pátek 12. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Martin Komárek a oslava vstupu do NATO:
  • MFD: Novináři dále vodí veřejnost za nos (Jan Čulík) Svět, středovýchodní Evropa a ekonomika:
  • George Soros: kapitalismus se ujal tam, kde komunismus nezakořenil Kritická reakce na článek Štěpána Kotrby:
  • Lustrace, tajní agenti a JZD Slušovice (Ferdinand) Sdělovací prostředky:
  • Pražský demokrat není žádný stranický časopis (Štěpán Kotrba) Dagmar Lastovecká:
  • Musial se naštěstí nezměnil (František Roček) Evropská politika:
  • Hnutí Zelených v krizi Velká Británie:
  • Britská vláda energicky proti nespravedlivě vysokým cenám Zamyšlení nad vědou:
  • Jistota a podstata vědy (Petr Vařeka) Postavení žen:
  • Rovnoprávné postavení žen a pánové tvorstva (Mirek Fojta)
  • O ženách v ČR a ústavě pro Petra Jánského (Jindřich Pařík)
  • Deset důvodů, proč je výhodné být ženou (Ivan Vágner) Dvojí občanství:
  • Odpověď Jiřině Fuchsové (Frank Třešňák)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Lustrace, tajní agenti a JZD Slušovice

    Ferdinand

    Předem se omlouvám čtenářům, kteří mají pocit, že hrubě podceňuji jejich přehled a po pravdě řečeno i jejich zdravý rozum. Původně jsem měl v úmyslu se nad celou věcí zasmát a nechat ji plavat. Jenže mi to nedalo. Co když jsou všechna ta neuvěřitelná fakta, která pan Kotrba uvádí ve svém příspěvku pravdivá?

    Pan Kotrba píše: "Slusovice by bez tecto spionazi ziskanych poznatku nikdy nemohly vyrabet 'sve' pocitace". Měl jsem možnost se podrobně seznámit se třemi základními modely z dílny JZD Slušovice. Nenašel jsem nic, co by vyžadovalo pomoc tajného agenta. Nejstarší TNS byl postaven na procesoru Z80, počítače této koncepce si tehdy s oblibou stavěli kutilové podomácku. Návod byl k dostání v každém lepším odborném knihkupectví západně od Šumavy. Nepletu-li se, byl předobrazem TNS populární VideoGenie. Slušovické PC-XT byl šmejd (z deseti mi jich do týdne fungovalo sedm), který se na trhu objevil v době, kdy na západě XT mizely z trhu. Dost času pro klasicky reverzni inženýring. Slušovické PC-AT bylo slušovické jen proto, že ve Slušovicích jednotlivé v zámoří nakoupené desky namontovali do plechové krabice.

    Apropos - také jsem si kdysi podloudně přivezl počítač. Neschovával jsem ho před celníky německými, ale před těmi našimi. Ti němečtí se mne totiž jaksi na nic neptali. Také jsem si ho na rozdíl od těch uvědomělých vědců a techniků nevezl z lásky k vlasti, ale ze zvědavosti, jak ta bedýnka vlastně funguje.

    Pan Kotrba dále píše: "A kolik techto lidi jsme diky lustracni pomstychtivosti laickych 'vericich noveho poradku' nechali zestarnout a zemrit, aniz by sve odborne znalosti mohli uplatnit... ". Pobýval jsem po roce 1989 v dosti dlouho v akademickém prostředí. Naznám jediného docenta na univerzitě, registrovaného v seznamech spolupracovníků StB, který by v důsledku toho (vlastně ani z jiných příčin, kromě zdravotních) přišel o možnost přednášet. Pochopitelně s výjimkou kateder marxismu-leninismu, ty však s čtenářovým laskavým dovolením odmítám počítat mezi vědce. Kde tedy jsou oni "zestarli a zemreli" vědci? V ústavech Akademie věd? Zní to logicky. Některé se opravdu výrazně redukovaly, a když jde o místo, je každá rána dovolena. O žádném takovém případu nevím, ale jak říkám, zní to logicky.

    Je tu ještě jiné možné vysvětlení. Jestli vědecký pracovník stihl během deseti let zestárnout a zemřít, muselo mu být přes padesát, hodně přes padesát. V tomto věku už to s tvůrčím potenciálem nebývá nejlepší. Na jednoho aktivního badatele připadají desítky jiných, kteří se věnují raději činnosti přednáškové a (řekněme) organizační. Kdyby v mém okolí zmizel jeden jediný docent zpoza katedry, všiml bych si toho. Nezmizel. Nyní si však uvědomuji, že ze své pozice zmizel nejeden děkan, proděkan či vedoucí katedry. Ale to už se dostávám příliš daleko od původního pojmu "vědec" . Jednak tito pánové obvykle na školách zůstali, jednak to s tím výzkumem, na který najednou měli dost času, nebylo zpravidla až tak slavné. To už se ale opravdu pohybuji jen na poli dohadů.

    Po tomto nepříliš vstřícném úvodu vás jistě překvapí, že i já jsem proti tomu, aby byli lidé diskriminováni na základě jakýchsi seznamů agentů. Jsou příliš nespolehlivé a našel jsem tam příliš mnoho prokazatelně slušných lidí. A i kdyby ne, je zde ještě jeden důvod: obdivuji jedince, kteří obětovali svoji budoucnost a kariéru ve prospěch většiny. Tvrdím ale, že nikdo nemá právo takovou oběť po druhém vyžadovat (zejména, když  ta většina si v klidu melouchaří, občas si přikrádá a drží ústa a krok). Otevřeně se postavit proti nátlaku StB (nikoliv běžné nabídce spolupráce) znamenalo bezpečně si zlikvidovat existenci.

    Obraťme pozornost k článku samotnému. Formulace jako "a byli i jako marxiste perzekvovani za sve nazory" či "byli ochotni pro svou vlast i umrit" jsou mi povědomé. Jak vystřižené z listu kdysi největšího a nejčtenějšího.

    Zajdu na poli dohadů příliš daleko, pokud prohlásím, že v celé kampani (hlasů proti lustračnímu zákonu nám utěšeně přibývá) vlastně vůbec nejde o bývalé agenty StB? To byli většinou normální lidé a takoví na veřejné funkce zpravidla neaspirují. Zdá se mi však, že vítr fouká od druhé skupiny osob, postižených lustračním zákonem (http://www.psp.cz/docs/laws/fs/451.html)) - od bývalých aparátčíků (od úrovně okresního tajemníka výše). To jsou lidé, kteří si zvykli na výhody života v politice, těm musí lustrační zákon vadit dnes a denně. O sbližování KSČM a ČSSD si štěbetají i vrabci na střeše.

    Obě strany potěšilo, kdyby nepohodlný zákon zmizel. Je totiž těžké jít s někým do koalice, když partner kvůli pozitivním lustracím téměř nemá koho postavit do vlády. A při nejhorším, i takové misto ve správní radě některého stále ještě státního podniku se hodí...

    Mohu své spekulace něčím podepřít? Otevřeně přiznávám, jsou to jen moje domněnky. Ale přece: všichni mluví stále jen o agentech, ale nikdo nenavrhne, že bychom tedy měli agenty ze zákona vyjmout. Mluví se o zrušení zákona - tedy i s těmi aparátčíky a nomenklaturními kádry. Takže promiňte, pokud někomu nasazuji psí hlavu neprávem, ale přijde mi lepší dvakrát zbytečně varovat, nežli jednou pozdě bycha honit...

    Zpet od dohadů k faktům. Rád bych poprosil pana Kotrbu, zda by se mohl vyjádřit k následujícím otázkám:

    1) Lustrační zákon (451/1) postihuje  § 2, odst.(1), písmeno a) příslušníky StB. Opravdu do této kategorie spadá vojenská či civilní rozvědka a kontrarozvědka a její spolupracovnící? To by se octla BIS rázem bez velitelského sboru...

    2) Tvrdíte: "znam lidi, kteri pracovali a riskovali svuj zivot pro rozvedku na poli technologicke spionaze". Drze si dovolím, zeptati se: odkud? V akademickém prostředí jsem takový případ dosud nezaznamenal. Užíváte množné číslo. To znamená, že byli nejméně dva...

    3) píšete "Slusovice by bez tecto spionazi ziskanych poznatku nikdy nemohly vyrabet sve pocitace." Trváte na názoru, že informace, potřebné k jejich konstrukci nebyly (či nemohly být) získány z veřejně dostupných zdrojů či analýzou výrobků a komponent, běžně dostupných na trhu?

    4) píšete "Kolik schopnych vedcu ci techniku pracovalo pro tajnou sluzbu na poli vedecke spionaze ci  kontraspionaze? A kolik techto lidi jsme diky lustracni pomstychtivosti laickych 'vericich noveho poradku' nechali  zestarnout a zemrit, aniz by sve odborne znalosti mohli uplatnit... "  Zkuste najít jediného, který by pracoval pro technologickou špionáž, a byl z tohoto důvodu zbaven možnosti, odborně se uplatnit. Pokud je mi známo, seznam agentů rozvědky a kontrarozvědky na veřejnost nikdy nepronikl.

    5) píšete " Vyleteli z klinik, vedeckych ustavu. Kazdy na ne naplival. Nekteri z nich emigrovali na zapad, aby mohli odborne pracovat". Řada mých kolegů je na krátko i dlouhodobých stážích na západě  prostě proto, že slovy Jana Wericha "vždy se u nás platilo líp za muziku, než za fyziku". Nevím o jediném, který by tam byl z politických důvodů. Opět užíváte množné číslo, jmenujte mi tedy alespoň dva, kteří emigrovali na západ po roce 89 z kvúli pozitivním lustracím.

    6) Jaký postup prosazujete v případě lustračního zákona? Zrušení celého zákona či vypuštění spolupracovníků StB?

    7) Jak se díváte na názor, že zákon (každý) by měl kromě výchovného působení především efektivně zabránit pachateli, aby spokojeně užíval majetkový či jiný prospěch, který svým činem získal?



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|