středa 28. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Válka o Kosovo:
  • Letecké údery na Bělehrad, krize v táborech (BBC)
  • NATO válku o Kosovo vyhraje. A co pak? (John Gray) Televizní podnikání v ČR:
  • Proč si všichni zasedli na Železného? (Vlasta Leporská)
  • Nelíbí se mi, jak Železný opíjí lidi rohlíkem (Jan Čulík) Kosovo - reakce:
  • Nedá se nic dělat a s bombardováním se nemělo začít
  • Západní státy jen skrývají za etickými principy své mocenské zájmy Pražský hrad a ústava ČR:
  • Havlova mluvčí: "Ústava smí být porušována v zájmu menšin" (Petr Šafránek) Reakce:
  • Průzkumy veřejného mínění jsou prováděny dost profesionálně (Vladimír Wagner) Ekologie v ČR:
  • Bude Ropákem Grégr nebo Hanzlíček? (Děti Země)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • O průzkumech veřejného mínění: k příspěvku Ivana Vágnera

    Vladimír Wagner

    Vazeny pane I. Vagnere,

    shodnu se s Vami, ze pruzkumy verejneho mineni trpi radou problemu, ktere uvadite. Jejich spolehlivost zavisi na poctu tazanych, jejich vyberu, typu a formulaci otazky a podobne. Ovsem nechapu Vasi pozici uplneho odvrzeni tohoto zpusobu ziskavani informaci:

    "Britske listy pomerne casto uverejnuji informace o vysledcich pruzkumu verejneho mineni ceskych agentur. Krize na Balkane sice na cas tento hloupy trend odsunula, ale znovu se vraceji. Myslim, ze to je jedna ze zcela neduveryhodnych informaci, ktera zkresluje skutecnost vice, nez co jineho a BL ponekud kazi tvar."

    Jakym jinym zpusobem, nez pruzkumem verejneho mineni, by jste chtel informace o rozlozeni nazoru mezi obyvatelstvem ziskat? Ja alespon zadny jiny objektivni zpusob ziskani takove informace neznam. Je pochopitelne, ze vzdy musime mit na pameti, ze takto ziskana informace ma svoji statistickou i systematickou chybu a jeji verodnost je dana ohlidanim dodrzeni podminek pruzkumu a tedy i spolehlivosti firmy, ktera ji ziskava.

    Ceske firmy zabyvajici se pruzkumem verejneho mineni jsou casto filialkami zahranicnich firem a prevzaly od nich metodiku i zpusob prace. To sice nic nerika o tom, ze by to delaly stejne kvalitne, ale nejspise se to nebude lisit o moc vice nez v jinych oblastech porizovani a analyzy informaci u nas (novinaru, politickych analytiku ....). Ale nevim jak jste dospel k tomuto zaveru:

    "Zpravidla se jedna o nahodne osobni pruzkumy na ulici, popripade telefonicke dotazy, bezny vzorek je 1000 lidi. Vyber je tak zcela neprukazny. Je podrizen zajmu dotazovanych, zda vubec chteji (maji cas) se zastupci agentur mluvit. Nejsou v nem podchyceny vrstvy obyvatelstva, kteri maji jiny zivotni rezim nebo nemaji telefon nebo dana mista nenavstevuji (napr. nejezdi metrem - vetsina podnikatelu), popr. je navstevuji v jinou dobu."

    Podle mych zkusenosti se "zpravidla" o takovy typ pruzkumu nejedna. Moje manzelka v obdobi materske dovolene delala dotazovatelku firmy GfK. Za to obdobi (4 roky) pro ne delala nekolik desitek dotazovacich akci. Vetsinou slo o marketingove pruzkumy, ale nekolikrat i o pruzkumy sledovanosti medii ci politickych nazoru. Bud mela primo zadanu adresu rodiny navrzenych k dotazovani a specifikaci clena rodiny, ktery ma byt dotazovan (napr. nejmladsi clenka, nebo clen v duchodovem veku - muz, nebo clen s prijmem v takovem rozmezi), nebo mela volnost vyberu v okoli (agentura vedela, ze bydli na vesnici ne tak daleko od Prahy), ale zase zadány specifikace dotazovaneho (treba zena v domacnosti v rodine se dvema detmi, podnikatel s jiz zaopatrenymi detmi a podobne). Vsechna dotazovani mela prikazano delat osobne bez pomoci telefonu a firma si vyhrazovala pravo delat nahodne kontroly provedeni. Navic pokud slo o zadane adresy, firma obeslala dotazovaneho korespondencnim listkem s upozornenim, ze tazatel prijde a prosbou o ucast v dotazovani. Tazatel pak musel prislusny listek poslat s dotaznikem.

    Jak jsme zjistili u lidi, se kterymi jsme se opet pozdeji setkali, tak kontrola firmy byla opravdu provadena pomerne casto. Z tohoto je videt, ze v techto pripadech byl provaden pomerne peclivy vyber dotazovanych, aby reprezentoval potrebny sociologicky prurez. A kontrolovalo se, zda jsou dodrzena pravidla a verohodnost. Pochopitelne i z peclive pripraveneho pruzkumu vypadnou nektere skupiny obyvatelstva. Napriklad ti, kteri z principu odmitaji na dotazovani odpovidat. Take se uplne nevylouci nespolehlivost tazatele, ci to, ze si dotazovany vymysli, ale vliv techto efektu na vysledek se znacne omezi.

    Neslysel jsem o tom, ze by se informace pro pruzkum verejneho mineni politickych nazoru obyvatelstva ziskavaly nahodnym dotazovanim na ulici (ale mozna mate nejake podrobnejsi informace) a i telefonicke dotazovani se uvadi jako neprilis vhodne (hodi se pro rychle prurezy s ne tak velkou presnosti).

    A seriozni firma explicitne uvadi, ze bylo pouzito telefonicke dotazovani. Taky se uvadi jak hodne respondentu bylo dotazovano. Pokud se probiram v hlave serioznimi pruzkumy, ktere jsem videl, tak vetsinou to uvedeno je. Mozna proto, ze si selektivne vybiram prave takove, kde je informace potrebna k oceneni jejich verohodnosti uvedena. A to je prave to. Stejne jako kterykoliv jiny druh informaci, musi byt i vysledky pruzkumu verejneho mineni brany po kriticke analyze a s vedomim jejich vypovidaci hodnoty a presnosti.

    Jestlize tedy mame udaje z rychleho pruzkumu par tisic dotazovanych a uvadi se, ze preference jsou 26.5 pro CSSD a 25.0 pro ODS v jednom pruzkumu a 25.1 pro CSSD a 21.3 pro ODS v jinem, tak to rika, ze strany z nejsilnejsi podporou jsou stale CSSD a ODS a jejich sily jsou priblizne vyrovnany. Nic vic, ale ani nic min.

    Pro politickeho analytika a i pro kohokoliv z nas to muze byt dulezita ci aspon zajimava informace. V danem obdobi i staci. Pokud chceme presnejsi informace, musi byt dotazovani rozsahlejsi a ta se delaji u politickych preferenci vetsinou az v predvolebnim obdobi nebo jen s rocni periodicitou. Ale pokud si dobre pamatuji tak takove pruzkumy v mezich statistickych chyb dobre souhlasily s temi rychlymi s mensimi soubory a pokud me pamet neklame, tak pruzkumy hlavnich agentur pak docela dobre souhlasily s volebnimi vysledky. Pokud byly vetsi rozdily, tak treba u komunistu a republikanu (ke kterym se cast lidi stydela prihlasit) nebo u stran, kde doslo tesne pred volbami k  rychlym zmenam popularity. Ale tyto nejistoty byly vetsinou agenturami avizovany.

    Takze bych na zaver shrnul svuj pohled na pruzkumy verejneho mineni, ktery je opacny nez Vas:

    1) Pruzkumy verejneho mineni jsou jedinym moznym zpusobem, jak ziskat objektivni informace o rozlozeni nazoru mezi obyvatelstvem.

    2) Pri prebirani techto informaci je treba mit vzdy na pameti hranice presnosti prislusneho pruzkumu a vzdy kriticky hodnotit jejich moznosti a spravnost (jako ostatne u kazdeho druhu informace).

    3) Pri zachovani kritickeho pohledu jsou pruzkumy verejneho mineni velmi cennym zdrojem informaci jak pro politicke analytiky tak pro prosteho obcana.

    Vladimír Wagner



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|