středa 4. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby NATO a Kosovo:
  • Jak ovlivní George Robertson Severoatlantické společenství? (Guardian) České soudnictví:
  • Medvídek z Bogoty (Jaroslav Veis) Byrokracie v ČR:
  • Pražská energetika: Nemáte-li v ČR trvalý pobyt, nemáte právo platit za elektřinu (JČ) Sdělovací prostředky:
  • Úterní televizní zpravodajství na ČT 1 a na Nově Skandál ve Vatikánu:
  • Kniha, kterou se Vatikán pokusil zakázat



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Úterní televizní zpravodajství na ČT 1 a na Nově

    Jan Čulík

    Asi je neférové hodnotit televizní zpravodajství uprostřed léta, kdy je vláda na dovolené a politický život, který je i tak dosti umrtven, se pohybuje na minimu.

    Sledoval jsem v úterý zprávy České televize od 19.15 a - jako mnozí čeští televizní diváci - jsem v 19.30 přepnul na Novu. Mé dojmy ze zpráv České televize jsou tedy relativně nekompletní.

    Ale příliš mnoho se nedá dodat k analýzám, které jsem zveřejňoval o zpravodajství České televize v Britských listech loni.

    Znovu se potvrdil dosti výrazný posun v ČT směrem ke zpravodajství televize Nova s důrazem na zločinnost, skandály a katastrofy a s důrazem na různé formální rysy bulvární, lidem vstřícné prezentace zpráv. Je to začarovaný kruh. Je velmi obtížné hodnotit, do jaké míry je soustředěnost na tyto záležitosti diktována bulvárním zájmem o vyšší sledovanost pořadu, a do jaké míry realisticky tyto zprávy odrážejí dnešní stav české společnosti, který je všeobecně nejistý.

    Skoro každý vám dnes v ČR řekne, že se bojí zločinnosti a podvádění. Otázka je, zda je to v důsledku znejisťující kampaně televizních stanic, které vás šokují povrchně odhalenými sděleními, hlouběji však záležitost už neanalyzují, anebo zda je tato nynější česká společenská nejistota realistickým rysem stavu dnešní společnosti.

    Hlavními nepříjemnými a neprofesionálními rysy zpravodajství České televize (bezpochyby převzatými z Novy) byl známý nervní, uspěchaný styl, v řeči reportérů i v práci kamery. Kratičké reportáže byly točeny často prostřednictvím nervních švenků. Jako by měli tvůrci reportáži obavu, že vlastní obsah jejich reportáže není dostatečně zajímavý, a tak ho musejí pro diváka zdramatizovat vnějšími formálnimi rysy.

    Avšak použila-li nyní Česká televize uprostřed komentáře vysvětlující titulek, komentář byl shodný s textem titulku. Předchozí matoucí praxe, kdy se titulky tloukly s tím, co říkal komentář, se tentokrát v ČT nevyskytovala.

    Podobně jako v televizi Nova se i nyní vnucují moderátoři Událostí České televize divákům různými lidskými úsměvy a neformálně, pseudoupřímně přátelskými extempore ("No a tak teď jedna úplně čerstvá zpráva")

    Obě televizní stanice, Nova i ČT 1, uvedly jako hlavní zprávu ve zpravodajství zatčení mezinárodního organizátora ilegálního prodeje drog Novotného-Urbana, který byl ve spolupráci s kolumbijskou policií vydán do Prahy. Zpravodajský šot televize Nova k této záležitosti se zdál být podrobnější a informovanější.

    V tradici katastrofických či kriminálních zpráv byla na ČT 1 reportáž, že kdesi na venkově se uskutečnila policejní razie proti dalším překupníkům drog. Záslužnou informací byla zřejmě vlastní zpráva ČT 1, varující, že pokud si koupíte ojeté auto, není vyloučeno, že je to vozidlo pronajaté u nějaké firmy na leasing, protože se to už neuvádí v technickém osvědčení prodávaného vozidla. Pokud vás takhle prodejce napálí, přijdete o peníze, protože leasingová firma si auto vezme zpátky. Jestlipak bude ale Česká televize sledovat tuto a podobné záležitosti systematičtěji.

    Ještě jednou se ČT vrátila k utajování počtu poradců v sídle české vlády, ale jen velmi krátce a dosti chabě. Vláda je na dovolené, takže se nikdo nedověděl nic. České televize by asi měly systematičtěji bojovat proti informační blokádě české vlády.

    Následující zprávy na ČT 1 už byly nezajímavé:

  • Na Slovensku se uzdravuje hudebník Josef Ráž, který byl zraněn při autonehodě. (Tomáš Šponar má dobrý hlas, ale působí to lépe, když stojí mimo obraz.)

  • Superman učí kosovské děti, jak se vyhýbat minám. (Stručný záběr projevu Hilary Clintonové nebyl opatřen překladovými titulky, ale - to je nedobrý zlozvyk - překládán slovně verbálním komentářem. Vůbec slovní překládání angličtiny a zahlcování jí češtinou - včetně dabingu - je součástí spiknutí českých televizí, jak udržovat iluzi bubliny českého světa. Ve skutečnosti by bylo velmi záslužné, kdyby byli lidi v ČR v televizi vystavováni systematicky angličtině, s českými podtitulky.)

  • Bude zatmění a mnozí i myslí, že nastanou katastrofy i konec světa.

  • Pentagon vyzkoušel novou zbraň.

    Tady jsem už přepnul na Novu.

    Je pravda, že hlavním zájmem televize Nova byly jako obvykle především násilné činy, ale tentokrát mi to připadalo, jako by se Nova násilím a kriminalitou zabývala jen z povinnosti. Spíše Nova tentokrát projevovala nepotlačitelné tendence k veřejné službě, kritickým postojem k nastolovaným problémům. Paradoxně, zdálo se včera večer, že úkol veřejné služby plní lépe než Česká televize.

    Vezměme jen případ nadcházejícího zatmění. Kromě základních informací o zatmění informovala televize Nova také o rozsáhlé zdravotní a varovné kampani v západních zemích, aby si lidi chránili oči. Proti tomu vysílala prohlášení mluvčího českého ministerstva zdravotnictví, který bezostyšně tvrdil, že české ministerstvo zdravotnictví žádnou osvětovou kampaň v této věci provádět nebude.

    Deset let po zavedení "kapitalismu" jsou v Čechách stále fronty a když si lidé stěžují, pošlou na ně policii. V londýnském planetáriu jsem před deseti dny viděl volně k dispozici černé brýle pro zatmění, k dispozici komukoliv. U pražského planetária na Petříně stojí lidé kvůli těmto brýlím celé dny fronty. A když si stěžují na šlendrián (zásilek brýlí je nedostatek), vedení planetária na ně pozve policii, uvedla TV Nova.

    No, v Čechách musí být přísně. Nedostatky zakryjeme policejním režimem.

    I další zprávy TV Nova byly relativně burcující. To je správné. Otázka je, je televize Nova schopna se k těmto námětům opakovaně až do vyřešení problému vracet? Mnozí také poukazují na to, že televize Nova není při svém zpravodajství věcně vždy spolehlivá. Existuje tu tedy otázka důvěryhodnosti. Nicméně, TV Nova vysílala tyto důležité, i když krátké, zprávy. (K nim měla mít hned vyjádření vládních činitelů či odpovědných činitelů státní správy:

  • Kdesi na venkově zmlátili mladíci majitele restarace, ten však odmítl podat trestní oznámení. Takových případů jsou nyní v ČR stovky, protože nejsou dostatečně ochraňováni svědci

  • Mnoha bytovým družstvům v ČR hrozí krach, protože mnozí nájemníci nejsou schopni platit poplatky za byt případně za bytové služby. Vláda byla opakovaně žádána o řešení, dosud však nereaguje.

  • V informacích o doplňovacích volbách do Senátu za zemřelého Václava Bendu byli představeni jednotliví kandidáti a byla krátce exponována i kontroverze, podle níž obviňuje jednoho z kandidátu, Karla Srpa, zpěvák Jaroslav Hutka ze spolupráce s komunistickou tajnou policií. Srpovo obviňování ze spolupráce s tajnou policií se zdá být poněkud irelevantní, ale v předvolební kampani je nutno o něm mluvit, pokud bylo vzneseno. Televize by ale měla předložit fakta, nikoliv pouze ústní svědectví znesvářených stran. Velmi často degeneruje veřejný diskurs v ČR v hašteření dvou nesmiřitelných odpůrců, jejichž opačné názory jsou prostě veřejnosti předloženy, a nic víc.

  • Kojenecké zboží je nyní v České republice nesmírně drahé, takže mít dítě začíná být pro lidi luxus.

  • Veřejné záchodky v ČR jsou i nadále ve strašlivém stavu, z postihu za jejich stav si nikdo nic nedělá. Cizinci se zejména pozastavují nad pozoruhodnou praxí, že zaplatíte paní u záchodu dvě koruny a dostanete za to dva malé kousky toaletního papíru. (Asi v roce 1994 jsem chtěl o tom natočit reportáž pro Svobodnou Evropu, ale bylo mi řečeno, že se to nehodí.)

    Copak asi vede k mírně sílícím občanským tendencím zpravodajství televize Nova? Že by odchod Vladimíra Železného?



  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|