pondělí 20. října

O B S A H

Romská "invaze" do Británie:

  • Krizová situace v britských přístavech? Příchod mnoha českých a slovenských Romů
  • Romská invaze do Británie? (Jan Čulík, psáno pro list Scotsman) Slovo má Ivan Kytka:
  • O rasismu Romů mezi sebou, o vstupu ČR do Evropské unie, o policejním státě v Británii Češi v ČR a v zahraničí:
  • Jiřina Fuchsová nesmí na české vyslanectví ve Washingtonu, píše o tom Petru Pithartovi
  • Tomáš Pecina znovu kritizuje kongresovou akci Josefa Schrabala proti vstupu ČR do NATO, ještě jedna poznámka JČ
  • Josef Schrabal v reakci na Tomáše Pecinu
  • Daniel Nižňanský k Josefu Schrabalovi
  • Danny Novotný k Josefu Schrabalovi Zakořenila v ČR demokracie?
  • "Hloupí Češi" Jiřího Peheho a Ondřeje Neffa (Andrew Stroehlein) Sport:
  • Vrcholový kanadskočeský sportovec hledá sponsory v ČR pro přebory v Rakousku - zřejmě užitečná reklama pro české firmy!



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Upozornění: k předchozím číslům BL se dostanete, když kliknete v záhlaví na ikonu Archív. Celé dnešní vydání BL se vám natáhne, když kliknete na poslední řádce Obsahu (zde napravo) na Kompletní Britské listy


    Krize v jihoanglických přístavech? Britové si stěžují na "přílivovou vlnu Romů" ze Slovenska a z ČR

    Více než 150 slovenských a českých Romů přicestovalo v minulých dvou dnech do jihoanglického přístavu Doveru, kde už pobývají stovky slovenských Romů. Podle zpráv jsou další Romové na cestě. Komunální výbor města Doveru konstatuje, že už nemá prostředky na další žadatele o asyl. Oddělení sociálních služeb města Doveru obvinilo vládu, že na vzniklou situaci včas nereagovala, ale britské ministerstvo vnitra konstatuje, že to není pravda.

    Romové uvádějí, že cestují do Británie, protože jsou ve své vlasti vystavováni rasovému pronásledování .

    Konzervativní poslanec za okrsek Thanet North Roger Gale varoval, že prý další dva autobusy Romů čekají ve francouzském přístavu Calais. Činitel britského ministerstva vnitra Mike O'Brian připustil, že zřejmě skutečně vzniklo "organizované úsilí zahltit Dover ilegálními přistěhovalci", ale že podnikne nekompromisní akce, aby uchoval "integritu procesů žádostí o asyl" v zájmu skutečných uprchlíků a že je situace pod kontrolou.

    Britské ministerstvo vnitra odmítlo údajné "poplašné zprávy", že se prý do Británie chystají "tisíce slovenských uprchlíků". Mluvčí britského ministerstva vnitra dodal, že tyto poplašné zprávy zřejmě schválně šíří činitelé Konzervativní strany.

    Je velmi nepravděpodobné, že by čeští či slovenští Romové v Británii obdrželi politický asyl. K udělení asylu totiž musí žadatel prokázat, že byl v rodné zemi v ohrožení života. Kromě toho, existuje předpis, že žadatel musí žádat o politický asyl hned v první cizí zemi, nikoliv až v několikeré. Romové cestou autobusem do Británie přejeli celou řadu jiných evropských zemí a podle předpisů měli žádat o asyl tam.

    Britové ovšem automaticky z hranic nevracejí rodiny s malými dětmi, těm udělují dočasné právo pobytu, dokud jejich žádost nebude vyřízena. Což často trvá přes rok.

    Podrobnosti o této problematice najdete v Britských listech z 1. října 1997, kde byl zveřejněn původní rozhovor s Annie Ledgerovou z Doveru, z organizace na pomoc přispěhovalcům.

    V pondělí dopoledne budou podle britského rozhlasu jednat s činiteli doverské komunální správy o příchodu českých a slovenských Romů do Doveru pracovníci slovenského velvyslanectví v Londýně. Podle zpravodaje BBC v Praze nevyvolala krizová situace ohledně Romů v Praze ani v Bratislavě žádný zvláštní zájem, sdělovací prostředky se tam zabývají daleko větším exodem Romů do Kanady. Zpravodaj BBC uvedl, že vlnu vystěhovalců do Kanady vyvolala v srpnu reportáž televize Nova a stejně tak nynější příliv Romů do Doveru vyvolala další reportáž TV Nova, odvysílaná 30. září 1997, která informovala o tom, jak se britské úřady dobře starají o etnické menšiny. Chvíli prý trvalo, než se romské kruhy zorganizovaly. Mluvčí Organizace pro lidská práva uprchlíků uvedl v rozhlase BBC, že situace Romů v České republice a na Slovensku je vážná a že je nesprávné, pokud by se britské úřady rozhodly všechny Romy automaticky vracet. Úřady v Praze a v Bratislavě nad poplachem v Británii krčí rameny a zdůrazňují, že nepůjde o tisíce vystěhovalců, že jde o podnikatelskou iniciativu malých skupin lidí. Asi třicet Romů bylo prý už z Doveru vráceno zpět, někteří se vrátili sami. Muži jsou zadržováni v imigračních střediscích, ženy a děti byly ubytovány v doverských penziónech. Reportér rozhlasu BBC z Prahy uvedl, že Romové vědí, že podle nynějších zákonů nemohou být z Británie romské rodiny okamžitě navráceny zpět.


    Zpravodajství televize BBC o Romech, hlavní večerní zprávy, neděle 19. 10. 1997

    (Zkráceno)

    Dalších dvaadvacet Romů ze Slovenska a z České republiky přicestovalo do Doveru, kde žádají o asyl. Od pátku jich už přijelo asi 170. Mnozí z nich tvrdí, že utíkají před rasovým pronásledováním ve vlasti. Avšak vláda konstatuje, že došlo, jak se zdá, k soustředěnému usílí zneužít systému udělování asylu. Někteří Romové už byli deportováni.

    Nejnovější příchozí dorazili do doverských doků brzo dnes ráno. Imigrační úředníci hodnotí jejich žádosti. Od pátku přicestovalo 167 osob. Romové potřebovali platné pasy a cestovní dokumenty, ale ke vstupu do Evropské unie nepotřebovali vízum. Do Británie přicestovali legálně a žádají tam o asyl na základě rasového pronásledování doma.

    Opoziční konzervativní mluvčí si přejí, aby byli Romové okamžitě odeslání do nejbližší bezpečné země, kterou po cestě do Británie projeli. Citují přitom Dublinskou konvenci, kterou minulý měsíc Británie ratifikovala.

    Mluvčí organizace zastupující zájmy přistěhovalců sice přiznal, že konzervativci mají podle zákona pravdu, nicméně však zdůraznil, že by bylo nesprávné, kdyby imigrační úřady nezkoumaly bedlivě každý jednotlivý případ. Podle mezinárodních závazků toto právě nyní britská vláda činí, vzhledem k tomu, že někteří lidé ve střední Evropě jsou skutečně pronásledováni.

    Britská vláda trvá na tom, že nedovolí, aby byla Británie zneužívána jako útočiště pro podvodné žadatele o asyl.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|