Britské listy


čtvrtek 20. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Co se stane, zaútočí-li USA na Afghánistán:
  • Humanitární pracovníci: Budeme svědky úmrtí milionů lidí!" 5 milionům lidí v Afghánistánu hrozí hladomor Jak se povede válka v Afghánistánu:
  • Svědectví člena speciálních jednotek SAS: Afghánistán je krvavá past Totalitáři jako "oběti":
  • Co je příčinou islámského teroru (Guardian) "Nejen bin Laden" - nejnovější informace o dohře amerických atentátů:
  • Spojené státy nyní podezřívají několik cizích mocností (Guardian) Boží trest:
  • Americký kazatel Jerry Falwell: Amerika se stala terčem útoků právem, protože je zemí potratů, homosexuality a světských škol (New York Times) Co by si Američané měli uvědomit:
  • Válka proti nenávisti (známý reportér a moderátor ITN Jon Snow) Věřme v sílu pochybování:
  • Fanatismus nepramení jen z náboženství, ale také ze stupně civilizovanosti, a taky z prosté hlouposti (Ondřej Hausenblas) Pohled jinam:
  • Jak reagují na atentáty v americe arabské "teroristické země" (Majid Majed) Reakce:
  • Kosovo, Makedonie a dnešní protiamerický terorismus: Nepřesnosti v opravách nepřesností (Josef Fronek) "Básnický" postscript z USA:
  • Patos a výzva (Václav Pinkava) Hašteření na české politické scéně:
  • O rozkolu v projektu "Cesta změny" (Josef Brož)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Afghánistán je krvavá past

    Afghánistán je jednou z nejdivočejších oblastí na světě. Vysoko v horských průsmycích jsou vozidla k ničemu a v zimě je všude hluboký sníh. A Afghánci jsou nesmírně efektivní v partyzánském boji. Včera o tom svědčil v deníků Guardian bývalý člen britských speciálních jednotek SAS Tom Carew, který s nimi bojoval proti Sovětské armádě. Jeho svědectví shrnujeme.

    Naším úkolem bylo zhodnotit bojové schopnosti afghánských partyzánů a zmocnit se sovětské vojenské techniky. Byl rok 1979 a Afghánci bojovali proti supervelmoci taktikou, kterou používali proti Britům během první světové války. Bylo to, jako když se díváte na starý western: do údolí přišli kovbojové a z kopců se stáhli proti nim Indiáni. Mým úkolem bylo naučit je moderním partyzánským technikám. Bez nich by byli zničeni.

    Snažil jsem se tam jet bez předchozích předsudků, ale bylo to obtížné. Než jsem odjel z Británie, všichni mi říkali, dávej si pozor, jsou to barbaři, rozsekají tě na kousky. Můj šéf u rozvědky MI6 mi dal Flashmanův román o muslimské brutalitě - představoval si, že je to vtip. Avšak po několika měsících adaptace jsem shledal, že jsou Afghánci velmi příjemní. Vycházeli jsme spolu. Já jsem respektoval jejich hrdinství, oni respektovali to, čemu jsem je vyučoval.

    Horší bylo zvládnout fyzický terén. Když jsem dorazil do Pešaváru, jeden afghánský vojenský velitel mě varoval: "Doufám, že jste fit: mí muži pochodují velmi rychle." To nebude problém, pomyslel si, byl jsem zvyklý pochodovat. Ale, panebože, šli jsme pořád, tvrdě, do ostrého kopce. Vstoupili jsme do pohoří Hindúkuš a stoupali jsme pořád výš a výš. Asi ve výšce 3000 metrů začal řídnout kyslík a nedokázal jsem se soustředit. Afghánci na to byli zvyklí, ale všem ostatním se silně točila hlava.

    Co se týče vedení války v tomhle terénu, je to absolutní noční můra. Je to tam přirozená pevnost. S vozidly se nikam nedostanete: průsmyky jsou příliš prudké. Rusové to tam měli opravdu obtížné. Zasekli se a nemohli dál. Je sice krásné vyslat do země pěší vojáky, ale musíte je udržovat pod ochranou svého dělostřelectva a raketometů. V zemi, kde jsou pro vozidla neproniknutelné průsmyky, je to téměř nemožné.

    Afgháncům to nevadí: ti to mají všechno zorganizované, stěhují se z jedné vesnice do druhé, kde mají zásobárny potravin. Takhle bojují proti vnějšímu nepříteli už 200 let a vždycky vyhrají, mají po celé zemi malé základny a díry v zemi, kde mají všechno schované. Takže nemusejí skoro nic nosit a mohou se pohybovat daleko rychleji než západní armáda. Nepoužívali jsme stanů. Spali jsme v jeskyních anebo na volném prostranství. Vojáci v afghánských jednotkách měli s sebou jen samopal, tři zásobníky a chleba naan, zabalený v šále na zádech. Je absolutně nemožné, aby západní voják nosil těžkou výstroj a dokázal s nimi udržet krok.

    Pro zahraniční armádu by bylo nesmírně obtížné vytvořit zásobovací trasu. Snažit se vynášet potraviny a vodu do těch hor, některé z nichž jsou 4000 m vysoké, by bylo šílenství. Kvůli bakteriím je nutno nosit vodu v lahvích a každá pětilitrová lahev váží 5 kg. Často jsme spotřebovali 11 -15 litrů vody na osobu a na den. Voják, který pochoduje v těch kopcích, spotřebuje 4000- 5000 kalorií denně. Potřebujete vysocekalorické potraviny jako pro Arktidu. Maso nevydrží déle než dva dny, tak je nutno lovit. Dostal jsem ze špatného jídla žloutenku.

    A pak samozřejmě - počasí. Koncem září začíná pršet: přichází zima. Pak začne mrznout a pak začne padat sníh. V polovině října je všude velké množství sněhu, až po krk. Cesta, která trvá v létě 3 dny, trvá v zimě 10 dní. Protože silně mrzne, není možné používat vrtulníků. V údolích je mlha a je nebezpečí, že vrtulníky nabourají.

    Afghánští bojovníci znají své hory naprosto do nejmenšího detailu. Jsou jako kamzíci. Slyšel jsem, jak kdosi v rádiu tvrdí: "Ano, můžeme tam vyslat spoustu čtyřčlenných vojenských družstev." No to je absolutně absurdní. Co tam budou ta čtyřčlenná družstva dělat? Bude to jako hledat jehlu v kupce sena.

    Kromě toho budou západní vojáci v Hindúkuši vidět na obrovskou vzdálenost. Většina afghánských vojáků nosí sandály s kusem automobilové pneumatiky jako podrážka. Takže otisk západní boty je okamžitě vystopovatelný. Jakmile budou západní vojáci identifikováni, jsou lehce zlikvidovatelnými cíli. Naučili jsme Afghánce technice: "vystřelit a utéct". Připravili slepou uličku, kde začali na nepřítele střílet a hned se vypařili. Naučili se to velmi rychle. Brzo se naučili nechat ruský vojenský konvoj vyjet na půl cesty nahoru do průsmyku a pak vyhodit do povětří jeho prostředek. Ti, kdo měli štěstí, zemřeli okamžitě. Ti, kdo štěstí neměli, byli později rozsekáni na kusy.

    Talibán nemá moc zbraní. Jejich nejlepší obranou je jejich terén. Když jsem tam poprvé přišel, měli jen velmi staré pušky. Málo z nich mělo samopaly - nebyli zvyklí na poloautomatické zbraně. Teď mají samozřejmě daleko modernější zbraně, i když je velmi málo udržují. Asi mají pár raket Stinger země vzduch. Ty se nosí na rameni, jsou velmi dobré. Otázka je, zda jsou ještě v provozu.

    A pak jsou tam miny. Začátkem osmdesátých let vyčistili nárazníkovou zónu mezi Pákistánem a Afghánistánem - oblast, kterou trvá přejít asi čtyři dny - a pak na kopce umístili stráže a celou tu oblast zaminovali. Kdokoliv do té oblasti vstoupil, roztrhalo ho to na kusy. Je možné, že je ta oblast stále ještě zaminovaná. Jsou to malé miny, velikosti tenisového míčku, a jsou z umělé hmoty, takže jsou nezjistitelné.

    Co se týče složení armády, většině bojovníků bylo 17 - 24 let. V určitých ohledech se afghánští vojáci neliší od jiných mladých mužů jinde - vládlo kamarádství. Společně občas kouřili opium, ale z náboženských důvodů nepijí. Vstávají za úsvitu, kdy se modlí, a než vyjde slunce, už ujdou dost značný kus cesty. Pětkrát denně se zastavují kvůli modlení, ale v boji se nemodlí. Myslím, že Korán praví, že když bojujete, nemusíte se modlit. Pak se vždycky modlili až potom. Byli to normální muslimové, ne fanatici.

    Avšak z hlediska výkonnosti armády byl vliv kněží na ni nejproblematičtější. V důsledku doktríny, že je to velká čest zemřít ve svaté válce, byli nebojácní a riskovali víc, než by riskoval západní voják. To ale není cílem vojenské operace, jejím účelem je porazit nepřítele a přežít pro další bitvy. Jestliže riskujete svůj život, riskujete postupné ochromení vlastní armády. Ale bylo téměř nemožné o tomhle s  nimi hovořit: vyvolalo by to konflikty.

    Podle mého názoru je velmi nepravděpodobné, že se Bin Laden skrývá v horách. Musí mít základnu, odkud může komunikovat. Z Hindúkuše komunikovat nemůže. Daleko pravděpodobněji je na severozápadní hranici Pákistánu, což je silně obydlená oblast, na kterou Západ nebude chtít zaútočit. Je to jako taktika IRA, skrývat se mezi ženami a dětmi, na dětském hřišti. Kromě toho, jistě chce být někde, kde může sledovat CNN, jak vysílá o útocích na Ameriku, aby mohl obdivovat vlastní dílo.

    Většina afghánských vojenských velitelů, s nimiž jsem spolupracoval, pracovala z komfortu Pešaváru v Pákistánu. Nechtěli se účastnit bojů, protože chtěli být na místě, až boje skončí, aby se mohli podělit o výsledky.

    Dojde-li k pozemní válce, jsem přesvědčen, že je velmi nepravděpodobné, že by západní jednotky vyhrály. Poslední armáda, která v Afghánistánu vyhrála, byla armáda Alexandra Velikého: všichni ostatní dostali na zadek a utekli. CIA vyrobila v Afghánistánu velké množství map, ale mapy jsou jen tak dobré, jak dobrý je člověk, který je používá, a neexistuje bezpečný způsob, jak do země přivést vojska. Afghánci jsou nesmírně silným nepřítelem. Já to vím. My na Západě jsme je nasměrovali správným směrem a s trochou výcviku došli skutečně daleko.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|