Britské listy


sobota 15. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Americká krize:
  • Varovné poučení z dějin: Pozor na to, čemu říká CIA "Blowback!" - na neočekávanou zápornou zpětnou reakci (Jeff Sommers, ZNet)
  • Hrůzná krutost odsouzeného národa (Robert Fisk)
  • Diváci během čtvrtečního diskusního pořadu televize BBC rozhořčeně křičeli na amerického velvyslance
  • Ozvěny Říma (Fabiano Golgo)
  • Hroutící se americký pocit nedotknutelnosti (Fabiano Golgo)
  • Je možné, aby koexistovaly občanské svobody i bezpečnost státu? (The Sun Herald)
  • Co kdyz je to vsechno jinak? (Ferdinand)
  • Den smutku (Jaromír Křepelka)
  • Mysli, Ameriko, než budeš jednat (Sydney Morning Herald)
  • Souhrn názorů z evropského a arabského tisku (Guardian)
  • Co nečekaného, lstivého a odvážného teď Bush vymyslí? (Karel Pavlas)
  • Kdo je Usáma bin Ládin (Michel Chossudovsky, University of Ottawa)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Masakry v Americe: Co o tom píše evropský tisk

    (Shrnuto podle pátečního přehledu na internetových stránkách listu Guardian.)

    Německo

    Die Welt

    Velkou pozornost věnuje deník znepokojujícímu zjištění, že několik podezřívaných únosců žilo a studovalo v Hamburku. List se zabývá probíhajícím vyšetřováním na německé půdě.

    Komentář od Uweho Schmitta má titulek "Vybombardujte je až do pekla!" a konstatuje: "Umírněné hlasy nejsou skoro vůbec slyšet, jak americká vláda připravuje své obyvatelstvo na globální vojenskou odvetu. Jen hrstka amerických politiků požaduje umírněnost. Bývalí vládní činitelé, včetně bývalého ministra zahraničních věcí Warrena Christophera a Clintonova poradce pro otázky národní bezpečnosti Sandy Berger jdou dobrým příkladem tím, že varovali před výbuchem hněvu v této situaci, což by znamenalo, že teroristé zvítězili. Bude to dlouhá a ošklivá válka, varuje Christopher, bude to válka, která bude vyžadovat disciplínu a dojde v ní k neúspěchům, pokud si Amerika dočasně znepřátelí své arabské spojence. Honit jen Bin Ladena je naivní - je nutno se také zaměřit na státy, podporující teror."

    Süddeutsche Zeitung

    informuje na čelném místě, že v amerických masakrech je nezvěstných 700 Němců.

    V komentáři konstatuje Stefan Kornelius: "Boj proti těmto teroristickým skupinám, proti těmto dosud neviditelným sítím sympatizantů a vražedných čet bude veden politicky, diplomaticky, hospodářsky i vojensky. Pokud bude úspěšný, dostane alespoň do ofenzívy politický a náboženský fundamentalismus a sníží nebezpečí, vyvolávané Západu doktrinářskými hodnotami, jemuž čelí svět, který miluje svobodu...

    Politický a vojenský vliv nově vznikající protiteroristické koalice by neměl být podceňován. Gesta pokory a smířlivá slova z arabského světa jsou svědectvím nového statu quo, kterého musejí Spojené státy řádně využít. Nyní je načase vytvořit koalici a rozhodnout: ten, kdo chce udržovat dobré styky s USA (a s Německem a s ostatními členy NATO) nemůže poskytovat útočiště masovým vrahům a žákům teroru. Ten, kdo si chce udržet svá švýcarská konta a investovat ropné zisky do německých bank a pojišťoven, si musí rozhodnout, na kterou stranu konfliktu se postaví."

    Francie

    Le Monde

    Tento deník levicového středu informuje, že úřady vyšetřují možné styky mezi "islámskými sítěmi, přítomnými ve Francii" a útoky v Americe.

    Libération

    Jacques Amalric se ptá v tomto levicovém deníku, jestli mezinárodní solidarita vydrží:

    "Je solidarita, kterou prokazuje vedení NATO v Bruselu, a jsou různé soustrastné dopisy, posílané do Washingtonu, z papíru nebo z kamene? Přežije tato solidarita odvetné útoky, jimž bude Amerika stát v čele?

    Mnoho bude záviset na chování Spojených států. Ale Bush se bude muset hodně snažit: bude se muset stát skutečným prezidentem USA."

    Le Figaro

    Tento pravicový deník se soustřeďuje na bezpečnostní opatření ve Francii.

    Španělsko

    El País, madridský deník levého středu

    Trest se nesmí stát křižáckou výpravou, která by šla dál, než kam sahá boj proti terorismu. Užít správné míry bude daleko složitější než bylo naplánovat válku v Perském zálivu. Spojené státy by neměly vést válku, ale spolu s mezinárodní koalicí by měly vytvořit hnutí široké globální policejní akce, i pokud by to mělo znamenat svržení některých vlád, které spolupracují s teroristy, konkrétně Talibanu. Ale Bush musí zvážit dlouhodobé důsledky.Za takové chyby, jaké vedly Spojené státy k poskytování podpory fundamentalistickým islámským bojovníkům proti sovětské invazi do Afghánistánu, nyní těžce platí celý Západ. Francouzská vláda právem požaduje od Spojených států, aby svět po potrestání teroristů nebyl nebezpečnější než svět předtím.

    El Mundo

    "Bush: zpochybněn jako člověk schopný vést, dostává se mu podpory jen jako prezidentu." Tento madridský deník konstatuje, že se Bush zdaleka nevyrovná Churchillovi, a míní, že americký lid podporuje prezidentský úřad, nikoliv Bushovu osobu.

    ABC, pravicový madridský deník

    Rozhodnutí NATO je historické ze dvou důvodů. Zaprvé poprvé NATO oficiálně oznámilo svou podporu pro zemi, která se stala terčem útoku. Zadruhé, západní koalice prohlásila terorismus za svého hlavního nepřítele. Islámský terorismus způsobil mezinárodnímu vědomí brutální šok, ale také vytvořil zároveň novou vizi, realističtější a pevnější vizi toho, jaké by dnes měly být priority nového mezinárodního obranného systému.

    Itálie

    La Stampa

    Příliš často se stávají západní politikové obětí iluze, že lze politiku zredukovat jen na vytváření image. Není tomu tak. Mají-li tuto falešnou představu země NATO a všechny země dobré vůle překonat, musejí ukázat, že jsou jejich vlastní hodnoty - demokracie, spravedlnost, rovnost, rozvoj - vyšší než nenávist a násilí obskurantistických diktátorů. Vládní propagandisté už v politice nestačí. George W Bush by neměl promarnit nynější důvěru amerického lidu.

    Corriere della Sera, italský večerník

    Možná je Osama bin Laden odborníkem na střelivo, ale tentokrát se střelil do nohy. Po masakrech v New Yorku a ve Washingtonu nalezl totiž Západ nepřítele, který ho dokáže sjednotit, objevil svou společnou totožnost, kterou rozmělnilo ukončení studené války. Západ zvedl hozenou rukavici s rozhodností, o níž jsme už mysleli, že jsme ji ztratili.

    Rusko

    Pravda online

    List informuje o rozporných zprávách, že případná vojenská operace USA/NATO proti Afghánistánu má do této země vstoupit ze střední Asie.

    "Vedení Talibanu dnes varovalo, že jestliže bude Tadžikistán použit jako základna pro invazi amerických vojsk do Afghánistánu, veškerou odpovědnost ponese sám Tadžikistán a teprve pak USA. Taliban je tedy připraven vyhlásit Tadžikistánu válku. "

    V analýze alternativ, jimž čelí prezident Bush, je otevřeně zpochybňována americká zahraniční politika:

    "Jinou možností je zkoumat filozofii za tímto útokem, ať už je jakkoliv zrůdné spojovat zahraniční politiku s útoky proti civilistům. Je to agresivní zahraniční politika USA, která staví tuto zemi na piedestal a činí z ní jasný cíl pro fanatiky. Agresivní politika, zejména užtí vojenské síly proti cílům v Iráku a v Jugoslávii, používání výrazů jako "collateral damage" (vedlejší škody), když jde o zabíjení civilistů, pokračující bombardování Bagdádu, opakované bombardování iráckých zemědělských polí, výcvik, financování a vybavování teroristů po celém světě a zbytečné bombardování Jugoslávie."

    Moskovskije Novosti

    List především informuje o pohledu z Čečenska, kde je silně pociťována solidarita s americkými obětmi fundamentalistického terorismu.

    "V naší zemi je jen málo míst, kde je sledována agrese teroristů v Americe bedlivěji než v Čečenské republice. Jsou pro to dva důvody: přirozená sympatie pro lidi, kteří nyní zažili to, co Čečenci zažívají už téměř deset let, a obava, co se stane v nové situaci.

    V komentáři píše Andrej Vladimirovič Feodor, ředitel politického poradního výboru pro zahraniční a obrannou politiku o tom, jak by se Rusko mělo postavit k americké krizi:

    "Problém terorismu nyní vyžaduje zvýšený stupeň otevřenosti při analýze mnoha otázek, včetně otázky Čečenska. Národní obrana už dnes nikoho neochrání, a proto by se měla stát mezinárodní spolupráce speciálních služeb hlavní prioritou politické činnosti. A co je velmi důležité, problém terorismu začíná být nazírán z hlediska různých stupňů "civilizovanosti". Existuje skutečné nebezpečí, že se zrychlí proces rozdělování národů na "dobré" a "špatné". To povede k novému rozdělení světa mezi Západ a islámský svět - se všemi zápornými následky.


    Masakry v Americe: Co o tom píše tisk na Blízkém Východě

    (Shrnuto podle pátečního přehledu na internetových stránkách listu Guardian.)

    Arabský tisk požaduje, aby Spojené státy jednaly opatrně, tisk v Izraeli požaduje razantní zásah proti terorismu

    Ha'aretz, Izrael

    "Spojené státy nyní považují veškeré teroristické organizace a všechny země, které jim poskytují útočiště za potenciální nepřátele a za legitimní cíl útoků, i když se tyto organizace a země neúčastnily nynějších útoků na Ameriku.

    Palestinská správa ... bude muset opustit svůj pokrytecký postoj a ukázat jasně, kde stojí. Pokud se bude podílet na terorismu, anebo pokud bude umožňovat teroristům, aby působili z jejího území, stane se Palestinská správa v očích USA nepřítelem."

    Gulf News, Spojené Arabské Emiráty

    "Vlády, které v této složité době sympatizují se Spojenými státy, vyjádřily naději, že bude Amerika postupovat velmi opatrně, nebude vyhledávat pomstu a nebude jednat, dokud její spojenci nebudou přesvědčeni o vině pachatelů těchto činů. Jestliže totiž začne Amerika jednat zbrkle a bez důkazů, přijde o většinu sympatií a podpory, kterou získala v minulých několika dnech."

    Daily Star, Libanon

    "Vzhledem k oprávněnému rozhořčení, které se rozšířilo po celých Spojených státech a po celé planetě jako vlna - se začínají objevovat první známky budoucí americké akce... Avšak bylo by moudré, aby se tvůrci americké politiky na okamžik zamysleli a zauvažovali nad tím, jaké byly výsledky dosavadní americké politiky a jejích programů v tomto regionu. Neboť se ukázalo, že velká část této politiky a těchto programů měla neočekávané a často ošklivé, záporné důsledky."

    Jordan Times, Jordánsko

    "Nenechávejme nikoho na pochybách, že terorismus musí být odsouzen a eliminován z našeho křehkého světa. Trpkou pravdou je, že nespravedlnost, která v našem regionu trvá už tak dlouho, vede k extremismu, a tedy je jasné, že by se měl boj proti terorismu zabývat i touto nespravedlností. Jestliže mají Spojené státy vést tuto bitvu, musejí dodržovat své principy. Tato velmoc, jejíž vliv je rozhodující při řízení světových záležitostí, by si měla připomenout své vznešené hodnoty a analyzovat, jak aplikovala své ideály spravedlnosti - teprve důsledkem toho by bylo, že by zásady, založené na mezinárodním právu byly aplikovány pro všechny lidi bez rozdílu."

    Jerusalem Post, Izrael

    "Před 11. září byla představa, že by se ministr zahraničních věcí Shimon Peres měl setkat s šéfem Palestinské správy Jásirem Arafatem v době, kdy terorismus, který Arafat podporuje, dál pokračoval, zcela pochybná. Dnes je myšlenka na takové setkání obscénní.

    Izrael by měl stát v čele těch, kdo argumentují, že není nevyhnutelné, aby byl i nadále státní terorismus součástí krajiny mezinárodních vztahů. Ale nemůžeme takto argumentovat, pokud budeme i nadále žít ve světě, který existoval před 11. září, ve kterém se s teroristy jednalo, zatímco se proti nim mělo bojovat."


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|