čtvrtek 21. ledna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Česká politika:
  • Jičínský nerozumí demokracii (Andrew Stroehlein) Česká moderní historie:
  • Guardian píše o Janu Palachovi Britská byrokracie:
  • Absurdní britské imigrační předpisy (Martin Madera) Česká politika:
  • Odmítám rezignovat z volební komise (Petr Šafránek, DEU) Britsko-slovenská byrokracie:
  • K britským vízam je cesta zarúbaná (Vladimír Durec) Pinochet:
  • Jeho pravicoví stoupenci v Londýně "přepisují historii" Kanada:
  • Manévry společnosti Bell Canada (Jiří Jírovec)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Pinochet: jeho pravicoví stoupenci přepisují historii Chile,

    napsal ve středu deník Guardian. V Londýně se totiž konala tisková konference, na níž novináře seznámil bývalý poradce Margaret Thatcherové Robin Harris se svou novou brožurou, nazvanou "Příběh dvou Chilanů: Pinochet a Allende".

    Deník Times k tomu konstatoval:

    "Baronka Thatcherová charakterizovala jako 'vynikající' brožuru, kterou napsal její čelný poradce. Brožura tvrdí, že generál Pinochet byl Británii 'unesen' a je zadržován jako politický vězeň. V brožuře nazvané "Příběh dvou Chilanů: Pinochet a Allende" její autor dr. Harris osvobodil generála Pinocheta od všech údajných válečných zločinů. Harris konstatoval: 'K porušování lidských práv docházelo, ale není jasné, kdo je za to odpovědný. Pinochet svou zemi zachránil od marxistické diktatury.'"

    Deník Guardian líčí tiskovou konferenci, uspořádanou na počest vydání Harrisovy brožury takto:

    Ze zpětného pohledu je zjevné, že organizátoři tiskové konference asi budou litovat, že pozvali 200 hlučných Pinochetových stoupenců na tiskovku až z Chile.

    Ať už to byl pohled na shromáždění tolika slavných britských historiků pravicového přesvědčení, anebo vzrušení vyvolané zdarmým letem ze Santiaga, klaka hlučně vykřikovala a halekala jako na lesy, čímž proměnila tiskovou konferenci v nevázanou politickou demonstraci.

    I pro historika Paula Johnsona, komentátora deníku Daily Mail, bylo nadšení propinochetovských Chilanů trochu obtížně přijatelné. "Je tradicí, že se na britských tiskových konferencích netleská," pokusil se Johnson zasáhnout, ale jeho žádost, aby bylo dodržováno dekórum, byla marná.

    Johnsonovi a bývalému konzervativnímu ministru financí lordu Lamontovi (který způsobil, že britská libra vypadla z Evropského směnného mechanismu a devalvovala o dvacet procent, což znamenalo, že každý britský občan dobrovolně odevzdal se své kapsy Georgi Sorosovi asi dvacet liber, pozn. JČ) uspořádali Chilané ovace, ale největší vřavu vyrobili pro Robina Harrise, poradce baronky Thatcherové.

    Nadšení vyvolala jeho brožura, Příběh dvou Chilanů, Pinochet a Allende. Harris ji napsal, aby určité věci ujasnil, konstatoval.

    Augusto Pinochet zdaleka nebyl brutálním diktátorem, ale "zachránil" Chile před marxistou Salvadorem Allende. Tajná policie generála Pinocheta DINA sice možná vraždila a mučila lidi, avšak neexistují žádné důkazy, že s tím měl Pinochet cokoliv společného, konstatoval Harris.

    Dodal, že chce rozbít "mýtus svatosti", který obklopuje prezidenta Allendeho, který, jak tvrdil Harris, spáchal během vojenského puče v roce 1973 sebevraždu. Prezident žil v luxusu, zatímco jeho národ hladověl. Generál Pinochet se zmocnil vlády v zemi neochotně.

    "Bravo, Bravo!" volal dav.

    A tak to pokračovalo.

    Paul Johnson zdůraznil, že démonizace generála Pinocheta je největším propagandistickým úspěchem dvacátého století - poslední velký triumf sovětské mašinérie.

    Generála Pinocheta je možno obviňovat ze špatného managementu a ze špatného úsudku, ale z ničeho jiného. "Mnohokrát se ho pokoušeli spojit s různými zvěrstvy, ale pro to neexistují žádné důkazy."

    Pak nastal čas rezervovaný pro otázky.

    Kolik lidí bylo usmrceno a umučeno? zeptal se jeden novinář. A byla jejich smrt přijatelná, byla to cena, kterou stálo za to zaplatit, aby mohla být rozdrcena levice?

    Nastala chvíle rozpačitého ticha. Osoby za předsednickým stolem se začaly vrtět.

    Ticho porušil historik Johnson. Odpovědi na první otázku se vyhnul a řekl, že podle jeho názoru generál zachránil mnoho tisíc, ne-li stovky tisíc životů tím, že zabránil vzniku chaosu.

    A ani Robin Harris nevěděl, kolik lidí zahynulo.

    Fakta nebo fikce, ptá se Guardian

    Tvrzení: V brožuře se praví, že neexistují "absolutně žádné důkazy, že se Pinochet podílel na porušování lidských práv". Tvrdí se v ní, že generál možná vůbec nevěděl, že dochází k zvěrstvům.

    Protitvrzení: Pinochet jmenoval svého blízkého přítele, plukovníka Contrerase, šéfem policie DINA, která usmrtila více než 3000 lidí. Soudce Garzon shromáždil dostatečné množství důkazů, že se Pinochet na zvěrstvech "podílel". Jsou obsaženy ve třistapadesátistránkové obžalobě Pinocheta

    Tvrzení: Allende získal ve volbách v září 1970 36,5 procenta hlasů. "Allende tak získal podporu jen o trochu více než třetiny chilských voličů... žádný kandidát neměl absolutní většinu.

    Protitvrzení: Tvrzení však opomíjí, že generál Pinochet se zmocnil vlády na základě nulového počtu voličů a vládl jako diktátor po dobu 17 let.

    Tvrzení: Přibližně 100 osob bylo usmrceno ozbrojenými levicovými bojůvkami za Allendovy vlády.

    Protitvrzení: Tito teroristé nepracovali pro Allendeho a mnozí z nich se stavěli proti němu.

    Tvrzení: Generál Pinochet je nyní zadržován v "deprimujícím pronajatém bytě".

    Protitvrzení: Dům je skutečně pronajatý - za 10 000 liber měsíčně. Návštěvníci však konstatují, že deprimující není. Je to rozsáhlá vila se sedmi ložnicemi. Má zahradu 30 x 30 metrů. Generál Pinochet má k ruce kuchaře a sluhu.

    Pinochetova budoucnost bude pravděpodobně záviset na určitém datu

    Sedm soudců z britské Horní sněmovny, kteří budou rozhodovat o tom, zda má být Pinochet vydán k soudu do Španělska, se rozhodlo požádat britské ministerstvo zahraničních věcí, aby potvrdilo, kdy přesně Pinocheta britská vláda uznala jako šéfa chilského státu.

    Soudce Alun Jones, který zastupuje Španělsko, chce, aby byl Pinochet vydán do Španělska kvůli zločinům spáchaným předtím, než 11. září 1973 uchvátil v Chile moc. Před tímto datem nebyl Pinochet chráněn žádnou imunitou.

    Pokud bude tento argument úspěšný, Pinochet by byl vydán do Španělska, i kdyby britští soudci v Horní sněmovně rozhodli, že jeho funkce hlavy státu mu poskytovala imunitu.

    Jones uvedl před tribunálem, že zločiny byly připravovány a páchány ještě před pučem, k němuž došlo 11. září 1973. V srpnu 1973 například bylo mučeno určité množství lidí, aby nebyl plán prozrazen.

    V den puče bylo alespoň dvacet osob zatčeno, mučeno, a usmrceno pravděpodobně ještě před tím, než byl Pinochet formálně prohlášen toho večera hlavou junty. Trvalo mnoho měsíců, než byl formálně prohlášen hlavou chilského státu.

    Zástupci španělské vlády líčili tento týden před tribunálem sedmi soudců z britské Horní sněmovny děsivé podrobnosti vraždění a mučení, k němuž docházelo za sedmnáctileté vlády generála Pinocheta.

    Týkalo se to unášení rukojmích, zabíjení elektřinou, znásilňování žen, nuceného kanibalismu a incestu.

    Alun Jones, soudce, zastupující španělskou vládu, konstatoval před tribunálem, že mezinárodní konvence zakazující porušování lidských práv jsou pevně založeny na myšlence individuální odpovědnosti. "Musí to být tak, že ať jste kdokoliv, vládní činitel nebo veřejný činitel, máte individuální, osobní odpovědnost ve vztahu vůči zločinům, které jsou mezinárodně uznány jako zvlášť odporné, jako je genocida, mučení a unášení rukojmích."



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|