středa 17. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Mezinárodní ekologický dopad Klausovy privatizace:
  • Jak Viktor Kožený devastuje Bahamské ostrovy Česká publicistika postižená stihomamem:
  • Proč si nezaloží Jan Rejžek časopis Árijský boj? (Jan Čulík) Češi v zahraničí a restituce:
  • Kongresman Smith promluvil v americkém parlamentě o restitucích v ČR Článek, který nevyšel v MFD:
  • Homosexuálové v ČR: Cyril Svoboda nerozumí registrovanému partnerství (Benny Rees)
  • Registrované partnerství osob stejného pohlaví - hmotný prospěch, jaký z toho má stát Snášenlivost a její hranice:
  • V Dánsku mají neonacistického učitele a nezakazují ho Děti Země z Olomouce píší ministru Fenclovi:
  • Vaše politika je v rozporu s politikou západních zemí



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Jak Viktor Kožený devastuje Bahamské ostrovy

    (Na
    tomto místě, u odkazu na článek Carving Up Paradise, Rozkrajujeme si ráj, je letecká fotografie ekologické katastrofy, kterou na Bahamách působí Viktor Kožený.)

    Z Bahamských ostrovů přišel Britským listům tento dopis:

    Honzo, zdravim Vas z Baham. Prikladam clanek z Bahamas Journal of Science o tom jak je vyuzivana alespon mala cast prostredku, ktere v ceske privatizaci zmobilizoval Viktor Kozeny. Postavit 20 mil dvouproudovych (!!!) silnic na malinkem zastrcenem ostruvku urcite nebylo levne.

    Rovnez poukazuji na January 1999 AQUA magazine (vydava PADI - diving society), kde je o podnikani Kozeneho na Bahamach clanek "Carving Up Paradise." Snad to je k mani i na www : http://www.aquamag.com. Jestli je v AQUA na webu fotografie stejna jako v magazinu -- Kozeneho ostruvek z letadla, protkany 20 milemi silnic, tak stoji za to pripojit k pripadnemu prekladu v BL. Paseka za vyprivatizovane miliony je opravdu "fotogenicka."

    Stručná historie parku

    Jane a Nicholas Popovovi

    Nicolas Popov (narodil se ve Francii a na Bahamach zije od detstvi - pres 30 let)

    (Zkráceno)

    Park byl založen v roce 1959 tím, že byl schválen zákon o Bahamas National Trust. Trust se stal organizačním střediskem pro všechny národní přírodní rezervace a  vytvořil první pozemní a přímořský park, rezervaci o rozloze 176 čtverečních mil. Tato jedinečná oblast je známým prostorem, kde se množí ryby, rejnoci, lastury a existuje tady celá řada korálových útesů.

    Problém

    Od roku 1986 konstatují zákony parku, že se nic nesmí brát ani ze země, ani z  moře. Mořská část parku Exuma Land and Sea Park se stala pro Bahamské ostrovy velmi úspěšnou mořskou rezervací, z níž se nesmí nic odebírat. Protože je to stabilní prostředí, lze tam provádět přesnější výzkum ryb, mušlí a lastur. Poskytuje obyvatelům Baham i návštěvníkům mnoho vzdělávacích příležitostí a přivádí do parku mnoho lidí na člunech, kteří přinášejí Bahamským ostrovům zisky. Lidé většinou konstatují, že opakovaně jezdí s plachetnicemi do této oblasti, protože jsou ostrovy překrásné. Lastury se v parku přemnožují a dostávají se mimo jeho hranice, kde poskytují rybářům živobytí. Přímo i nepřímo přináší park bahamské ekonomice milióny dolarů.

    Proč se obávají místní lidé, jak to s parkem v budoucnosti dopadne?

    Bohužel, několik ostrovů, které jsou součástí národního přírodního bahamského parku, je v soukromém vlastnictví. Neexistují zákony, které by zakázaly stavbu luxusních vil pro bohaté cizince na území našeho národního parku. Stavitelé mají předkládat Bahamskému národnímu trustu studii o ekologickém dopadu takovýchto staveb, ale to zatím nemělo příliš velký efekt.

    Reakce

    Klučení půdy a stavba budov cizinci přirozeně velmi rozhněvalo bahamské obyvatelstvo. Jak můžeme brát zákony vážně, stěžují si obyvatele Exumie, když ženy, které už dlouhé generace vyrábějí slaměné plédy, si nemohou brát slámu pro svou práci, když jsou zlikvidovány rozsáhlé plochy, porostlé stříbrnými palmami jen proto, aby se postavily široké prašné silnice? Proto vznikla organizace Save the Exuma Park, která usiluje o takové zákony, které by těmto velkým rozdílům zamezily.

    Místní obavy

    Zákony státu Bahamy konstatují, že žádné území, kam až sahá při nejvyšším přílivu voda, nemůže být označeno jako soukromé. Znamená to tedy, že veřejnost má právo přistát kdekoliv u břehu a pobývat na pláži až po hranici, kam až dosahuje při vysokém přílivu voda. Majitelé soukromých pozemků se však snaží prosazovat své soukromí a zejména Wayde Nixon, který vozí čluny turisty na různé bahamské pláže, byl několikrát konfrontován s požadavkem, aby si hosty ze soukromých pláží odvezl. (...)

    Ale proč vzniká kontroverze TEĎ?

    (...) Nedávno přeletěli Jane a Nicolas Popovovi z organizace Island Expedition přes oblast Exuma Cays a s hrůzou zjistili, že na jednom z největších ostrovů Bahamského souostroví (Halls Pond Cay), který je jen 2 míle (3 km) dlouhý a půl míle (800 m) široký, bylo buldozerem vyrobeno 20 mil (32 km) dvouproudových prašných silnic. "Viděli jsme za posledních deset let v parku hodně změn, ale nic tak děsného a necitlivého jako toto."

    Ti, kdo často létají mezi Nassau a Staniel Cay, si povšimli, že za deště fungují tyto obrovské silnice jako řeky. Smývají se jimi volné předměty a půda do okolních vod. Bahno unášejí proudy do korálových útesů, a korály jsou jím zadušeny. Plyne také přebytek sladké vody, na něž není mořská ekologie zvyklá. Přebytek sladké vody vede k tomu, že voda "kvete", vzniká na ní povlak zelených řas. To ničí přirozený život na mořském dně. Také se vyskytují důkazy, že odumírají okolní korály: zrnka písku ucpávají korálové polypy a korálové útesy usmrcují.

    Majitelem je Viktor Kožený, který tam prý chce vybudovat přistávací dráhu v délce více než jednoho kilometru, otevřít vodní prostor uprostřed ostrova pro vybudování přístavu a postavit několik honosných sídel. Vyskytly se neoficiální zprávy, že nic zlého netušící turisté byly několikrát odehnání od "jeho" pláží ozbrojenými strážemi.

    Bývalého majitele Halls Pond Cay téměř přesvědčila Peggy Hallová (bývalá pracovnice parku) aby věnoval šedesát procent parku, který vlastnil, Bahamského národnímu trustu. Zdroje v realitních kancelářích konstatují, že se ho prý agenti s nemovitostmi snažili přesvědčit, že by mohl vydělat 11 miliónů dolarů. Ostrov však nebyl prodán za takovou cenu. BNT má dostat první nabídku na prodej pozemků uvnitř parku, ale jak míjel čas, ostrov byl nakonec za daleko menší částku prodal Viktoru Koženému. Národní trust nedostal šanci, ale stejně by neměl na koupi ostrova dost peněz.

    Jak jsme se už zmínili, před jakýmikoliv plánovanými stavbami v parku musí být provedena ekologická studie ohledně jejich dopadu. Viktor Kožený nic takového neučinil. V důsledku toho byla etika parku zcela zdevastována.

    Pokud někdo Viktora Koženého nezastaví, malý ostrov Halls Pond bude zničen a důsledky dopadnou na celý podmořský život v oblasti celého Exhuma Parku.

    (...)

    Jane and Nicholas Popov, Island Expedition-School at Sea
    P. O. Box C.B. 11934 Nassau, Bahamas
    Tel: 242 325 2573 Fax: 242 327 8659
    Email: info@IslandExpedition.com
    http://www.IslandExpedition.com


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|