pondělí 20. dubna

O B S A H

CO JE NOVÉHO V ČR:

  • Přehled aktuálních zpráv z České republiky: Česká televize:
  • Rozhovor s Ivanem Kytkou, novým šéfem zpravodajství ČT: Je na tom zpravodajství ČT pod novým vedením ještě hůř než dřív?
  • "Kytka je ODRODILEC!" Někteří lidé považují myšlenky ze zahraničí za podezřelé (Andrew Stroehlein)
  • Foreign Ideas Seen by Some as Suspicious (Andrew Stroehlein)
  • Změny v ČT (Petr Jánský)
  • Aréna minulou středu: Kdo je větší demagog? (Jan Lipšanský¨)
  • Česká televize a Demokratická unie Tunisko:
  • Návrat do socialismu?
  • Tunisští "Všichni dobří rodáci" návrat ke stalinismu. Úryvek z knihy Mustafa Tlilliho "Lví hora"



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Někteří lidé považují myšlenky ze zahraničí za  podezřelé

    Andrew Stroehlein

    No, tak nový šéf zpravodajství České televize nestrávil ve funkci ani týden, když se stal terčem útoku snad nejhoršího možného zločinu: že má cizí myšlenky. Lidé už kritizovali Kytku i nového generálního ředitele České televize Puchalského za to, že veřejně přiznali, že obdivují BBC. Nepříliš skrytý útok na Kytku přinesla Česká tisková kancelář 11. dubna 1998 (celý článek je uveden níže).

    Vzhledem k tomu, jak je ten článek napsaný, a vzhledem k tomu, že jsem původní pořad v televizi Nova neviděl, nemohu říci, zda nerozumně vyzdvihuje Kytkovu zahraniční zkušenost TV Nova anebo naopak ČTK. Mohu však konstatovat, že je absolutně neospravedlnitelné hovořit o této zahraniční zkušenosti v souvislosti s plány na restrukturalizaci programů České televize. Řekněme to jasně: Doba, kterou Kytka strávil v zahraničí, nemá vůbec nic společného s restrukturalizací pořadů v České televizi, tak proč o tom vůbec hovořit?

    Někteří lidé v českých sdělovacích prostředcích, buď v ČTK anebo v televizi Nova, zjevně pohlížejí na zahraniční zkušenosti s velkým podezřením. Ten člověk byl celá léta v zahraničí, hovoří tato logika, a tak je podezřelý. Možná má v hlavě myšlenky, které nejsou "našimi" myšlenkami. Možná dokonce už není jedním "z nás". Asi se odrodil.

    Nemyslím, že by tohle byl problém u většiny lidí v České republice jako celek. Když jsem pracoval s českými učiteli, mnoho kolegů vyjadřovalo zájem o americké a britské vyučovací metody a školské systémy. Když jsem působil jako tlumočník na společném cvičení české a britské armády, byl jsem svědkem toho, že mnoho českých důstojníků mělo zájem o to, naučit se britským vojenským technikám a přenést je do české armády. Z širšího hlediska je možno říci, že česká veřejnost zastává velmi pozitivní názor na vstup ČR do Evropské unie, což je těsně integrovaná a mnohokulturní komunita. Podezřívání spoluobčanů z toho, že jsou nositeli "cizích" myšlenek, tedy není mezi občany ČR všeobecně rozšířeno.

    Zdůrazňování Kytkova zahraničního pobytu je důsledkem toho, že někdo v ČTK nebo v televizi Nova má podezřívavý postoj vůči "cizím" myšlenkám, není to ale podezření celé republiky. Rád bych věděl, kdo považuje tu dosti podružnou skutečnost, že Kytka působil několik let v zahraničí, za tak důležitou, a jak ji může v kontextu této zprávy vůbec ospravedlnit. Má to snad něco společného s tím, že Kytka usiluje v ČT o vytvoření samostatného zdroje nezávislého zpravodajství, které by mělo konkurovat nynějšímu monopolu ČTK na informačním trhu?

    Nebo má ten útok více společného s tím, že se Kytka chystá změnit dobu vysílání Událostí, aby se mohli čeští diváci dívat na hlavní zpravodajské relace v ČT i na Nově? Rozhněval se snad někdo v Nově, že Kytka chce poskytnout českým občanům více denních zdrojů informací? Nebo se snad někdo v Nově obává, že až občané začnou zkoumat obě zpravodajské relace, vysílané po sobě, Televizní noviny Novy budou vypadat amatérské a bulvární?

    Rád bych byl, kdyby mi napsali čtenáři, kteří viděli pořad se Železným, a dali mi vědět zda odpovědnost za tuto pošetilost nese Železný anebo ČTK. Ať už za to může kdokoliv, doufám, že je všem jasné, jak absurdní je tento otevřený pokus označit Kytku za "odrodilce".

    Rád bych taky věděl, jestli výše zmíněné sdělovací prostředky budou i nadále používat takto ubohé argumenty. Budou všechny změny, které v nadcházejících měsících provede Ivan Kytka ve zpravodajství České televize, analyzovány v ostatních sdělovacích prostředcích podle nesmyslné škály "češství versus cizáctví"? Komu by to posloužilo? Určitě ne občanům, kteří chtějí, aby jim sdělovací prostředky poskytovaly vyvážené informace. Určitě ne úsilí České republiky stát se členy mezinárodních struktur.

    V každém případě doufám, že česká veřejnost tento způsob argumentace rychle prohlédne. Jsem si jist, že lidé budou každou novou myšlenku posuzovat podle její vnitřní hodnoty, nikoliv podle toho, odkud pochází. Lidé přece vědí, že dobrá myšlenka je dobrá, a to bez ohledu na národnost osoby, kterou ta myšlenka poprvé napadla.

    Andrew Stroehlein

      ČTK 11.4.98

      Na mozný casový posun zpravodajství CT muze Nova reagovat stejne

      PRAHA 11.dubna (CTK) - Paklize verejnoprávní Ceská televize posune zacátek zpravodajské relace Události na 19:00 a zkrátí ji, pak televize Nova podle svého reditele Vladimíra Zelezného nemá jinou volbu, nez s Televizními novinami "jít také na sedmou hodinu". Vubec nejde o zacátek, ale o konec zpravodajství, tedy o to, kdy po nem nastupuje hlavní vecerní porad, rekl dnes Zelezný v poradu Volejte rediteli.

      Reagoval tak na úvahy nového šéfa zpravodajství CT Ivana Kytky, podle nehoz se zacátek hlavního zpravodajského poradu v CT zrejme posune o ctvrthodinu na 19:00 a zkrátí se na 25 minut. "My nemuzeme pripustit, aby nekdo rozbíhal film dríve vecer, nez je standardní v té zemi. To znamená, jakmile se toto posune výrazne na CT..., my budeme muset jít do téhoz casu," rekl Zelezný. Nyní vysílá CT hlavní zpravodajství od 19:15, Nova od 19:30 a hlavní vecerní porady zacínají na obou stanicích ve 20:00.

      Kytka, který byl delší dobu v zahranicí, podle Zelezného netuší, "ze se tu objevila velmi silná, velmi rychle rostoucí...televize Prima, která práve v 19:00 vysílá své zprávy". Kytka zamýšlený posun zduvodnil tím, ze by chtel odejít z tesného dotyku s televizí Nova, ale nyní se ocitne v tesném dotyku s jinou televizí, soudí Zelezný.

      Sám nepovazuje presunutí zpravodajství Novy na 19:00 za ideální rešení, ale jiné podle neho nezbývá. "My samozrejme nemáme zas obavy z jakéhokoli kroku CT, ale reagovat budeme, pokud se tak stane," zduraznil reditel Novy.

      lif dr



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|