středa 3. září

O B S A H

Zákon o českém občanství:

  • Jak to dělají jinde: Německo uděluje své občanství Američanům německého židovského původu (Boston Globe) České podniky a zákazník:
  • Monopolní chování podniku Pražská energetika Menšiny a ČR:
  • Ještě k Romům (Dalibor Stys)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Tajemný hrad v Karpatech aneb Czechopoly

    Záhadný příběh Pražské energetiky

    (Autor je znám, ale přeje si zůstat kvůli bytu v anonymitě. JČ)

    V domě, kde bydlím,nedávno montéři Pražské energetiky (PRE), lokálního monopolu na rozvod elektrické energie v Praze, odpojovali elektřinu "neplatičům". Prostě přišli, odpojili proud a zase odešli.

    Pravda, zanechali po sobě "pozdrav" ve formě jakéhosi formuláře OZNÁMENÍ O ODPOJENÍ DODÁVKY atd...

    Velmi příjemné, zvláště pokud poctivě platíte a taky máte-li doma dvoutýdenní mimino jako my! Postižení byli bez výjimky nájemníci v bytech v osobním vlastnictví. Čtenáři z Česka možná ještě mají v paměti několik případů kdy zlotřilý majitel bytu (domu, atd...) inkasoval zálohy na služby, ba i doplatky, ale dodavateli neplatil. Vždy to skončilo odpojením, nevinní nájemníci živořili bez vody, plynu, elektřiny (nehodící se škrtněte).

    I nelenil jsem, během hodiny jsem vyhledal majitele, chytil ho pod krkem a hurá na PRE, aby byl dluh uhrazen a proud zapojen.

    A zde narážíme na první monopolní prvek v chování PRE. Když jsem se snažil tuto věc iniciativně předjednat, odpovědí mi bylo arogantní prohlášení pracovníků PRE (na dvou různých úrovních), že se se mnou jako s nájemníkem nebudou bavit.

    Zajímavé ovšem je, že s nájemníky OBECNÍCH bytů (tj. s těmi, kteří mají tzv. dekret na byt) se bavit chtějí.

    Kterým zákonem je podložena tato diskriminace, mi nikdo nevysvětlil (jistě, se mnou se přece nebudou bavit!).

    Další absurdita vyšla najevo vzápětí, když se ukázalo, že majitel svůj byt (zcela legálně) pronajímá. Pro PRE je toto podnikáním, a proto chtěli za elektřinu účtovat vyšší sazbu pro podnikatele.

    Výsledek by tedy byl, kdyby to tak bývali skutečně udělali, že nájemníci v obecních bytech by platili sazbu pro domácnosti, kdežto domácnosti žijící v bytech pronajatých od jiného majitele by platily (vyšší) podnikatelskou sazbu.

    Na základě jakého zákona chtějí rozvodné závody diskriminovat tyto domácnosti, to vám asi taky nikdo nevysvětlí. Majitel byl upřímně zděšen, že mu nic nepřišlo, a teď najednou tohle.

    Věřím mu. Oba totiž máme zájem na tom, aby bylo všechno zaplaceno. Pokud bych totiž neměl elektřinu, mohu odstoupit od smlouvy a zanechat majitele i s případným splácením úvěru na holičkách. Bohužel, PRE má v ruce všechna poštovní potvrzení jak o odeslání vyúčtování, tak o upomínkách a výhrůžkách typu "POSLEDNÍ VÝZVA".

    A zde narážíme na třetí a největší záhadu. Než ji popíšu, rád bych čtenářům ze zahraničí přiblížil, jak u nás (v Praze 14) obvykle funguje doručování doporučených zásilek: To máte takhle.

    Doručovatel někdy dopoledne přijde do vašeho paneláku, zazvoní na vás a zjistí, že nejste doma (pochopitelně, jste v práci; proč to raději nepřinesou večer nebo brzy ráno???). Vypíše OZNÁMENÍ O ULOŽENÍ ZÁSILKY a hodí vám ho do schránky.

    Pokud nenajde vaší schránku, což je na našem sídlišti díky velkému "obratu" nájemníků časté, buď zkusí najít adresáta v jiném vchodu anebo vyvěsí oznámení na viditelném místě blízko schránek.

    Už to máte? Ano, všechny upomínky by musely přinejmenším "viset", a to tak že by jich bylo několik najednou ve stejný den. Dobře bych si pamatoval, kdyby něco přišlo mému panu domácímu!

    Houbičky! Nic takového nepřišlo! (Nezávisle na tomto případu jsem se dozvěděl od svého bývalého kolegy, že přesně totéž se mu stalo před dvěma lety s hospodou. Nedostal prý ani vyúčtování.)

    Ze čtyř pánů domácích jeden své jméno na schránce má, dva nikoliv, u čtvrtého nevím. Ten, kterému lze doručit alespoň OZNÁMENÍ, se denně vyskytuje v domě a schránku prý vybírá. Taky prý nic nedostal.

    Ti další dva OZNÁMENÍ pravděpodobně nedostali, protože u schránek nikdy nic neviselo (museli dostat, tuším, nejméně tři upomínky). Jeden z těchto druhých dvou je můj domácí, takže bych si na to dal určitě pozor.

    Shrnutí celé příhody by mohlo vypadat třeba takhle:

    1. Není nájemník jako nájemník. Nájemník v soukromém bytě je vlastně podnikatel, ani o tom neví!

    2. Rozvodné závody zásadně neinformují uživatele bytu o to, že se chystají odpojit mu proud. Prostě je to nezajímá. Nemáte šanci chytit domácího pod krkem a jít věc řešit. Když se to dovíte, je už dávno pozdě. Zdá se, že řídící pracovníci rozvodných závodů žijí někde na jiné planetě, kde neexistují nájemní vztahy, kde není potřeba s nikým komunikovat a kde slovo je ničím a čin je vším. Vskutku, praví pragmatici!

    3. Největší záhadou ovšem je, kde se ztrácejí poštovní zásilky. Nějací skřítci Zášupšáci prolézají všechny pražské pošty a žerou doporučené zásilky odeslané Pražskou energetikou. Pozor! JENOM ty, které odeslala Pražská energetika! Asi jsou chutnější a výživnější.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|