pátek 16. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby IPB:
  • Reuter: Kožený chce koupit IPB za korunu; Barbora Tachecí: V pobočkové síti IPB běžný den
  • Zátiší s plechovou vaničkou a hlávkou zelí ve stínu třešně (o panu Z. nemluvě) (Jaroslav Pour) Zdravotnictví:
  • Chyby českých lékařů nadále tajeny před veřejností (Vladimíra Bošková) Český jazyk:
  • "Ostřelovač" a "odstřelovač": Některé útoky na Ústav pro jazyk český jsou zbytečné (Marcela Reslová) Sdělovací prostředky:
  • Česká televize v roce 00 (Martin Vadas pro Lidové noviny)
  • Role BBC "dále oslabena" - BBC nedokázala udržet krok s chtivostí fotbalových magnátů Zahraničí:
  • Evropská unie připravuje nové tvrdé zákony proti tabákovým společnostem
  • Německo přijímá program likvidace jaderné energetiky
  • Německo a jaderné elektrárny (Ivan Hoffman)
  • Ostrá mezinárodní kritika proti zatčení Gusinského postavila Putina do defenzívy
  • Spojené státy neustále zaměřují další a další jaderné střely Diskuse o Romech:
  • Romové: Nechci problém popisovat, chci jej řešit II. (Jaroslav Hradecký)
  • Ještě naposledy: Další dva příspěvky Josefa Pospíšila Reakce:
  • Neférové a extremistické Britské listy (Robert Izak)
  • Čeští fanoušci jsou daleko civilizovanější než holandští (Jaroslav Teplý) Oznámení:
  • "Vyhlášením konkursu na CET 21 hraje CME mediální hry" (CET 21)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Ještě naposledy: další příspěvky Josefa Pospíšila

    Josef Pospíšil

    Vazeny pane Culiku,

    zasilam Vam dalsi svuj prispevek, i kdyz nevim, zda se tento docka Vaseho zverejneni.

    Zaslal jsem Vam svoji reakci na posledni dopis pani Banomove, ve kterem me opakovane vyzyvala k zaujeti stanovisek k ruznym problemum a rozhodne na me nezapusobil stylem sdeleni: "To je vse, co k tomu mohu dodat a s takovym debilem, jako jste vy uz komunikovat nehodlam, vubec nikdy, nic z toho co muzete jeste rici ci vymyslet, me nezajima." Z ohlasu ctenaru, které dosly mne osobne, bych usuzoval, ze i tyto by ma reakce zajimala. Takze mi z toho nakonec vychazite jako rozhodci, ktery ukonci zapas ve chvili, kdy jeho oblibenec zacina prohravat. Ve svych novinach vsak jste bezesporu svym panem. Pro pripad technicke poruchy v siti a moznosti, ze jste muj puvodni text vubec nedostal, jej Vam zasilam ještě jednou a skrtam pak predchozi radky.

    Na dalsi Britske listy se tesi

    Josef Pospíšil

    Reakce Jana Čulíka:

    Vážený pane Pospíšile,

    Ano, snažím se otevírat Britské listy pokud možno nejrůznějším názorům, ale ty názory, dovolíte-li, musejí být objevné. Vaše články, zveřejněné dosud v BL, zde představují názor, který v tomto časopise dosud nebyl v tak razantní formě publikován, a proto je správné, že zveřejněny byly, zejména i proto, že vyvolaly diskusi. Zajímavé, i když nikoliv příliš potěšitelné, je také, že vaše názory zřejmě - podle reakcí čtenářů soudě - mají v České republice dosti podstatnou podporu.

    To však, že jsou Britské listy otevřené různým názorům, neznamená, že bych chtěl publikovat znovu a znovu totéž. Vašim názorům už zde bylo dáno místo a z mého hlediska se mi zdá, že už jen opakujete dále znovu a znovu vaše původní názory. Dávám vám proto ještě jednou prostor, ale nemyslím, že bych chtěl zveřejňovat další vaše texty, pokud v nich nepřinesete něco nového. Přiznám se, že urážlivý a ponižující tón, jaký používáte např. v komunikaci s paní Bánomovou, je mi odporný. Nedivím se, že vám paní Bánomová odpověděla dosti razantně. Myslím, že byste odpověděl stejně razantně i vy každému, kdo by s vámi jednal tak, jak jednáte s paní Bánomovou a třeba se vás a vaše příbuzné pokoušel z Čech odkazovat kamsi do střední Asie, odkud slovanské kmeny kdysi do střední Evropy přišly.

    Mimochodem, paní Erica Schlagerová z amerického Kongresu vyjádřila vřelé díky za anglický překlad rasistického dopisu od pana Roberta Izaka v minulém čísle BL. Pro Američany na tom musí být zajímavé, že čeští rasisté těmito reakcemi přehrávají přesně stejné, staré známé stereotypy, jimiž Amerika prošla a jichž se bolestně zbavovala během posledního století. A - ano: oni Němci a Rakušani se svými nápisy "Češi, nekraďte tady!" přirozeně jednali rasisticky. Vídeňský tisk se toho nezbavil dodneška.

    Neříkám, že rasismus mezi lidmi neexistuje všude. Některé vlády a některý veřejný diskurs v některých zemích se však přece jen snaží dost intenzivně vysvětlovat, proč jsou rasistické postoje nespravedlivé, kontraproduktivní a škodlivé.

    Jinak někteří čtenáři vyjádřili podezření, že ta Bánomová ty své příspěvky na Romku píše nějak moc inteligentně, jestli jsem jí to neopravoval. - To není rasismus?

    (Rasismus je rozšiřování určitých, často iracionálních předsudků z jednotlivce na celou skupinu lidí s určitými společnými fyzickými vlastnostmi.)

    Jan Čulík


    Slovo má Josef Pospíšil:

    Vážená paní Bánomová,

    po přečtení Vašeho článku v Britských listech ze dne 8.6.2000 mi doslova spadly z očí šupiny. No peříčkem byste mne porazila. Samotného mne to překvapilo, když jsem po vzoru svého starého kámoše Míly Kohouta z Bostonu zvolal: Byl jsem rasista!

    Ale teď už jsem jiný a  přijímám Vaši argumentaci. Jestliže Vaše kultura je skutečně o 3-4 tisíce let delší než naše, čemuž nemám důvod nevěřit, pak zatímco Vy jste se v Indii věnovali lékařství, matematice a astronomii, my si ještě v šumavských hvozdech zdobili pozadí modrou barvou a tudíž Vás nemůžeme dohnat, i kdyby jste nám běželi naproti. Rozdíl tolika tisíciletí znamená pro nás téměř setkání s civilizací na daleko vyšším stupni vývoje, něco jako blízké setkání třetího druhu. Tedy pochopitelně, pokud jste ve vývoji pokračovali a pokud jste zářné dědictví předků neprošustrovali někde cestou dávno tomu, což se nestalo, na tom se jistě shodneme - Vy i Nový Pospíšil.

    O to více je politováníhodné, že v naší zemi v srdci Evropy ochlupení barbaři v uniformách SNB v padesátých letech našeho století postříleli koně Vašich lékařů, odmontovali kola z Vašich mobilních astronomických observatoří a zakázali Vašim předkům pořádat matematické semináře v přírodě. Inu vyspělejší kultura často naráží na hrubou omezenost svého okolí. Stydím se za tento akt zvůle a omlouvám se Vašim vědeckým pracovníkům. Jako výraz naprosté pokory jdu okamžitě k bazénu a tam se budu opalovat, až zčernám. Jestliže opravdu tvrdíte, že Vás z Čech vyhání rasismus a na tentýž si mnozí Vaši spoluobčané hrubě stěžují ve Velké Británii, poněkud mi uniká, proč tak málokdo z Vašich soukmenovců-emigrantů zamíří do kolébky Vašeho původu, do Panjabu a Rajastanu. Nedovedu si představit, že by mezi lidmi absolutně identické barvy pleti mohl někdo Romy kvůli této jakkoliv šikanovat. Vaše kultura je velice stará a bohatá, je blízká a pochází z kultury indické. Romština je novoindický jazyk - takže jazykové bariéry by také asi neměly být překážkou. Abyste si to - opět - nedomyslela špatně. Já neříkám, že tam někdo z Vašich má jít. Já tam nikoho neposílám. Proč ale tolik mých oblíbených Židů putuje do své země zaslíbené, státu Izrael a Air India lítá poloprázdná? U nás je rasismus, fašismus, nacismus, xenofobie, genocida, apartheid, pogromy, diskriminace, donedávna ( do svého polepšení ) tam navíc pomocí svých odporných článků řádilo i strašidlo rasové nenávisti - opovrženíhodný patolog Josef Pospíšil. V Anglii to není o nic lepší (až na Pospíšila). Není vysledovatelná nějaká souvislost s ekonomikou? Jestliže prchám ve snaze zachránit holý život, tak prchám tam, kde mi o něj nepůjde. Pokud si vybírám, asi to s mým pronásledováním nebude tak zlé. Co proboha máte proti tomu šest tisíc let starému státu, odkud pocházíte? Úplně se bojím domyslet. Aby v tom tak byla nějaká forma rasismu! Doporučil bych ještě jednu nepatrnou, téměř kosmetickou úpravičku Vašeho článku -

    Vaši pohnutou historii vůbec nelze srovnat s historií Indiánů na severoamerickém kontinentu ani s historií Afroameričanů z doby otroctví a pozdější. Indiánům vzali jejich loviště a mnoho z nich deportovali do lovišť věčných bílí dobyvatelé za pomocí lstí, násilí a notné dávky zištné podlosti. To je historické dědictví po předcích, kterým se USA nemá moc co chlubit. Odsuzuji jej. V případě Afroameričanů již nešlo o vyvražďování bílými lidmi pro etnickou odlišnost, ale o notně drastický a krutý dovoz pracovních sil, při kterém na moři zahynulo cca 60-70( nucených imigrantů, zbytek pak pracoval v ponižujícím otrockém postavení na plantážích. Ani s tím nesouhlasím. A současné problémy s dnešními Afroameričany způsobili bílí předci dnešních Američanů, kteří do Ameriky černé otroky dovezli. Vaši předkové však do Evropy přišli dobrovolně. Přikočovali. Nikdo je nevyháněl z Panjabu se slovy: "Marš do Vysočan!" Setkali se s přijetím veskrze nevlídným, rychle přerůstajícím ve velmi otevřený odpor vůči jejich pobytu v Evropě - snaha zamezit či zakázat jejich kočování, případně násilné deportace. Byla taková doba a tehdejší vládci prostě neviděli rádi poddané toulat se krajem, aniž by si plnili své nevolnické či daňové povinnosti. Ponechám na Vašem vysvětlení, proč se Cikáni ( výraz Romové platí až od Prvního světového romského kongresu v roce 1971 ) s jednoznačně odmítavým stanoviskem setkali všude, kam přišli, pochopitelně byla na vině opět většina, která nedovedla posoudit přínos Vašeho připutovavšího etnika, jež se po dlouhých sedm set let odmítlo přizpůsobit mravům a zvyklostem zemí, do kterých na základě svobodného vlastního rozhodnutí přišli, ani se nehodlali vrátit do země svých otců a matek, přestože v Evropě byli vystaveni všemu myslitelnému trýznění dle tehdejšího soudního řádu, které je mělo donutit k asimilaci či odchodu. Z toho nabývám domnění, že se Vašim předkům v Evropě muselo opravdu hodně líbit, jestliže takový teror dobrovolně snášeli.

    Neschvaluji vyvražďování Cikánů v koncentračních táborech fašistického Německa. Ano, to byla genocida. Neschvaluji ani rasové vraždy z rasových pohnutek. Který kretén proboha zabíjí v Čechách Japonce? A - pochopitelně - vůbec kohokoliv? Jen bych ještě uctivě požádal o sdělení, zda je skutečně platné romské přikázání - Rom Roma neokradeš. Pak by totiž veškerá majetková trestná činnost Romů byla namířena proti bílým a to by znamenalo jistý náznak, řekl bych, možné souvislosti, hmhm, s určitou formou v podstatě jakéhosi skrytého téměř jako - rasismu.

    Barvu Vaší pleti Vám pochopitelně nevyčítám. Cestující pražskou tramvajovou linkou číslo 22 sice tento znak používají jako jisté vodítko pro míru ostražitosti, ale to jen proto, že jsou rasisti. Demaskující působení téže stejně trápí jen určitou (asociální) část Vašeho etnika a díky Vašemu slibně se rozbíhajícímu národnímu obrození i toto brzy zcela vymizí. Co dodat na závěr - slibujete vděk za každou radu? Jsem přesvědčen, že si jej plně zasloužím, považte sama. Pro začátek bych doporučil Desatero přikázání a snahu něco dokázat.

    Srdečně Váš fanoušek

    Josef Pospíšil

    P.S. Teď upřímně. Yula Brynnera si vážím. Přesně tohle jsem měl na mysli. Čím více budete mít mezi sebou takovýchto osobnosti, tím více příznivců budete mít. Uznání však nelze vynutit. I z Vaší rozšiřující se intelektuální vrstvy mám radost. Je-li to pravda, co si přát víc. Asi jen to, aby Vaši intelektuálové byli vzorem pro ostatní Romy a nedělali si ze svého romství trafiku, jako - no prostě jako někteří.

    P.P.S. Poté, co jste mě upozornila, že pan Giňa ml. není komik, jak jsem se mylně domníval, ale opravdický hlasatel, už si vážím i jeho. Tak vidíte, jak mi to jde!!!

    Poznámka JČ:Mladý Ondřej Giňa - na rozdíl od některých jiných pracovníků zpravodajství České televize, kteří nemají vysokoškolské vzdělání, studoval na vysoké škole - na Central European University v Budapešti.

    Reakce na článek ze dne 9.6.2000

    Vážená paní Aleno,

    jestliže je předmětem diskuse problematika romská, což je, nechápu Váš údiv nad tím, že Vás vyzývám, abyste pomohla řešit konkrétně romskou sociální problematiku adoptováním konkrétně romského odložence z dětského ústavu, jste-li tak antirasisticky zaměřená, jak tvrdíte. Kdybych Vás vyzýval, abyste se starala o osiřelého tuleně, když brojíte proti rasismu a ne proti praktikám kožešnického průmyslu, chápal bych Vaše překvapení. To by - pochopitelně - nemělo souvislost. Vy jste však vytáhla do svatého tažení proti mým "naprosto patologickým" článkům týkajícím se právě tohoto etnika. Nikde jsem nepsal, ani nenaznačoval, že mám na mysli odebrání dětí rodičům. To jste vymyslela Vy a hned jste mě za to napadla. Zajímalo mě, jak daleko jste ochotna ve své podpoře Romům zajít. Zatím jste pouze nazvala rasistou člověka, který se nerad stává hlasatelem nepříjemných pravd. To ale asi bude tak všechno, viďte?

    Z problémů sociálních dělají problémy převážně vlastní právě Romové - opět to nepáše Pospíšil. Když srovnáte jejich podíl ve společnosti a podíl jejich potomků v kojeneckých a dětských ústavech, zjistíte dosti děsivou skutečnost. Půlka odložených dětí je romského původu. Neodložil je Pospíšil, odložili je Romové. Nepoměrně větší podíl romských matek než matek neromských v naší společnosti se zachová jako - řekněme - kukačka. Tady nejde o pár asociálních neromských rodin, které znáte. Tady jde o nadbytek asociálních romských rodin, které určitě neznáte, jinak by Vaše rozhořčení nemělo takovou jiskru. Dělíte lidi na slušné a ostatní. Proč ne. Myslíte ale, že údaje o tom, v které skupině je jaké zastoupení, jsou škodlivé? Nemyslíte, že právě na základě těchto údajů by se ti, kterých se to nejvíce týká, měli snažit o nápravu, namísto aby pouze vydávali zlobný pokřik typu postřelená husa?

    Kdyby mě někdo házel do stejného pytle s nájemnými vrahy a tuneláři, moc bych se smál. Ani bych se nehájil svým rejstříkem či procentuálním poměrem bílých vrahů k bílým nevrahům. Jen bych se smál.

    Nesmál jsem se po roce 89 v německém a rakouském pohraničí, když jsem v obchodem četl neumělou češtinou psané výstražné tabule týkající se krádeží. Styděl jsem se za Čechy. Mluvil jsem německy a ani ve snu by mě nenapadlo něco čmajznout. Také jsem ale nekřičel, že dotyčný obchodník je rasista. Trpěl krádežemi, ne xenofobií. A jestliže se nám ( snad ) již podařilo své sousedy přesvědčit, že ne všichni Češi jsou zloději, musela, musí, či ještě bude dlouho muset iniciativa vycházet od nás. Němci si akorát s povzdechem pořídili více personálu, kamery a čárové kódy. Od opakovaně okrádaných podnikatelů by první krok čekal asi jen opravdu nenapravitelný idealista.

    Jsem velice rád, že se, jak tvrdíte, neschováváte za všemocný a vševysvětlující termín rasismus, kterým často Romové a jejich obhájci ospravedlňují asociální jednání této skupiny v míře větší, než obvyklé. Tak to jsem Vás osočil nespravedlivě a hned se za to radostně omlouvám. Radostně proto, že jsme tím pádem stejného názoru - t.j. za své asociální jednání ( v míře větší, než obvyklé ) si mohou Romové sami. Nikdo je k asociálnímu chování nenutí. Je to otázkou volby. Velice fandím slušným romských rodinám a moc si přeji, aby jich bylo co nejvíc. Přeji si, aby byly slušné všechny!

    Míru zdar Pospíšil

    P.S. Jinak s Vámi souhlasím ještě: - v kauze Matiční ulice - ani já ji neoznačuji za problém rasový. ( Váš příspěvek v Britských listech ze dne 2. června 2000 ) - ve Vašich úvahách o neplatičích ( dtto ). Divíte se?



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|