středa 6. ledna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Cizinci v České republice:
  • Volba - buď se stát lhářem nebo zločincem (Autorovo jméno je známo)
  • Jak jsou na tom cizinci v ČR (Ladislav Nedbal)
  • Kde vlastně žije Andrew Stroehlein? (Jiří Jírovec)
  • Osobní číslo ve Švédsku (Dalibor Štys)
  • Zhýralost a nevyspělost české letory? (Jindřich Pařík)
  • Situace na českých hraničních přechodech (Luděk Staněk)
  • Dvojí ceny (Petr Paleta)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Kde vlastně žije Andrew Stroehlein ?

    Jiří Jírovec

    Po přečtení jeho článku o nových předpisech pro povolení delších a trvalých pobytů pro cizince v ČR, bych se rovněž mohl ptát, zda náhodou nespadl s višně.

    Chápu, že Andrew Stroehlein je naštván. Mohu s ním tento pocit sdílet. Kanadští podúředníci mi kdysi po dobu osmi měsíců zabraňovali v uplatnění práva (druhdy vyhlašované Svobodnou Evropou i Hlasem Ameriky za zcela základní) usídlit se v jejich zemi. Další podúředníci, pak lpěli na jakési pětileté lhůtě, během níž si oveřovali zda jsem dostatečně bezúhonný na to, abych mohl pracovat pro polovládní organizaci. Začal jsem přísahou na bibli, což jsem překousl jednak proto, že jsem podle křestního listu katolík a taky proto, že mě upozornili, že přísahat nemusím (že jsem vyplnil nějaké formuláře správně), ale pak že mohu hledat místo tam, kde se přísaha a lustrace nepožaduje. Musel jsem rovněž různě dokládat, že nejsem lhář, když tvrdím, že mám školy a ženu a děti a tak to šlo papír za papírem, dokument za dokumentem. Podle Andrewovy logiky by mě naopak měli oni dokazovat, že to není pravda.

    Neobhajuji tedy byrokraty ani jejich předpisy. To ovšem neznamená, že nemohu Stroehleinovu kritiku nového předpisu označit za chabou a matoucí.

    Andrew Stroehlein se široce rozepsal o nových českých předpisech, které vyžadují, aby cizinec dodal k žádosti o trvalý pobyt v ČR určité informace. Jeho text naznačuje, že se úvodem naštval (nedá se tady žít), pak učinil závěr, že nový předpis je xenofobní, populistický a nesmyslný a k tomu pak dotvořil stať v níž se v podstatě staví do role vesnické strejdy, který poprve v životě letěl letadlem - a považte, sděluje po návratu v hospodě, chtěli na něm, aby on, slušný člověk, prošel detektorem na kovy jako nějaký gangster.

    S trochou ironie lze říct, že rok 1989 otevřel některým Čechům svět hned, kdežto udělovačům trvalých a dočasných povolení k pobytu to trvalo devět let než se zbavili své provinčnosti (omezenosti, xenofobie) a začali upravovat krok s jinými státy. Bude jim ještě nějakou dobu trvat než se dotáhnou na špici a tak se nikdo nemůže divit určité naivnosti, která předpis poznamenala. Například je zatím nenapadlo, že je výhodné, když cizinec podává žádosti o trvalý pobyt zvenku, prostřednictvím zastupitelského úřadu a nikoli osobně někde v Bartolomějské. Vyspělý státní úředník rovněž nevěří papíru, které si každý může napsat sám, ale zaujímá tvůrčí přístup: vy nám řeknete kdo jste a my si ověříme, co jste zač a jestli vás vezmeme, nebo ne - a pokud ne, tak vám nemusíme řikat proč.

    Tedy žádný holubník, jak by mohl Andrew Stroehlein vědět ze své vlasti. Když se moji známí, Američanka a její kanadský manžel, přestěhovali do USA (on tam dostal, po rozpuštění výzkumného oddělení v našem podniku, místo na universitě) museli pracně vysvětlovat, že se nevzali proto, aby on mohl do USA za prací a že to nebyl úmysl, ale blbec na americké ambasádě v Ottawě, který způsobil, že bumážka s níž tento Kanaďan přijel, je jiná, než jaké je zapotřebí.

    Je pravda, že Američan nemá rodné číslo, ale Social Security Number, kterým je jednoznačně identifikován to vyváží. V Kanadě se tento kód, původně zavedený pro účely daňové a pensijní, nazývá Social Insurance Number.

    Andrew Stroehlein ve svém článku píše: "Mnoho zemí světa, například Spojené státy, vůbec nemají centrální celostátní trestní rejstřík, jaký má Česká republika, protože tyto země nejsou zeměmi nočních můr, v nichž jsou papíry a dokumenty pravidelně považovány za reálnější než realita."

    To je velmi zavádějící výrok, protože vyvolává dojem, že v zemích vyvolených na nějakém tom trestu a dokumentu nesejde. Důvod proč nemají v USA jeden (tedy centrální, federální) rejstřík lidí, kteří se dostali do konfliktu se zákonem, je patrně v tom, že trestné činy spadají většinou do jurisdikce jednotlivých států a jen ojediněle pod federál. Každý stát si chrání svůj píseček a otázka jaké informace je ochoten sdílet s je choulostivá. Navíc co je trestné v jednom státě nemusí být trestné jinde (například nahrávání telefonních hovorů a lá Linda Tripp).

    Prokazování totožnosti není rovněž výsadou "států nočních můr". Nedávno jsem se registroval v kanadském hotelu. Recepční zároveň obsluhovala nějakou paní, která chtěla za nocleh platit hotově. Chtěli na ní, aby platila předem, aby složila kauci ve výši poloviny ceny noclehu (pro případ, že něco ukradne) a dva doklady totožnosti (řidičský průkaz a k tomu ještě něco navíc).

    Andrew Stroehlein se domnívá , že jediným důvodem pro přijetí nových opatření je vzbudit zdání, že se dělá něco proti mafiím a zločinu přicházejícímu ze zahraničí a argumentuje tím, že různých osvědčení si každý může pořídit kolik chce a že darebák si nebude dělat starost ani s falešnou přísahou. Domnívám se, že to není tak jednoduché. I nepravdivá informace má totiž svou cenu. V okamžiku, kdy je odhalena lež, lze tuto skutečnost obratem použít proti jejímu zdroji. Kanada to momentálně dělá v případě lidí podezřelých z válečných zločinů a terorismu - deportuje je na základě obvinění, že získali povolení k pobytu a případně kanadské občanství díky zatajení významných informací.

    Nevím, jaký má Andrew Stroehlein vztah k American Rifle Association (mocné organizaci, jež bojuje proti jakékoli snaze omezit vlastnictví střelných zbraní v USA), ale jeho argumentace, že daný předpis postihne toliko poctivé občany, kdežto zločinec si najde zadní vrátka, jako by associaci ze xeroxu vypadla.

    Je možné, že nový předpis odpovídá požadavkům EU. Nemusí tedy jít, jak se Andrew Stroehlein domnívá, o snahu vlády uspokojit babičky, které přečtouce Blesk (nebo jinou napodobeninu západních bulvárních plátků) začnou se obávat mafiánů z různých zemí. Ale i kdyby šlo o čistě populistické opatření, nevymykalo by se z toho, co se děje ve vyspělých demokraciích.

    Mohu v tomto směru přidat jednu lahůdku z Ontaria. Progresivní konservativní strana, která je v něm momentálně u moci, získala část voličů tím že slibovala boj proti zločinu. Aby to zabralo, byla situace líčena v tak černých barvách, že vznikl dojem, že zločinnost v provincii vzrůstá (obviňovali tehdejší Nově demokratickou stranu, že je příliš měkká), ačkoli statistiky ukazovaly pravý opak. Tento populistický krok vyvolal v provincii psychózu strachu, takže průkumy veřejného mínění měly zcela opačný trend než údaje o zločinnosti. Přišel tedy další populistický čin (opět zaměřený na blížící se volby). Vláda uvolnila prostředky na dalších 1000 policistů. Když opozice na skutečný stav věcí upozornila, vláda odpověděla, že statistiky jsou v pořádku, ale že to obyvatelstvo vnímá jinak (tak nějak se bojí), takže vyšší pčet policajtů je nutný. No, co se dá očekávat od proviční vlády.

    Jiří Jírovec

    PS Osobně by mě docela zajímalo, jaké požadavky musí Američan splnit, aby mohl dostat povolení k trvalému pobytu a práci v Británii.


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|