středa 27. října

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Keanův životopis Václava Havla:
  • Divadlo politiky (Sunday Tribune) O Impulsu 99 a jiných věcech:
  • Intelektuálové a politika (Václav Žák) Služby na Slovensku:
  • Docela všední dovolená aneb malá sonda do služeb cestovního ruchu ve Vysokých Tatrách (Eva Kadlčáková, Jan Dvořák) Boj o slovenské sdělovací prostředky:
  • Za kulisami mediální scény ze Slovenska (úvaha s ručením omezeným) (Milan Šmíd) Polemika:
  • Vzdělanci jsou v ČR chudí, pane Konvalinko! (Jiří Tůma)
  • Čulík fandí komunistům a falšuje statistiky (Jiří Vaněk)
  • Pan Konvalinka nemá solidní fakta (Jaroslav Polák)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Za kulisami mediální scény ze Slovenska (úvaha s ručením omezeným)

    Milan Šmíd

    Tentýž den, 19. října, kdy česká Rada pro R a TV vysílání zamítla navyšování jmění v CET 21, Slovenská Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie rozhodovala, kdo převezme štafetový kolík u tří rozhlasových stanic, kterým příští rok na jaře vyprší licence. Zatímco u nezávislého Rádia Twist a prešovské stanice Flash Radio nebylo rozhodování těžké - existoval jen jediný uchazeč, a to stávající provozovatel -, celoplošné rádio Fun dostalo nového majitele, společnost Media Fair, podporovanou rakouským kapitálem.

    Tím ze hry vypadlo dosavadní "Sdružení Fun Rádio" s francouzským partnerem, v němž byl "zaháčkován" přes firmu Axis Média Ján Kováčik, majitel agentury Forza a spolupracovník dosavadního šéfa TV Markíza Pavola Ruska. To jméno se v říjnových zprávách objevilo ještě v dalších souvislostech.

    Agentura Forza a Ján Kováčik dnes vlastní 60 procent společnosti TV Tip, která vydává časopis Markíza. A právě generální ředitel této společnosti Lubomír Belfi seděl ve středu 13. října v noci v autě Opel Vectra, do kterého dva bratři, kavkazští Rusové, nasypali dávku ze samopalu tak, že Belfimu prostříleli nohy. Jeho spolujezdkyně, zástupkyně šéfredaktorky časopisu Markíza Elena Mravcová vyvázla bez zranění. Údajně šlo o omyl, Ibrahim G. a jeho bratr prý měli počíháno na někoho jiného.

    Hned další sobotu 16. října generální ředitel TV Markíza Pavol Rusko ve svém pravidelném pořadu Zo zákulisia Markízy (obdoba nováckého Volejte řediteli) oznámil, že uvažuje o prodeji části TV Markíza, a když se mu to prý povede, tak se stáhne do ústraní.

    Slovenský deník SME k tomu poznamenal, že prý informace o případném prodeji části Markízy, (přesněji řečeno: servisní společnosti STS, kde spolurozhoduje CME) nejsou ničím novým ani překvapivým, neboť Pavol Rusko údajně vyjednává o prodeji již několik měsíců. Zároveň SME uvedl, že odchod Ruska může být jenom formální a Markízu by mohl i nadále ovládat prostřednictvím svých věrných. Ve článku z 15.10. SME uvádí, že Ruska by na ředitelském křesle mohl vystřídat nám již známý Ján Kováčik, o čtyři dny později pak SME tvrdí, že novým ředitelem by měl být dosavadní moderátor relace "Na telo" Vladimír Repčík.

    Na jedné straně je zcela možné, že střelba na mediální ředitele je na Slovensku běžnou záležitostí, vždyť Pavol Rusko se beze svých údajně ukrajinských bodyguardů nehne ani na krok (jezdí s nimi i na zahraniční trhy, například do Cannes). Na straně druhé střelba na Belfiho auto může dávat podnět ke spekulacím. Možná to byl omyl, ale také možná varování. Komu? A za jakým účelem?

    Mezitím na americkém kapitálovém trhu NASDAQ pokračuje skupování laciných akcií společnosti CME, a protože jde o americký kapitálový trh, který vyžaduje transparentnost, dobře víme, kdo ty akce kupuje.

    Jsou to investiční společnosti z Gibraltaru Elemental a z Nizozemska Media Most, obě napojené na bankovní a mediální impérium ruského magnáta Vladimíra Gusinského. Gusinskij vlastní největší ruskou komerční televizi NTV a říká se, že jeho politickým spojencem je moskevský starosta Jurij Lužkov.

    Po posledních nákupech podíl Gusinského na CME přesáhl už 20 procent, blíží se čtvrtině a burzovní analytici stále hledají odpověď na otázku, co ty nákupy znamenají. Gusinskij totiž nemůže společnost ovládnout, protože má možnost kupovat jen akcie typu A (jedna akcie, jeden hlas), zatímco Lauderova rodina si v CME udržuje majoritu prostřednictvím akcií typu B (10 hlasů na akcii).

    Nabízí se hned několik variant vysvětlení. Podle jedné z nich má Gusinskij zájem o převzetí byznysu CME na Ukrajině, kde Studio 1+1 vysílající na druhém ukrajinském programu patří mezi nejsledovanější. Vlastnictvím akcií v CME si Gusinskij chce vytvořit výhodnou výchozí pozici pro vyjednávání o tomto obchodu.

    Jsou tu však i jiná vysvětlení. Kromě toho, že Gusinskij může mít zájem napojit svou NTV, jejíž rozvoj začíná překračovat hranice Ruska, na podnikání CME, může jít také o prostou burzovní spekulaci.

    Akcie téměř zbankrotované CME se prodávají lacino, za dva dolary kus. V případě, že by se vlastnické vazby CME k jejím východním partnerům podařilo "zkonsolidovat", tj. podařilo by se zajistit návratnost investic CME tak, aby lokální partneři nemohli CME okrást (jak se přihodilo v ČR) nebo aby nemohli "ředit" výnosy do svých vlastních kapes (jak se to děje například na Ukrajině přes mnohé servisní a zprostředkovatelské firmy), je pravděpodobné, že akcie CME by mohly vystoupat zpět k hodnotám začátku letošního roku na 6-8 dolarů. To by znamenalo až čtyřnásobek zisku. Jde jen o to, jak tu konsolidaci" nějak zařídit.

    Do této doby byla struktura akcionářů CME pestrá, po posledních přesunech na burze zůstávají už jen dva dominantní akcionáři CME - Lauder a Gusinskij - nepočítáme-li drobné majitele akcií, kteří mohou jen pasivně přihlížet a doufat, že těm dvěma se podaří tu cenu zase nějak zvednout.

    Když jsem před časem první informaci o Gusinském v Britských listech zveřejnil, bylo mi vytýkáno, že zbytečně démonizuji ruské podnikatele. Ano, z větší části jsou to byznysmeni jako ostatní, žádní mafiáni. Nicméně já se pořád nemohu zbavit podezření, že mnozí z nich se ke svým majetkům dostávali pomocí nestandardních metod, a že k těmto metodám jsou ochotni - v případě nutnosti - opět sahat. Navíc co z pohledu západního byznysmena může být nestandardní metodou, mohou pokládat východní byznysmeni za zcela normální a morální. A z toho pak plynou ona různá "nedorozumění."

    A kdo ví, zda na Slovensku právě teď nedochází k první konsolidaci neuspořádaných majetkových vztahů u partnerů CME, což by bylo ve prospěch nejen Gusinského, ale i Laudera. Já vím, je to divoká spekulace, kdybych na ni měl vsadit, bylo by to sotva tak jedna ku deseti.

    Ale člověku to nedá, zvlášť, když si na internetu přečte text, jehož okolnosti je třeba blíže osvětlit:

    Když na www.yahoo.com kliknete na "Stock quotes" a potom do okénka zadáte "CETV" jako ticker společnosti CME, dostanete se na stránku, z níž se o CME můžeme mnohé dozvědět. Při dalším kliknutí na "Msg" se ocitnete na diskusním boardu, kde si vyměňují drobní akcionáři své názory.

    Podobně jako v chatech se tady vystupuje pod pseudonymy jako třeba "livingston" "damon" "Ismellprofit", ale také "hlupy" nebo "hajzle". Anonym se jménem "jednadve" je na boardu CETV známý tím, že zcela nepokrytě kope za CET 21. Před měsícem dodal na board dopis CET 21 akcionářům CME (ve špatné angličtině), nedávno tam zveřejnil anglický (tentokráte již v dobré angličtině) překlad článku z Lidových novin, který napsal radní Štěpánek.

    A právě minulý čtvrtek "jednadve" vyslal na tento board naléhavou výzvu (číslo 1020): "Pozor, Rusové přicházejí. Proto musíme pomoci Železnému, aby uchoval CET 21 plně nezávislou na CME" a když se mu ostatní vysmáli, za koho prý mluví, kdo jsou ti "my" (já jsem v tom plural majestaticu přímo cítil způsob komunikace Vladimíra Železného a podezřívám ho, že se pod "jednadve" skrývá sám osobně) dodal, že když Rusové převezmou kontrolu nad CME, že to prý bude špatné pro všechny. Samozřejmě, board zůstal k této výzvě naprosto netečný, není divu, jedná se především o akcionáře, které Železný svým jednáním v Česku připravil o peníze.

    Nicméně z této epizody ve mně zůstal podivný pocit. Proč tady kdosi dělá vlny a volá "Rusové přicházejí"? Že by na té divoké spekulaci o zapojení Gusinského do konzolidace investic CME bylo něco pravdy? Alespoň na Slovensku?

    Milan Šmíd



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|