středa 28. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Válka o Kosovo:
  • Letecké údery na Bělehrad, krize v táborech (BBC)
  • NATO válku o Kosovo vyhraje. A co pak? (John Gray) Televizní podnikání v ČR:
  • Proč si všichni zasedli na Železného? (Vlasta Leporská)
  • Nelíbí se mi, jak Železný opíjí lidi rohlíkem (Jan Čulík) Kosovo - reakce:
  • Nedá se nic dělat a s bombardováním se nemělo začít
  • Západní státy jen skrývají za etickými principy své mocenské zájmy Pražský hrad a ústava ČR:
  • Havlova mluvčí: "Ústava smí být porušována v zájmu menšin" (Petr Šafránek) Reakce:
  • Průzkumy veřejného mínění jsou prováděny dost profesionálně (Vladimír Wagner) Ekologie v ČR:
  • Bude Ropákem Grégr nebo Hanzlíček? (Děti Země)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Diskuse o Kosovu 2

    Petr Vařeka

    Vazena pani

    Napred bych Vam chtel podekovat za Vasi slusnou odezvu na muj clanek v BL.

    Doslo mi totiz uz nekolik mailu, jejichz hlavnim atributem byla arogance a namyslenost takze jsem mile prekvapen a temer vubec mi nevadi, ze s mym clankem nesouhlasite, protoze si myslim, ze Vam velmi dobre rozumim.

    Pokusim se Vam srozumitelne a taky tak slusne odpovedet na Vas mail.

    Dost lidi, kteri dnes kritizuji soucasnou civilizaci, tak cini nepokorne a s velkou davkou pohrdani. Sam jsem byl kdysi "zelenym" aktivistou, ale pote, co jsem byl znechucen jejich nazorovou militantnosti, ktera navic nebyla kompenzovana zadnymi realnymi vizemi "trvale udrzitelneho" a snesitelneho zivota, jsem se s nimi rozesel. Navic kdyz nekdo kritizuje neco, s cimz je neoddelitelne spjat, je to vzdy podezrele. Nemuzete napriklad proklinat niceni zivotniho prostredi a pritom se oddavat beznemu konzumnimu stylu zivota.

    Ano, lidem (a to i tem, kteri z nich jsou nahodou politiky) jde pochopitelne o penize a o zivotni komfort. Jsem vsak uz dalek toho, abych jimi proto pohrdal a tvrdil, ze jim jde v prvni rade o pouhou "maximalizaci" zisku. Jsem konec koncu ze stejneho testa jako oni, a proto je naziram ze sveho hlediska. Mne jde taky o penize (v dohledne dobe budu bez zamestnani), ale netvrdim a doufam, ze nikdy tvrdit nebudu, ze "penize jsou az na prvnim miste". Kdyby tomu tak totiz bylo, nebyli bychom lide, ale automaty.

    Stav soucasne civilizace je skutecne tristni; k sobe navzajem i k prirode se chovame tak, ze dalsi budoucnost lidstva je na povazenou. Lokalni zajmy jedincu prevazuji nad globalnimi zajmy celku, deklarovana ucta k lidskym pravum casto musi vyklidit prostor "jinym zajmum", vecne zelene lesy mizi pricinenim ziskuchtivych podnikatelu hrozivym tempem, oceany jsou drancovany a znecistovany. Clovek primo vola po tom, aby existovala nejaka nadnarodni instituce, ktera by se temito strasnymi hrozbami zabyvala.

    Kazda instituce vsak sestava s lidskych bytosti, ktere jsou utvareni uplne jinak, nez jedinci socialniho hmyzu. Zatimco smyslem mravence je mraveniste, smyslem kazdeho z nas je on sam. Ani u nadnarodnich instituci tudiz z principu nelze vyloucit prevazeni "osobnich" faktoru nad "obecnimi". Prave takovymi institucemi jsou OSN a NATO. Jejich ukolem je hlidat stabilitu ve svete, a pokud je tato ohrozena, tak se ji snazit prosadit a to v krajnim pripade i silou. Jiste i zde je nebezpeci, ze ruzne lobbisticke skupiny se muzou snazit s ruznym uspechem prosadit sve osobni zajmy. V demokraticke casti sveta je vsak toto znacne ztizeno, protoze vsechny slozky moci podlehaji verejne kontrole - psal jsem o tom ostatne v BL.

    Myslim si ze v tak zasadnich vecech, jako je snaha o prosazeni lidskych prav v Jugoslavii by si NATO i OSN zasluhovaly daleko vic duvery. Event. konspiracni spiknuti proti Jugoslavii je totiz daleko min pravdepodobne, nez katastrofa, ktera by tam nastala (a mozna postupne zapalila cely svet), kdybychom dali vecem volny pruchod. (Vezmete si pouceni z Mnichova, kdy byla na oltar svetoveho miru bezuspesne obetovana nase narodni prava)

    Teorie o tom, ze veci by se mozna daly delat jinak, kdyby .. patri do oblasti utopie. Jsme lide, a proto nic, co vyprodukujeme nikdy nebude proste lidskych chyb. V jakekoliv organizaci, byt by byla vytvorena se sebecistsich pohnutek, bude proto vzdy nebezpeci "stretu zajmu". S tim se proste neda nic delat. Jedine o co se muzeme pokouset je konstruktivni kritika bez pocitu nadrazenosti (jak v BL predvadi napr. J. JIrovec) a doufat, ze tim dosahneme zmen systemu zadoucim smerem. Rozhodne budeme uspesnejsi, kdyz pri tom budeme pokornejsi.

    A protoze jsme takrikajic na jedne lodi, je zadouci, abychom verili mandatu tech, ktere jsme poverili tim, aby bdeli nad bezpecnosti nasi casti sveta. Jsme vsichni deti euroamericke civilizace, at uz se nam to libi, nebo ne.

    Kdyz se nad tim zamyslite, tak zjistite, ze nam nic jineho nezbyva.

    Preji Vam pekny den.

    PV


    Vazeny pane Vareko,

    jsem taky jedna z tech, kdo si mysli, že zapadoevropskym zemim jde predevsim o prosazovani jejich vlastnich zajmu a ze etickymi principy se jenom kryji. K tomuto zjisteni jsem nedospela ctenim mezi radky ci rozvijenim chorobnych teorii o spiknuti, ale prostym pozorovanim chovani zapadoevropsych statu k mene rozvinutym zemim, pozorovanim chovani zapadevropskych firem, ktere po revoluci prisly k nam (v nekolika z nich jsem pracovala a pracuji), chovanim vyspelych zemi k ekologii, prirodnim zdrojum a k planete vubec.

    Vite, nemyslim si, ze by se politikove museli schazet a "spikavat se" (i kdyz jsem v americke pravnicke firme - jejiz cinnost byla napr. prodat Budvar do USA a honorare pravniku byly kryty predevsim z programu PHARE - byla svedkem toho, jak se v ramci cinnosti OSN (sic!) organizovali zapadoevropsti zamestnavatele u nas v zajmu zachovani co nejnizsich platu pro domorode obyvatelstvo, a v jine, plynarenske firme, jsem sledovala tvoreni tajneho kartelu zahranicnich majitelu nasich plynaren za ucelem jednotneho zvysovani cen pro nase spotrebitele), aby postupovali jednotne ve svem zajmu.

    Sam pisete, ze jednotlivi politikove zastupuji spolecne vyznavane hodnoty - jake moralni hodnoty asi tak muze tedy zastupovat Bill Clinton, jehoz afera s M.Lewinskou byla jiste jen spickou ledovce? Spolecnou hodnotou, modlou a obecne uznavanym cilem zapadoevropskych zemi je dnes hlavne "maximalizace zisku", "zakon trhu" apod. To jsou jejich hodnoty v PRAXI. A nejsou nijak relativizovane, nikdo se za ne nestydi.

    Nas pak povazuji vetsinou pouze za vhodne skladky jejich radioaktivniho odpadu nebo vhodna odbytiste pro u nich neprodejne zbozi. Veskera takzvana pomoc je vzdy strukturovana tak, aby v dusledku prinesla uzitek pomahajicimu - odbytiste, zisk, kontrolu, vliv.

    Vladnouci generace jejich politiku je jiz od detstvi formovana obdobou televize NOVA a uctou k penezum jako k meritku vsech hodnot (zejmena v USA) a k moci se dostala na zaklade obrovskymi penezi podporovanych medialnich kampani. Kdopak a proč je asi "nezištně" financuje? V tomto smeru se u nas uş zapadnim "demokratickym" principum dost blizime - viz nase sponzorske skandaly. Novinari (a hlavne noviny) bohuzel nejsou nezavisli, nas tisk je napr. prevazne v rukou nemeckeho kapitalu. O NOVE nema cenu mluvit, a verte mi, ze mam informace z prvni ruky (pracovala jsem kdysi i tam). To, co ridi vlivne lidi, aniz by se na necem museli extra domlouvat, je neco, co je nazyvano Zeitgeist - duch doby - a to je dnes hlavne vice ci mene reflektovana touha po moci, vlivu, blahobytu anebo alespon po snadnych, dobre medialne prodatelnych resenich. Nikdo uz si nepreje byt cestny, slouzit narodu, opravdu se zastavat lidskych prav - takovy clovek by se ani dnes k moci nemohl dostat - viz prislusna americka i jina literatura faktu.

    Ujistuji Vas, ze nejsem ovlivnena zadnou ideologickou doktrinou, je mi skoro padesat, jsem neco jako disidentske dite, nemohla jsem vystudovat, podepsala jsem nekolik vet atd. Jen me prakticky zivot naucil, ze vzdycky zaplatite, pokud se rozhodnete pro momentalne jednoduche reseni - a verit v nezistnost zasahu NATO v Kosovu je proste nezodpovedna ( i kdyz samozrejme svudna) lehkomyslnost.

    Poznámka JČ: Reakce této čtenářky je téměř čítankovou ukázkou toho, jak v myslích českých lidí poškodil vývoj posledních deseti let důvěru v demokracii a západní civilizaci. Jenže: civilizace, která přežívá v České republice, má jen velmi málo společného se západní civilizací. Televize Nova má jen velmi málo společného s anglosaskou televizní tradicí, alespoň tak, jak se dosud projevuje v Británii. Rozlišujte mezi chtivostí, drzostí a agresivitou některých západních podnikatelů, celkovým etosem západních společností a prací politiků, z nichž nikoliv všichni jsou zaprodaní a zkorumpovaní cynikové. Nemohu o tom zdálky přesvědčovat, je třeba vycestovat na určitou dobu na Západ.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|