úterý 9. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Regulace komerčních televizí v ČR:
  • Rada pro komerční vysílání není soud ani policie, ale správný adresát (Ivo Mathé) Neinformovaný článek spekuluje o roli a struktury Rady ČT:
  • Omyly Petra Fleischera v MFD - aneb Jak připravit Českou televizi o nezávislost (Milan Šmíd) Počítače a internet:
  • Světovým počítačovým sítím hrozí daleko horší viry než "ILOVEYOU" Závažný článek o globalizaci:
  • Nové tržní ekonomiky by měly bojovat za své zájmy, i kdyby měly být odsouzeny k prohře (Jaroslav Teplý) Evropa stárne a potřebuje imigranty:
  • Otevřme dveře přistěhovalcům - nová kniha Jeremyho Hardinga Česká televize:
  • Jaké byly Události v pátek 5.5. a jaké mohly být (Tomáš Pecina) Reakce:
  • K článku Milana Šmída: Jak to bylo s daněmi,které má platit CET 21 a ČNTS (Zdeněk Vaněk)
  • Milan Šmíd odpovídá: Rád si nechám věci vysvětlit Milostný virus:
  • I don´t love it (Jan Hurych)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Světovým počítačovým sítím hrozí daleko horší viry než "ILOVEYOU"

    Podvratní počítačoví programátoři vyvinuli desítky "supervirů", které mají schopnost radikálně ochromit světové počítačové sítě, napsal v neděli 7. května týdeník Observer. Vládnou obavy, že by těchto virů mohli využívat zločinci a teroristé pro vydírání vládních organizací i soukromých firem.

    Odborníci na počítačové viry konstatují, že specializovaní vědci zaznamenali existenci dvaceti až třiceti počítačových virů nové generace. Tyto viry dosud nebyly aktivovány, ale je možno je uvést v akci během pouhých několika minut.

    Zdroje v FBI konstatovaly minulý týden, že jsou tyto nové viry "velmi vážnou komerční hrozbou". Odborníci v  podnicích, zabývajících se ochranou proti počítačovým virům, konstatovali, že útok jedním z takovýchto virů "by byl katastrofou". "Je to katastrofa, která je na spadnutí. Určitě k ní dojde, otázkou je jen kdy."

    Nové viry jsou schopné se šířit tak rychle, jako virus z  minulého týdne "ILOVEYOU", což byl dosud v historii počítačů nejrychleji se šířící virus. Zároveň jednjí nesmírně ničivě, asi tak, jako virus "Černobyl", který před časem vážně poškodil statisíce počítačů na Blízkém východě a v Asii tím, že jim vymazal pevný disk.

    Nejnebezpečnějším rysm nových virů je to, že se aktivují v  počítači už jen tím, když si zkontrolujete přijatou poštu. Není tedy k jejich aktivaci třeba, aby uživatel počítače na přijatou zprávu kliknul nebo otevřel attachment.

    Jen na povel "stáhnout poštu" způsobí virus obrovské škody a rozešle se automaticky na všechny adresy v uživatelově počítači.

    "Existuje nyní schopnost ničení v obrovském měřítku, konstatoval Dan Schader, hlavní bezpečnostní analytik firmy TrendMicro, globální antivirové společnosti. Autoři těchto virů mají teď k dispozici velké technické prostředky a velké odborné znalosti. Odkud tyto zdroje pocházejí, to nikdo neví a je to velmi znepokojující.

    Vyšetřovatelé o víkendu stále ještě nevěděli, kdo přesně rozeslal virus ILOVEYOU minulý týden do milionů počítačů na celém světě. Třiadvacetiletý mladík v přdměstí města Manila na Filipínách byl dán pod policejní dozor. Podle pozdějších zpráv byla autorkou viru mladá počítačová programátorka z Manily, ale vzhledem k pomalé reakci filipínské policie se neočekává, že bude potrestána. Policie sice údajně identifikovala počítač, z něhož byl virus údajně odeslán, nedokáže však dokázat, která osoba to konkrétně učinila.

    Zároveň se však spekuluje o tom, že virus ILOVEYOU vznikl někde úplně jinde. Většina počítačového kódu tohoto viru pochází, jak se zdá, z internetového serveru umístěného v Německu, který navštěvují mnozí hackeři, zejména ti, kteří mají vazby na anarchistické hnutí. Jeden švédský počítačový odborník vyjádřil v sobotu názor, že autorem viru ILOVEYOU je německý hacker, známý pod jménem Michael.

    Mezitím se objevilo už alespoň deset mutací viru ILOVEYOU. Experti varují, ž by se nadcházejících týdnech mohly objevit stovky variácí tohoto viru.

    Nová generace virů

    Existují také obavy z viru Smash95, který bude pravděpodobně aktivován 14. čevence, v den výročí pádu Bastily. Tento virus se už nachází na desetitisících počítačích po celém světě, i když nikdo přesně neví, jak došlo k jeho rozšíření. Je o něm jen známo, že má "ničivý náklad",, který bude aktivován k danému datu.

    Autořit virů v Americe a v Evropě sdělili týdeníku Observer, že jediným důvodem, proč dosud nespustili novou generaci počítačových supervirů, je obava, že by mohli být vypátráni a potrestáni.

    Novou generaci supervirů objevili loni v listopadu vědci v podniku Network Associates, což je americká firma, zabývající se bezpečností počítačů. Její pracovníci obdrželi celou řadu e-mailů s názvem "Bubbleboy is back!" Když virus zkoumali, byli šokováni. Vznikla podle nich úplně nová kapitola v historii počítačového terorismu.

    Virus bubbleboy totiž porušil dosud platné pravidlo, že má-li být virus aktivován, uživatel počítače musí otevřít přílohu e-mailové zprávy. Bubbleboy to nepotřeboval. Stačilo k jeho aktivaci jen stáhnout e-mail.

    Bubbleboy naštěstí neobsahoval ničivou nálož, takže nenapáchal skoro žádné škody. Málokdo si tedy povšiml, jakou radikální změnu vznik tohoto viru znamená.

    Autoři počítačových virů pokročili i v jiných oblastech. Loni na jaře zaútočil virus "Černobyl" v den výročí jaderné havárie na Ukrajině na statisíce počítačů na Blízkém Východě a v Asii. Nejenže vymazal data na pevném disku, ale i BIOS - základní instrukce, jak počítač nastartovat.

    Týdeník Observer nyní zjistil, že autoři počítačových virů spojili schopnosti viru bubbleboy s ničivými schopnostmi viru Černobyl a s rychlostí viru ILOVEYOU. Vznikl počítačový supervirus.

    Podle protivirových odborníků je prý už nyní k dispozici na internetu až padesát takovýchto počítačových supervirů. Žádný z nich dosud nebyl vyslán do světa. Některé možná nefungují, jiné se možná nedostanou skrze nynější protivirová ochranná opatření. Některé však pravděpodobně ano.

    Škody, které by mohl napáchat takovýto supervirus, by byly nevyčíslitelné.

    První otázkou, kterou si kladou policie světa i soukromé firmy, které se komerčně zabývají ochranou počítačových systémů před viry, je, kdo by takový virus nejpravděpodobněji vyslal do světa. Pozornost se soustřeďuje na teroristické skupiny. Podle informací z kruhů blízkých britské rozvědce MI5 mají prý baskická separatistická organizace ETA i kurdské teroristické organizace připraveny plány na likvidaci systému leteckého dispečinku prostřednictvím hackerství či prostřednictvím virů. "K aktivaci supervirů dojde brzo," uvedl tento zdroj. Možná to bude souviset s protesty proti Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance, jen proto, aby se byli vyšetřovatelé uvedeni na falešnou stopu.

    Existuje také hrozba od nepřátelských vlád. Americké ministerstvo obrany je přesvědčeno, že bezpečnost počítačových systémů potenciálně ohrožuje 120 zemí světa. Mezi nimi je Lybie, Irák, Chorvatsko a Srbsko. Čína prý vytvořila vojenské pluky, které se specializují na diverzní akce v oboru počítačů.

    Odborníci konstatují, že se úřady jednotlivých zemí pro národní bezpečnost teprve nyní začínají probouzet a začínají si uvědomovat hrozbu internetu. Tato hrozba se ještě znásobí, až umožní technologie číst e-mail prostřednictvím mobilních telefonů.

    Mnozí počítačoví experti se však domnívají, že se národní bezpečnostní úřady obávají teroristů možná zbytečně. Počítačoví vandalové prý totiž nebývají teroristy. Supervirus pravděpodobně pustí do světa nějaký adolescent.

    Typickými charakteristickými rysy autorů počítačových virů je to, že jsou to často mladí muži, kteří "zanevřeli na svět". Často jsou to profesionální programátoři, kteří mají pocit, že nejsou jejich schopnosti dostatečně oceňovány.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|