úterý 29. února

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Východní Evropa:
  • Chcete si koupit dítě? Dopis Petru Uhlovi:
  • Policejní vyšetřování Ondřeje Gini a Jana Čulíka (Tomáš Pecina) Český prezidentský úřad:
  • Bude Madeleine Albrightová kandidovat na prezidenta České republiky? České zdravotnictví:
  • Čeští lékaři v roli pacientů (Vladimíra Bošková) Česká politika:
  • Unie a ti druzí (Ivan Hoffman) Sdělovací prostředky:
  • "Cestovatelská" skrytá reklama II. - tentokráte v MfD (Štěpán Kotrba)
  • Jsem raději, když lidi se mnou polemizují, než když mě nekriticky citují (Milan Šmíd) Čeští studenti v zahraničí:
  • Noční běh Glasgowem (Pavel Trtík) Bytová otázka:
  • Ke krizi bydlení pro mladé lidi (Martin Hlaváček)
  • Jak je tomu s bydlením? (Dalibor Štys) Sázka:
  • Jak jsem nevyhrál láhev šampaňského (Petr Jánský) Ekologie:
  • Metrostav má ostudu na internetu



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Noční běh Glasgowem

    Pavel Trtík

    Byl jsem vcera vecer s kamaradkou v centru Glasgow v kine. Mimochodem, The End of the Affair neni nic moc, obzvlaste kdyz par dni pred tim probdite noc nad stejnojmenou knihou Grahama Greena. Presto, kdyz jsme pred jedenactou vypadli z kina, tak jsem mel takovou bezva naladu.

    Proste mi bylo fajn. Spousta enrgie, kterou jsem behem dne straveneho castecne v laboratori, castecne u pocitace v kancelari a castecne vyukou studentu na University of Paisley, nejak nemel moznost spotrebovat.

    Nevim jestli to neni nejaka uchylka, asi budu muset konsultovat sveho psychiatra J , ale ja mam v takovychto specialnich pripadech "strasne dobre nalady" obrovskou chut bezet.

    A tak jsem v hlave pomyslne roztrhal zpatecni cast listku na vlak Paisley-Glasgow-Paisley, a rekl si, ze si domu dobehnu.

    Jenze celou tu streku se mi moc bezet nechtelo, uz jsem to parkrat bezel a mockrat jel na kole, a tak znam Paisley Rd West (ulice, ktera spojuje Paisley a Glasgow) jak sve boty.

    Uvedomil jsem si, ze kdyz se popovezu z centra Glasgowa metrem do Govanu ci Ibroxu tak, ze si to nejenom trochu zkratim, nejenom pobezim cestu kterou neznam, ale taky ze budeme mit s kamaradkou kus spolecne cesty metrem. Rozhodnuto. Metrem na Govan, pak s nohama na ramenou do Paisley.

    Kdyz jsem v Govanu vylezl z metra, bylo tak ctvrt na jedenact. Ach jo, jak jsem tam nikdy predtim nebyl, tak jsem nevedel kudy. Ulice vymydlena az na jednu divcinu s uzasne modrymi vlasy, ktera prave taky vysla z metra. Zeptal jsem se ji kudy do Paisley.

    Dostalo se mi velmi logicke odpovedi, ze autobus za chvili pojede. A tak jsem musel s pravdou ven. Ze mne nezajima autobus, ale ze chci jen vedet smer, protoze to chci bezet. Vzhledem k pokrocile hodine a typu otazky, byla mlcenliva odpoved natazenym ukazovackem - doplnena o lehce utrpny usmev - vice nez milosrdna.

    Z hlediska vzdalenosti je to totiz jako kdybyste se v jedenact v noci ptali v Praze na Dejvicke, jakym smerem je Ruzyne.

    Pokud bych to mel porovnat podle toho, co si lide v Britanii o Govanu respektive Paisley mysli, tj. podle toho jakou maji tato mista povest, tak je to priblizne jako kdybyste chteli bezet z Vysocan do Libne, ci z Poruby do Karvine. Ihned jednim dechem dodavam, ze nemam jedinou spatnou zkusenost z Vysocan, Libne, Poruby, Karvine ani Govanu. A tech spatnych zkusenosti z Paisley, kde jiz nejaky cas ziji, neni veru mnoho. Kdyby ta povest, ktera se kolem vsech techto mist toci, byla tak pravdiva, jak je nafouknuta, tak by tomu, myslim, bylo urcite jinak.

    A tak jsem rozebehl stopky na mych hodinkach, chytil rytmus a zacal si libovat jak mam ty svoje adidasky dobre rozeslapnute. Neubehl jsem ani 200m a straslive, ale opravdu moc, jsem vylekal jednu pani, kolem ktere jsem si to prosvistel. Zastavil jsem se a vratil se k ni, vypadala na infarkt.Doufam, ze se ji podarilo v klidu usnout. Omlouvam se ji jeste jednou, i kdyz tusim, ze Britske Listy zrejme necte.

    Podlehnuv spatne povesti Govanu - rikal jsem si "No jo Govan, tady se lidi strasne bojej chodit v noci po ulici." - mne o par desitek sekund dale minul docela plny nocni autobus. Do oka mne uderila zarive modra barva vlasu te divciny - o neco nize se rysoval pobaveny usmev. Autobus zastavil asi tak 150m prede mnou na zastavce. Nikdo nevystupoval, nikdo nenastupoval. Ihned mi doslo, ze ten autobusak ceka na mne. Glasgowske mestske autobusy na zastavkach zastavi pouze tehdy, kdyz chce nekdo vystoupit, ci pokud nekdo na zastavce na ridice zamava. Kolik mne takhle ujelo pri mych prvnich navstevach Britanie autobusu.

    Nechtel jsem, aby lide uvnitr cekali moc dlouho, zastavit se mi taky nechtelo, predvadet za behu nejakou sirokou gestikulaci je ptakovina, a tak jsem akorat zrychlil. Nechavaje autobus za sebou jsem se pootocil a pohlednul na ridice s nejomluvnejsim vyrazem v tvari, ktery jsem v tu chvili dokazal vyloudit. Kdyz jsme se s autobusem za dalsich par sekund mijeli potreti, tak jsem si nemohl nevsimnout jednoho namodraleho usmevu od ucha k uchu, a navic jsem dostal strach, ze se autobus mozna na mne prevrati prevazen vlastni vahou cestujicich nalepenych na okynkach smerem k chodniku.

    Autobus zmizel v dalce, ted uz by snad mohl byt klid na pohodovy beh. Vydrzelo to az do chvile, kdy jsem se dostal asi tak o 3km dal. To jsem se dostal k nadjezdu nad dalnici Glasgow-Greenock. Ten nadjezd znam, obcas tam jedu autem a vim, ze na druhe strane nadjezdu zacina/konci chodnik, a tak jsem suverene zamiril do mist, kde se lide-chodci vetsinou nevyskytuji. Ackolive, jakys' takys' "chodnicek" asi tak 30 cm siroky tam je. Pro udrzbu komunikaci Ša pro silence.

    Shoda nahod je krasna vec - The 'End of the Affair', ze ktereho jsem se vracel, je jich plny. A tak co kdokoliv/cokoliv nahore/dole chtel/nechtel, jak si to klusu po tom nadjezdu tichou uterni glasgowskou noci, tak se proti mne objevi policejni auto. Konecne ta policie. Ja jsem psal, ze to bude taky malicko i o ni. Ackolive ziji v Britanii jiz nejaky cas, tak ma prvni reakce pri spatreni policie ma koreny z dob stravenych v Cechach. Jednoduse si pri spatreni policie nereknu, ze je to sluzba pro verejnost, potazmo pak pro mne. Ma prvni reakce je - "Sakra, nedelam neco proti nejakemu narizeni ci zakonu?", "Mam u sebe obcanku?" nebo nejaka podobna variace na dane tema.

    Dluzno podotknout, ze sitauce, ve ktere jsem byl, byla minimalne na hrane nejakeho 'prestupku'. Navic, clovek, v dzinach s J-batohem pres rameno, bezici kolem pul dvanacte vecer po dalnicnim nadjezdu, musi byt nutne podezrely. Zacal jsem hbite spradat v hlave vymluvy na otazky, co tu delam, co mam v tom batohu, atd., predpokladaje, ze skotsti policiste zrejme nebudou znat zasadu treninkovych metod Cimrmanovy predsokolske telovychovne organizace SUP - "Kdyz Vas bude honit cetnik, taky si nenazujete tretry a neprevleknete se do trenyrek s lampasy".

    Auto se priblizilo, pribrzdilo, pousmal jsem se a zamaval na policistuŠa to bylo vse. Vic nic.

    Tato prihoda se v blede modrem opakovala jeste jednou, a to tesne pred domovem na pesi zone v Paisley. Ano, i v Britanii jezdi policiste po pesi zone autem. Co se da delat, nekdo musi jit prikladem. Kazdopadne, opet zpomalili, okoukli, uznali, ze je vse OK a jeli dale.

    Co dodat? Je mozne, ze duvodem k tomu, ze mne nezastavili na tom nadjezdu, byla treba obycejna lenost, nebo se mozna nemohli zdrzet. Ja si ale spise rikam, ze je to tim, ze v teto zemi je policista instituci, ktera je vetsinou docela rozumnou sluzbou verejnosti. "Postav se treba na hlavu, blazne, pokud pritom neohrozujes druhe, majetek druhych ci sam sebe, budiz vule Tva, je to Tva svoboda". A to je neco, co se mi na Britanii moc libi.

    Pripomina mi to vzdalene idealne-profesionalni pristup strazmistra z Capkovy povidky Slepeje z Povidek ted-nevim-z-ktere kapsy. I kdyz uznavam, ze behani po dalnicnim nadjezdu bez chodniku pro pesi muze byt povazovano za ohrozeni vlastni osoby. Obzvlaste v Britanii, ve ktere jsou nekdy nektere dusledky pozadavku na zdravi a bezpecnost (Health and Safety requirements) absurdne komicke. Ale to by vydalo na cely dalsi clanek.

    Jedno male srovnani na konec. I v Britanii si policiste v noci radeji vozi zadky v autech a do ulic se odvazuji pouze ve dne, kdyz se zviditelnuji pro vetsinu vetsinoveho, vetsinou prava-a-poradek-cticiho obyvatelstva. Nerikam, ze v noci jsou policiste pouze v autech, ale jsem presvedcen, ze pravdepobnost narazu do policisty-pochuzkare je daleko vetsi ve dne nez v noci. Strazmistr ze Slepeji, pochuzkujici ve tri rano po naproste perifierii jedne klidne mestske ctvrte, budici domovnice, aby zametly snih, bdici nad vseobecnym poradkem, tak ten tady rozhodne neni, ten snad existoval jen v pohadkach, pardon, povidkach pana Capka.

    P.S. Poznamka na okraj pro psychology sportu. Kdyz clovek, o tom behani nemusi premyslet, kdyz se mu v hlave nehoni, ze musi udelat jeste krok a dalsi a dalsich deset, kdyz ten beh ridi jakysi "vnitrni autopilot" a mysl pri tom ubiha nekde o dva metry opodal, tak to je pak dokonala radost z pohybu. Tech skoro celych 10 km, jsem "proletl" ve fantasticke pohode za 44 minut - vykon hodny cloveka pijiciho jak duha, neniliz pravda Rudiku J ? (viz BL se zapisky z Británie Rudolfa Merknera.)



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|