úterý 27. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Válka o Kosovo:
  • NATO připravuje pozemní invazi Jugoslávie z Maďarska
  • Role ČR a Maďarska v nynější válce (Andrew Stroehlein)
  • Jak Albánci kopali pro sousedy v Izbici hroby (Guardian) CME a televize Nova:
  • CME žaluje Vladimíra Železného u mezinárodního obchodního soudu v Paříži Analýza:
  • Když hlídací pes demokracie spí: Názory českých novinářů v devadesátých letech (Heather Duncan a John Rosenbaum, Ithaca College, New York)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • CME žaluje Vladimíra Železného u mezinárodního obchodního soudu

    Podnik Central European Media Enterprises BV, většinový vlastník České nezávislé televizní společnosti (ČNTS) oznámil v pondělí 26. dubna, že zažaloval dr. Vladimíra Železného u arbitrážního soudu mezinárodní obchodní komory v Paříži.

    CME požaduje, aby mu bylo vráceno 23 miliónů dolarů, které podnik CME vyplatil Vladimíru Železnému a dále CME žádá Železného o další, blíže neurčené odškodné, v důsledku toho, že Železný porušil dohodu z roku 1997 o prodeji obchodních podílů, v jejímž rámci CME zakoupila od Železného 5,8 procentní podíl v ČNTS.

    ČNTS poskytuje televizní vysílání, reklamu a další televizní a vysílací služby držiteli licence TV Nova v České republice.

    Dr. Železný byl propuštěn v  pondělí 19. dubna 1999 z funkce výkonného a generálního ředitele ČNTS za to, že překročil své pravomoci a jednal proti zájmům ČNTS.

    "Pravidla soudního dvora Mezinárodní obchodní komory požadují, aby naše žaloba ve věci této arbitráže zůstala nezveřejněna," konstatoval Fred Klinkhammer, předseda a generální ředitel otcovské firmy CME, Central European Media Enterprises, Ltd. "Mohu však říci, že základem žaloby je určitá činnost Vladimíra Železného, která byla začátkem minulého týdne důvodem pro jeho propuštění, a přidružené činy, o nichž jsme přesvědčeni, že porušily smluvní povinnosti Dr. Železného i jeho osobní závazky, které učinil CME.

    Podle naší dohody o koupi podílů s dr. Železným opravňuje jeho porušení smlouvy podnik CME, aby anuloval obchodní transakci z roku 1997, a už mu nevyplatil zbývající splátku 5,5 miliónu dolarů, která zbývá do zaplacení celkové kupní částky 28,5 miliónů dolarů. 23 miliónů dolarů už bylo Železnému vyplaceno oplátkou za odevzdání podílů v ČNTS, které CME získala od Železného. Železného porušení smluvních ustanovení také opravňuje CME získat odškodné za všechny ostatní ztráty, způsobené neoprávněnou a nevhodnou činností, kterou Železný prováděl proti CME."

    Arbitrážní slyšení se budou konat v Amsterdamu v Holandsku.

    Podle časopisu Central European Business Journal podezřívají činitelé CME Vladimíra Železného z nekalé činnosti už od loňského podzimu. Podařilo se mu však posléze přesvědčit je, že se vzdal snah vytvořit plány na založení alternativní firmy pro nákup pořadů pro TV Nova. Když však nakonec získali ředitelé firmy CME důkazy, že Železný buduje konkurenční podnik, CME ho po pěti letech ve funkci propustila.

    Železný ovšem vlastní 60 procent ve firmě CET 21, která je držitelem vysílací licence TV Nova. Televizní pořady pro CET 21 vysílá podnik ČNTS, který lodi vydělal 55 miliónů dolarů.

    Ředitel CME Fred Klinkhammer konstatoval, že CET 21 a ČNTS jsou jako "siamská dvojčata, které mají jediné srdce a že nemohou žít samostatně".

    Železný tvrdí, že dokáže přežít bez CME, a vyhrožuje, že dočasně televizní stanici uzavře, anebo bude vysílat z jiných studií, aby dokázal, že má pravdu. Dodal, že CME je v důsledku plánovaného prodeje svých akcií podniku SBS v zoufalé situaci a že se s nimi nedá rozumně vyjednávat. Železný popírá obvinění, že využíval podniku AQS, který spolu s CME vytvořil loni na jaře, bez souhlasu CME k nákupu filmů a vysílacích práv pro CET 21.

    Železný také popírá, že jednal proti zájmům CME, když vydal jménem ČNTS neomezenou záruku na dluhy podniku AQS. "Náš vztah byl založen na důvěře," konstatoval Fred Klinkhamer. "Lituji, že jsme udělali chybu, že jsme Železnému příliš důvěřovali, zacházeli jsme s ním příliš jako s partnerem."

    Akce Železného přispěly k tomu, že jsou nyní, uprostřed rozhovorů o převzetí firmy CME podnikem SBS, akcionáři CME v defenzívě. Transakce v hodnotě 615 miliónů dolarů se má uskutečnit koncem letošního roku. CME a SBS prohlašují, že se krizí kolem Železného nic nezměnilo, ale analytikové se obávají, že by Železného jednání mohlo vést k poklesu hodnoty akcií CME.

    Služba pro investory firmy Moody's rychle snížila klasifikaci obligací CME na Caa1 a varovala investory, že v důsledku konfliktu se Železným bude klasifikace dále revidována a její budoucnost je nejistá.

    Ředitel firmy SBS Harry Sloan však konstatoval, že navzdory konfliktu se Železným bude spojování obou firem pokračovat. SBS se Železným nejedná a očekává, že bude situace v ČR "uspokojivě vyřešena". Klinkhammer a Sloan poukázali na celou řadu údajných rozporů v prohlášeních Vladimíra Železného, například co se týče návrhů spojit ČNTS a CET 21, a vyjádřili pochybnosti o některých jeho akcích v TV Nova, například poskytování reklamy v TV Nova pro Korunní minerálku s devadesátipětiprocentní slevou.

    Klinkhammer také poukázal na to, že je možné, že Železného šedesátiprocentní vlastnictví podílů v podniku CET 21 vůbec není legálně platné, neboť, jak známo, proti němu vznesl u soudu protest Peter Kršák, který poukázal na to, že když vykoupil Železný podíly v CET 21 od svých společníků, porušil původní dohodu, podle níž byl povinován nabídnout jejich podíly nejprve všem ostatním.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|