Britské listy


pondělí 20. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Společnost, menšiny a rasismus:
  • Zacházejí Britové s muslimy stejně špatně jako Češi s Romy? (BBC) Automobilismus:
  • Jak je v ČR zanedbáván problém automobilové dopravy (Jaroslav Polák) Otevřený dopis šéfredaktorům listů Blesk a Reflex:
  • Vyjadřuji své pohrdání: Nejodpudivější štvanice od listopadu 1989 (Jan Rovenský) Poškodí kvalitu kulturního činu, je-li financován škvárem?
  • Vyváží 5 milionů "debilů" Železného uměleckou sbírku? (Jan Paul, poznámka JČ) Reakce:
  • Pořad ČT o odboji na Vysočině nebyl založen na spolehlivém výzkumu (Rudolf Hegenbart) Reakce:
  • Trestný čin pomluvy má v českém právním řádu oprávněné místo (Jaroslav Štemberk) Protest do MFD:
  • Nebudu platit v esemeskách za bulvární zprávodajství (Tomáš Brhel) Znovu k Janě Dědečkové:
  • Kdybych mlčel, znamenalo by to, že souhlasím (Fabiano Golgo) Lidové noviny:
  • Falešný úhel pohledu (Martin Stín, poznámka ŠK)

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

  • Hostem prvního "ostrého" online rozhovoru (chatu) Britských listů bude v úterý ve 14.00 Jana Dědečková, bývalá členka Rady ČT a Nemesis vzbouřených televizních pracovníků. Otázky jí můžete klást už nyní na této adrese. (TP)

  • Ve čtvrtek ve 14.00 bude odpovídat Zdenek S. Blaha, ekonom s kanadským vzděláním, který v éře Vladimíra Dlouhého působil jako poradce na ministerstvu průmyslu a obchodu. Z. Blaha, jenž je živým obrazem zásady, že je důležitější být, než se zdát, se netají svým despektem k polistopadovým elitám, o nichž veřejně tvrdí, že mnozí z nich by se na Západě uživili nejvýš jako popeláři. Jeho březnový článek v Britských listech o "vlaku, který už ujel", analyzující příčiny neúspěchu tzv. Klausovy ekonomické transformace, vyvolal značný rozruch, avšak mezi českými ekonomy se nenašel ani jediný, který by se odvážil s Blahovými závěry otevřeně polemizovat. (TP)

  • Přehled připravovaných, probíhajících i uskutečněných chatů je zde. Otázky lze posílat do všech chatů, které ještě neskončily. Ty jsou označeny světle modrým (nebo červeným, pokud rozhovor právě probíhá) symbolem hodin. (TP)

  • Rasismus a nespravedlivá stereotypizace na základě kolektivní viny a co si s tím počít. V sobotu 18.8. vysílala televize BBC velmi zajímavý dokumentární pořad o tom, jak britští a američtí muslimové zápolí s - často jistě nespravedlivým - záporným obrazem islámu v očích většinové společnosti. Český překlad tohoto pořadu publikujeme jako první text dnešních BL. Obdoba s osudem Romů v České republice je totiž téměř absolutní: česká většinová společnost totiž také nespravedlivě předpokládá záporné vlastnosti, vyskytující se u části romské populace, u  všech jejích příslušníků bez rozdílu. Je velmi zajímavé přečíst si transkript pořadu o muslimech na Západě a porovnávat přitom jejich situaci s osudem českých Romů. Zejména mě zaujaly tyto podrobnosti: (JČ)

    Jeden muslimský novinář si stěžoval, že sdělovací prostředky neustále hovoří o "islámských teroristech" a že je to stereotypizace. Nikdy nemluví o "křesťanských teroristech" nebo teroristech jiného náboženského vyznání - prostě pokud jsou teroristé nemuslimové, jejich víra není součástí daného epiteton constans. "Ale proč se nepokoušíme dát ty věci trochu do kontextu. Namísto používání výrazu 'islámští extremisté', proč neříct 'palestinští revolucionáři' anebo 'egyptští extremisté'?"

    V českém tisku se také neustále rasisticky píše o Romech, zejména pokud Rom spáchá trestný čin - píše se snad někdy, že "trestný čin spáchal Čech-běloch"?

    Představitel sjednocené lobbystické organizace muslimů v USA: "Britským muslimům [čti: českým Romům, pozn. JČ] bych chtěl sdělit: sjednoťte se, nedělte se na sektářské či etnické skupiny, to je nesmírně důležité. Musíte mít sjednocený hlas. Musíte motivovat své obyčejné občany. Musíte jim ukázat, že pozitivní činnost přináší pozitivní výsledky.

    Britský odborník na PR Max Clifford britským muslimům: "Musíte si vytvořit celebrity. Musíte si vytvořit lidi, kteří budou pro vás a pro to, co zosobňujete, účinnou reklamou. To je nejefektivnější metoda, jak získat sympatie veřejnosti. Sport je velmi významnou oblastí, zejména pro mladé lidi. Kdyby byl sportovní hvězda David Beckham muslim, bylo by nesmírně jednoduché komunikovat veřejnosti všechno, co je na muslimském náboženství pozitivní. Musíte si vytvořit lidi, o něž budou sdělovací prostředky a veřejnost projevovat zájem. Ti pak budou schopni komunikovat, co veřejnosti chcete říci. Existuje-li charitativní organizace, která nemůže získat pozornost sdělovacích prostředků, najdu dva tři herce z populárního televizního seriálu Eastenders, kteří s touto charitativní kauzou sympatizují, ti se stanou mluvčími té charitativní organizace.

    Muslimská žena z organizace FAIR: Je to tedy kultura celebrit.

    Max Clifford: Ano, je to tak. Vím, že je to velmi povrchní a že by to tak nemělo být, ale ono to funguje. Jde o to, že jestliže dokážete jednat inteligentně, ten šampión, ta celebrita, kterou vytvoříte, zvýrazní svou existencí všechny skutečné úspěchy, všechny základní věci, ty skutečnosti, o které opravdu jde.

    Muslimský novinář: Nežádáme o žádné zvláštní výhody. Chceme být prostě považováni za normální členy lidského společenství. To znamená, že musíte uznat všechny odlišnosti, které u nás existují, všechnu tu rozmanitost, která existuje v naší komunitě. Týká se to všech společenství: pokud tato rozmanitost nebude všeobecněji reflektována, pokud budou muslimové líčeni černobíle, znamená to prostě, že nám upíráte naše lidství.

  • "Širokospektrální deník" s pornografickou přílohou Svět namodro se opět překonal. Hrubě rasistický, protiromský text,opakující všechna stereotypní kolektivní protiromská obvinění, rašící v primitivnější české duši, publikoval ve Světě namodro jeden z nejnaivnějších jeho autorů, jakýsi Rožánek. Daleko zajímavější než Rožánkův hloupý článek jsou však čtenářské reakce, drtivou většinou hrubě primitivní, rasistické a souhlasné, viz např.:

    Tomu kdo napsal tento clanek, tak GRATULUJI k presnemu a jeste slusnemu vystihu situace. Jsem v USA, nejsem rom a osobne mi neublizily, ale kdyz je vydim i zde v USA je mi take divne na zaludku co vivadi i zde. Poznate ho mezi jinymi vzdy STOPROCENTNE.

    Čímpak to je, že rasisti zároveň nikdy neumějí český pravopis? Konec konců je to všechno logické: svůj k svému: póvl láká další póvl... (JČ)

  • Jak je to někde jednoduché. Seznam zaměstnanců amerického Bílého domu a jejich platů nám poslal jeden čtenář ze Spojených států, který poznamenává:

    ... zde je seznam zamestnancu Bileho domu a jejich platy. Nevim, zda neco podobneho se da ziskat napriklad od zamestnancu Hradu ci nejakeho ministerstva v CR (ha-ha-ha). Myslim, ze Libor Roucek Vam jeste dluzi odpoved ohledne platy nejakeho vladniho zamestnance, stejne tak se asi neda pochodit ani ve verejnopravni TV. (Ti pracovnici, u nichz je napsano "detailee", nejsou stalymi zamestnanci, jen jsou tam propujceni od nejakeho jineho uradu na nejakou dobu, zpravidla max. na jeden rok.)

  • Nehledej zakopaného psa! Najdi zlaté štěně! Reflex a Pilsner Urquell dávají na vědomost: Zakopali jsme zlaté štěně, chcete ho? To jsou poutavé titulky letního překvapení, které svým věrným čtenářům připravil Reflex (č.29/2001). Nálada ze soutěžních her z českých médií dorazila i sem a nekonvenční bojovka pro pivní skauty o 300 tisíc, které redakční tým zakopal na neznámém místě v České republice, odstartovala. Milovníci jiných značek si svůj mok musí vzít s sebou, protože jednou z podmínek účasti ve finále je nafotit co nejvíc hostinských v hospodách, kde se točí pouze "plzeň". Že jde jen o toto pivo, musí být patrné ze zástěry, pípy a nebo vývěsního štítu. Za tři sta "papouchů" lze prý dneska pořídit spoustu užitečných věcí, míní "lídr" této hry Milan Tesař. Pro zvýšení prodeje Reflexu je možné podniknout kdejakou kravinu, míním já. Každopádně jsem se už domluvil s mnoha šenkýři v různých hospodách, kteří za svůj kompars u inscenované reklamy na plzeňské dostanou provizi. Pochopitelně si musím ještě kupovat Reflex, kde jako "stále ožralí" soutěžící naleznu všechny stopy vedoucí do míst, kde je zakopán poklad. Pokud pak budu vůbec schopen dorazit na místo a cokoliv tam hledat, může to být docela zábavné. Už se těším, s jakou hrou přijde Týden a Respekt. Jan Paul

  • Kuriózně strukturovanou zprávu přinesla ČTK o rockovém festivalu v Trutnově. Kdo na festivalu vystoupil, je méně podstatné, pro ČTK je nejdůležitější, že se akce zúčastnil Václav Havel a "pohovořil u pódia s přáteli z disentu". Je v tom mnoho z katolické (a středoevropské) tradice poníženosti a úcty k autoritám. Není snadné dekódovat, co "chtěl básník říci", když porušil normální logiku zprávy - tam-a-tam se konal festival, a přišel na něj i ten-a-ten - a předsunul průvodní podstatnému. Neumím si to vysvětlit jinak, než že V. Havel je v rámci svého kultu, mezi jehož vyznavače novinář patří, nadán prerogativem "posvěcující moci", díky němuž je schopen propůjčit koncertu, jehož se zúčastní - ba i opečenému párku, který si tam dá - zvláštní sakrální status; je pak v logice věci předřadit tento čin všemu ostatnímu. V Bibli se také nedozvíme, na čí svatbě proměnil Kristus vodu ve víno. --- Představil jsem si, jak by působil tento postup přesunutý do jiných reálií: Její Veličenstvo se dnes účastnilo dostihů v Ascotu. Vítězem hlavního závodu byl ten-a-ten kůň s tím-a-tím jezdcem. Nebo: Jeho Jasnost kníže Rainier přihlížel letošní Velké ceně Monaka vozů Formule 1. Zvítězil Michael Schumacher na Ferrari před Mikou Häkkinenem na voze McLaren. Rozesmálo mě to. (TP)

  • Jak mně všichni ubližují. Víkendové Právo přineslo obsáhlý rozhovor s Vladimírem Železným. (TP)

  • Analýzu Štěpána Kotrby o přechodu Českého rozhlasu do digitální éry jsme publikovali v pátečním čísle zde. (TP)

  • ČR stále neplní své závazky v rámci Helsinského procesu. Umožněte Čechoameričanům restituce, zrušte trestní paragraf o pomluvě, odstraňte diskriminaci z navrhovaného zákona o církvích a přijměte účinná opatření proti obchodu se ženami, požaduje dr. Erica Schlagerová z Helsinského výboru amerického kongresu v rozhovoru s BL, zveřejněném zde.

  • Jan Čulík pokládá za nejvhodnějšího kandidáta na ředitele České televize Petra Sládečka a sám nemá v úmyslu ucházet se o jakoukoli funkci v ČT. Vyplývá to z prvního zkušebního online rozhovoru (chatu) Britských listů, který najdete na adrese http://www.blisty.cz/chat.php?id=1. (TP)

    Galerie Britských listů

  • Do fotogalerií jsme doplnili mnoho nových fotografií, mj. snímky, které Štěpán Kotrba pořídil ve spolupráci s Českým rozhlasem a které dokumentují jeho akci Africká odysea, narozeniny nosorožce v králodvorské ZOO, letecké záběry z východních Čech a fotografie parních lokomotiv, které nasnímal Tomáš Pecina v Lužné u Rakovníka. (TP)


  • Již několik týdnů je v provozu nové diskusní fórum BL. To je k dispozici zatím pouze pro prohlížeč Internet Explorer a pro Mozillu, na netscapové verzi se intenzivně pracuje. (TP)

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s.
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18 (podle věrohodných zpráv neexistuje)
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (dtto)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

    Společnost, menšiny a rasismus

    Zacházejí Britové s muslimy stejně špatně jako Češi s Romy?

    BBC vysílá v těchto dnech v rozhlase i v televizi celou řadu programů na téma islám. Zajímavý byl v sobotu večer v televizi BBC dokumentární film "Islamophobia". Zkoumal, zda jsou muslimové v Británii šikanováni a ostrakizováni v důsledku toho, že některé záporné vlastnosti, spojované s islámem, jsou v povědomí ostatních lidí rozšiřovány na celou islámskou komunitu. Obdoba se situací Romů v České republice se zdá skoro absolutní. I u Romů existuje celá řada údajných "špatných vlastností", které se nespravedlivě přenášejí na celou komunitu. Přinášíme transkript sobotního filmu BBC. Zauvažujme nad ním o postavení Romů v ČR.

    Úvodem pořadu se hovořilo o tom, že pověst muslimů v Británii těžce zdiskreditoval případ spisovatele Salmana Rushdieho, na něhož za jeho Satanské verše vyhlásil íránský muslimský režim fatwu, trest smrti. Jeden muslimský novinář si stěžoval, že sdělovací prostředky neustále hovoří o "islámských teroristech" a že je to stereotypizace. Nikdy nemluví o "křesťanských teroristech" - prostě pokud jsou teroristé nemuslimové, jejich víra není součástí daného epiteton constans.

    Reportér BBC Jeremy Bowen: Nebylo by daleko lehčí, kdyby se tento dialog konal v době, kdy došlo k Rushdieho aféře. Kdyby více muslimů vystoupilo a řeklo: "Je špatné vyhrožovat někomu zabitím za to, že něco napsali a my se od toho naprosto distancujeme." To jste moc efektivně veřejnosti nesdělili.

    Islámský novinář: Ne, protože alternativní hlas je málokdy slyšen. Jestliže budete zobrazovat muslimy jako monolitní blok, alternativní hlas je téměř vždycky udušen.


    Reportér BBC JB: Prokáže náš exkluzivní průzkum veřejného mínění, že islamophobie existuje? Začali jsme tím, že jsme se lidí ptali, co si myslí o islámských ženách. Myslí si, že ženy v muslimských společnostech mají vyšší nebo nižší postavení než ženy v západních společnostech?

    Na ulici, britská žena: Můj dojem ohledně žen v islámu je ten, že jsou zotročeny, nemají žádný život, jsou zcela ovládány muži.

    Muž: Mají nízký status.

    Žena: Musejí nosit tmavé šaty.

    Jiná žena: Musejí chodit se zahalenou tváří.

    Muž: Mají postavení druhořadých občanů. Nesmějí ukázat svou kůži.

    Muž: Musejí poslouchat manžela.

    Muž: Ženy mají podřadné postavení.

    JB: Jen šest procent lidi v Británii vyjádřilo názor, že ženy v muslimských společnostech mají vyšší status než ženy na Západě. 24 procent bylo přesvědčeno, že není žádný rozdíl mezi postavením žen v západní a v muslimské společnosti a 59 procent si myslelo, že je jejich status nižší.


    JB: Faktem je, že v zemi, jako je Afghánistán nesmějí ženy pracovat, nesmějí se vzdělávat, někdy nesmějí dostat lékařskou péči. Jsou přísně trestány, když se objeví na veřejnosti jinak, než v obrovském stanu kolem své osoby - je to zoufale restriktivní.

    Muslimský novinář: Afghánistán není muslimský svět. Faktem je, že v zemi, jako je Malajsko, mají ženy velmi vysoké postavení. Mají velmi vysoké vzdělání, působí v politice, hrají významnou roli v průmyslu, a tak dále. Takže Malajsko je naprosto opačný příklad. Je strašně důležitý kontext. Při prezentaci skutečností je klíčem právě kontext. Dám vám příklad: v případě, kdy [anglická dcera britského podnikatele Goldsmithe] Jemima Goldsmith si vzala [hvězdu pákistánského kriketu, muslima] Imrama Khana.

    (výstřižek z novin)

    JB: Co tady máme? Titulek: "Jemimo, jsi si jista, co do jaké situace se dostaneš?" Je to otevřený dopis od [dcery čelného konzervativního politika] Annabelle Heseltinové.

    Muslimský novinář: "Budete muset bydlet v ženských pokojích, stravovat se se ženami a oblékat se jako ony." Skutečnost je taková, že se ukázalo, že dnes Jemima Khan vypadá půvabně a důstojně, daleko lépe než v tom, v čem by ji chtěla vidět Annabelle Heseltinová.

    Diskriminace vůči muslimům v Británii?

    JB: Možná, když máte bohatství, můžete chodit, v jakém oděvu chcete. Ale jedna zaměstnaná matka v Glasgow přišla o ideální zaměstnání, protože nosí muslimský šátek, hidžáb.

    Muslimská žena Shaheda Baria: Ucházela jsem se o místo průzkumnice pro styk s veřejností pro průzkum trhu. Chtěla jsem to dělat, protože mám z tého práce zkušenosti a šlo by to sloučit s rodinným životem. Věděla jsem, že to je práce, která by se mi velmi líbila. Měla jsem pocit, že přijímací pohovor jde velmi dobře. Byl to první pohovor, kdy jsem měla pocit, že jsem byla opravdu výborná, protože mi neustále blahopřáli a mně se zdálo, že to místo je už moje. A pak začala říkat, tenhle šátek, nosíte to pořád? Nebo jste si to vzala jen na tento pohovor? A já jsem odpověděla, ne nosím to pořád. A od té chvíle se pohovor dramaticky změnil. Kdybych to místo dostala, zastupovala bych jejich firmu a mají předpisy, jak se mají oblékat. Řekla mi, naše firma by vám nedovolila nosit ten hidžáb. Řekla mi, že nesplňuju předpisy firmy ohledně toho, jak se mají oblékat. To mi řekla.

    Celou cestu domů jsem prostě nevěřila, co mi řekla.

    JB: Na doporučení svého bratra si Shaheda stěžovala u Community Relations Council, Rady pro vztahy uvnitř komunity, a ta ji úspěšně obhájila.

    Shaheda Baria: No, ten podnik mi napsal dopis, omluvili se mi. Zavedli také nové školení ohledně toho, jak se mají provádět přijímací pohovory, a dostala jsem finanční odškodnění.

    Přišla jsem o sebedůvěru, když teď žádám o zaměstnání. Už se necítím tak sebevědomá jako předtím. Když se mě lidi dřív ptali, proč nosím ten šátek, vysvětlovala jsem jim docela s hrdostí, proč to nosím, ale teď mi připadá, že tohle bude vždycky vadit - má vůbec smysl, abych se hlásila na nějaké pohovory o zaměstnání? Mám skutečně pocit, že zničili mé sebevědomí.

    (Zvoní telefon): Islámská komise pro lidská práva. Prosím?

    JB: Londýnská Islámská komise pro lidská práva se zabývá celou řadou případů žen, které nosí na hlavě šátek. Na jejího předsedu, Masouda Chidchariho, se obrátilo několik rodičů, kteří poslali své dcery na přijímací pohovor pro místní školu, kterou vede katolická církev. Ale bylo jim řečeno, že školní předpisy zakazují, aby žáci měli něco na hlavě.

    Rodič: Učitel mi řekl, že jestliže moje dcera bude chodit do této školy, nebude smět mít na hlavě šátek.

    JB: Tak jasně?

    Rodič: Tak jasně. Žádný šátek.

    Šéf islámské komise pro lidská práva: Je to velmi nespravedlivé. Je potřeba s tím něco dělat.

    JB: Požádali jsme tuto školu, St. Mary's High School v Croydonu, o vyjádření ohledně jejích předpisů ohledně školních uniforem, ale nechtěli se k tomu vyjádřit. Musíme zdůraznit, že ta škola nedělá nic protizákonného a nemáme důvodu, abychom předpokládali, že existují jakékoliv problémy s úrovní vyučování nebo s tím, jak tam zacházejí s žáky, kteří pocházejí z mnoha nejrůznějších náboženských a rasových skupin. Tato škola ani nemá povinnost přijímat žáky, kteří nejsou katolíci. Avšak je férové zakazovat právo nosit šátek na hlavě muslimským dívkám, které přijímají?

    Většina muslimských dětí chodí na náboženství do místních islámských středisek a mešit. Ale jejich rodiče platí daně, z nichž se financuje 85 procent nákladů i této katolické školy. Protože je to katolická škola, spojili jsme se s místní diocézí. Ta nám sdělila, že správní rada školy má pravomoc rozhodovat o předpisech ohledně školních uniforem, ale že se předpokládá, že oděvní zvyklosti nekřesťanských věr budou respektovány.

    Avšak jestliže nikdo nenutí tyto rodiče posílat své děti do této konkrétní školy, není to, že zakazují muslimským dívkám nosit šátek, vlastně jedno?

    Šéf muslimského střediska pro lidská práva: Ve svobodné společnosti by neměly existovat žádné podmínky ohledně toho, jak se lidi oblékají. Neříkám, že by se lidi měli oblékat nemorálně. Ale když se lidi oblékají morálně - -

    JB: Takže kdyby muslimská škola přijímala neislámské děti, co byste řekl, kdyby šestnáctiletá dívka chtěla přijít do školy - ne v minisukni, ale jen v sukni, kde by jí byla vidět kolena. Bylo by to přijatelné v islámské škole?

    Šéf muslimského střediska: No, je na islámské škole, aby si definovala své předpisy - -

    JB: No, katolické školy mají také předpisy -

    Šéf muslimského střediska: Morální oděv. Pokud je to morální oděv, měli by být všichni přijati.

    JB: Takže třeba džínsy? Mohla by do islámské školy chodit dívka v džínsech a chodit tam bez šátku na hlavě? To by vám nevadilo?

    Šéf muslimského střediska: Proti tomu nemám námitek. Jsem si jist, že by muslimská škola proti tomu nic nenamítala.

    JB: Je obtížné říci, co by se stalo v muslimské škole, protože zatím žádní nemuslimové se nepostavili proti jejich předpisům ohledně školních uniforem.


    Zasáhne veřejnost, když někdo útočí na ulici na muslima?

    Vzhledem k všem těm problémům ohledně šátku na hlavu, ovlivňuje nošení toho šátku na veřejnosti, jak se lidé dívají na muslimské ženy? Pomohou muslimské ženě s šátkem na hlavě, když na ni někdo bude na veřejnosti útočit?

    Nepomoci někomu, na něhož na veřejnosti někdo útočí, není protizákonné, ale není morálně nesprávné neudělat nic? Využili jsme herců a inscenovali jsme v přímořském středisku Southend incidenty verbálního šikanování a tajně jsme natočili reakce lidí.

    Je důležité si uvědomit, že ve všech následujících šotech možná kolemjdoucí nereagovali z celé řady důvodů. Mohli neporozumět tomu, co vidí a slyší, anebo si toho nemuseli vůbec všimnout. A také se mohli obávat o vlastní osobní bezpečnost. Nevyplývá z toho, že mají jakékoliv předsudky nebo že by nějak zanedbali své povinnosti či jednali protizákonně.

    (Tři ženy nadávají ženě v islámském šátku:) Ty máš na hlavě utěrku na nádobí? To je teda hezká utěrka... Kdes to sebrala? To je teda móda. Tys seš Jásir Arafat? (Atd.)

    JB: Jedna žena zasáhne.

    Žena, která zasáhla: Je to sprostota. Nebyl to útok na černé lidi obecně, nebyl to útok na Indy obecně, byl to individuální útok na ni.

    JB: Udělali jsme experiment znovu. Tentokrát nadávky pokračují po několik minut, aniž by kdokoliv zasáhl.

    (Nadávky)

    JB: Nakonec nadávající ženy přestaly a odešly.

    Muž, který prošel a nezasáhl: Viděl jsem, jak je někdo terčem verbální šikany za to, že žebrá. Není mi nic do toho. Zasáhl bych, kdyby došlo k násilí.

    JB: Při třetí zkoušce to opět vypadá, že proti nadávajícím ženám nikdo nezasáhne. Ale tentokrát někdo přece jen zasáhl:

    Žena: Nechte jí na pokoji.

    Herečky: Có? Hele, my mluvíme s ní, ne s tebou. Vždyť se podívej, jak se obléká. Tohle je naše země. Proč se tolik odlišuje?

    Muž: Ano, někomu sprostě nadávali. Byl to rasismus, bylo to xenofobní, ale měl bych zasáhnout? Mají tady být?

    Žena, která zasáhla: Útočili na něco, co se od nich odlišovalo. Zasáhla jsem, protože si vždycky myslím, že je důležité zastat se lidí, kteří jsou obětí takového šikanování.

    JB: A při dalších obdobných scénách lidi také vždycky zasáhli proti verbálním útokům vůči bezbranné oběti:

    Zasahující muž: Co to tady děláte. Nechte ji na pokoji. Vypadněte.

    JB: Po natáčení měly herečky smíšené pocity ohledně toho, co viděly.

    Herečka: Měla jsem pocit, že se lidi měli víc zajímat. Musely jsme to opravdu přehánět, opravdu se snažit kolemjdoucí do toho emocionálně zasáhnout.

    Druhá herečka: Někteří lidé, kteří zasáhli, byli ale opravdu velmi rozhněváni.

    JB: Přeháníme tedy problém nenávisti vůči islámu?

    Islámský představitel: Ne. Protože jsme velmi otevřená společnost, demokratická společnost, protože jsme tolerantní společnost, ani malé procento rasismu či nenávisti vůči islámu by nemělo být tolerováno.


    Co když se vám dá dcera na islám?

    JB: Možná nejsilnější zkouškou tolerance je, jak by reagovala veřejnost, kdyby člen jejich rodiny konvertoval k islámu. A to byla další otázka v našem celostátním průzkumu veřejného mínění.

    Muž: Kdyby přišel člen naší rodiny domů a řekl, že se chce dát na islám, řekl bych, dobře, ale já se chci o tom nejdřív něco dovědět.

    Žena: Každý má právo na vlastní názor.

    Muž: Nejprve bych si sám nastudoval hodně o islámu.

    Starší muž: Dost by mě to znepokojilo. Že přecházíme do úplně jiného světa.

    Muž: Vím, že celá společnost se integruje, je to malý svět.

    JB: Ukázalo se, že 40 procent lidí by podpořilo člena své rodiny, kdyby konvertoval k islámu, a dalších 30 procent by nebylo znepokojeno.

    Ale je konverze k islámu skutečně v praxi tak lehce zvládnutelná? George a Liz Fordovi čelili rodinné krizi, když jejich dospívající dcera Rachel konvertovala k islámu, když začala studovat na univerzitě.

    Liz Ford: Když jsem chodila do školy, nevyučovali nás o jiných náboženstvích, jen o křesťanství, takže mé informace o jiných náboženstvích jsou velmi chabé. Takže má představa o islámu byla neobyčejně omezená a nijak jsem o tom nepřemýšlela.

    George Ford: Před tím, než Rachel konvertovala k islámu, jsem měl dojem - ano, vytvářejí ho sdělovací prostředky a populistické filmy - že chce islám zničit západní civilizaci, že jsou to samí extremisté a fundamentalisté.

    Latifa Rachel Ford: Poprvé jsem se setkala s islámem, když jsem přišla na univerzitu. V mé rodné vesnici nejsou žádní muslimové. V Leeds je jich docela hodně a mě to velmi zajímalo. Hledala jsem otázky na odpovědi, proč jsme na světě, co je naším účelem.

    George Ford: Mou reakcí byl šok, hrůza, nemohl jsem tomu věřit. Byla to u Rachel nějaká móda? Přejde jí to? Co si o tom myslí její přátelé? Posílal jsem jí e-maily, že je to velká rána rodině a šok. Jak se s tím vyrovnáme? Co jsme udělali špatně? Proč odmítla naše ideály, naše náboženství, náš způsob oblékání, naše osobní hodnoty? Všechno pryč? Proč? Co jsme udělali tak špatně?

    Latifa Rachel Ford: E-mailovala jsem mu zpět, že se přece nevracím domů jako homosexuálka nebo že beru drogy.

    Liz Ford: Když se začala zabalovat od hlavy k patě v mnoha metrech látky, a nechtěla, aby jí byly vidět vlasy, příšlo mi, že jí je úplně jedno, jak vypadá.

    Latifa Rachel Ford: Kdybych si měla zítra sundat ten hidžáb a chodit po ulici bez toho, moje matka by tancovala po ulicích, byla by velmi šťastná. Myslí si, že se v tom schovávám. Ale já se v tom neschovávám. Mám pocit většího bezpečí a mám pocit, že míň lidí na mě civí ze špatných důvodů.

    George Ford: Rozhodl jsem se pak takto: rozbijeme rodinu jen kvůli náboženskému dogmatu, anebo se soustředíme na rodinu a udržíme rodinu dohromady? Dospěli jsme k názoru, že nejlepší je ten postoj, že milujeme svou dceru natolik, že ji nechceme ztratit a přijmeme její názor a její náboženskou víru.

    Liz Ford: Když jezdíme Rachel navštěvovat na univerzitu, je to podivné. Oni ji znají jako Latifu, neříkají ji Rachel. Já ji říkám Rachel.

    Latifa Rachel Ford: Já jsem si jméno v podstatě nezměnila, jen jsem k němu něco přidala. Rachel bylo mé křesťanské jméno, dostala jsem ho, když jsem byla pokřtěna. A teď už nejsem křesťanka.

    JB: Rodina se s tím sice smířila, ale jinak tomu bylo s jejím širším společenským kruhem.

    George Ford: Místní přátelé se postavili silně proti. Tedy, skrytě, oni nám to nedali otevřeně najevo, dělali obličeje, mračili se, nemohli tomu věřit. Kolegové - myslím, že jsme v místě bydliště velmi respektováni - byli velmi zdvořilí, ale jen vůči nám a nikoliv vůči Rachel.

    Liz Ford: Jednou jsme šli do ulic s jednou přítelkyní, už ji dnes nepovažuju za přítelkyni. Měla dost v hlavě a Rachel jako muslimka nepije alkohol. Požádala o koka kolu a přítelkyně jí to přinesla, ale bylo v tom něco dalšího.

    Latifa Rachel Ford: Ano trápí mě reakce lidí, na nichž mi záleží, pokud jsou proti tomu. A byla jedna rodinná akce, kde jsem měla pocit, že jsem ostrakizována a má rodina taky za to, co jsem udělala.

    George Ford: Upřímně řečeno, velmi jsem se na celé věci poučil, jak se asi cítí menšiny ve společnosti. Nikdy jsem nebyl členem menšiny, vždycky jsem byl většina. A být najednou na druhé straně plotu, to byla pro mě nepříjemná zkušenost.

    Latifa Rachel Ford: Ano, zažili si svoje. Je to pro ně obrovský šok, mít dceru, která se rozhodla přejít na náboženství, o němž si oni myslí, že se tak radikálně odlišuje od jejich, i když ve skutečnosti tomu tak není, oni to už teď chápou.

    Liz Ford: Když Rachel konvertovala a odmítla mnoho z toho, co my zastáváme, ptala jsem se proč, je to naše vina? Byla to naše vina? No, teď mohu říct, že ne, protože jsme udělali, co je v našich silách. Jsme jenom lidé. A teď je naše dcera velmi inteligentní a nezávislá mladá dáma a jsem na ni velmi hrdá. Dneska to můžu říct, ale ještě loni nebo předloni bych říkala něco jiného. Ale život je cesta.


    Co když vám ve čtvrti postaví islámské středisko?

    JB: Ale jestliže neočekávaný příchod islámu do rodiny může způsobit problémy, co takhle příchod islámu do nemuslimské čtvrti? Když se skupina muslimů rozhodla založit islámské středisko v této tiché čtvrti ve východním Londýně, vyvolalo to sérii událostí, které vedly ke žhářství a k pouličnímu násilí. Jak se může budova, postavená pro modlitby a pro vzdělávání, stát rozbuškou ostrého konfliktu mezi muslimy a jejich sousedy?

    Ředitel muslimského kulturního střediska dr. Mohammed Fahim: V okruhu deseti kilometrů tady nemáme jiné kulturní středisko. Tohle je jediné středisko pro muslimské rodiny v této čtvrti, jichž tu žije více než 600.

    Je to velmi příhodné místo, přístupné ze všech stran.

    Místní londýnský novinář: Zjistili jsme, že ohledně muslimského střediska vznikají problémy, bylo to někdy v říjnu 1999 - stěžovali si místní lidé. Vadilo jim, že mnoho uživatelů střediska do něho přijíždí obyčejně v pátek kolem poledne, parkují všude své automobily, někteří na městských parkovištích, jiní v ulicích, kde mají povolení k parkování jen místní obyvatelé, nebo dokonce na chodníku.

    Ředitel muslimského střediska: Nemyslím, že rozumný aktivní muslim bude dělat hluk, že bude parkovat tam, kde nemá, anebo že bude vyvolávat ve čtvrti dokonce nepokoje. Protože když lidé chodí do našeho střediska, neodcházejí z něho opilí ani po požití drog, neodcházejí s hlukem, protože se tady modlí.

    Existuje také ekonomický problém. Někteří lidé se obávají, že poklesne hodnota jejich domu, jestliže se do oblasti nastěhuje jiná třída lidí.

    JB: Co si myslíte o té budově?

    Londýňan: No měla to být mešita. My jsme tady mešitu nechtěli. Nikoho se na to nikdo neptal.

    Jiný Londýňan: Ti lidé tady nebydlí. Přijíždějí sem zvenčí. Nebydlí tady.

    Další Londýňan: Kdyby byla tato čtvrť v první řadě rasistická - promiňte - muslimská, neměl bych absolutně žádné námitky.

    Londýňan: Prostě se sem nastěhují, otráví lidi, kteří tady bydlí, a večer si jedou domů. Nejsou součástí zdejší komunity.

    Jiný Londýňan: A kolikrát jsem málem srazil dítě nebo někoho jiného v té ulici, kde parkují, parkují v dvojích řadách, je to tady teď velmi nebezpečné.

    Další Londýňan: Tady skoro žádní muslimové nebydlí a oni sem přijíždějí odjinud.

    JB: Loni v březnu se situace drasticky zhoršila, když se v jeden muslimský svátek stalo muslimské středisko obětí žhářského útoku. Pachatelé nebyli dopadeni.

    Ředitel muslimského kulturního střediska dr. Mohammed Fahim: Člověk je spojen duchovně, hmotně, emocionálně s tímto místem. Jste na něj vázán a najednou vidíte, že bylo proměněno v popel. Říkáte si, Panebože, co se stane teď? Jak to překonáme? Co budeme dělat?

    JB: Vedení střediska konstatovalo, že se obává dalších útoků na poškozenou budovu, a tak středisko nechalo opravit, aniž by čekalo na stavební povolení od komunálního úřadu. Velká okna v přízemí v průčelí budovy byla zazděna.

    Fahim: To proto, abychom se vyhnuli dalším žhářským útokům.

    Londýňan: Když respektují okolí, proč nerespektovali plánovací rozhodnutí místního komunálního úřadu?

    Jiný Londýňan: Když jim komunální úřad řekl, aby přestali stavět, nepřestali.

    JB: Loni v září měli obyvatelé této čtvrti možnost vyjádřit své znepokojení na veřejné schůzi komunálního úřadu. Byl to večer, na který nikdo nezapomene. Dostavil se dav mladých muslimských aktivistů.

    Ředitel muslimského kulturního střediska dr. Mohammed Fahim: Přišly tam jiné skupiny lidí, které jsme my nepozvali a které nemají nic společného se žádostí o stavební povolení. Ty pronášely projevy a podporovaly své vlastní kauzy.

    Místní novinář: Před budovou, kde se konala tato veřejné schůze, poté, co bylo učiněno rozhodnutí odmítnout stavební povolení, došlo k potyčkám.

    Ředitel muslimského kulturního střediska dr. Mohammed Fahim: Nevím, co se tam dělo, ale posléze jsem se dověděl, že došlo k potyčkám mezi nějakými mladíky a policií a někdo byl zraněn, prý policista.

    Místní novinář: A několik lidí bylo zatčeno. Jeden byl ozbrojen kladivem, druhý nohou od stolu.

    Ředitel muslimského kulturního střediska dr. Mohammed Fahim: Řekli jsme jasně, že že ani středisko, ani jeho uživatelé, ani jeho vedení se nepodíleli na žádné činnosti před Haughie Hall, kde se konala ta schůze. Ale mělo to záporný dopad, protože nám z toho vznikla záporná publicita.

    Místní novinář: Místní obyvatelé jsou pořád velmi znepokojeni. Nestrávili pořád ještě ty potyčky před radnicí. Existuje tady teď opravdu pocit strachu - jestli je to ospravedlnitelné, to nevím.

    JB: Někteří místní lidé tvrdí, že byli zastrašováni muslimskými mladíky.

    Ředitel muslimského kulturního střediska: Nemyslíte, že lidi, kteří se stali obětí žhářství, jimž házejí do střediska každý druhý den kamení a teď se do hlavních dveří pravidelně kope, že tito lidé nejsou zastrašováni? Nejsou to právě tito lidé, kdo jsou obětí? JB: Takže lidi v této věci zastávají opravdu radikální názory?

    Londýňan: Lidi velmi rezolutně toto středisko tady nechtějí, ale jednu věc ujasním. Nejde o rasismus, jde o to, že tohle je naše čtvrť a sem chodí lidé, kteří tady nebydlí.

    Jiný Londýňan: Když jste běloch, tak nemáte v této zemi žádné slovo, když jste barevný, tak před vámi všichni poklonkují.

    JB: Správní rada muslimského střediska nedávno nabídla, že pozmění některé úpravy, k nimž došlo bez stavebního povolení. Komunální úřad nyní přijal jejich návrhy.

    Ředitel muslimského kulturního střediska dr. Mohammed Fahim: Sousedi mají podle islámského zákona určitá práva. Aktivní muslim nikdy nebude tato práva narušovat. Naopak, je mou povinností chránit všechna tato práva. Naším cílem je žít v míru se sousedy a s touto čtvrtí.

    JB: Naštěstí nepokoje, které následovaly po loňské veřejné schůzi v londýnské čtvrti South Woodword naprosto nedosáhly intenzity nedávných nepokojů v Oldhamu, v Bradfordu a v Burnley.


    Je islám synonymem pro terorismus?

    JB: Slovo "islám" znamená "mír", ale je islám v lidové mysli spojován s násilím? V rámci našeho celostátního průzkumu veřejného mínění jsme se dotazovali, zda si lidé myslí, že muslimská víra toleruje nebo podporuje terorismus.

    Muž: Muslimové - jako jiná náboženství - používají terorismus k prosazování svých myšlenek.

    Jiný muž: Islámská víra je extrémní víra.

    Třetí muž: Velká část problémů na světě je způsobována náboženstvím.

    Další muž: Dáte-li terorismus a islám dohromady, vypadá to, že jsou spojeny, ale nevytvořily toto spojení uměle sdělovací prostředky?

    Muž: Vím, že má být islám velmi mírumilovné náboženství.

    Jiný muž: Dovídáme se jen o teroristických činech, nikdy se nedovídáme, co muslimové udělali dobrého.

    JB: 38 procent vyjádřilo názor, že muslimské náboženství nemá vliv na terorismus. 28 procent nevědělo. Ale 22 procent lidí si myslí, že muslimská víra toleruje terorismus. Jen 11 procent je přesvědčeno, že muslimové terorismus odmítají.

    JB: Po mnoho let jako reportér jsem pracoval v islámských zemích, kde často dochází k  násilí a kde existují organizace, které používají násilí. A to jsou náboženské skupiny, je jasné, jsou nábožensky motivovány. Je velmi obtížné nepoužívat výrazy jako "islámští extremisté".

    Muslimský novinář: Ale proč se nepokoušíme dát ty věci trochu do kontextu. Namísto používání výrazu "islámští extremisté", proč neříct "palestinští revolucionáři" anebo "egyptští extremisté"?

    JB: Jistě, nikdy bych netvrdil, že jsou takoví všichni muslimové. Ale jestliže nějaká skupina zorganizuje násilný atentát a pak jejich proklamace, jejímž prostřednictvím se k tomu činu hlásí, začíná slovy "Jménem Allaha..." Co máme dělat? Nemůžeme to přece ignorovat?

    JB (v newsroomu BBC): Avšak někdy je až příliš jednoduché dospět k zbrklému úsudku. Pro mě je snad nejdrastičtějším příklad z Ameriky. Vzpomínám, jak jsem byl přítomen 19. dubna 1995 v newsroomu BBC v Americe, kdy začaly přicházet zprávy o nejhorším teroristickém útoku v historii Spojených států: bombový útok v Oklahoma City.

    Byl jsem zděšen, když jsem viděl, že přišlo o život 168 osob, a zároveň překvapen, jak rychle, bez důkazů vznikly spekulace, že atentát možná spáchala muslimská skupina.

    (ukázky z americké televize, kde komentátoři tvrdí, že šlo o islámské extremisty)

    Američan na ulici: Jako Američan si člověk myslel, že to spáchal nějaký šílenec ze zahraničí.

    Američanka: Myslela jsem si, že to udělal někdo z Íránu. Nenapadlo mě, že by to mohl být někdo místní.

    Jiný Američan: Protože to byl fedrální úřad, mysleli jsme, že to spáchal nějaký cizinec.

    Další Američan: Hned jsem myslel na Blízký východ, třeba to byla odplata za Pouštní bouři.

    Američan: Že to spáchali Palestinci a lidé té rasy.

    Jiný Američan: Možná Irák a Saddám Husajn.

    Američanka: Věřili jsme, že to spáchal nějaký terorista ze zahraničí.

    JB: Jeden konkrétní muž zaplatil těžkou cenu za to, že úřady oficiálně zprvu přijaly názor, že za bombový atentát v Oklahoma City nesou vinu muslimové.

    Abraham Ahmad: 19. dubna jsem se vydal letecky na cestu do Jordánska. Týden předtím mi zatelefonovali příbuzní, že je nemocen můj dědeček a že ho mám jet navštívit. Odletěl jsem z Oklahoma City přesně v 10.40 onoho dopoledne. O útoku jsem se dověděl, až když jsem doletěl do Chicaga asi ve 13 hodin - 13.30 toho odpoledne. Zpráva byla v CNN. Byl jsem šokován, nechal jsem tam svou manželku, své děti, přátele, dům, všechno.

    Trvalo dvě minuty, než přišli imigrační úředníci a požádali mě, abych s nimi šel k výslechu. Po dobu prvních dvou tří hodin se mě ptali na to, jak jsem dostal americké občanství, kdy jsem se přistěhoval do Ameriky, obyčejné imigrační otázky. Pak mi řekli, že se mnou chce mluvit také FBI. Dva policisté mě vyslýchali mě asi dvě až tři hodiny. Ptali se na muslimy, na Araby v Oklahoma City, zpočátku se mě ptali, jste muslim, modlíte se, chodíte do mešity, víte, kolik muslimů žije v Oklahoma City, samozřejmě jsem jim řekl všechno, co vím, že se opravdu modlím, jako většina lidí, víte, své náboženství máme rádi, modlíme se a  postíme se a děláme to, co máme dělat.

    JB: Nakonec FBI dokončila výslech a dovolila Abrahamu Ahmadovi, aby pokračoval v cestě. Protože zmeškal svůj původní let, letěl teď přes Londýn. Ale jakmile dorazil do Británie, byl znovu zatčen, navzdory protestům, že už byl vyslýchán FBI a propuštěn.

    Abraham Ahmad: Vzali mě do malé místnosti a první, co řekli bylo, svlékněte se donaha, a prohledali mě, dokonce i spodky, pro muslima je to samozřejmě velmi ponižující, protože jako muslim nemáte být nahý před nikým.

    JB: Ahmada posadili do letadla v poutech a vrátili ho zpět do Washingtonu. Když tam dorazil, sdělovací prostředky dostaly informaci, že "muž z Blízkého východu" byl v souvislosti s oklahomským atentátem zatčen. Avšak úřady Ahmada odvezly mimo dohled televizních kamer.

    Abraham Ahmad: Odvezli mě v policejním antonu s tmavými okny a než měl do něho dali, přečetli mi má práva. Řekli: "Máte právo nevypovídat." To bylo poprvé, kdy mi přečetli má práva, a to bylo poprvé, kdy jsem se skutečně zděsil, protože jsem si myslel, tak to je konec, oni mě chtějí falešně obvinit, že jsem spáchal ten atentát v Oklahoma City.

    Přítel Abrahama Ahmada: Ten večer ukázali v televizi jeho dům. Díval jsem se na adresu a říkal jsem si, Ne, tohle přece není pravda. Ten, kdo nezná Abrahama Ahmada, se na něho podívá a řekne, tak to je on, už chytili pachatele. Jeho známí a přátelé byli šokováni. Samozřejmě, že on to neudělal.

    Abraham Ahmad: Vzpomínám pořád, co se dělo mé ženě a mým dětem. Skutečně mám vztek. Jejich jméno a adresa byly prozrazeny sdělovacím prostředkům a veřejnosti. Zuřiví lidé nám vyklápěli před domem odpadky. Křičeli na mou manželku sprostoty. Byly přítomny sdělovací prostředky z celého světa. Nad domem kroužily dvě nebo tři helikoptéry. A v domě byly dvě moje dcery ve věku tří a šesti let a policisté z FBI vyslýchali mou manželku.

    JB: Ale Abraham Ahmad byl pak rychle propuštěn, když policie našla skutečného muže, který spáchal atentát v Oklahoma City. Janet Reno, americká generální prokurátorka: Místní úřady zatkly Timothy McVeigha, ve věku 27 let, nq základě dopravního přestupku ve středu ráno asi 100 km od Oklahoma City.

    Američan: A když se ukázalo, že to udělal Američan, reakce byla ještě horší.

    Jiný Američan: Byl to pro mě šok, že to byl Američan. Není to přece pro Američany charakteristické páchat teroristické atentáty. Vždycky nám to dělají jiní.

    Američanka: Pořád je obtížné uvěřit, že to byl Američan.

    JB: Abraham Ahmad se od té doby necítil ve Spojených státech dobře, a tak nyní pracuje a žije s rodinou ve Spojených arabských emirátech.

    Abraham Ahmad ve Spojených arabských emirátech: Nechceme, aby se naše děti staly obětí neznalosti. Někteří lidé ve Spojených státech nerozumějí islámu a myslí si, že protože někdo spáchal někde nějaký bombový atentát, že tohle je islám a všichni muslimové rádi házejí bomby. Ano, po Spojených státech se mi stýská a rád bych se tam někdy vrátil. Nebudu ale žít ve stejném městě.

    JB: Abraham Ahmad stále čeká na omluvu od americké vlády.


    Jak se muslimové snaží vysvětlovat pozitivně veřejnosti, o čem je jejich kultura

    JB: Po bombovém atentátu v Oklahoma City se muslimské lobbistické skupiny se Spojených státech spojily a jsou nyní nejmocnější organizací svého druhu na Západě.

    Představitel muslimské lobby v USA: Snažíme se přesvědčovat americké muslimy a totéž platí i pro muslimy ve Velké Británii, že pozitivní činnost přináší pozitivní výsledky. Zaznamenali jsme celou řadu úspěchů ohledně diskriminace v zaměstnání. Nyní se běžně přijímá, že když někoho diskriminují v zaměstnání, že se nám to podaří vyřešit. Samozřejmě, Washington DC je sídlem moci ve Spojených státech a je nesmírně důležité, by tady byli muslimové přítomni. Politikové se chtějí setkat se všemi zástupci voličů ve svém okrsku. Neříkají "Chci se setkat s touto skupinu a  nechci se setkat s tamtou skupinou." Všichni občané jsou pro ně potenciálními voliči a potenciálními dárci.

    Černošská americká poslankyně během schůze se zástupci muslimů: Jestliže byli v padesátých a šedesátých letech hrozbou komunisté, islám je hrozbou nového tisíciletí. Tak to vypadá a musíme proti tomu bojovat.

    (Demonstrace za palestinskou kauzu před Bílým domem.)

    Představitel muslimské lobby v USA před Bílým domem: Demonstrujeme tady dnes proto, protože chceme dát najevo prezidentu Bushovi, že by neměl legitimovat válečné zločince jako Ariel Sharon. Sharon se choval brutálně a krvavě v minulosti a dělá to i dnes a takového člověka byste neměl legitimovat tím, že ho přijmete v Bílém domě. Náš výkonný ředitel se dnes bude účastnit pokojného protestu formou občanské neposlušnosti. Přejde přes ulici do zakázané oblasti, kde není dovoleno demonstrovat, a sedne si tam na zem a bude tam zatčen. To je standardní praxe ve Spojených státech, jíž se ukazuje občanům, že své přesvědčení myslíte vážně. Dáte policii předem vědět, co hodláte udělat, aby nedošlo k nepředvídaným událostem a aby byli všichni informováni, a pak podstoupíte určitou sekvenci událostí.

    Britským muslimům bych chtěl sdělit: sjednoťte se, nedělte se na sektářské či etnické skupiny, to je nesmírně důležité. Musíte mít sjednocený hlas. Musíte motivovat své obyčejné občany. Musíte jim ukázat, že pozitivní činnost přináší pozitivní výsledky.

    JB: Tento aktivní americký přístup nyní inspiruje muslimské skupiny zde v Británii. Jedna z nich je novou organizací: FAIR: The Forum Against Islamophobia and Racism. Forum proti nenávisti vůči muslimům a rasismu. Někteří její stoupenci se účastnili důležité diskuse. Dokáže muž, který proslul nesmírně tím, že dělal PR v celé řadě velmi kontroverzních případů, prezentovat islám britské veřejnost tak, aby vznikl pozitivní image?

    Max Clifford, známý britský odborník na PR: Řekl bych, že když se řekne islám, v mysli mnoha lidí to vyvolá asociaci se slovem "fanatik". Hlavním důvodem je pro to Salman Rushdie, kdy zjevně bylo hodně lidí šokováno tím, co napsal, ale reakce byla odsoudit ho k smrti. Což podle měřítek většiny lidí není způsob, jak by se náboženská organizace měla chovat. To islám nesmírně poškodilo.

    Mladý člen organizace FAIR: Aféra ohledně Salmana Rushieho byla záminkou na útok proti islámu na mnoha úrovních a sdělovací prostředky toho taky využily. My máme problém, že sdělovací prostředky jsou nesmírně mocné.

    Muslimská žena z organizace FAIR: Jak dostaneme do sdělovacích prostředků to, že množství řadových muslimů dělá mnoho dobré práce?

    Max Clifford: Musíte si vytvořit celebrity. Musíte si vytvořit lidi, kteří budou pro vás a pro to, co zosobňujete, účinnou reklamou. To je nejefektivnější metoda, jak získat sympatie britské veřejnosti. Sport je velmi významnou oblastí, zejména pro mladé lidi. Kdyby byl sportovní hvězda David Beckham muslim, bylo by nesmírně jednoduché komunikovat veřejnosti všechno, co je na muslimském náboženství pozitivní. Musíte si vytvořit lidi, o něž budou sdělovací prostředky a veřejnost projevovat zájem. Ti pak budou schopni komunikovat, co veřejnosti chcete říci. Existuje-li charitativní organizace, která nemůže získat pozornost sdělovacích prostředků, najdu dva tři herce z populárního televizního seriálu Eastenders, kteří s touto charitativní kauzou sympatizují, ti se stanou mluvčími té charitativní organizace.

    Muslimská žena z organizace FAIR: Je to tedy kultura celebrit.

    Max Clifford: Ano, je to tak. Vím, že je to velmi povrchní a že by to tak nemělo být, ale ono to funguje.

    Mladý člen organizace FAIR: Myslíte si, že může vzniknout v tomto prostředí muslimský vzor pro společnost, když nebude ochoten mít spoustu mimomanželských afér, nebude chodit polonahý, nebude ochoten se opít. Vytvoříme-li šampióna a celebritu, to problém neřeší, protože ve skutečnosti, podíváte-li se na muslimskou komunitu, poskytli jsme Británii národ lékařů, obchodníků, taxikářů, majitelů restaurací... všechno, co drží tuto zemi pohromadě.

    Max Clifford: Jestliže ve hře prohráváte tři nebo čtyři nula, je sice krásné argumentovat o politice hry či o teorii hry. Potřebujete ale rychle někoho, kdo vsítí čtyři góly.

    Mladý člen organizace FAIR: Nám ale není ani dovoleno postavit se na hřiště.

    Max Clifford: Tak holt s tím budete muset něco udělat. Musíte si vytvořit takové hráče, které všichni budou chtít mít na hřišti.

    Muslimská žena z organizace FAIR: Ale sdělovací prostředky šíří zábavu. Nešíří informace.

    Max Clifford: Ano, ale jde o to, že jestliže dokážete jednat inteligentně, a mě se nedaří vám to vysvětlit, ten šampión, ta celebrita, kterou vytvoříte, zvýrazní svou existencí všechny skutečné úspěchy, všechny základní věci, ty skutečnosti, o které opravdu jde.

    JB: Je zjevné, že praxe islámu a praxe PR nejdou dost dobře dohromady. Je červenec 2001, jsme ve Východním Londýně. Členové muslimského střediska v South Woodfordu se sešli na oslavu svatby. To by byla radostná událost v každé kultuře. A je to připomínkou, že to, co muslimové a nemuslimové mají společného, přece musí být víc než jakékoliv rozdíly.

    Vždycky bude existovat menšina lidí, kteří se budou stavět nepřátelsky vůči těm, které vidí jako někoho, kdo se "odlišuje". Ale co většina lidí?

    Viděli jsme, že Britové někdy zasáhnou, když vidí, že je někdo šikanován pro své náboženství. A jsou schopni přijmout, aby člen jejich rodiny konvertoval k islámu.

    Takže možná nemá většina lidí nic proti muslimům jako takovým. Vadí jim konkrétní problémy, týkající se žen a násilí. Jde o problémy, které existují ve všech kulturách, ale jak se zdá, jsou v poslední době nejsilněji spojovány s islámem.

    Pokud se podaří odstranit tyto asociace úsilím z obou stran, není důvodu, proč by islám i Západ nemohl úspěšně koexistovat.

    Muslimský představitel v Británii: Británie je daleko lepší než všechny ostatní západní země. Vždycky zdůrazňuji, že jako britský muslim se cítím nesmírně pyšný na to, že máme v Británii více práv než kdekoliv jinde na světě:

    Latifa Ford: Myslím, že nenávist vůči islámu asi v této zemi existuje, ale je to spíš nevědomost. Zjistíte, že většina lidí spíš o tom nic moc neví a zajímá se. Mně se lidi ptají, proč jsem to udělala. Nejsou agresivní, jsou zvědaví.

    Muslimský novinář: Nežádáme o žádné zvláštní výhody. Chceme být prostě považováni za normální členy lidského společenství. To znamená, že musíte uznat všechny odlišnosti, které u nás existují , všechnu tu rozmanitost, která existuje v naší komunitě. Týká se to všech komunit: pokud tato rozmanitost nebude všeobecněji reflektována, pokud budou muslimové líčeni černobíle, znamená to prostě, že nám upíráte naše lidství.


    Jak je v ČR zanedbáván problém automobilové dopravy

    Jaroslav Polák

    Patrně nevýraznějším jevem dneška je individuální doprava automobilem. Většina veřejnosti chápe automobil a s ním získanou svobodu cestovat prakticky kamkoliv a kdykoliv jako veskrze pozitivní jev. Auto jako stroj se stalo symbolem (úspěchu), pro řadu lidí i fetišem. Významná část ekonomiky je závislá na výrobě automobilů a budování dopravní infrastruktury. Vedle tohoto pozitivního pohledu v současné době zaznívají čím dále silnější hlasy poukazující na zápory narůstající individuální dopravy (a samozřejmě i kamionové). V posledním desetiletí minulého století již došlo k několika nepřehlédnutelným střetům mezi oběma tábory. Problém se nejvýrazněji projevil velkých aglomeracích (Praha, Plzeň) a na spojnicích mezi nimi (obchvaty a dálnice). Současná situace je bohužel kombinací buď neřešení problému nebo nesmiřitelného patu. Podle mého názoru je například dopravní situace v Praze neudržitelná (i když se konečně objevily první návrhy ze strany magistrátu konkrétně pana primátora Kasla).

    Dovolil bych si vyslovit názor, že klíčem k řešení problému je zapojení veřejnosti, a k tomu aby se veřejnost mohla spoluúčastnit na řešení, je nutná informovanost a znalost pozitiv a negativ automobilismu. Veřejnost ovšem v současné době o negativech téměř nic neví (pozitiva ovšem masivně vsouvá do podvědomí reklama). Domnívám se, že neexistuje (míněno mediálně) žádná odborná studie, která by nestranně postavila v celé šíři přínosy automobilismu proti jeho negativům. Vypadá to, že např. ze strany ekonomů ani není moc veliká chuť se o takto koncipovanou studii pokusit - nejčastěji s výmluvou, že je to obtížné, nebo že to dokonce nejde. Nikdo se doposud ani nepokusil vyčíslit jaká je suma škod způsobená exhalacemi, hlukem, ztraceným časem v zácpách o mrtvých a zraněných ani nemluvě. Nejsnazší by se bylo podívat k našim sousedům - neexistují tam náhodou takovéto studie? Nedávno proběhla za naprostého nezájmu politiků zpráva z EU vyčíslující procentuelně nepřímý vliv automobilismu na úmrtnost (tj. vyčíslení procenta úmrtnosti mimo počtu úmrtí způsobených automobilovýma nehodami). Nikomu z politiků a ekonomů to nestálo za jedinou poznámku. Možná že jsou tyto ”ztráty” vyváženy a převáženy přínosy automobilismu. Bohužel za sebe mohu říci, že to nejsem schopen posoudit - to možná uklidní ony zmiňované. Co mne ale v této souvislosti naprosto fascinuje, že bez znalosti této výchozí podmínky někdo tvrdí, že např. v Praze nelze regulovat dopravu formou mýtného (je to proti svobodě uživatele automobilu) a že např. ta a ta dálnice v tom a tom místě je ve veřejném zájmu. Mnohokrát jsem slyšel z úst některých ekonomů tvrzení, že spotřební daň z pohonných hmot je příliš vysoká. Jak to tito experti ví, když nejsou schopni vyčíslit negativa. Například uvedu exhalace, které prokazatelně způsobují řadu nemocí, jejichž léčení něco stojí. Pokud nemám informace, nemůžu vůbec tyto soudy vynášet.

    Nedávno proběhla tiskem aféra týkající se přínosů tabakismu do státního rozpočtu. Následné vyčíslení nákladů na léčení kuřáků dalekosáhle převýšilo příjmy zdravotnického sektoru od výrobců cigaret (zprostředkovaně přes rozpočet). Nebude to náhodou s automobilismem podobné? Každého občana Prahy jistě udiví horentní výdaje na budování různých tunelů a dálničních přípojek. Není náhodou možné to, že by rozumná regulace dopravy nakonec ukázala, že jsou ony stavby zbytečné. Nelze rozhodnout, nejsou informace a bohužel asi ani vůle je poskytnout. Jediné, co občas zazní v mediích jsou dílčí fakta vytržená z kontextu. Před asi půl rokem nám jeden člen pražské vládnoucí koalic vypočítal kolik ročně musí automobilista neužívající služeb MHD přispívat formou daní na městskou hromadnou dopravu - to už i laik žasne. V této souvislosti bych rád upozornil na napjatost veřejných rozpočtů a doufám, že každý bude souhlasit s tím, že existuje s určitou pravděpodobností spojitost s růstem nákladů na např. zdravotní péči a se zhoršeným životním prostředím. Je skutečně pravda, že je vše pokryto a zaplaceno spotřební daní z pohonných hmot. Je to vůbec schopen nějaký politik nebo ekonom dokázat? To mluvím pouze o jedné položce. Samozřejmě existuje problém vyčíslení ceny neporušené krajiny, čistého vzduchu atp. Možná by kompetentním odborníkům pomohlo se nad tím zamyslet např. na dovolené (za kterou se často platí vysoké sumy) - předpokládám, že ji naprostá většina netráví hned vedle dálnice nebo na rušném bulváru a nadto je vědecky prokázán blahodárný vliv čistého vzduchu a nenarušeného životního prostředí na proces myšlení.


    Otevřený dopis šéfredaktorům listů Blesk a Reflex

    Vyjadřuji své pohrdání: Nejodpudivější štvanice od listopadu 1989

    Jan Rovenský

    To: bohm@ringier.cz
    Cc: blesk@blesk.cz;
    Subject: Blesk a Reflex

    Vážený pane řediteli,

    chápu, že Vás možná můj mail rozesměje, ale nevím o ničem, co bych mohl v níže uvedené věci učinit jiného.

    Vámi vydávaný list Blesk mi nikdy nevadil. Ačkoliv výlety do soukromí známých osobností mne nezajímají, uznávám,že svým vstupem do veřejného života se tito lidé dali svým způsobem všanc (ačkoli i oni mají ve smyslu příslušného ustanovení občanského zákoníku právo na  soukromí).

    Štvanice, kterou deník Blesk uspořádal na matku a babičku zemřelé Terezky Čermákové z Kladna je však snad tím nejodpudivějším, co jsem od listopadu 89 v českých médiích zaznamenal (snad s výjimkou neonacistických fanzinů). Zcela zjevné překrucování a desinterpertace výroků aktérů celé nešťastné události, nepodložené spekulace, ukrývající se neodvážně za údajný "vox populi", neověřitelné (a neuvěřitelné) citace anonymních klepen ze sousedství jako hlavní informační pramen, okázalé pohrdání presumpcí neviny, která tvoří základ českého právního řádu (je zakotvena v ústavě), porušování osobnostních práv chráněných občanským zákoníkem... Ne, tohle už není bulvár, to je, s odpuštěním, žumpa.

    Blesk jsem až dosud četl příležitostně, týdeník Reflex pak s velkým zájmem sleduji pravidelně již od doby jeho vzniku.

    Po cause Terezka musím (kvůli Reflexu s těžkým srdcem) konstatovat, že si žádnou z Vámi vydávaných tiskovin nekoupím až do doby, než se redakce Blesku za svůj ostudný přístup k celé věci neomluví, a totéž naléhavě doporučit svým přátelům. Nikoliv proto, že bych snad doufal, že Vás tím k čemukoliv přiměji (dav volající po krvi je pro vás nepochybně marketingově zajímavější než jeden student práva), leč proto, abych se mohl ráno při holení podívat do obligátního zrcadla bez nevolnosti.

    Byl bych Vám vděčný, kdybyste na můj mail odpověděl.

    S upřímným pozdravem

    Jan Rovenský


    Vyváží 5 milionů "debilů" Železného uměleckou sbírku?

    Jan Paul

    Sloupek Jiřího Peňáse nazvaný Magnátovy obrazy (Týden č.6/2001), je polemickou reakcí na článek Lenky Lindauerové Magnátova chlouba, který přináší informace o zpřístupněné soukromé sbírce uměleckých děl Vladimíra Železného. Peňás v první třetině svého textu právem obhajuje text Lindauerové, když říká, že pisatelka informovala o jedné stránce osobnosti nejmocnějšího šéfa zdejšího televizního světa, tedy o tom, že bohatství, jehož nabyl v souvislosti s jistou činností, neprohýřil ani nedal do fotbalu. Naopak prý za ně nakoupil vybranou kolekci významných děl českého moderního umění, což podle něho patří určitě na kulturní stránky slušného týdeníku.

    Zřejmě ve snaze vyvážit kritické hlasy ("kolik za článek Lindauerové Železný zaplatil?", ptají se čtenáři), pustil se Jiří Peňás jako správný intelektuál do akademické úvahy, která zbytečně zabrala zbývající dvě třetiny jeho textu. V nich se vrací k oné - jak řekl - "jisté činnosti" Vladimíra Železného, což ale není nic jiného, než funkce ředitele TV Nova, kterou se Peňás snaží poměřit s renomovanou sbírkou jeho uměleckých děl. Ve svém "odpustku" čtenářům pak autor pochopitelně shledává, že "se Železným je ale ta potíž" především v tom, že mezi obrazy z jeho umělecké sbírky a "obrazy" z tv Nova, je kvalitativní disproporce. V jakési pseudointelektuální křeči nakonec rozdělil příslušné obrázky na dobré a špatné, aby čtenářům překvapivě odhalil, že bez těch špatných z Novy by si ty dobré ve sbírce Železný nikdy nepořídil.

    Nevím, zda Železný vytvořil TV Novu pro to, aby mohl investovat do kvalitního umění, jak si Peňás asi myslí, ale zarážející na jeho úvaze je, že naprosto anuloval odpovědnou účast myslících lidských bytostí. Však také píše: "Nyní tedy víme, že se za tím (vznik TV Nova, pozn.autora) skrývala vášeň pro krásno, jež snese nejpřísnější měřítka. Cílem (vzniku TV Nova, pozn.autora) byl kulturní čin, jehož nutným předpokladem však bylo přesvědčit velkou část publika, že žádnou kulturu nepotřebuje, což se podařilo". A pokračuje: "Za každého pro sebe koupeného Medka je tu několik desítek Esmerald pro Nováky, za každého Šímu několik Peříček a za Zrzavého jeden lidový milionář."

    To je ovšem populistické a zcela účelové blábolení. Nejsem fanouškem TV Nova a za tento text mi Železný také nezaplatil, ale podobné konstrukce nemám rád ani v nadsázce, protože jim chybí pointa. Jiří Peňás totiž zůstal ve svém tvrzení nekorektně na půli cesty, protože přijmeme-li jeho úvahu, pak nemůžeme opomenout prostý fakt, že bez vůle diváků dívat se na TV Nova, bez oněch "Nováků" jak píše, by žádné Peříčko ani Esmeraldy, nemohly vyvážit byť jen jediného Šímu, či Medka. Byl-li by Peňás korektní, byl by se zeptal takto: "Vyváží pět milionů "debilů" Železného uměleckou sbírku?" Já říkám že ano. Pokud je totiž Nova tak špatná, jak Peňás popisuje a umělecká sbírka tak hodnotná a dobrá - což je už prokazatelně známo, pak lze v nadsázce tvrdit, že hodnota "Nováků" je mnohem nižší, než hodnota uměleckých děl, které Železný za svoji produkci v TV Nova koupil. Chci v tuto chvíli hlavně naznačit, že Peňásova spekulace je alibistická, protože bez účasti diváka, je porovnání "obrázků z Novy" s obrazy ze sbírky, jen prázdné intelektuální plácání.

    V podobném duchu také autor svůj sloupek končí: "Kdyby byl Železný například velkopekař, či velkouzenář a vybudoval takovou sbírku, bylo by to obdivuhodné a byl by to kulturní čin. Vladimír Železný je však obchodník s obrazy, za něž kupuje jiné, pro sebe a svou slávu, možná i pro lepší svědomí. Zda je to čin, nevím." Míra Peňásovi naivity zde nebere konce a docela nechutně podmiňuje vznik hodnotné sbírky (která konec konců vždy žije svým vlastním životem), jakousi nedefinovanou moralitou sběratele. V čem je ale velkouzenář menší lump než majitel TV Nova? V čem jsou velkouzenářovi obrazy kulturnější než obrazy majitele TV Nova? Oč jsou uzeniny méně pokleslé (pokleslé jsou ostatně velmi často), než obrázky na Nově? Odpověď se čtenář slušného týdeníku nedozvěděl. Je to tak jednoduše proto, že si to Jiří Peňás myslí. Proč ale v úvodu svého "vypečeného" sloupku vůbec vyzdvihuje, že Železný své bohatství neprohýřil - jak lze od nemorálního "nevelkouzenáře" statisticky očekávat - ale naopak zakoupil a lidem zpřístupnil hodnotnou uměleckou sbírku? Proč Jiří Peňás mluví o Železného sbírce jako o umělecky pozoruhodné a v samém závěru ji díky tomu, že Železný není velkopekař, nepovažuje za kulturní čin? A proč vlastně tedy obhajoval článek Lindauerové a proč jí ho vlastně Týden tiskl? Bůh ví proč, asi jen tak, pro "slepičí kvoč."

    Poznámka JČ: Jan Paul nastolil zajímavý problém. V britské společnosti, v níž přes dvacet let žiji, dodnes přetrvává do určité míry přesvědčení, že je neetické, pokud vlivný nebo inteligentní (někdy to může být u jediné osoby obojí) člověk "tržně" využívá omezenosti normálního, nevzdělaného publika k jeho manipulaci, aby na něm vydělal. Prodává-li jim totiž drek, přestože se zdá, že veřejnost drek chce, je to nekorektní; je to asi jako by veřejnosti prodával uzenář zkažené uzeniny, aniž by i upozornil, že jsou zkažené. Ano - je to princip, který přežívá ještě z devatenáctého století, z doby debat kolem zavádění všeobecného volebního práva, kdy se diskutovalo o tom, zda není nebezpečné poskytnout volební právo i lidem nevzdělaným a argumentovalo se, že volič v demokracii má povinnost usilovat o vzdělání a snažit se rozhodovat rozumně a inteligentně a že ti, kteří vzdělání a rozhled mají, mu v tom mají pomáhat.

    Součástí tohoto argumentu bylo přesvědčení, že - zejména ve sdělovacích prostředcích - mají lidé, kteří vidí dál než obyčejný člověk - povinnost skutečnosti obyčejným lidem vysvětlovat - tedy spojovat zábavu do určité míry s osvětou - jistě tak, aby to nepřestalo být zábavné. (Velmi dobře tohle například dělá v současnosti britská celostátní rozhlasová stanice Classic FM, která milionům svých posluchačů neposkytuje jen klasickou hudbu, ale nejrůznější, inteligentní informační a marketingové služby.)

    Vrhnout se hlava nehlava po největší vulgaritě a po největším nevkusu, jen proto, že to lidi budou hltat a dá se na tom vydělat, se považuje v normálním světě stále za neseriózní.Možná je to už trochu archaický, elitářský postoj (který však stále, relativně úspěšně, vynucují v Británii rady pro rozhlasové a televizní vysílání). To právě Vladimír Železný nesplňuje - hodit pět milionů lidí přes palubu s tím, že jsou to jen "debilové", kteří si nezaslouží nic víc než Peříčko a Počasíčko, a klidně je možné na těchto pitomcích vydělávat a pak z toho koupit dobré obrazy - je, zdá se, z tohoto archaického britského kulturního - značně sprosté. Proto zřejmě Peňásovy skrupule, ať už jsou v jeho článku vyjádřeny jakkoliv nelogicky a rozporně. - Jinak jde o známý problém, viz např. Shawova hra Mrs. Warren's Profession, v níž s hrůzou zjistí vysoce úspěšná absolventka studia na Cambridžské univerzitě Vivie Warrenová, že její matka financovala její studium a tedy její vysokou kultivovanost provozováním řetězce nevěstinců po Evropě. - A ještě jedna drobnost: pokud víme, Vladimír Železný dluží americkému podniku CME miliardu korun. Neměl by být jeho majetek zmrazen, dokud to nezaplatí, tedy i tato galerie?


    Pořad ČT o odboji na Vysočině nebyl založen na spolehlivém výzkumu

    Rudolf Hegenbart

    ČESKÁ TELEVIZE
    k rukám generálního ředitele
    Kavčí hory
    PRAHA 4 - 140 70

    OTEVŘENÝ DOPIS

    Vážený pane generální řediteli,

    pravidelně sleduji pořady ČT. Byl jsem přesvědčen, že tvůrci pořadů se snaží divákům mnohé historické události objektivně zprostředkovávat. Za mnohé takové pořady je možné poděkovat. Na obrazovce ČT 1 dne 15. srpna 2001 jsem s velikým zájmem sledoval pořad s názvem "Skal a stepí Vysočinou”. Byl jsem zklamán. Z toho důvodu si dovoluji napsat několik poznámek v otevřené formě. Došel jsem k názoru, že zmíněný pořad se měl jmenovat "Některé zkušenosti aktivit partyzánů a obyvatel Bystřicka”. Nepojímat tamní poznatky jako zkušenost Vysočiny jako celku.

    Žiji v obci, která byla křižovatkou mnoha partyzánských skupin. V obci působila i Tothova organizace a v jistém období do ní docházeli "vlasovci”. Otec mé manželky byl členem partyzánské skupiny, jeho manželka byla zatčena stejně jako někteří další občané. Pro spolupráci s partyzány byl jeden domek německými vojsky vypálen, majitelé zatčeni, další domek byl prostřílen kulomety a majitel také zatčen. V obci se ukrýval básník Petr Křička a spolupracoval s občany. 1. května 1945 byla obec totálně obsazena německými vojsky a gestapem. Měla být zničena. Prozíravou aktivitou partyzánů se tak nestalo. Následně, 5. května 1945, byla obec osvobozena partyzánskými jednotkami. Správy obce se ujal Revoluční národní výbor. K objektivnímu pohledu na události v Cikháji v Protektorátu Čechy a Morava jsem od starších občanů zaznamenal jejich prožitky, které Obecní úřad zveřejnil v tisku pod názvem "Dodatky k historii obce Cikháj a zkušenosti obyvatel minulého století”. Bohužel na tyto a jiné bohaté zkušenosti z Vysočiny autoři pořadu zapomněli.

    Partyzánským hnutím v obci a okolí jsem se částečně zabýval. Z dostupných materiálů jsem se dočetl, že například na Bystřicku a Žďársku zlikvidovali partyzáni 13 lokomotiv, zničili několik vlaků s municí, ukořistili 8 nákladních a osobních automobilů. V továrnách v Dalečíně a Víru ukořistili 4500 přikrývek a 2 tisíce metrů vojenské látky. Na Žďársku mělo být ukořistěno 12 kulometů, 180 samopalů, 5 tisíc pistolí.

    Od Čáslavska, Havlíčkobrodska až na Žďársko, od Železných hor až do Žďárských vrchů a okolí byla organizována široká odbojová činnost. Mnohé aktivity směřovaly k zabránění přesunu německých vojsk. Byly rozrušeny mosty, železniční tratě, odzbrojovány četnické stanice, napadány německé "esesácké”hlídky a oddíly. Cílevědomě byly zakládány revoluční národní výbory.

    Vysočina je poněkud širší a také partyzánské hnutí se neodvíjelo jen v místech, které jste uvedli v pořadu "Skal a stepí Vysočinou”, byť zkušenosti obyvatel Bystřicka jsou nesmírně cenné, je třeba je vnímat, pochopit, vážit si jich. Některé fotografie, které byly v pořadu použity byly z jiných míst než z Bystřicka. Domnívám se, že autoři pořadu tím chtěli dokumentovat stejnost charakteru mnohých osobností.

    Případ ruského občana Šustova(?) není možné zobecnit na všechny osobnosti partyzánského hnutí. Z vyprávění vím, že tento muž byl z partyzánských oddílů vyloučen a nikdy nebyl považován za součást partyzánského hnutí.

    Jste první, kteří jste se po mnoha letech k této rozporuplné osobnosti vrátili. Bylo známo, že tento muž ustavil vlastní skupinu s dobrodružnými záměry, které neměly nic společného s partyzánskými aktivitami jako celku. Z obce znám, že skuteční partyzáni neloupili, ale pečlivě vytvářeli dobré přátelské vztahy s obyvateli. Znal jsem některé ruské partyzány, kteří byli všestranně vzdělaní. Po 2. světové válce se stali významnými osobnostmi společenského, politického, kulturního, hospodářského života Sovětského svazu.

    Zastávám názor, že bez ohledu politické příslušnosti či náboženského vyznání bychom měli optimálně objektivně, se všemi možnými rozpornostmi, posuzovat úlohu, smysl a cíl partyzánského odboje jako celku. Vlivem různých aktivit odpůrců východního i západního odboje a charakteru osobností zveřejňovat i záporné projevy a jejich důsledky v některých místech aniž bychom mínili partyzánské hnutí degradovat, snižovat jeho význam či dokonce přetvářet fakta.

    Při sledování televizního pořadu jsem si mimo jiné připomenul slova významné osobnosti Žďárska a majitele rozsáhlých realit, které mně adresoval 2. května 2000. Jsou typická pro některé naše postoje k různým událostem. Psal : "…dbám na to, aby pomník nedaleko Stříbrné studánky byl zachován tak jak byl postaven i se symboly tehdejší doby. Nejsem přívržencem naší "české” nemoci stále vše přejmenovávat a přemalovávat…” Jeho myšlenky lze podepsat.

    To jsou některé poznámky k pořadu "Skal a stepí Vysočinou”. Díky za něj. I rozporuplné zkušenosti přispívají k pochopení "rozpuplného”partyzánského odboje, vypovídají o filosofii zpracovatelů. Historická fakta z celé Vysočiny jsou nesmazatelná, nemohou být zamlžena. Vysočina ale není Bystřicko. Doporučuji proto, aby tvůrci pořadu pokračovali a přibližovali divákům další zkušenosti, kterých je nemálo.

    České televizi a tvůrcům pořadů přeji úspěch.

    S pozdravem

    Dr. Rudolf Hegenbart

    Žďár nad Sázavou


    Trestný čin pomluvy má v českém právním řádu oprávněné místo

    Jaroslav Štemberk

    Subject: § 206 tr.z.

    K trestnému činu pomluvy

    Tento trestný čin je v platném trestním zákoně definován takto:

    "§ 206

    Pomluva

    (1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

    (2) Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí nebo jiným obdobně účinným způsobem."

    Nelze souhlasit s názorem dr. E. Schlagerové, že by sám fakt, že tato skutková podstata je v českém trestním zákoně, byl porušením mezinárodních závazků ČR a že by každý, kdo je pro tento trestný čin stíhán, byl stíhán nespravedlivě. Případy je nutno zkoumat jednotlivě.

    Je nutno si uvědomit, že práva a svobody jednoho, končí tam, kde začínají práva a svobody druhého. Právo jednoho na svobodu slova je omezeno právem druhého na ochranu cti a dobré pověsti.

    Tato skutková podstata má občany chránit před zneužíváním svobody slova k  šíření účelových dezinformací, jejichž cílem je jiného občana poškodit.

    Jde o trestný čin úmyslný, musí být tedy prokázáno, že ten, kdo nepravdivý údaj sdělil, při tom vědomě lhal nebo si alespoň byl vědom toho, že šíří údaj pocházející z nevěrohodné zdroje a zároveň, že tím chtěl jinému způsobit vážnou újmu nebo si alespoň byl vědom, že šířením takového údaje může vážná újma jinému vzniknout.

    Flagrantním porušením práva na svobodu slova je, pokud je pro trestný čin pomluvy stíhán ten, kdo šíří názor, o jehož pravdivosti je sám pevně přesvědčen.

    Pokud však jde o případy dezinformačních kampaní cílených k poškození některé osoby nebo skupiny osob, jsem přesvědčen, že trestní postih toho, kdo se úmyslně takové kampaně zúčastní, je plně namístě, neboť naopak on úmyslně a závažně zasáhl do práva druhého na ochranu osobnosti.

    Poznámka TP: Není pravda, že každý má právo na ochranu cti a dobré pověsti; kdo dobrou pověst nemá, nemůže se domáhat její ochrany (osobně se těším na soud s A. Babišem).

    Běžná praxe západních zemí je přenechat tuto agendu soudům v občanskoprávním řízení, protože postihování pomluvy prostředky trestního práva je zneužitelné (případ mého vyšetřování kvůli Ladronce je evidentní abusus tohoto ustanovení, podobně je abusivní stíhání V. Baráka pro "podněcování").

    S argumenty J. Štemberka - které jsem slyšel v různých variantách mnohokrát - proto nesouhlasím.


    Protest do MFD: Nebudu platit v esemeskách za bulvární zpravodajství

    Tomáš Brhel

    Dobry den pane Culiku,

    vzpominam si, ze jednou se pan Pecina take pozastavoval nad informacnimi SMS (tenkrat to bylo CTK, zde se dotykam iDNES) a posilam vam maly priklad silene bidne prace. K teto reakci mne (zdrave) vyprovokoval malinky clanecek ve ctvrtecni Mlade fronte (oni to nazyvaj MfD :-)). Pro zachovani kontextu vam posilam celek a vyzdvihuji informaci jen ve druhem odstavci, ktera se tyka daneho problemu. Bida a bida, pane.


    Odesláno: čtvrtek 16. srpna 2001 11:29
    Komu: 'eduard.freisler@mfdnes.cz'
    Předmět: Add "Varovani ci senzace" (otisteno MfD 16.8., str. D8)

    Vazeny pane Freislere,

    hluboce souhlasim s vasim nazorem na premedializaci "exkluzivnich svedectvi", vyjadrenym ve vasem clanku ve ctvrtek 16.8.. Tato forma je mi cim dal vic odporna a sam se jiz temto clankum obloukem vyhybam (Blesk neznam), protoze babrat se v nestesti druhych a nechat se "simrat vtiravou zvedavosti" nad temito pripady povazuji za zcela prizemni vitezstvi pudu nad rozumem (ci duchem).

    Clovek by nemel "slechtit zvireci instinkty", bohuzel byznys a bezuzdna dravost nemale casti novinarske obce dela z lidi vskutku pitomce. Mozna nyni budu nekomu krivdit, ale vas nazor je asi vzacne ojedinely, bilou vranou i v redakci MfD, a O TO VIC SI JEJ VAZIM! Cim vic se mi jevi, ze k tomuto stavu prispiva i samotna MfD, popr. urcite spriznene iDNES.

    Ke zduvodneni maly priklad: Kdyz jsem si letos na dovolene v Chorvatsku (prelom cervenec/srpen) zvolil zasilani zprav od iDNES pres INFOText Eurotelu (zpravy s prioritou 1) dostal jsem tyto dve SMS: ze v Cesku spadlo letadlo a jiny den mi prislo, ze padajici strom zabil v silne bouri cloveka. Jsou to vazne zpravy, vzdy slo o smrt lidi, ale z hlediska zpravodajstvi - tyto a podobne udalosti nejsou az tak ojedinele ci zavazne a tykaji se pouze maleho poctu lidi - cimz chci rict jen to, ze tyto informace mne opravdu nezajimaji a uz vubec ne na dovolene kilometry od vlasti, kde cekam zpravy uplne jineho charakteru - co duleziteho se mihne ve svete, stav jednani o konfliktu v Makedonii ap. Dalsi zasilani SMS jsem radeji zastavil, abych nemusel platit informaci, ze Vocaskova bacila Vocaska valeckem na nudle.

    Pokud budou opravdu radobyseriozni redakce chrlit takto nekvalitni praci, spolu s vami se budu stale vic obavat o bidny stav nezodpovednych medii (a situaci patrne vyresim po svem - zvolim servis SMS od CNN ci BBC (pokud takovy uz existuje)).

    Tomas Brhel

    36 let, banker


    Znovu k Janě Dědečkové

    Kdybych mlčel, znamenalo by to, že souhlasím

    Fabiano Golgo

    Nemá snad ani valný smysl reagovat na nejnovější výkřik Jany Dědečkové typu "Pravdu mám já, všichni ostatní se mýlí". Ale pokud bych to přešel mlčením, znamenalo by to, že s jejími "argumenty" souhlasím. Hned zkraje svého textu se Dědečková snaží vysvětlit, že existuje rozdíl mezi médiem, pro něž píše, tedy elektronickým, a mezi veřejnými médii, které jsou v zájmu nás všech, dokonce i v jejím. S tímto tvrzením nemohu než souhlasit. Spatřuji tu však jeden protimluv:

    Dědečková to říká jen z toho důvodu, že údajně nemám žádné právo kritizovat vážný nedostatek neutrality na jejích internetových stránkách (otevřeně propagandistických ve prospěch ODS), a přitom napnula všechny síly k tomu, aby zkritizovala můj článek - zveřejněný na SOUKROMÉM médiu! Pokud já nemám nárok říkat, že její články jsou tendenční pamflety jen proto, že je píše na nesporně "stranických" webových stránkách, proč by pak ona měla mít právo kritizovat můj článek v časopise, který má soukromého vydavatele?

    Kromě toho mám nesporné právo na rozdílný názor na "vánoční" události v České televizi - a mimochodem nejsem sám. Skutečnost, že tenkrát přišlo na Václavské náměstí tolik lidí, Dědečková přisuzuje propagandě. Jsem si jist, že spousta lidí propadla propagandě, ale ještě více lidí nikoli. A pokud tedy propaganda tak zabírá, jak je možné, že Bobovize tytéž lidi nepřesvědčila, aby zůstali doma v teple? Věřte mi, ptal jsem se na demonstracích tolika lidí, kolika jsem mohl - a bylo jich kolem padesáti - zda mají kabelovou nebo normální televizi. Převážná většina přijímala z éteru, takže samozřejmě sledovali Bobovizi. Proč se tedy nenechali ovlivnit?

    Nezapomeňme také, že pořady jako Televizní noviny, Volejte řediteli a televize Nova obecně jsou mnohem a mnohem sledovanější než ČT. Proč tedy Železného prohodačovská propaganda nepřesvědčila širokou veřejnost?

    Protože, vážená paní Dědečková, Češi jednoduše vycítili, že na celém procesu něco smrdí.

    Obě strany konfliktu měly své světlé i temné stránky, obě měly na své straně dobré i špatné lidi. Dědečková si hraje na bojovníka za práva koncesionářů, ale jaksi zapomněla veřejně oznámit to, co se nebála poznamenat v soukromí: že někteří její kolegové v Radě nedělali svou práci pořádně, a místo toho seděli, pili kávu a bavili se o osobních věcech.

    Často slýchám - a docela tomu věřím - že paní Dědečková byla velice korektní a pracovitou členkou Rady. Nepochybuji, že je tímto typem člověka. Ale pokud někteří z jejích kolegů takoví nebyli, měla to veřejně oznámit a odsoudit, protože tito lidé byli dobře placeni - z peněz koncesionářů.

    A ještě jedna velmi vážná věc, o jejíž veřejné vysvětlení žádám: proč Dědečková lhala, že nebyla v telefonickém kontaktu s Kateřinou Dostálovou? Nemusím snad opakovat, že rebelové zveřejnili výpis mobilních hovorů, který dokazuje, že Dědečková v době, kdy se vybíral nový generální ředitel ČT, hovořila nesčetněkrát se členy ODS. A co je ještě horší: jen pár minut před přijetím rozhodnutí (ve prospěch Hodače) mluvila s Dostálovou. Vysvětlení, které přišlo mnohem později, když obě ženy veřejně lhaly na kameru, zní, že se bavily o dětech, penziónu v Krkonoších a jiných osobních problémech.

    Vážená paní Dědečková, pokud jste za tímto účelem používala mobilní telefon, který vám poskytla Česká televize pro vaši práci coby členky Rady a jehož účet byl placen z našich koncesionářských poplatků, pak jste se dopustila vážné chyby. Tento telefon nebyl určen k tomu, abyste s jeho pomocí pronajímala pokoje ve svém soukromém penziónu, ani abyste se bavila o dětech se svými přáteli. Byl určen k tomu, abyste se jeho prostřednictvím radila o otázkách týkajících se České televize. A z toho titulu jste měla právo hovořit s paní Dostálovou, kolikrát jste chtěla. Ivan Langer se zachoval velmi korektně, když na podobný dotaz odpověděl, že skutečně mnohokrát mluvil s Miroslavem Marešem, protože je koneckonců (stejně jako Dostálová) členem parlamentní komise pro média.

    Ale skutečnost, že jste lhala, dokazuje, že vám nemůžeme věřit a že jste něco skrývala. Byla jste přistižena při lži, a přitom se nestydíte neustále vystupovat jako velká obránkyně koncesionářských poplatků?

    Vy sama jste tyto peníze zpronevěřila. Nemáte žádný morální kredit mluvit o ostatních lidech z ČT - kteří tyto peníze nepochybně zneužívají stejně jako vy.

    A právě to jsem se celou dobu snažil říci: pokud chceme, aby Česká televize využívala naše peníze korektně, nenechávejme je spravovat dalšími nekompetentními a zkorumpovanými lidmi. Je to totéž jako zavolat si zloděje, aby vám pohlídali dům, když jedete na dovolenou.

    Když proti rebelům hlasitě vystupuje Čulík, respektuji to, neboť je to bezúhonný člověk, nikdy nezpronevěřil veřejné peníze a nezastupuje zájmy žádné politické strany. Ale něco úplně jiného je osoba, která nejenže veřejně lhala o svých telefonických hovorech, ale nadto používala k osobním účelům mobil, který jí nepatřil - věřte mi, v jakékoli soukromé firmě byste nejen přišla o práci (což se vám tak jako tak stalo), ale ještě byste byla zažalována pro zneužívání firemního majetku.

    Měla byste do poslední koruny zaplatit každý hovor a SMS, které neměly nic společného s vaší tehdejší funkcí. Nehodlám je totiž platit já ani zbytek národa, který platí koncesionářské poplatky.

    Takto bych mohl pokračovat donekonečna a bránit se všem útokům paní Dědečkové na moje profesionální schopnosti, ale její tón byl natolik dětinský, že bych jen vyvolal další hromadu zbytečných výkřiků.

    Osobně docela chápu, že musí mít hodně pošramocené nervy a narušenou emocionální rovnováhu vzhledem ke všem těm hrůzám, které musela poslouchat a které se dočetla o svém působení v Radě. Takže nebudu zbytečně přilévat do ohně. Už jen proto, že vím, že je v hloubi duše dámou, která by upřímně chtěla změnit Českou televizi ze socialistického molocha na moderní veřejné médium. Je jen smůla, že není člověkem na pravém místě.

    Doufám, že jí to někdo jako Fričová rozmluví a projeví se jako kandidát na post generálního ředitele, takže budeme moci udělat z ČT profesionálnější stanici. Ostře však odmítám, aby si Jana Dědečková hrála na Johanku z Arku, když ani neumí jezdit na koni. Možná by měla požádat o pomoc své přátele z divadla Ta Fantastica, kteří umějí jako Johanka alespoň zpívat. (Což je pořád lepší, než hysterický pokřik.)

    P.S.: Rady Jany Dědečkové ohledně toho, co by nyní Rada ČT měla dělat s výsledky auditu, považuji za velice správné. Ale něco mi tu zase nehraje: v ČT Brno snad nedošlo k žádným nesrovnalostem, vážená paní Dědečková? Nebo už zase bráníte jen ČÁST koncesionářských poplatků, které byly zneužity?


    Falešný úhel pohledu

    Martin Stín

    Malá skupina intelektuálů, soustředěná kolem Lidových novin, předvádí obrovskou sílu zveřejněného slova, jehož účinek je závislý na obratnosti vyjadřování, houževnatém opakování a právem či neprávem požívané autoritě jejich šiřitele před veřejností, nikoli na správnosti myšlenky. Mimoděk prokazují pravdivost známého Goebelsova postulátu, byť by se k onomu pánovi jako ke svému učiteli určitě nehlásili a není ani důvod je za jeho vědomé žáky považovat. Jejich vytrvalá agitace směřuje k usměrňování vývoje obrazu česko-německých vztahů v povědomí národa ve shodě s názory, zájmy a mocenskými i ekonomickými cíli politické reprezentace našich bývalých spoluobčanů. Výsledky jejich píle, t.j. zřetelný posun ve vnímání těchto záležitostí mladší generací od pohledu generace pamětníků jsou tak výrazné, že Lidové noviny jako domovský přístav těchto úspěšných věrozvěstů by si zasloužily přejmenování. Kdybychom sáhli do slovníku ideologů předlistopadového režimu, vhodným pojmenováním by byly "Revanšistické noviny". Pojmenovat takto list, kterému právem náleží tradičně úctyhodné místo v dějinách české žurnalistiky, by bylo sprosté, ale v dané souvislosti výstižné.

    Zmíněná autorská skupina paradoxně vděčí za úspěch také výsledkům čtyřicetiletého vymývání vlastenectví z mozků občanů jejími úhlavními protivníky-komunisty. Pamětníci hrůz války a kritických poválečných let mizí a paměť národa je vygumovaná v tom smyslu, že byla přerušena kontinuita předávání historických zkušeností z generace na generaci. Virtuální realita války a poválečného období, vytvářená zejména televizí a filmem, se jeví ve vědomí těch, jimž chybí bezprostřední zážitek, jako kýčovitá, vzrušující, nijak nepříjemná, nebezpečnost a nesnáze života v ní pouze předstírající. Úspěšně se šíří představy, že se Čechoslovákům za okupace nijak neubližovalo a žili jsme si docela v blahobytu. Pokud sem tam okupanti někoho zastřelili, inu,byla válka a udržení pořádku bylo příkazem doby.

    Zdatní mistři pera využívají oslabení historické paměti a bezostyšně manipulují s dějinnými skutečnostmi již tím, že posouvají bod pohledu, z kterého je třeba nazírat na poválečný odsun Němců, do poválečného období. Tím zastírají příčinnou souvislost inkriminovaných dějů s tím, co se dělo v Evropě i u nás v meziválečném období a za války. Prohlašují, ( vypůjčím si část formulace Viktora Dobala z 16.8.2001) že po druhé světové válce u nás došlo k destrukci politických, ekonomických a lidských práv, jejímž výrazem jsou mimo jiné Benešovy dekrety a odsun, zejména jeho "divoká" etapa. K destrukci ovšem skutečně došlo, ale ne po až válce, nýbrž nástupem nacismu v Německu a následným zničením Rakouska a Československa, při kterém v našem případě Henleinem zfanatizovaná německá menšina nadšeně masově pomáhala. To je pravý počátek popření platnosti lidských práv, stability obecného práva, politických poměrů, ekonomických vztahů, opuštění zásad slušných mezilidských vztahů. Odsun je jen dílčí součástí utrpení druhé světové války, které bylo tak velké, že na jeho poměřování nelze použít měřítka platná v mírovém životě. Kyvadlo, vychýlené do své krajní polohy, se vždy zhoupne do opačného bodu. Ukončené válečné utrpení obyvatel celé Evropy vytřídala pohroma pro žháře a spodina využila příležitosti k uspokojení pudu pomstychtivosti. Masakrování Němců při divokém odsunu československými nebo polskými "revolučními gardami" a poválečnými rychlokvašenými "partyzány", ke kterému došlo na některých místech sovětské okupační zony, je jen kapkou v moři hrůz, jimiž trpěli bez rozdílu vinní i nevinní na obou stranách fronty, tedy i Němci. Namátkově z nich připomínám barbarské vybombardování Drážďan, totální zničení Berlína či Varšavy, zpustošení frontové části území SSSR, ale také vyvraždění šesti milionů Židů, desítek tisíc Cikánů, nesmyslné upálení obyvatel Ploštiny úplně na konci prohrané války, desítky milionů padlých a raněných, hromadné ztráty majetku a střechy nad hlavou a jiné. Tím vším nechci říci, že lidé, kteří zneužili poválečné situace k projevení svých zvrácených choutek týráním Němců, jednali správně a mravně. Jenže v současnosti pachatelé, oběti a skutečně oprávnění soudci již odcházejí do ústraní nebo dokonce nežijí a soudit místo nich jejich děti a vnuky je nepřípustné.

    Velkým manipulátorům z Lidových novin se podařilo vnuknout mnoha lidem názor, že odsun byl nemravným porušením lidských práv také proto, poněvadž postihl všechny Němce bez rozídlu, v souladu s principem kolektivní viny. Neříkají naplno, co se správně mělo stát. Domyslím-li ale jejich vývody ad absurdum, pak asi podle jejich představ se po zastavení bojů měly vztahy mezi jednotlivci a národy okamžitě vrátit do takového stavu, v jakém byly v hlubokém míru. Pokud by pak přesto došlo k odsunu Němců, mělo se tak stát po řádném přezkoumání - patrně soudem - podílu každého jednotlivce na válečném bezpráví. Pokud by vůbec byli někteří odsunuti, pak jen ti, kteří se dopustili zločinů, zatímco ti "hodní" by zůstali. Majetky odsunutých by samozřejmě byly vykoupeny. Uplatňujíce jejich představy v praxi, ještě dnes bychom nebyli s "posuzováním individuelní viny" třiapůlmilionového etnika zdaleka hotovi. A možná bychom zažili podobné věci, jakých jsme svědky v bývalé Jugoslávii.

    V návaznosti na výše uvedené hodnocení odsunu pánové požadují zrušení t.zv. Benešových dekretů. Posedlost touto myšlenkou by se mohla zdát podivná, protože tyto právní akty měly působnost jen v dané chvíli a situaci. Nedotýkají se žádných věcných vztahů současných ani budoucích. Jejich zbytková hodnota spočívá převážně v tom, že legalizují vyvlastnění německých majetků, zanechaných na našem území. Zrušením dekretů by bylo umožněno retroaktivní působení práva, což je v mírových staibilizovaných poměrech nepřípustné.Jak vyvlastnění, tak následně vytvořené majetkové vztahy k původně německému majetku by se rázem staly nelegálními a vznikl by důvod k vznášení restitučních nároků. Vracení restituovaného majetku do rukou původního vlastníka je sice aktem spravedlnosti, ale na druhé straně může být pociťováno jako křivda těmi, kteří jej kdysi v dobré víře nabyli a dosud užívají. Ve srovnání s polistopadovými restitucemi by ovšem uspokojení případných majetkových nároků odsunutých Němců mělo mnohonásobně větší ekonomické důsledky. Zasáhlo by do individuální osudů mnoha lidí a bylo by jimi chápáno jako křivda. Toto ovšem celá autorská skupina jako jeden muž popírá a odkazuje na výroky oficielních politiků i různých představitelů krajanských spolků českých Němců, kteří budoucí uplatnění majetkových nároků vylučují. Padnou-li Benešovy dekrety, zárukou klidu současných majitelů někdejších německých majetků už nebudou právní akty suverénního státu, ale čestné slovo politiků. Co váží více ? Pokud toto bojovníci za nápravu křivd na odsunutých Němcích popírají, jsou buď slepí, nebo pokrytečtí.

    Válečné a poválečné události však již dávno v myšlení "obyčejných" lidí nehrají roli a neovlivňují vzájemné vztahy příslušníků obou národů. S Němci dnes máme spoustu společných zájmů. Ostatně ani v "temné" minulosti nebyly naše vztahy jen konfliktní. Společné kulturní tradice a po staletí vytvářená podobná hodnotová měřítka a životní styl překrývají válečné a poválečné zážitky a odsouvají i vzpomínky na staletí trvající nepřátelství. Přispívájí k tomu změny v myšlení Němců, vyvolané hořkou válečnou zkušeností. Ale hlavní silou je globalizace hospodářských, kulturních i politických vztahů, které nacionalismu nepřejí. Hitlerem slibovaný "nový evropský řád" byl skutečně nastolen, ale naštěstí vítězi nad nacismem a ve zcela jinému duchu. Aktivní generace obou národů nemají s neblahou minulostí vůbec nic společného. Není důvod, proč by měly trpět za pomyslné či skutečné hříchy dědů a otců. Platí to oboustranně. Současní Češi a Němci nemají důvod vzájemně si odpouštět a smiřovat se, protože si nikdy vzájemně neublížili, žádné pře mezi sebou neměli.Nebudou-li je rozeštvávat nezodpovědní politici a novináři, ponecháni sami sobě se do žádných rozepří pouštět nebudou a budou se věnovat pokojnému hromadění majetku.

    Vděčným tématem pro proněmeckou lobby je nyní také Temelín. Snaží se nám vnuknout myšlenku, že jsme povinni přizpůsobit se německým technickým normám, při testování elektrárny se podřídit vůli rakouských a německých organizací, elektrárnu zavřít. Nepředkložili však například žádný věcný argument ve prospěch opuštění bezpečnostních norem, platných v USA, tedy v  technicky nejvyspělejší zemi světa. Jejich zdůvodnění je pouze politické, a to devotní. Neříkají nic o tom, kdo zaplatí protahování zkoušek elektrárny, kdo by uhradil její odepsání v případě, že nebude spuštěna a cudně mlčí o tom, že provoz Temelína zostří konkureční boj na trhu obou křičících zemí, či že celá tato tahanice patrně sníží cenu ČEZu při privatizaci, možná do rukou právě německého vlastníka. Německé energetické společnosti jsou jediným, byť poněkud skrytým, účastníkem hry, který na nespuštění Temelína jednoznačně vydělá; případné zisky ostatních hráčů jsou nejisté. Pánové tedy svým čtenářům zatajují skutečnost, že i v případě Temelína platí, že za politickými hesly jsou peníze až na tom opravdu prvním místě. Celým postojem dávají najevo, že považují české odborné i politické orgány za dementní, nezodpovědné vůči obyvatelstvu a nesvéprávné (jaký národ, taková vláda…). V době, kdy téměř celý český tisk křičí o porušení suverenity naším přizpůsobením potřebám britské imigrační politiky, tedy o problému, jenž se praktickými důsledky dotýká několika desítek jedinců, kritizují vládu za nedostačnou vstřícnost vůči přáním a zájmům vlád sousedních zemí. Vnucují nám myšlenku, že se samozřejmě musíme přizpůsobit německým normám a blábolí něco o dráždění tygra bosou nohou a zadělání si na evropský malér obnovením zkoušek Temelína těsně před příjezdem kancléře Schrödera.

    Snažení zmíněných manipulátorů veřejného mínění je vzorem účelového vytváření umělých zástupných problémů sdělovacími prostředky. Prospěch má mít ten, kdo herce tohoto divadla platí. Zaplatit mají oklamaní diváci, od kterých se samozřejmě očekává, že obelhávačům kromě předraženého vstupného projeví vděk také nadšeným potleskem.


    Trochu delší poznámka ŠK: Nepolemizuji s autorem, protože bych mohl valnou většinu jeho článku podepsat, jak mi mluví z duše... Nicméně musím se ohradit, že tato skupina "intelektuálů" je spojená pouze s LN. Mediální rozsah této hydry vyplývá z prolnutí tajných služeb, několika politicko vlivových PR agentur, a některých "novinářů" do mocensko-mediálního syndikátu, před kterým si nemůže být jist žádný deník či časopis, vydavatelství či nakladatelství, o rozhlasu či televizi ani nemluvě. Kořeny tohoto syndikátu je nutno hledat v prostředí Chraty 77, Rádia Svobodná Evropa a jejího privátního ocasu v bezpáteřném Českém rozhlase. Pojítka lze hledat ve svérázném spojení "revolučně-pravicového" romantismu, spojeného s fanatickým a černobílým viděním světa. Náš a jejich, jejich a náš... Černá, bílá. Ideálně světa bez jediného komunisty, socialisty či jen levicového křesťana. Ideálně s životem prvorepublikové smetánky a snobismu. Ideálně be práv nájemníků, zákoníku práce i bez podpor v nezaměstnanosti. Ideálně bez daní státu. Ideálně tak, jak svět na pčátku 21. století nemůže být. Už nikdy, protože svět nepoznal jen Stalina, ale i Vietnam, svět nepoznal jen barikády v ulicích Berlína, zažívá v poslední době každoročně barikády při setkání MMF či SB - současných mocných tohoto světa...

    V Lidových novinách je situace složitější, než píše autor. Do redakce nastoupila generace pragmatických novinářů, kteří nehodlají respektovat "intelektuální hloubku" a "étos" Lidových novin a jejichž jediným úkolem je dělat noviny, které si lidé budou kupovat. Ne zchudlá "intelektuální" "elita", ale čtenáři, kteří ty noviny uživí. Pro ilustraci situace odcituji jednoho z vedoucích pracovníků při kritice tvrdého PR na stránce kultury: "Mou jedinou starostí je, abych alespoň jednoho autora, o kterém píší LN na stránce kultury ZNAL. Aby ho znali i čtenáři. Protože o umělcích, kteří jsou tak skvělí, že je nikdo nekupuje, o těch už dál psát nelze. Není totiž nikdo, kdo by to platil..."

    A tak neúprosný kapitalismus dá zemřít celé jedné novinářské generaci - generaci důchodců, kteří sice stvořili k obrazu svému sametovou revoluci, dnes už ale o ně není zájem. Ani o další revoluci. Ani na Hrad, ani do podhradí, ale do důchodu. A pak budou i noviny normální, jako kdekoliv jinde.

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|