čtvrtek 10. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Politikové:
  • Nixon ze sobeckých volebních důvodů "zabránil brzkému dosažení míru ve Vietnamu" Rasismus v zahraničněpolitickém zpravodajství?
  • Gorův kandidát na viceprezidenta: mělo se říkat, že je žid? (Jan Hora, Guardian) Reakce
  • K Petru Podanému: možná ČT dobrá je, ale proč její reportáže neutkvějí v paměti? (Juliana)
  • Německý a anglosaský postoj k "extrémismu" se liší. Jaký by měl být český? (Tomáš Pecina) Pozůstatky minulosti:
  • Václav Klaus: Kompas v nás (František Procházka) Televize:
  • TV 3 potřebuje nového investora (Václav Špaňhel) Globalizační protesty v Praze:
  • Nevalná Partie na Primě (Vlastimil Čich)
  • Z mezinárodních internetových stránek: 26. září 2000: Globální Den akce proti kapitalismu
  • Globalizace nás zotročuje (Slavomír Tesárek)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Gorův kandidát na viceprezidenta: rasismus v zahraničněpolitickém zpravodajství?

    Napsal nám
    Jan Hora:

    Vazeny pane Culiku,

    V utery jsem se 4x doslechl, ze kandidat na vicepresidenta v USA za Demokraty je zid, prvni toho druhu.

    Myslim si, ze se jedna o ukazkovy rasismus - zduraznuje se zcela zbytecne a od veci prislusnost k urcite rase (ci etniku?), pripadne nabozenstvi. Vzdyt je jedno, jedna-li se o zida, katolika, protestanta ci muslima, Ira, Cecha, Spanela ci kohokoli.

    Je to podobne, jako by se napsalo, ze kandidatem na presidenta CR je cikan, prvni toho druhu.

    Aby vsak nebylo vsemu konec - CT (Udalosti) sdelily, ze se jedna dokonce o jedineho ortodoxniho zida v parlamentu. Urcite dulezita informace, ale ne v kontextu, ze o sobote nepracuje a nesviti. Daleko vice by mne zajimal jeho vztah k arabskym zemim (v zahranicni politice), podpora zemedelcum chovajicim prasata (v zemedelstvi), nazor na potraty (v socialni a zdravotni problematice) a podobne.

    Nevite, prosim, jak se toto komentuje v zahranici?

    Poznámka JČ: Záleží, samozřejmě, jak se informace o Liebermanově židovství pojme, pokud zprávy jen vykřikují, že je to žid, žid, žid!, tak je to jistě pochybné. Ovšem Lieberman je ortodoxním židem z přesvědčení, řekl bych tedy, že jde spíše o politickou informaci, a důležitou, protože židovská lobby má v Americe dosti podstatný vliv, a důležité je i to, jak se k tomuto nábožensko-politickému přesvědčení budou stavět ostatní složky americké společnosti. Myslím si, že je hlavně chybné, zbytečné a neférové uvádět rasovou příslušnost pachatelů trestných činů, neboť se tím vytváří neexistující předsudečná souvislost mezi jejch etnickou příslušností a kriminalitou. V tomto případě je však politická analýza na místě. Posuďte, jak téma zpracoval deník Guardian, který lze těžko obviňovat z rasismu.


    Gore se zbavil Clintonova dědictví

    Takto psal o volbě nového Gorova viceprezidenta v úterý 8. srpna deník Guardian.

    Al Gore se pokusil využít při realizaci svého nepříliš realistického snu o tom, že se stane americkým prezidentem, vysoké morální autority senátora Josepha Liebermana z Connecticutu, kterého si vybral jako prvního židovského kandidáta pro viceprezidenta. Bylo to rozhodnutí, které symbolicky ukončilo éru Billa Clintona.

    "Zázraky se dějí," sdělil emocionálně Lieberman reportérům před svým domem v New Havenu. Překvapivé rozhodnutí Ala Gora konečně odsunuje odděluje léta vlády Billa Clintona od Gorovy vlastní kandidatury. Gore se tak pokouší dohnat velmi podstatný náskok George W. Bushe v průzkumech veřejného mínění. Gallup včera uvedl, že George W. Bush má nad Gorem pod nedávné republikánské konvenci náskok 17 procent.

    Žádný Demokrat není lépe kvalifikován k tomu, dát Američanům najevo, že Clintonova éra skončila, než Lieberman, který přednesl v září 1998 v Senátu neobyčejně pozoruhodné morální odsouzení Clintonova chování vůči Monice Lewinské. Lieberman kritizoval prezidentovo chování jako "nevhodné, nemorální a škodlivé".

    Liebermanova veřejná kritika, zaměřená na Clintona, byla o to pozoruhodnější, vzhledem k tomu, že Lieberman a Clinton jsou staří přátelé z doby, kdy spolu studovali právo na Yale Law School. Jsou to také političtí spojenci na pravém křídle Demokratické strany, kteří se shodují ve většině politických otázek. Lieberman byl v roce 1992 prvním senátorem, který tehdy podpořil Clintonovu prezidentskou kampaň.

    "Myslím, že je to jedna ze skutečně vynikajících osobností veřejného života," řekl Clinton včera. "Je to odvážný myslitel. Je pořád plný nových myšlenek."

    Gorovo rozhodnutí zvolit si Liebermana za prezidentského kandidáta je riskantní hlavně proto, že tento osmapadesátiletý senátor za Connecticut je relativně neznámý, a nikoliv ani tak proto, že je Lieberman ortodoxní žid, který odmítá účastnit se volební kampaně v sobotu.

    Lieberman pochází ze skrovných poměrů, je to syn majitele obchodu s lihovinami ve Stamfordu. Strávil celou svou kariéru v místní politice v Connecticutu, kde byl dvakrát generálním prokurátorem, než byl v roce 1988 zvolen do amerického Senátu. Jeho manželka, Hadassah, jejíž rodiče přežili nacistický holocaust, je také ortodoxně židovského vyznání. Liebermanovi mají čtyři děti.

    Před tím, než Lieberman zaútočil veřejně na Clintona, byl znám na veřejnosti hlavně pro svou kritiku sdělovacích prostředků a televize za to, že vysílá násilí a obscénnosti. (Uděloval cenu "Stříbrná stoka", pozn. JČ)

    Existuje 11 židovských senátorů, ale Lieberman je nezvyklý v tom smyslu, že jí pouze potraviny, které jsou košer, a dodržuje také předpisy ohledně šábesu. Když se koná zasedání Senátu po západu slunce v pátek a před západem slunce v sobotu, Lieberman se účastní, ale chodí do Senátu z domova pět kilometrů pěšky a nepoužívá motorových vozidel.

    Otázka Liebermanova náboženského přesvědčení bude velmi pozorně sledována na Blízkém Východě, ale podle většiny pozorovatelů je velmi nepravděpodobné, že by výrazněji Liebermanovo náboženské přesvědčení ovlivnilo volby, i když jen málo voličů se otevřeně přiznává k antisemitismu. Z průzkumu veřejného mínění, uskutečněného v březnu 1999 vyplynulo, že by pro žida kandidujícího na prezidentský úřad hlasovalo 92 procent Američanů.

    Gorovo rozhodnutí vybrat si Liebermana přivítal jako "mezník americké politické zralosti" Abraham Foxman z Anti-Defamation League. "Zatímco antisemité a osoby na pokraji společnosti, které věří konspiračním teoriím, jistě jásají, jsme přesvědčeni, že američtí občané budou extremisty ignorovat a budou posuzovat to, co Lieberman udělal během své politické kariéry pro společnost," uvedl Foxman.

    Tím, že si vybral Liebermana, zvolil Gore spolukandidáta z pravého křídla Demokratické strany, který je přijatelný pro voličský střed, kde kandiduje George W. Bush.

    Lieberman hlasoval vždy v Senátě neobyčejně nezávisle, spolupracuje pravidelně s umírněnými Republikány a hlasoval proti Demokratické straně v otázkách jako je celostátní raketová obrana a experimenty se školními kupony. Obojí tuto politiku Lieberman podporuje.

    Bush se k Liebermanově jmenování nevyjádřil, ale jeho mluvčí Ari Fleischer konstatoval, že je Lieberman "slušný člověk. Je hezké, že si viceprezident vybral někoho, kdo souhlasí s guvernérem Bushem v tolika otázkách".



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|