Britské listy


pondělí 20. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Společnost, menšiny a rasismus:
  • Zacházejí Britové s muslimy stejně špatně jako Češi s Romy? (BBC) Automobilismus:
  • Jak je v ČR zanedbáván problém automobilové dopravy (Jaroslav Polák) Otevřený dopis šéfredaktorům listů Blesk a Reflex:
  • Vyjadřuji své pohrdání: Nejodpudivější štvanice od listopadu 1989 (Jan Rovenský) Poškodí kvalitu kulturního činu, je-li financován škvárem?
  • Vyváží 5 milionů "debilů" Železného uměleckou sbírku? (Jan Paul, poznámka JČ) Reakce:
  • Pořad ČT o odboji na Vysočině nebyl založen na spolehlivém výzkumu (Rudolf Hegenbart) Reakce:
  • Trestný čin pomluvy má v českém právním řádu oprávněné místo (Jaroslav Štemberk) Protest do MFD:
  • Nebudu platit v esemeskách za bulvární zprávodajství (Tomáš Brhel) Znovu k Janě Dědečkové:
  • Kdybych mlčel, znamenalo by to, že souhlasím (Fabiano Golgo) Lidové noviny:
  • Falešný úhel pohledu (Martin Stín, poznámka ŠK)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Znovu k Janě Dědečkové

    Kdybych mlčel, znamenalo by to, že souhlasím

    Fabiano Golgo

    Nemá snad ani valný smysl reagovat na nejnovější výkřik Jany Dědečkové typu "Pravdu mám já, všichni ostatní se mýlí". Ale pokud bych to přešel mlčením, znamenalo by to, že s jejími "argumenty" souhlasím. Hned zkraje svého textu se Dědečková snaží vysvětlit, že existuje rozdíl mezi médiem, pro něž píše, tedy elektronickým, a mezi veřejnými médii, které jsou v zájmu nás všech, dokonce i v jejím. S tímto tvrzením nemohu než souhlasit. Spatřuji tu však jeden protimluv:

    Dědečková to říká jen z toho důvodu, že údajně nemám žádné právo kritizovat vážný nedostatek neutrality na jejích internetových stránkách (otevřeně propagandistických ve prospěch ODS), a přitom napnula všechny síly k tomu, aby zkritizovala můj článek - zveřejněný na SOUKROMÉM médiu! Pokud já nemám nárok říkat, že její články jsou tendenční pamflety jen proto, že je píše na nesporně "stranických" webových stránkách, proč by pak ona měla mít právo kritizovat můj článek v časopise, který má soukromého vydavatele?

    Kromě toho mám nesporné právo na rozdílný názor na "vánoční" události v České televizi - a mimochodem nejsem sám. Skutečnost, že tenkrát přišlo na Václavské náměstí tolik lidí, Dědečková přisuzuje propagandě. Jsem si jist, že spousta lidí propadla propagandě, ale ještě více lidí nikoli. A pokud tedy propaganda tak zabírá, jak je možné, že Bobovize tytéž lidi nepřesvědčila, aby zůstali doma v teple? Věřte mi, ptal jsem se na demonstracích tolika lidí, kolika jsem mohl - a bylo jich kolem padesáti - zda mají kabelovou nebo normální televizi. Převážná většina přijímala z éteru, takže samozřejmě sledovali Bobovizi. Proč se tedy nenechali ovlivnit?

    Nezapomeňme také, že pořady jako Televizní noviny, Volejte řediteli a televize Nova obecně jsou mnohem a mnohem sledovanější než ČT. Proč tedy Železného prohodačovská propaganda nepřesvědčila širokou veřejnost?

    Protože, vážená paní Dědečková, Češi jednoduše vycítili, že na celém procesu něco smrdí.

    Obě strany konfliktu měly své světlé i temné stránky, obě měly na své straně dobré i špatné lidi. Dědečková si hraje na bojovníka za práva koncesionářů, ale jaksi zapomněla veřejně oznámit to, co se nebála poznamenat v soukromí: že někteří její kolegové v Radě nedělali svou práci pořádně, a místo toho seděli, pili kávu a bavili se o osobních věcech.

    Často slýchám - a docela tomu věřím - že paní Dědečková byla velice korektní a pracovitou členkou Rady. Nepochybuji, že je tímto typem člověka. Ale pokud někteří z jejích kolegů takoví nebyli, měla to veřejně oznámit a odsoudit, protože tito lidé byli dobře placeni - z peněz koncesionářů.

    A ještě jedna velmi vážná věc, o jejíž veřejné vysvětlení žádám: proč Dědečková lhala, že nebyla v telefonickém kontaktu s Kateřinou Dostálovou? Nemusím snad opakovat, že rebelové zveřejnili výpis mobilních hovorů, který dokazuje, že Dědečková v době, kdy se vybíral nový generální ředitel ČT, hovořila nesčetněkrát se členy ODS. A co je ještě horší: jen pár minut před přijetím rozhodnutí (ve prospěch Hodače) mluvila s Dostálovou. Vysvětlení, které přišlo mnohem později, když obě ženy veřejně lhaly na kameru, zní, že se bavily o dětech, penziónu v Krkonoších a jiných osobních problémech.

    Vážená paní Dědečková, pokud jste za tímto účelem používala mobilní telefon, který vám poskytla Česká televize pro vaši práci coby členky Rady a jehož účet byl placen z našich koncesionářských poplatků, pak jste se dopustila vážné chyby. Tento telefon nebyl určen k tomu, abyste s jeho pomocí pronajímala pokoje ve svém soukromém penziónu, ani abyste se bavila o dětech se svými přáteli. Byl určen k tomu, abyste se jeho prostřednictvím radila o otázkách týkajících se České televize. A z toho titulu jste měla právo hovořit s paní Dostálovou, kolikrát jste chtěla. Ivan Langer se zachoval velmi korektně, když na podobný dotaz odpověděl, že skutečně mnohokrát mluvil s Miroslavem Marešem, protože je koneckonců (stejně jako Dostálová) členem parlamentní komise pro média.

    Ale skutečnost, že jste lhala, dokazuje, že vám nemůžeme věřit a že jste něco skrývala. Byla jste přistižena při lži, a přitom se nestydíte neustále vystupovat jako velká obránkyně koncesionářských poplatků?

    Vy sama jste tyto peníze zpronevěřila. Nemáte žádný morální kredit mluvit o ostatních lidech z ČT - kteří tyto peníze nepochybně zneužívají stejně jako vy.

    A právě to jsem se celou dobu snažil říci: pokud chceme, aby Česká televize využívala naše peníze korektně, nenechávejme je spravovat dalšími nekompetentními a zkorumpovanými lidmi. Je to totéž jako zavolat si zloděje, aby vám pohlídali dům, když jedete na dovolenou.

    Když proti rebelům hlasitě vystupuje Čulík, respektuji to, neboť je to bezúhonný člověk, nikdy nezpronevěřil veřejné peníze a nezastupuje zájmy žádné politické strany. Ale něco úplně jiného je osoba, která nejenže veřejně lhala o svých telefonických hovorech, ale nadto používala k osobním účelům mobil, který jí nepatřil - věřte mi, v jakékoli soukromé firmě byste nejen přišla o práci (což se vám tak jako tak stalo), ale ještě byste byla zažalována pro zneužívání firemního majetku.

    Měla byste do poslední koruny zaplatit každý hovor a SMS, které neměly nic společného s vaší tehdejší funkcí. Nehodlám je totiž platit já ani zbytek národa, který platí koncesionářské poplatky.

    Takto bych mohl pokračovat donekonečna a bránit se všem útokům paní Dědečkové na moje profesionální schopnosti, ale její tón byl natolik dětinský, že bych jen vyvolal další hromadu zbytečných výkřiků.

    Osobně docela chápu, že musí mít hodně pošramocené nervy a narušenou emocionální rovnováhu vzhledem ke všem těm hrůzám, které musela poslouchat a které se dočetla o svém působení v Radě. Takže nebudu zbytečně přilévat do ohně. Už jen proto, že vím, že je v hloubi duše dámou, která by upřímně chtěla změnit Českou televizi ze socialistického molocha na moderní veřejné médium. Je jen smůla, že není člověkem na pravém místě.

    Doufám, že jí to někdo jako Fričová rozmluví a projeví se jako kandidát na post generálního ředitele, takže budeme moci udělat z ČT profesionálnější stanici. Ostře však odmítám, aby si Jana Dědečková hrála na Johanku z Arku, když ani neumí jezdit na koni. Možná by měla požádat o pomoc své přátele z divadla Ta Fantastica, kteří umějí jako Johanka alespoň zpívat. (Což je pořád lepší, než hysterický pokřik.)

    P.S.: Rady Jany Dědečkové ohledně toho, co by nyní Rada ČT měla dělat s výsledky auditu, považuji za velice správné. Ale něco mi tu zase nehraje: v ČT Brno snad nedošlo k žádným nesrovnalostem, vážená paní Dědečková? Nebo už zase bráníte jen ČÁST koncesionářských poplatků, které byly zneužity?


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|