pátek 16. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby IPB:
  • Reuter: Kožený chce koupit IPB za korunu; Barbora Tachecí: V pobočkové síti IPB běžný den
  • Zátiší s plechovou vaničkou a hlávkou zelí ve stínu třešně (o panu Z. nemluvě) (Jaroslav Pour) Zdravotnictví:
  • Chyby českých lékařů nadále tajeny před veřejností (Vladimíra Bošková) Český jazyk:
  • "Ostřelovač" a "odstřelovač": Některé útoky na Ústav pro jazyk český jsou zbytečné (Marcela Reslová) Sdělovací prostředky:
  • Česká televize v roce 00 (Martin Vadas pro Lidové noviny)
  • Role BBC "dále oslabena" - BBC nedokázala udržet krok s chtivostí fotbalových magnátů Zahraničí:
  • Evropská unie připravuje nové tvrdé zákony proti tabákovým společnostem
  • Německo přijímá program likvidace jaderné energetiky
  • Německo a jaderné elektrárny (Ivan Hoffman)
  • Ostrá mezinárodní kritika proti zatčení Gusinského postavila Putina do defenzívy
  • Spojené státy neustále zaměřují další a další jaderné střely Diskuse o Romech:
  • Romové: Nechci problém popisovat, chci jej řešit II. (Jaroslav Hradecký)
  • Ještě naposledy: Další dva příspěvky Josefa Pospíšila Reakce:
  • Neférové a extremistické Britské listy (Robert Izak)
  • Čeští fanoušci jsou daleko civilizovanější než holandští (Jaroslav Teplý) Oznámení:
  • "Vyhlášením konkursu na CET 21 hraje CME mediální hry" (CET 21)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Zátiší s plechovou vaničkou a hlávkou zelí ve stínu třešně (o panu Z. nemluvě).

    Jaroslav Pour

    Koncem května 1953 vystoupil Československý ušatý prezident Z. v československém státním rozhlase (TV ještě nebyla), a sdělil svému národu, že se nemusí obávat o svoji měnu, úspory atd.

    Moje matka ho poslechla a nebála se, druhý den pak šla nakoupit a vše, co TEN DEN mohla ještě koupit, byla plechová vanička a tři hlávky zelí. V té vaničce jsem se pak koupal jako dítě narozené v roce 1953, to zelí už jsem nezažil.

    Lidé se strašně naštvali a když v den mého narození vypukl požár v továrně 100 metrů od našeho domu, můj otec, (ač byl v tu dobu na Slovensku) si preventivně sbalil kufr s tím, že půjde zpátky do TNP Mírov, odkud se teprve před rokem vrátil.

    Začátkem června 2000 vystoupil Český premiér Z. v české televizi a zakysanými koutky svých úst sdělil svému národu, že se nemusí obávat o svou měnu, úspory atd. Volič se mu změnil na drobného střádala. (O co lehčí to měli v Byzantské říši).

    Mé matce je už 70 let, vanu má vířivou a když krájí zel,í tak si vždycky vzpomene na ty nejdražší nahnilé vládní hlávky. Opět, jako už mnohokrát v dějinách Koruny České (země i platidla) má zase nějaký premiér/prezident PLÁN.

    Novým prvkem ovšem je, že premiér působí také jako šéf Public Relations soukromé banky. Chudák Barbora T. (Na co by se ho asi ptala, sedíc ještě v 21 od něho nalevo a uprostřed stolu a on v opozici ?).

    28 bank a finančních institucí, které vlastnily české subjekty, jsou podle premiéra s hlavou našišato pracně VYTUNELOVANÉ svým vedením - jen ta jedna, (která půjčila a kapitálově vstoupila ) dvěma televizím (je to poprvé, co televize uklidňují národ, a z toho jde strach), VYVEDLA svá aktiva cestou Nomury.

    Pracně tunelovat per partes je nanic, říkají si ti co sedávají v studené parádě Kožených křesel - v časech globalizace je třeba myslet komplexně - pěkně všechno na jednu hromadu a potom teprve...tak nějak celej balík, tak nějak 35% všeho co ještě zbylo najednou....

    Po smrti Rudolfa II. jeho oblíbený LEV ve své UMĚLÉ JESKYNI pod Hradem pošel - Čeští páni měli jiné starosti a zapomněli ho krmit...

    Zachovejte klid, občané, říká guvernér ČNB s tváří hráče pokru, a balí kufry (nebo prostě jen ví a opouští loď ?).

    Zachovejte klid, občané, říká premiér ČR, hypnoticky poulí oči a doufá, že mu to ještě jednou někdo uvěří.

    Zachovejte klid, občané, říká ministr a spěchá s několika variantami na NOČNÍ KRIZOVÉ zasedání vlády - dobře ví že :

    (varianta 1) Konsolidační banka (tak strašně malá) je už na huntě a půjčovala si i u LVA - kdyby tak šlo (varianta 2) navýšit státní rozpočet (HDP) stejně snadným trikem jako základní jmění každé akciovky, nebo snad

    (varianta 3)

    rozdělit HDP na zdravou a nezdravou část, anebo

    (varianta 4)

    založit ČR s.r.o. a prohnat přes něj všechny vládní výdaje s týdenním zpožděním na účtu - ale proboha u které banky ?, nebo (varianta 5)

    postavit na Staroměstské náměstí kádě na drahé kovy a k nim zručného rétora (mohl by se jmenovat Volnost, Rovnost nebo Bratrství (V.K. by dodal nového neokoukaného jménem Národní Hrdost) - připravené kamiony s bruselskou poznávací značkou na chvíli zakrýt plachtou, nebo se rovnou

    (varianta 6)

    zastřelit.

    Když nebudou prachy v Českých bankách KDO ??? Bože půjčí zahraničním investorům - nákláďáky s logem Nomury už jsou za celnicí. Dokud si zahraniční investor mohl půjčit z našeho, to se mu investovalo - model vymysleli na přelomu roku 90/91 naši hoši, když privatizovali - tak moc bych chtěl ve volebním roce klepat na základní kameny, ale ta Nomura to chce mít doma - prostě fuj, to se nedělá, ale co naplat, asi už to začalo.

    Která místní banka půjčí své konkurenční bance ? - které to nařídit, když už jsou všechny soukromé ?

    Co takhle ČNB, ale za co bude pak intervenovat, když kurzový polštář je značně prosezený a za 1/2 dne může být hotovo - státní dluh v dolarech může narůst během dopoledne výše celého HDP ? a zdržet se s placením je zdržet se se vstupem do EU.

    Pan profesor už dělá z nouze ctnost.

    Vlevo Scylla, vpravo Charybda, Miloši. LVU se za dva dny zkrátil ocas o 1/3. Brr.

    Sirény tak pěkně zpívají - alespoň na chvíli do Hannoveru pro pár fotek před Potěmkinovou vesnicí 2000 (proč ten speciál letí zpátky tak rychle ?, - z té výšky vypadají pole jako již sklizená).

    Ale pavilon na EXPU jsem postavil o kousek větší než Mamula památník v Hrabyni, to zas musí Severní Morava uznat - ještě že je nad Prahou bez mráčku a nemusím nouzově přistát v Ostravě.

    Proč už lidi nezajímají diskuse o potratech, trestu smrti, zlaté hokejce a ukřivděné penaltě, vždyť v Bruselu mi říkali, že jim to vydrží navěky a nasadit se to dá vždy, když je nejhůř. To je asi setrvačnost národa stát pořád někde fronty - ale zase ať svět vidí jak si za mé vlády Češi váží koruny, například Rakušani by na šilinky frontu nestáli.

    Národu jsem sdělil, že na pomoc státu BANCE doplatí její akcionáři, Nováci budou z obliga.

    CO ale slíbím BANCE ? když :

    Nejbohatší Český finančník (t.č. na Bahamách) nabízí 1 Kč,- za CELOU BANKU - vláda se tím vážně nezabývá. Bude se tím zabývat až poté, co do ní vrazí 96 miliard z peněz mých a mé matky - pak ji se slávou prodá nastojato za 24 miliard komukoli, a bude si hrát na machra ve dveřích růžového AUTOBUSU.

    Můj dědeček (otec té matky s plechovou vaničkou) byl ředitel Živnobanky, neměl velký osobní majetek, kupoval si AKCIE, aby měl na stará kolena dividendy k důchodu.

    Vstoupil tak majetkově do ŽB (všimněte si koupil si - ne optoval - akcie vlastní banky), Škodovky, spousty pivovarů, cukrovarů, sem tam nějaké zbrojovky, sem tam nějakého dolu, pojišťovny a tak dál.

    Pak mu režim akcie procvakl - jen prostě a jednoduše do nich udělal dvě malé dírky - a uložil je hluboko v trezorech SBČS a dokonce na ně vydal potvrzení. (Tenkrát se to nejmenovalo Kupónová knížka, ale to potvrzení mám dodnes).

    Potom mu vyměřili důchod 600 Kč,- a poslali dopis, že má platit milionářskou dávku, ale jen 33% z těch šesti stovek (stát si uvědomoval, že víc to nejde) - zato pravidelně až do smrti - pak se na to nějak zapomnělo a neplatil nic.

    Potom na něm ještě chtěli, aby na Den znárodnění mával mávátkem. Vyhověl jim. Na nic už nečekal, (rozuměj NIC UŽ NEOČEKÁVAL), chodili jsme spolu na zahradu, pumpovali vodu na jahody a na zelí a pod třešní hovořili o světě a době - bez emocí a bez iluzí.

    V deseti letech jsem mu pod tou třešní řekl, že byl KAPITALISTA, vždyť půjčoval peníze za ještě víc peněz a když někdo nemohl platit, tak ho zničil (byl jak říkám ředitelem Živnobanky) a to v mých dětských očích bylo nemorální. Řekl mi, že byl jen úředník a dělal jen svou práci.

    Na pekaře, nebo truhláře, kteří zbankrotovali, nedohlédl - jejich děti neznal - možná, že to byli oni co mu pak vyměřovali důchod - to už se dneska nikdo nedozví.

    Možná, že nějaký bývalý nezaměstnaný, kterého doporučila (v rámci ozdravění všech ostatních) propustit Živnobanka, mu udělal tu malou dírku do akcií, nevěda jinak co si s nimi počít - dělal taky jen svou práci.

    Český premiér chce (v rámci svého - dnes již evidentně zapomenutého- volebního programu) dohlédnout na všechny pekaře a truhláře svého stádečka, ale bude se na ně muset dívat těmi dvěma malými dírkami ve virtuálních znehodnocených akciích, čímž bude jeho pohled rozostřen přesně tak, jak si budou banky přát.

    Bratr Miloš Zeman si může ještě malou chvíli namlouvat, že něco řídí, ale v tom horkém letošním létě, kdy třešně dozrávají strašně rychle, si už může zazpívat (sborově s celou vládou) spolu s Karlem K. : "...Ne nejsme na kolenou - RYJEME DRŽKOU V ZEMI...".

    Zbývají mu dvě možnosti buď jít a nebo obejmout strom, aby nabral sílu jak říká (v tomto případě nejlépe třešeň - ale jak to udělat a nezalepit se od smůly ze záseků do kůry, které si sám nadělal).

    Dilema mezi tolerančním patentem a slučovacím sjezdem vyřeší pak naše burza za něho. Možná to bude v úterý, možná ve středu, ale nejspíš zase v pátek.

    V rámci zabránění bankrotů doporučí vláda v podnicích, kde je částečným vlastníkem, vyplatit za akcie důchodovým fondům jen za 30% ceny, tedy přivodit těmto důchodovým fondům/pojišťovnám ztrátu 70%, aby zachovala úvěrovou hodnotu pro příští hrátky.

    A tak sbor vládních hasičů čerpá bezohledně dál z Artézských studní hluboko pod povrchem svého současného vidění, jež byly 50 let plněny vodou, (která byla dlouho na příděl a které slíbili dopřát žíznivému národu na všech náměstích ze svých stranických píp plnými doušky) své miliardy kubíků (pár kapek jsou i nikdy nevrácené akcie mého dědečka) čím dál širšími hadicemi po čím dál rozsáhlejším požářišti za přihlížení již značně dehydrovaného a přehřátého obyvatelstva (malá část populace jejich švagrů ovšem již leží u svých modrých bazénů), rafie manometru klesá k nule, ale strojník nedbá, jeho pohled už vidí nové moře zvané EVROPSKÁ UNIE, vždyť stačí jen vydržet a pak přehodit sací koš, ubezpečuje národ..

    Tam ve vládě asi nevědí nic o funkci sifonu, který má každý hajzl (aby oddělil žumpu od sterilního prostředí - do něho je třeba vždy trošku vody nalít, - a ztráty jsou i u splachování), natož o přetrženém vodním sloupci (..již Pascal a Bernoulli..), myslí si, že toto PERPETUM MOBILE vodního světa (ze str. 69 příručky) bude fungovat, (když teorie říká že ano, pomineme-li gravitaci) - až skončí u splasklých hadic s propálenými podrážkami a umouněnou tváří a ještě i potom budou ve svých řadách hledat žháře a pohořelcům vysvětlovat, že vody nebylo dost pro všechny neboť právně nešlo vypustit soukromý bazén.

    Pan profesor pak všem pod ohořelým krovem hospody U Kaštanu zdůrazní, že každý přece měl návod z Davosu jak uříznout virguli a stejnou šanci si svůj pramen najít - vrtací soupravu půjčujeme pak oproti sponzorskému daru mateřské straně - dodal.

    Někdo vrtal do hloubky, někdo pak HORIZONTÁLNĚ (spolupředseda tomu říká nehezky tunel, ale v naší dohodě tomu říkáme jen vrtání špatným směrem - pardon špatným podnikatelským záměrem).

    Oba předsedové, (bratr Zeman jako prognostik spálenou zemi předpovídal), pak poprosí pohořelce o konsensus při vytvoření vlády národní záchrany a požádají obyvatelstvo, aby nosilo zbytky zachráněné vody do státního vodojemu (bazény u vil preventivně vypuštěny do Ženevského jezera i za cenu netěsných potrubí na cestě).

    A budou k tomu ochotni vyhlásit i referendum s jedinou otázkou : CHCE SE VÁM JEŠTĚ ŽÍT ?

    Hned potom vyletí z davu směrem k nim jako výraz díků první vidle s ohořelou násadou ......

    Jaroslav Pour



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|