do hlavy. "Převalil jsem se na zemi na levý bok a policisté nás dál mlátili."

    Utrpěl zranění paže, nohy a hlavy. Když byl v nemocnici přikurtován na nemocniční lůžko, byly mu odebrány peníze a pas. Pak byl převezen do sběrné cely. "Byli jsme ve velké místnosti v těch šatech, v jakých jsme tam přišli, nic jiného jsme na sobě neměli, neměli jsme spacáky, nedostali jsme 36 hodin potravu. Bylo to jako vězení v Chile."

    Pátý Brit je stále ještě v Janově v nemocnici. Mark Covell, designer internetových stránek pro server IndyMedia janovských demonstrantů svědčil o tom, jak on a kamarád slyšeli, jak policie proniká do budovy a pokusili se odtamtud utéci. Spíše cítil než viděl přibližně 300 příslušníků pořádkové policie, jak se na něho řítí z druhého konce ulice.

    "Jeden policista mě silně udeřil do krku a svým štítem mě přimáčkl ke zdi," řekl."Upadl jsem na zem a čtyři nebo pět policistů do mě začalo opravdu zuřivě kopat, do prsou, do nohou, do zad. Měl jsem ruce vzhůru a říkal jsem, Nebijte mě, nekladu při zatýkání žádný odpor. Uměl jsem to jenom anglicky, takže tomu asi nerozuměli."

    Pak ho zmlátili podruhé: "Slyšel jsem, jak mi praskají žebra, jako když praskají zápalky. To jsem byl ještě při vědomí. Než mě kopli, vždycky se rozběhli, jako při fotbale." Někdo ho za krk přitáhl před školu a tam ho zmlátili znova. "To bylo daleko nejhorší. Myslel jsem si, Panebože, to je konec, já tady zemřu."

    Snažil se nehybně ležet na pravém boku. Řekl: "Věděl jsem, že jestliže se otočím, zemřu. A myslel jsem, že jestliže dokážu udržet alespoň jedno oko otevřené, zůstanu naživu."

    Ztratil vědomí a probudil se v nemocnici San Marino. Měl pět zlomených žeber, některá z nich mu probodala plíce a asi i natrženou sliznici. Nedokáže se postavit a vyrazili mu deset zubů.

    Policie chtěla, aby byl přeložen do vojenské části nemocnice, ale lékaři ji přesvědčili o opaku. Covell konstatoval: "Přeji si, aby byli policisté obžalováni z pokusu o vraždu. Nemám nic proti tomu, když mě zmlátili poprvé,ale ten druhý a třetí pokus, to se mě snažili zabít."

    Někteří aktivisté kritizovali britskou vládu, že nezajistila bezpečnost demonstrantů v Itálii a že neodsoudila italské úřady.

    Ministr zahraničních věcí Jack Straw uvedl, že ho prý italská vláda ujistila, že obvinění z policejní brutality budou řádně vyšetřena.

    "Jednali jsme s italskou vládou na nejvyšší úrovni a ta souhlasila, že budou tato obvinění plně vyšetřována v rámci širšího vyšetřování zneužívání policejní moci. Vyšetřován bude provádět janovský veřejný prokurátor," konstatoval Straw.

    "Sdělili jsme zástupcům těch, kdo vznesli tato obvinění, že obdržíme-li od nich podrobnosti, zajistíme, aby je dostala italská vláda a aby je řádné vyšetřila. Italové opakovaně prokázali, že v jejich zemi vládne zákonnost. Přislíbili věc řádně vyšetřit a očekáváme, že příslib splní."

    Britské ministerstvo zahraničních věcí požádalo britského velvyslance v Itálii Sira Johna Shepherda, aby se bezodkladně setkal s italským ministrem zahraničních věcí, Renatem Ruggierem, a požádal ho, aby obvinění byla řádně vyšetřena.

    Stephen Jakobi, z organizace Fair Trials Abroad (Spravedlivé procesy v zahraničí) uvedl, že nemožnost kontaktu s konzulátem je "barbarská" a požadoval, aby Evropská unie zjistila, zda italské úřady neporušily Vídeňskou konvenci.

    Amnesty International sleduje, co budou dělat italské úřady, a bude požadovat vytvoření nezávislé vyšetřovací komise, jestliže dospěje k závěru, že je vyšetřování nedostatečné.

    V Itálii sílí konsternace nad tím, jakým způsobem bylo s Brity zacházeno, zejména poté, co se jeden nejmenovaný policista "přiznal" v deníku La Repubblica.

    Uvedl: "Policisté jim přikázali, aby se postavili ke zdi. Pak se na jednu osobu vymočili. Mlátili zadržené, pokud odmítli zpívat fašistickou píseň Facaetta Nera. Jedna dívka zvracela krev, ale šéf policejní jednotky se na to jen nečinně díval. Hrozili, že znásilní dívky svými obušky.

    Plný text prohlášení britských demonstrantů je v angličtině zde.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|